Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

Για τον Μπέργκμαν και τον Αντονιόνι

Είπα να το αποφύγω, άλλωστε η νοσταλγία δεν δικαιολόγησε ποτέ τη γλύκα της όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τόσα πολλά προβλήματα.Όμως αυτό το τέλος του Ιουλίου του 2007 έφερε μια δυσαρμονική πανσέληνο και μαζί το τέλος μιας εποχής.


Πέθανε χθες ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν, 89, και σήμερα ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, 94. Μια γενιά κινηματογραφιστών εκλείπει και βιολογικά, η «Εβδομη Σφραγίδα» δεν θα τυπωθεί ποτέ πια στην «Κόκκινη Ερημο». Και ποτέ πια οι άγριες φράουλες δεν θα έχουν την ίδια γεύση. Ούτε καμιά περιπέτεια, όπως δεν θα ΄ναι ίδιος ο ήχος της κραυγής.
Μαζί με τον Μπέργκμαν και τον Αντονιόνι δεν χάνονται μόνο οι νεανικές μας μνήμες, οι ώρες και οι συζητήσεις, η μέθεξη και η αναζήτηση. Χάνεται μια γενιά ανθρωπιστών, μια γενιά ουμανιστών κινηματογραφιστών που έδωσε μια νέα διάσταση στο σινεμά. Οι καιροί είναι δύσκολοι και αντικαταστάτες δεν υπάρχουν

Δεν γνωρίζω γιατί αλλά νιώθω πολύ πιο κοντά στους δημιουργούς που έφυγαν, παρότι ηλικιακά ανήκω στη γενιά του Ταραντίνο και του Μαν. Ισως να είναι επειδή δεν τους ενδιέφερε να αρέσουν αλλά να μιλήσουν. Δεν τους συγκινούσε το ταμείο αλλά η ουσία. Δεν τους πτοούσε η δυσκολία αλλά η ευκολία. Δεν έπαιρναν μηνύματα (από το κοινό) αλλά έδιναν, ως γνήσιοι πνευματικοί ηγέτες.


Η απώλεια των μεγάλων δημιουργών δεν είναι χωρίς πολιτικό νόημα. Την ίδια εποχή που οι ηγέτες αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία σε όλα τα επίπεδα οι λίγοι που είχαν απομείνει εγκαταλείπουν τη ματαιότητα αυτού του κόσμου. Τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα για όλους αυτούς που προωθούν την ισοπέδωση και τον συμβιβασμό, τη χαμέρπεια και τον οπορτουνισμό, τον ωχαδερφισμό και την αρπαχτή.

Από αυτή την άποψη ο μέγιστοςς Σουηδός και ο διεκδικητής της πρωτοκαθεδρίας Ιταλός θα λείψουν από όλους μας. Ακόμη κι από αυτούς που δεν τους γνώριζαν καν.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

Το διαρκές έγκλημα στον Ασωπό

Τις βαρύτατες ευθύνες όλων των φορέων της δημόσιας εξουσίας και ειδικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας αναδεικνύει άρθρο της Ελευθεροτυπίας για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στην βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων. Το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο.

Μην ξεχνάς τον Ασωπό
Οι κάτοικοι του Ωρωπού αντιδρούν στα σχέδια για τη νέα ΒΙΠΕ στα Οινόφυτα, που θα επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ το ποτάμι
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ
Πρόσφατα το τριμελές πλημμελειοδικείο Θήβας επέβαλε χρηματικά πρόστιμα ύψους 3.000 έως 9.000 ευρώ σε έξι από τις εκατοντάδες βιομηχανίες που μολύνουν εδώ και δεκαετίες τον Ασωπό ποταμό.
Πάνω, το «πεντακάθαρο» ποτάμι, οι «μαγευτικές» εκβολές του και κάτω, η ορνιθοπανίδα που επιβίωσε.Για να φτάσουμε σ' αυτή την απόφαση η υπόθεση πέρασε από χίλια κύματα, αφού η σχετική μήνυση των κατοίκων είχε κατατεθεί το 1999! Πολλοί τοπικοί παράγοντες, όπως ο νομάρχης Βοιωτίας, έσπευσαν εκ των υστέρων να εναρμονισθούν στο κλίμα που διαμόρφωσε η απόφαση. Ομως, πριν από ένα χρόνο συναίνεσαν στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης για την ίδρυση Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στα όρια των δήμων Τανάγρας και Οινοφύτων Βοιωτίας, σε έκταση 2.016 στρεμμάτων. Και... όρισαν τον Ασωπό ως αποδέκτη αποβλήτων της μελλοντικής ΒΙΠΕ! Οι προσφυγές στο ΣτΕ έπεφταν βροχή. Η πρώτη κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Ωρωπού. Ακολούθησε δεύτερη της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Σε αντίθεση με τη νομαρχία Βοιωτίας και τους δήμους Οινοφύτων-Σχηματαρίου, η νομαρχία δεν λαμβάνει κανένα αντισταθμιστικό οικονομικό όφελος για τη μόλυνση που δέχονται οι δήμοι της.
* Τον περασμένο Μάιο ο εισηγητής του ΣτΕ πρότεινε να γίνουν δεκτές οι προσφυγές, ενώ οριστική απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.
* Η εξέλιξη αυτή δεν εμπόδισε τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννη να εμφανίσει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το πρόβλημα. Δήλωσε ότι σε «28 ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος μέσα σε τρία χρόνια, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 378.000 ευρώ». Σημείωση: οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν το ποτάμι ξεπερνούν τις τριακόσιες...
* Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε «ολοκληρωμένες δράσεις για την απορρύπανση των ποταμών, συμπεριλαμβανομένου του Ασωπού», οι οποίες θα γίνουν την περίοδο 2007-2013. Στην πραγματικότητα η μόνη σοβαρή πρόταση απορρύπανσης που υπάρχει είναι του τμήματος χημικών μηχανικών του ΕΜΠ και βρίσκεται στα υπουργικά συρτάρια πάνω από μια δεκαετία...
* Την ίδια ώρα στις εκβολές του ποταμού, στο Χαλκούτσι Ωρωπού, η δυσοσμία είναι αφόρητη. Σε άλλα σημεία κυριαρχεί ο απόλυτος βούρκος. Η σπουδαία ορνιθοπανίδα του Ασωπού απειλείται. Συνολικά 141 είδη πτηνών, τα 31 σπάνια, βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, τέλος, επιβαρύνει τις αγροτικές καλλιέργειες και τις τοπικές γεωτρήσεις...
Απόφαση της Χούντας
Ο Χρ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, μας περιγράφει εικόνες του ποταμού από τη δεκαετία του '60, όταν έδινε ζωή στις τοπικές κοινωνίες. Μιλάει για «ένα πεντακάθαρο ποτάμι, στο οποίο μπορούσες να κολυμπήσεις άφοβα. Ηταν μια πηγή ζωής και αναψυχής για τις τοπικές κοινωνίες, η οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε μια περιβαλλοντική κόλαση».Η μυθολογία καταγράφει τον Ασωπό ως γιο του Δία ή του Ποσειδώνα ή του Ωκεανού. Είναι πατέρας της Νεμέας, της Σαλαμίνας, της Τανάγρας, της Εύβοιας, της Αίγινας και άλλων μυθικών προσώπων που έδωσαν τ' όνομά τους σε αρχαίες πόλεις.
* Τα παραπάνω ουδόλως επηρέασαν τους κατά τ' άλλα ελληνολάτρες υπουργούς της Χούντας, που το 1969 αποφάσισαν ότι ο Ασωπός θα δέχεται βιομηχανικά απόβλητα. Φυσικά, «ξέχασαν» να επιβάλλουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στα εργοστάσια.
* Αυτές νομοθετήθηκαν δέκα χρόνια μετά από τους νομάρχες Αν. Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδος. Πλέον ο Ασωπός θα φορτώνεται με όλα τα λύματα των τοπικών βιομηχανιών. Οι διαμαρτυρίες ήταν ελάχιστες. Σιγά σιγά άρχισε να παγιώνεται μια ανυπόφορη κατάσταση. Οχι μόνο μέσα και γύρω από το ποτάμι αλλά και στη θάλασσα του Ωρωπού.
* Το 1997 μελέτη του ΕΜΠ απέδειξε ότι η πλειονότητα των βιομηχανιών είτε δεν διέθετε συστήματα επεξεργασίας, είτε (στην περίπτωση που είχαν), η απόδοσή τους δεν ήταν ικανοποιητική. Διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα ρύπανσης και προτάθηκε η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων. Ωστόσο, κανείς δεν έδωσε σημασία.
* Λίγα χρόνια μετά η εμφάνιση του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος αναπτερώνει τις ελπίδες κάποιων ότι θα συμμαζευτεί κάπως η κατάσταση. Η συγκεκριμένη, όμως, υπηρεσία μαστίζεται από έλλειψη προσωπικού σχεδόν από τη στιγμή που ιδρύθηκε (το 2001) και έτσι οι ελάχιστοι έλεγχοι που πραγματοποιεί είναι σταγόνα στον ωκεανό...Κάπως έτσι οι κάτοικοι του Ωρωπού χρειάστηκε να περιμένουν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να δουν να εκδικάζεται η μηνυτήρια αναφορά που έκαναν κατά 18 βιομηχανιών. «Αστεία πρόστιμα»Ο Χρ. Παναγόπουλος πιστεύει ότι «τα πρόστιμα του πλημμελειοδικείου είναι αστεία σε σχέση με την οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί. Είναι στάχτη στα μάτια των κατοίκων, την ίδια στιγμή που προωθείται η θανατική καταδίκη του Ασωπού με τη νέα ΒΙΠΕ». Εξηγεί ότι «μια σειρά από νέες βιομηχανίες θα ρίχνουν ανεμπόδιστες τα απόβλητά τους, αφού αυτός που θα τους ελέγχει θα είναι ο φορέας διαχείρισης της ΒΙΠΕ, δηλαδή μια ιδιωτική εταιρεία! Ηταν αδύνατο να μην αντιδράσουμε». Εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ, η Ενωση Συλλόγων έκανε και καταγγελία στην Ε.Ε.
* Διαφορετική άποψη είχαν στο δήμο Τανάγρας τον Ιανουάριο του 2005: Το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση ενέκρινε πρόταση ιδιωτικής εταιρείας για κατασκευή βιομηχανικής και επιχειρηματικής περιοχής εθνικής εμβέλειας. Μάλιστα, δεσμεύτηκαν με προσύμφωνα αγροτικές εκτάσεις...
* Τον Απρίλιο του 2006 το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΒΙΠΕ. Στην απόφαση αναφέρεται ότι «τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα θα διατίθενται στον Ασωπό ποταμό». Ετσι, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η επενδυτική πρόταση πήγε προς αξιολόγηση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν άργησε να εμφανιστεί και η κοινή υπουργική απόφαση για τη χωροθέτηση της ΒΙΠΕ και να ξεσπάσει ένα νέο οικολογικό σκάνδαλο...

Ερώτηση προς νομάρχη Βοιωτίας

Γιατί οι αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας; Οπως συμβαίνει με τις άλλες νομαρχίες της χώρας;

Απάντηση της Συμπαράταξης

Συνολικά απαντά η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον στα θέματα που έχουν τεθεί.

Σχετικά με την ερμηνεία που δίνετε στο σχόλιό σας της 27ης Ιουλίου 2007, για την ανοιχτή επιστολή μας προς τον κ. Νομάρχη, σας διευκρινίζουμε τα εξής:
Τα ερωτήματα που τίθενται στην επιστολή μας, τέθηκαν και στον κ. Νομάρχη κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Επαναλαμβάνονται στην επιστολή μας, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε απάντηση στη διάρκεια της συνάντησης, με την ελπίδα ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν θα τα προσπεράσει, για μιαν ακόμη φορά.
Συνεπώς, δεν θεωρούμε αντιδεοντολογική την ενέργειά μας, αλλά απόλυτα επιβεβλημένη για λόγους πλήρους ενημέρωσης των πολιτών της περιοχής μας.

Για το ερώτημα επισκεπτών σας, σχετικά με το νέο οδικό άξονα Θήβας - Προδρόμου:
Η υπαρκτή ανάγκη για ένα καλύτερο δρόμο από το σημερινό, δεν δικαιολογεί αυτό το γιγαντιαίο έργο.
Ο σκοπός της κατασκευής του δεν είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών της περιοχής, αλλά η εξυπηρέτηση των υπαρχουσών και μελλοντικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Όσο, για το αν, ταυτόχρονα, θα εξυπηρετήσει και τους κατοίκους ή τους επισκέπτες της περιοχής έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις.
Ας ανατρέξει κανείς στις πρώτες αντιδράσεις κατοίκων και συλλογικοτήτων της περιοχής.

Δεκτή η εξήγηση για την επιστολή, όμως η άρνηση του νομάρχη Βοιωτίας να απαντήσει έπρεπε να αναφέρεται εμφατικά στην επιστολή.
Και εμείς εδώ στο viotia πιστεύουμε ότι ο οδικός άξονας Καναβάρι - Πρόδρομος προορίζεται για την εξυπηρέτηση των χερσαίων μεταφορών των βιομηχανιών της ΒΙΠΕ Θίσβης. Αλλωστε ούτε ανισόπεδοι κόμβοι δεν έχουν προβλεφθεί για τους κατοίκους της περιοχής.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Η περίπτωση Αυγέρη

Δεν κατέστη τελικά δυνατή η εκπαραθύρωση του κ. Αυγέρη από την προεδρία της ΔΕΥΑΛ κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς της 25ης Ιουλίου. Η παράταξη Τσιφή, και είναι ενδεικτικό της πρόχειρότητας που και αλλού έχουμε επισημάνει, όχι μόνο δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων των δημοτικών συμβούλων αλλά ούτε καν γνώριζε ότι βάσει του κανονισμού απαιτούνταν αυτή η πλειοψηφία!

Εν πάση περιπτώσει, στην ουσία της υπόθεσης δεν θα μπούμε καθώς όπως όλοι γνωρίζουν στη ΔΕΥΑΛ συνωθούνται και συγκρούονται μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, που δεν είναι της στιγμής να αποκαλύψουμε.

Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε την αποκαρδιωτική εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου φαίνεται ότι και οι τελευταίοι φραγμοί πολιτικής ευπρέπειας και προσωπικής ευγένειας έχουν πλέον καταπέσει.

Από το "παραιτούμαι - δεν παραιτούμαι" του κ. Αυγέρη μέχρι το "είμαι ο Δήμαρχος και κάνω ό,τι θέλω" του κ. Τσιφή η κατάσταση θύμιζε τα γηπεδάκια της δεκαετίας του '70, όταν στις ομάδες των πιτσιρικάδων ο αρχηγός-μπαλαδόρος έλεγε σε κάποιον να βγει αλλαγή και αυτός, αν ήταν δυνατός και τσαμπουκάς, απαντούσε "δεν βγαίνω, άμα θες έλα να με βγάλεις" και έπεφτε το απαραίτητο μπουνίδι.

Ολα αυτά, και πέρα από το ευτράπελον του πράγματος, έχουν σημαντικές πολιτικές συνέπειες καθώς η διάσπαση στην πλειοψηφία είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η μονολιθική και ελάχιστα πολιτική στάση του κ. Τσιφή ο οποίος φαίνεται να πιστεύει ότι "ο ισχυρός δεν χρειάζεται να είναι ευέλικτος".

Αν όμως αυτό είναι σωστό, τότε ο κ. Τσιφής, ο οποίος πράγματι εξελέγη δήμαρχος Λιβαδειάς κυρίως χάρη στην καλή του φήμη και την προσωπική του δημοφιλία, θα έπρεπε ίσως να έχει επιλέξει άλλους συνεργάτες.


ΥΓ: Η τακτική του δημάρχου να επιτίθεται με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αναρμόστους και προσβλητικούς, σε όσα εκ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τολμούν να ασκήσουν κριτική στις ενέργειές του εκτός από άκομψη και αντιαισθητική έχει πλέον απολέσει και την επικοινωνιακή της εμβέλεια. Πρέπει λοιπόν να εγκαταλειφθεί.

Σταφυλόκοκκος στον Κορινθιακό;

Από φίλο του site λάβαμε την εξής ενδιαφέρουσα πληροφορία-φήμη.

Χθες ακούστηκε μια φήμη περί ύπαρξης του μικροβίου του σταφυλόκοκκου στις παραλίες της Βοιωτίας στον Κορινθιακό (Αλυκή, Άγιος Νικόλαος, Σαράντι, κ.λπ) . Θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει κάτι τέτοιο . Επιπλέον θα ήθελα να μάθω από μπορούμε να πληροφορηθούμε επίσημα την ποιότητα των νερών στην συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα είχε βγεί μια μελέτη για τις παραλίες του Αργοσαρωνικού οι οποίες είναι σχεδόν όλες μολυσμένες, εκτός από αυτές κοντά στο Σούνιο.

Μια απάντηση από τη Νομαρχία, εν όψει και Σαββατοκύριακου είναι νομίζουμε επιβεβλημένη.

Ανοιχτή επιστολή στον νομάρχη Βοιωτίας

Από την πολύ δραστήρια Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον λάβαμε και δημοσιεύουμε ανοιχτή επιστολή που απευθύνει στον νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά.


ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προς
Νομάρχη Βοιωτίας, κ. Κλέαρχο Περγαντά
Κοινοποίηση :
1. Τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας
2. Τοπικά ΜΜΕ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Α.Β. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/7/2007

Κύριε Νομάρχη,
μετά από τη συνάντηση στο γραφείο σας, την Τρίτη 24/7/2007, στην οποία συμμετείχαν μέλη από όλες σχεδόν τις κινήσεις πολιτών της Συμπαράταξης και τέθηκαν πολλά και κρίσιμα ζητήματα, επανερχόμαστε για να συνοψίσουμε τις θέσεις και τα αιτήματά μας, που αφορούν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας:
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι η μέχρι σήμερα στάση σας, αν και τελευταία φαίνεται να διαφοροποιείται σε επίπεδο διακηρύξεων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ευνόησε επί της ουσίας τη δημιουργία των προϋποθέσεων, για τη ραγδαία αλλαγή φυσιογνωμίας του νομού μας. Εξακολουθούν, και μετά τη συνάντησή μας, να παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα:
· Με ποιο σκεπτικό το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά ή απέφυγε να γνωμοδοτήσει (οπότε και θεωρήθηκε, ότι συμφωνεί) στις μέχρι σήμερα περιβαλλοντικές μελέτες των μονάδων φυσικού αερίου, των αιολικών εγκαταστάσεων και των γραμμών μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης;
· Μετά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, σκέπτεστε να αποσύρετε την έγκρισή σας στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και στις πιο κραυγαλέες, τουλάχιστον, εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων; Θα πάρετε υπόψη σας τις αντιδράσεις των δασικών αρχών του νομού για τη χάραξη, μέσω του Ελικώνα και του δρυοδάσους της Κορώνειας της νέας γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης ( εγκατάσταση που, άλλωστε, έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από το Δήμο Θίσβης) και θα αναλάβετε πρωτοβουλία αποτροπής της;
· Η έγκρισή σας για το πρώτο τμήμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Οινόφυτα – Θίσβη και η υλοποίηση του νέου τεράστιου οδικού δικτύου Θήβα – Πρόδομος, αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών ή την μελλοντική επέκταση της ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης; Αυτά τα έργα συμβάλουν ή ναρκοθετούν την αγροτοτουριστική φυσιογνωμία της περιοχής; Γιατί αντίστοιχα δεν προωθείτε την οδική σύνδεση των παραλιών του Κορινθιακού;
· Γιατί ανέχεστε, στην ίδια ΒΙ.ΠΕ, την μη συμμόρφωση της “Σωληνουργείας Κορίνθου”, και συνεχίζετε να εκδίδετε προσωρινές άδειες, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές; Θα αναλάβετε πρωτοβουλία για το κλείσιμο και την μη επέκταση του λιμανιού της Θίσβης, που λειτουργεί χωρίς άδεια και τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ενός λιμανιού, χώρας της Ε.Ε.;
· Γιατί με πρότασή σας ζητήθηκε ο αποχαρακτηρισμός γης υψηλής παραγωγικότητας σε ευρεία ζώνη γύρω από τους οδικούς άξονες του νομού; Δεν γνωρίζετε, ότι αυτό σύντομα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άναρχη ανάπτυξη βιομηχανιών μέσης όχλησης (για παράδειγμα η πολιτεία κατατάσσει στη μέση όχληση και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο) κατά μήκος των δρόμων και την μετατροπή μεγάλου τμήματος του νομού σε βιομηχανική χωματερή σύμφωνα με το πρότυπο Οινοφύτων – Σχηματαρίου; Ήδη, σε μια τέτοια «αποχαρακτηρισμένη» έκταση και μέσα σε αναδασμό που εκτελούνται έργα, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί η μονάδα της ΕΝΕLCO στη Χαιρώνεια.
· Θα αναλάβετε, όπως σας έχουμε προτείνει, πρωτοβουλία χωροταξικού σχεδιασμού, σε επίπεδο νομού, που θα καθορίσει τα κριτήρια και τους όρους ανάπτυξης των πάσης φύσης δραστηριοτήτων στο νομό;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να απαιτούμε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να συμπαραταχθεί με τις τοπικές κοινωνίες, απέναντι στο ευρύ μέτωπο των κυβερνητικών σχεδιασμών και των αδηφάγων οικονομικών συμφερόντων. Σας καλούμε, για μια ακόμη φορά, από τα λόγια να περάσετε στην πράξη και να αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με εμπιστοσύνη στο λαϊκό παράγοντα, ώστε:

· Να ξεκινήσει η διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού του νομού και να δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν και να ενημερωθούν όλοι. Μέχρι τότε να μην προχωρήσει καμία ενεργειακή εγκατάσταση.
· Να μπει φραγμός στην επέκταση της ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης και να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις που έχουν προηγηθεί. Να ελεγχθούν οι όροι λειτουργίας των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
· Να αναληφθεί πρωτοβουλία για το κλείσιμο του παράνομου λιμανιού της Θίσβης
· Να σταματήσει το έγκλημα της εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων για την κατασκευή των γραμμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης που διασχίζουν τον Ελικώνα. Σε αυτό το πλαίσιο να απορριφθεί η χάραξη της νέας γραμμής Θίσβης – Πέτρα.
· Να καταρτιστεί χάρτης των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς (όπως έγινε στην Πάρνηθα) για τον Ελικώνα (επειγόντως, ώστε να προστατευθούν οι καμένες εκτάσεις). Καμία ανεμογεννήτρια, κανένας πυλώνας, κανένα μεταλλείο στα καμένα.
· Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στους ελέγχους των βιομηχανικών και ενεργειακών δραστηριοτήτων, ώστε να αποθαρρυνθούν οι ασυδοσίες και οι παρανομίες

Κύριε Νομάρχη,

η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί ένα ζοφερό παρόν και προδιαγράφει ένα, ακόμη, χειρότερο μέλλον για την Βοιωτία. Το μοντέλο αυτό, του ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού και της άνευ όρων παράδοσης στην κερδοσκοπία, με έναν ανύπαρκτο κεντρικό σχεδιασμό – οπερετικό τον χαρακτηρίσατε- οδηγεί στην υπερπαραγωγή και την υπερκατανάλωση ενέργειας και τελικά στην υπερθέρμανση, στη ρύπανση και στις κλιματικές αλλαγές. Ακόμη και ήπιες μορφές ενέργειας, όταν αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και με μόνο κριτήριο το κέρδος μπορούν να δημιουργήσουν μη αντιστρεπτή καταστροφή, όπως στην περίπτωση των δασών και των οικισμών με αγροτοτουριστικό προσανατολισμό ανάπτυξης.
Σας καλούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε το ειδικό βάρος του θεσμού που εκπροσωπείτε, ώστε μαζί με τους Δήμους και τις Κοινότητες του νομού, μαζί με τους συλλόγους και τις κινήσεις πολιτών να αναληφθούν δυναμικές πρωτοβουλίες στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, του τοπίου, της φυσιογνωμίας και εν τέλει της ίδιας της ανάπτυξης του νομού μας που δεν θέλουμε και δεν πρέπει να μετατραπεί σε βιομηχανική και ενεργειακή χωματερή.

Οπως ίσως θυμάστε και αναφέρεται και στην επιστολή στις 24 Ιουλίου ο νομάρχης Βοιωτίας δέχθηκε τους εκπροσώπους της Συμπαράταξης για να συζητήσουν την διαμορφούμενη κατάσταση στον νομό από τον ορυμαγδό των ενεργιεκών επνδύσεων που απειλούν να μεταβάλουν τη φυσιογνωμία ολόκληρης της περιοχής. Ο κ. Περγαντάς τόνισε ότι η ενεργειακή πολιτική είναι ζήτημα κρατικής πολιτικής και πως η παρέμβαση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένου εύρους, πράγμα που είναι αληθές. Επίσης ο νομάρχης Βοιωτίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όλες τις κινήσεις πολιτών που υπερασπίζονται το περιβάλλον. Ως εδώ καλά.
Ομως, η δημοσιοποίηση ανοιχτής επιστολής εκ των υστέρων και μετά τη συνάντηση είναι φάουλ, είναι αντιδεοντολογική. Διότι στην πραγματικότητα οι ερωτήσεις που τίθενται στην ανοιχτή επιστολή της Συμπαράταξης έπρεπε να τεθούν στη συνάντηση και οι εκπρόσωποί της να μας κοινοποιήσουν τις απαντήσεις. Τώρα μοιάζει να παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων, πιθανότατα κατόπιν πίεσης υπεραδιαλλάκτων που δεν έχει κανένα νόημα, πόσο μάλλον που το περιβάλλον μας αφορά όλους.
Παρ' όλα αυτά οι απαντήσεις του κ. Περγαντά αναμένονται με ενδιαφέρον.

Διόρθωση για εκδηλώσεις

Από τη Συμπαρατάξη Βοιωτών λάβαμε την ακόλουθη διευκρίνιση-διόρθωση για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται και αναφέρονται εδώ. http://viotia.blogspot.com/2007/07/blog-post_24.html
- Η εκδήλωση στη Θίσβη, στις 13/8, διοργανώνεται από τους "Θίσβιους πολίτες" μόνο, δεν είναι συνδιοργάνωση με το ΚΙ.ΑΝ.ΘΙ.
- Η εκδήλωση στην Αγία Άννα είναι το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο 27-28 Ιουλίου, δηλαδή σήμερα και αύριο.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Σοκ και δέος - Το πόρισμα για τη ΔΕΠΑΛ

Εν μέσω καύσωνος θα συζητηθεί το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς το καυτό πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς, την πολύπαθη ΔΕΠΑΛ.

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει http://viotia.blogspot.com/2007/07/2.html η Εκθεση Ελέγχου Οικονομικής Διαχείρισης αφορά τις χρήσεις 2005 και 2006 όταν πρόεδροι της ΔΕΠΑΛ ήταν οι κκ. Χρήστος Παπασπύρου και Χρήστος Κουτρομάνος αντίστοιχα. Οι ζημίες της ΔΕΠΑΛ ήταν για την περίοδο του Χρ. Παπασπύρου 385.553,20 ευρώ και για εκείνη του Χρ. Κουτρομάνου 617.072,69 ευρώ.Οι ορκωτοί λογιστές κκ. Αλέξανδρος Δ. Σφυρής και Αλέξανδρος Π. Σφυρής διαπιστώνουν στον έλεγχο που διεξήγαγαν βάσει των αρχών και των κανόνων ελεγκτικής που ακολουθεί το Σώμα Ορκωτών Λογιστών πλήθος παρανομιών, παρατυπιών και ατασθαλιών.

Μερικές από αυτές θα σημειώσουμε ώστε να βοηθήσουμε τους τοπικούς άρχοντες να ξεδιαλύνουν την ύποπτη αυτή υπόθεση.

1. Η ΔΕΠΑΛ δεν είχε αποθήκη εμπορευμάτων. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μια επιχείρηση που διαχειρίζεται εκτός των άλλων δύο μεγάλες καφετέριες και ένα εστιατόριο.

2. Στον Νερόμυλο και τη Νεροτριβή υπάρχουν ζημίες από πωλήσεις εμπορευμάτων. Στο πόρισμα δεν αναφέρεται η αιτία, αλλά λογικά συνδέεται με την έλλειψη αποθήκης εμπορευμάτων και ως εκ τούτου ελέγχου εισερχομένων και εξερχομένων προϊόντων.

3. Στη χρήση 2005, στο ΚΔΑΠ λόγω λανθασμένου λογιστικού χειρισμού δεν αποδόθηκε στη ΔΟΥ το ΦΠΑ αξίας 6.847,17 ευρώ ενώ το ίδιο συνέβη και για το Ωδείο όταν πάλι από λανθασμένο λογιστικό χειρισμό δεν αποδόθηκε στη ΔΟΥ το ΦΠΑ αξίας 10.607,89 ευρώ

Το τέταρτο σημείο που θα επισημάνουμε είναι πολύ σοβαρό:
Από το υπουργείο Απασχόλησης καταβλήθηκε στην ΔΕΠΑΛ η α’ δόση του τρίτου κύκλου επιχορήγησης για τη συνέχιση της λειτουργίας του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού» (ΚΔΑΠ) ύψους 30.531,57 ευρώ.
Όπως επί λέξει αναφέρουν οι ορκωτοί λογιστές:
"Το ποσό των 30.531,57 ευρώ δεν κατατέθηκε σε ξεχωριστό λογαριασμό, όπως ρητά ορίζει η σύμβαση επιχορήγησης, ούτε και σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης κατά παράβαση του άρθρου 6 της ανωτέρω σύμβασης αλλά το ποσό αναλώθηκε για πληρωμή άλλων υποχρεώσεών της, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων από τον Φορέα Χρηματοδότησης."
Το ίδιο ακριβώς και για ποσό 89.084,19 ευρώ που είχε λάβει η ΔΕΠΑΛ ως α’ δόση του έργου με τίτλο «Επιχορήγηση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Και Ανάπτυξης Λιβαδειάς για τη συνέχιση της λειτουργίας Παιδικού Σταθμού στο Δήμο Λιβαδειάς» και επίσης για ποσό 46.800 ευρώ για τη δημιουργία της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι».
Δηλαδή συνολικά 167.000 ευρώ περίπου δεν κατατέθηκαν ούτε σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό όπως ρητά αναφέρεται στις αποφάσεις χρηματοδότησης ούτε σε άλλο λογαριασμό της ΔΕΠΑΛ. Πού πήγαν; Πρέπει να βρεθούν - από το Δημοτικό Συμβούλιο ασφαλώς.
Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι επειδή και στα τρία προγράμματα (τα δύο πρώτα του υπουργείου Απασχόλησης και το άλλο της Περιφέρειας Στερεάς) η υλοποίηση δεν γίνεται σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να γίνει απένταξη της επιχείρησης από τα προγράμματα. Και όχι μόνο αυτό αλλά να κληθεί η ΔΕΠΑΛ να επιστρέψει όλα τα ποσά που έχει εισπράξει για το νέο κύκλο χρηματοδότησης. Πρόκειται για ασύλληπτου ύψους ζημία της επιχείρησης επί προεδρίας Κουτρομάνου.


5. Στον έλεγχο των εξόδων οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν ότι η Διοίκηση της ΔΕΠΑΛ δεν εφάρμοσε των Κανονισμό Προμηθειών δηλαδή τη λήψη προσφορών, τη διενέργεια διαγωνισμών, τις απαιτούμενες συμβάσεις ή δελτία παραγγελίας με τους όρους του προμηθευτή για την προμήθεια των εμπορευμάτων.
Οι ορκωτοί παραθέτουν στη συνέχεια πίνακα με τους βασικούς προμηθευτές της ΔΕΠΑΛ και το ύψος των συναλλαγών και σημειώνουν ότι «καθίσταται σαφές ότι η Διοίκηση έπρεπε σε αρκετές περιπτώσεις να λάβει προσφορές από αυτούς, να έχει διενεργήσει διαγωνισμούς κ.λπ. έτσι ώστε να προχωρήσει στην ανάθεση προμηθειών».
Δεν θα παραθέσουμε προς το παρόν τον πίνακα, άλλωστε δεν προσφέρει κάτι στο ρεπορτάζ.
Θα συνεχίσουμε όμως με την έκθεση. Υπογραμμίζουν οι ορκωτοί λογιστές: «Επιπλέον κατά τον έλεγχό μας διαπιστώσαμε ότι ορισμένα είδη εμπορευμάτων αγοράσθηκαν σε τιμές υψηλότερες από προμηθευτή ενώ αυτά θα μπορούσαν να αγορασθούν σε χαμηλότερες τιμές από άλλο προμηθευτή, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες». Ούτε εδώ θα παραθέσουμε τους συγκριτικούς πίνακες. Ομως, σαφώς, κάποιοι κέρδιζαν υπέρογκα ποσά παρανόμως. Ποιοι; Μόνον οι έμποροι-προμηθευτές; Να μια ωραία ερώτηση για το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς.

6. Για το προσωπικό η έκθεση αφού αναφέρει ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι οι λεγόμενοι «εξτρατζήδες», εντοπίζει αποδείξεις πληρωμής χωρίς υπογραφές ή έγκριση, αποδείξεις ανω του ορίου των 4.000 ευρώ και επισημαίνει τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η ΔΕΠΑΛ σε ενδεχόμενο έλεγχο του ΙΚΑ.

7. Οι επισκευές και οι συντηρήσεις στη ΔΕΠΑΛ χρειάζονται και αυτές ολόκληρο τον ποινικό κώδικα. Λείπουν δικαιολογητικά δαπανών, υπογραφές έγκρισης εκτέλεσης παραγγελιών, δεν έχουν γίνει παραλαβές και έλεγχοι εκτέλεσης εργασιών κ.λπ. Να σημειώσουμε ότι τα αδικήματα εδώ πιθανόν να θεωρηθούν «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», με τη νέα νομοθεσία.

8.Πονεμένη ιστορία και το Ταμείο της ΔΕΠΑΛ, όπου αντίθετα με τον ισχύοντα εσωτερικό κανονισμό για την Ταμειακή Διαχείριση οι πληρωμές προς προμηθευτές γίνονταν απευθείας από τους υπαλλήλους και όχι από το κεντρικό Ταμείο της Επιχείρησης. Οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές επισημαίνουν κομψά ότι «η ακολουθούμενη διαδικασία ενέχει σοβαρούς κινδύνους και δεν διασφαλίζει τη χρηστή διαχείριση των διαθεσίμων της».

9. Τέλος, δεν έχουν αποδοθεί ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ επί πολλές χρήσεις και οι ορκωτοί επισημαίνουν το κίνδυνο προστίμων και προσαυξήσεων σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο.

Κλείνοντας το «σεντόνι» να σημειώσουμε ότι πράξεις ή παραλείψεις που ζημιώνουν οικονομικά το Δημόσιο από όργανα της διοίκησης είναι ποινικά αδικήματα και ότι όλα όσα παραπάνω αναφέραμε υπάγονται σε αυτή την κατηγορία.

Θα ασχοληθούμε σύντομα με τις ποινικές ευθύνες, αφού δούμε και τις απόψεις των παρατάξεων στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για όλη αυτή την κακοδιαχείριση επί ζημία των πολιτών πρέπει να καταλογιστούν στον τέως δήμαρχο, τον Αρ. Ρούσσαρη. Θα επανέλθουμε.

ΥΓ: Θα σχολιάσουμε όλες τις παρατυπίες και παρανομίες αναλυτικά. Και αυτές που θα ακουστούν το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΥΓ2: Γνωρίζουμε ότι τα "σεντόνια" είναι βαρετά, κυρίως όταν αφορούν τεχνικούς ή οικονομικούς όρους όμως φρονούμε ότι το κείμενο αυτό έπρεπε να γραφεί ώστε να αντιληφθούν όλοι πώς διοικούνταν ο Δήμος Λιβαδειάς στις αρχές του 21ου αιώνα.
ΥΓ3: Για να δείτε πόσο μπροστά είμαστε :-) http://viotia.blogspot.com/2007/04/5.html

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Ιουλίου

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που αφορά στη ΔΕΠΑΛ.
Οι δημοτικοί άρχοντες οφείλουν να αποδώσουν τις ευθύνες όπου δει και να ξεκαθαρίσουν αυτή τη σκοτεινή υπόθεση διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Εμείς θα τους βοηθήσουμε με το επόμενο ποστ.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον - Η Συνέχεια

Λάβαμε και δημοσιεύουμε δελτίο Τύπου από τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, η οποία δεν φαίνεται να πτοείται από τον καύσωνα ή να αποπροσανατολίζεται από τα "μπάνια του λαού":

"Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον"
Η απελευθέρωση της ενέργειας «καίει» τη Βοιωτία
Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι ήδη ένα εφιαλτικό παρόν, το μοντέλο της υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης ενέργειας είναι καταστροφικό στην τοπική όσο και στην παγκόσμια κλίμακα. Τα πράγματα χειροτερεύουν αφού αντί να προχωρούμε σε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογική εφαρμογή των ήπιων μορφών ενέργειας, ευνοούμε αποκλειστικά μικρούς και μεγάλους κερδοσκόπους. Έτσι στην περιοχή μας αναπτύσσονται ραγδαία και χωρίς περιορισμούς, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής κάθε είδους ενώ είμαστε ακόμη στην αρχή…

Οι πολίτες της Βοιωτίας που αποτελούμε την «Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον», με αφορμή και την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Ελικώνα διεκδικούμε :

- Άμεση καταγραφή, χαρακτηρισμό αναδασωτέων και αποκατάσταση των καμμένων περιοχών
- Επικύρωση των δασικών χαρτών ώστε να μην είναι δυνατός ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων
- Απομάκρυνση των εστιών φωτιάς από το βουνό και ιδιαίτερα των χώρων ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών και των νέων γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης που κατασκευάζονται για την εξυπηρέτηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
- Περιφρούρηση του δάσους από κάθε οχλούσα ή αυθαίρετη δραστηριότητα όπως είναι η εγκατάσταση υπέρογκου αριθμού ανεμογεννητριών που συνοδεύονται με διανοίξεις δρόμων, κατασκευή πυλώνων, υποσταθμών κ.λπ.
- Έλεγχο και αποκατάσταση όλων των λατομικών δραστηριοτήτων
- Χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο νομού και σε επίπεδο Δήμων, ώστε να εξειδικεύονται με συγκεκριμένα κριτήρια οι περιοχές, τα όρια και οι κανόνες ανάπτυξης των ενεργειακών αλλά και των άλλων δραστηριοτήτων
-Μέχρι τότε ανάκληση κάθε είδους εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγής σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται.

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ – ΤΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ

Αποτιμώντας την μέχρι σήμερα πορεία μας και την συγκέντρωση στο Κυριάκι, την Κυριακή 1 Ιουλίου 2007, διαπιστώνουμε ότι:
Οι κινήσεις πολιτών που έχουν συγκροτηθεί και ολοένα διευρύνονται στα χωριά και τις πόλεις της Βοιωτίας και η κοινή, συντονισμένη, δράση τους μέσω της Συμπαράταξης είναι μια πρωτόγνωρη όσο και εντυπωσιακή εμπειρία για τα δεδομένα της περιοχής μας.
Χωρίς να μονοπωλούμε το ενδιαφέρον και την ευαισθησία για την ανάπτυξη του νομού, αγωνιζόμαστε για να προστατέψουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας που πλήττονται βάναυσα από τη βίαιη επέκταση ρυπογόνων δραστηριοτήτων.
Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, η αφύπνιση και η κινητοποίηση των πολιτών απέφεραν ήδη σημαντικά αποτελέσματα:
- Την ενημέρωση μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας για το πρόβλημα μέσα από πολλές εκδηλώσεις και ημερίδες, από τα τοπικά ΜΜΕ κλπ
- Ορατή αλλαγή της στάσης των τοπικών αρχών και των συλλογικών τους οργάνων που από ανοιχτή ή διστακτική αποδοχή ή αμηχανία μεταστρέφεται σε άρνηση της διαμορφούμενης κατάστασης

Είμαστε μόνο στην αρχή ….

Οι επόμενες δραστηριότητες είναι:

- Παρέμβαση–διεκδίκηση των αιτημάτων της Συμπαράταξης με συνάντηση με τον Νομάρχη Βοιωτίας την Τρίτη 24 Ιουλίου, ώρα 11.45
- Εκδήλωση στην Αγ. Άννα με προβολές και συζήτηση για την προστασία του Ελικώνα το Σάββατο 27 Ιουλίου ώρα 8.30 μ.μ. Οργάνωση: Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγ. Άννας.
- Ομιλία του ειδικού επιστήμονα Γ. Κίνια με θέμα «Επιπτώσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και φυσικό αέριο» στη Δαύλεια την Τετάρτη 1 Αυγούστου. Οργάνωση: Εταιρεία Μελέτης Δημοτικών Προβλημάτων Δαύλειας
- Κεντρική εκδήλωση στην Θίσβη (έχουν προηγηθεί εκδηλώσεις στα χωριά του Δήμου) στις 13 Αυγούστου με θέματα για τη μονάδα φυσικού αερίου, το λιμάνι και την ΒΙΠΕ Θίσβης. Οργάνωση: Θίσβιοι Πολίτες Ενάντια στην Καταστροφή του Περιβάλλοντος και Κίνηση για την Αναγέννηση της Θίσβιας Χώρας (ΚΙ.ΑΝ.ΘΙ.).

Εμείς από το viotia.blogspot.com dεν θα μπορέσουμε να είμαστε παρόντες στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων της Συμπαράταξης με τον νομάρχη Βοιωτίας.
Εάν όμως ήμασταν θα θέταμε ορισμένα ερωτήματα που ενδιαφέρουν.
1. Το συνεχές και συνεχιζόμενο έγκλημα στον Ασωπό πότε επιτέλους θα το αντιμετωπίσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, πάντα βάσει του νόμου;
2. Ποια η συμμετοχή της νομαρχίας σε όλες αυτές τις άδειες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν δοθεί στο νομό Βοιωτίας;
3. Τι γνώμη έχει η ΝΑΒ για το έγκλημα της χωροθέτησης της ΒΙΠΕ Θίσβης, της οποίας τα απόβλητα καταλήγουν και θα καταλήγουν στο σχεδόν κλειστό οικοσύστημα του κολπίσκου της Δομβραίνας;
4. Τι γνωρίζει, μέσω των υπηρεσιών της, η ΝΑΒ για καταπατήσεις στον Παρνασσό;
5. Υπάρχουν βιομηχανίες που αποχετεύουν τα απόβλητά τους στην Ερκυνα, χωρίς βιολογική επεξεργασία;
6. Τι γίνεται στη Γαρδαβίτσα και ποιος γνωμοδοτούσε θετικά επί χρόνια;
http://viotia.blogspot.com/2007/06/1.html
Αυτά και μερικά άλλα θα ρωτούσαμε, λοιπόν.



Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Τραγική η κατάσταση στα ΜΜΕ της Βοιωτίας

Πολύ χαμηλή έως ανύπαρκτη είναι η αξιοπιστία και πολύ μικρή η αναγνωσιμότητα των εφημερίδων που εκδίδονται στον νομό Βοιωτίας. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και μέτρια στους τηλεοπτικούς.
http://www.minpress.gr/minpress/voiwtias.pdf
Μια σχετική συζήτηση είχε γίνει εδώ.
http://viotia.blogspot.com/2007/07/blog-post_06.html

Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Θέμα (και) Αγραφιώτη από Πρετεντέρη

Καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι προσπάθειες παρέμβασης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε μία από αυτές ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πρετεντέρης, από τις στήλες του χθεσινού "Βήματος", αφού διαφωνεί με τον αποκλεισμό του Γιάννου Παπαντωνίου και με την, εικαζόμενη, ίδια τύχη που αναμένει τους κκ. Κουλούρη, Πάχτα και Νεονάκη αναρωτιέται:

".....
Στην περίπτωση αυτή τα ερωτήματα
πληθαίνουν επικίνδυνα.
* Γιατί, λόγου χάρη, δεν θα πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ
ο Παπαντωνίου αλλά θα πολιτευθεί ο Τσοχατζόπουλος ή ο Λαλιώτης;
* Θα είναι, για παράδειγμα, υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας
ο Γ. Αγραφιώτης;
* Θα εξακολουθήσει, ας πούμε, να προσφέρει τις υπηρεσίες του
ο Π. Συναδινός;
Και άλλες πολλές απορίες. Οι οποίες προκύπτουν
όχι επειδή οι άνθρωποι αυτοί ή κάποιοι άλλοι έχουν κάνει κάτι.
Αλλά επειδή ούτε αυτοί που αποκλείονται έχουν κάνει τίποτε
περισσότερο.
......"

Ο κ. Πρετεντέρης είναι, όπως βλέπετε, πολύ προσεκτικός. Ομως σε καμία περίπτωση τα ονόματα που αναφέρει ως... παραδείγματα δεν είναι τυχαία. Και για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο του πολέμου Παπανδρεϊκών - Εκσυγχρονιστών για τον έλεγχο των ψηφοδελτίων.
Σε όλες τις περιπτώσεις ουδείς εχέφρων πολιτικός υποτίμησε ποτέ στην Ελλάδα το Συγκρότημα Λαμπράκη, πόσo μάλλον ο Γεώργιος Παπανδρέου. Από την άποψη αυτή το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία είναι -πάλι- εντελώς ανοιχτό...

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Φωτιά και στον Παρνασσό

Κι ενώ, όπως θα γνωρίζετε, από το μεσημέρι καίγεται το ωραιότερο δάσος του Ελικώνα, φωτιά ξέσπασε και στον Παρνασσό. Η εστία είναι ορατή από την πόλη της Λιβαδειάς.

Οι δρόμοι της (πατρικής) αγάπης ΔΕΝ είναι πια αδιάβατοι

Ο δρόμος που ασφαλτοστρώθηκε, με περισσή φροντίδα και σε χρόνο dt, αυτές τις ημέρες στο Πέρα Χωριό δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι πρώτης προτεραιότητας. Παρ΄όλα αυτά εξυπηρετεί δύο οικογένειες και από την άποψη αυτή μόνο ως βήμα εκσυγχρονισμού μπορεί εκληφθεί.
Εξάλλου κάθε γονιός προσπαθεί να συμπεριφέρεται ισότιμα στα τέκνα του ώστε να μην δημιουργούνται οικογενειακές έριδες.
Ομως ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η επίδειξη της γονικής μέριμνας του πατρός να μην έγινε με χρήματα του Δήμου Λιβαδειάς.
Διότι εάν πρόκειται για χρήματα των δημοτών τότε το πράγμα παύει να είναι φαιδρό και γίνεται πολύ σοβαρό.
Θα επανέλθουμε.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Ενημέρωση στην Αλυκή

Το Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 19:00, διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση στην παραλία Αλυκής με στόχο την ενημέρωση των παραθεριστών για την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Θίσβη.
Την εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα των Πολιτών Δήμου Θίσβης και αποτελεί αυθόρμητη προσπάθεια.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Τα μέτρα για την Πάρνηθα

Συνολικά 56.000 στρέμματα δάσους αποτεφρώθηκαν τελικά από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Από αυτά τα 20.000 περίπου βρίσκονται στα διοικητικά όρια του νομού Βοιωτίας και τα υπόλοιπα 36.000 στην Αττική.
Η κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ξεκινά μέσα στην επόμενη εβδομάδα η δορυφορική παρακολούθηση της καμένης περιοχής της Πάρνηθας, σε τριμηνιαία βάση, για την αποφυγή καταπατήσεων και κατασκευής αυθαιρέτων.
Επίσης με Προεδρικό Διάταγμα τριπλασιάζεται η συνολική έκταση της περιοχής απολύτου προστασίας του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας από 38.000 στρέμματα αυξάνονται σε 110.000 στρέμματα περίπου και καθορίζεται το όριο του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που τίθεται υπό προστασία όπως αυτή περιγράφεται στο Προεδρικό Διάταγμα και είναι συνολικής έκτασης 300.000 περίπου στρέμματα.
Τέλος, άρχισαν οι μελέτες για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε ρέματα που διατρέχουν τον αστικό και ημιαστικό ιστό. Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις αρχίζουν εντός δεκαημέρου με προτεραιότητα το ρέμα της Γιαννούλας, το ρέμα της Εσχατιάς, το ρέμα της Αγίας Τριάδος και το ρέμα της Χούνης.
Ολα αυτά τα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς και εφόσον τηρηθούν απαρεγκλίτως συνιστούν ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο ώστε κάποτε η Πάρνηθα να ξαναγίνει πράσινη...

Καλοκαίρι με τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

Η κινητή μονάδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας συνεχίζει τις δραστηριότητές της και κατά τη θερινή περίοδο. Επισκέφτηκε, ήδη, τις κατασκηνώσεις του Αγ .Νικολάου και της Παλιομηλιάς και δάνεισε αρκετά βιβλία σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
Επίσης ξεκινά η συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας.
Όποιος σύλλογος ενδιαφέρεται για δανεισμό βιβλίων μπορεί να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

ΣΥΡΙΖΑ στη Βοιωτία

Από την πρωτοβουλία στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βοιωτία λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανοιχτή πρόσκληση.

"Όσες και όσοι έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία για την στήριξη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στη Βοιωτία, φίλοι και μέλη των οργανώσεων που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, ΚΟΕ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΕΔΑ, ΔΕΑ, ΚΟΚΚΙΝΟ) αλλά και ανένταχτοι, σας προσκαλούμε να συναντηθούμε την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007 (ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΥΑΣ).
Θα ξεκινήσουμε με ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ (7.30), ΣΥΣΚΕΨΗ των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, (8.30) και ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΜΕΖΕ ΚΑΙ ΠΟΤΟ (9.30).

Καλεσμένοι μας θα είναι ο Νίκος Βούτσης, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, η Μαρία Φραγκιαδάκη, συνδικαλίστρια (μέλος του Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Ε.), μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Θεωνάς, από την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ".
.

Ο Συνασπισμός σύμφωνα με το χθεσινό βαρόμετρο της VPRC και του ΣΚΑΪ φαίνεται ότι έχει διευρύνει την εκλογική του επιρροή στο 4,5% και πως θα είναι σίγουρα στην επόμενη βουλή.

Για ποιον κτυπά η καμπάνα;

Ε;
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15112&m=A37&aa=1

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2007

H επιλογή της Βοιωτίας

Για τη συνέχεια της ενδιαφέρουσας συζήτησης που ήδη έχει ξεκινήσει στο viotia, με γενικό τίτλο "Βοιωτία και Ενέργεια", δημοσιεύουμε ένα εμπιστευτικό έγγραφο του 2003 που υπογράφει ο τότε πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθηγητής ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος και απευθύνεται στον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Ακη Τσοχατζόπουλο.

Από το κείμενο προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία γενικής φύσεως, όπως ότι με τον νόμο 3175/2003 η ΔΕΗ αναλαμβάνει τη δέσμευση να μην επεκτείνει περαιτέρω τις παραγωγικές της δυνατότητες, στην ουσία δηλαδή να σταματήσει τις επενδύσεις και άλλα.

Ειδικότερο ενδιαφέρον για τη Βοιωτία παρουσιάζει το τέλος του εγγράφου όπου καθίσταται σαφές ότι όλες οι εναλλακτικές ιδιωτικές προτάσεις που υπάρχουν αφορούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα κατασκευαστούν στον νομό μας. Αθήνα, 15.10.2003
Ε Μ Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ι Κ Ο
Προς : ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Α. Τσοχατζόπουλο
Θέμα : Προφορικό ερώτημα στις 13.10.2004 σχετικά με ενδεχόμενα έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικής τροφοδοσίας κατά το 2004
Σχετ. : α) Έγγραφο ΔΕΣΜΗΕ/4262/25.09.03 (Ι-12420)
β) Έγγραφο ΡΑΕ (Σεπτέμβριος 2002) γ)
Έγγραφο ΡΑΕ (Ιούλιος 2001) Κωδικός : Ο-4573
Αγαπητέ κ. Υπουργέ, Η απάντηση-πρόταση της ΡΑΕ στο ερώτημα που τέθηκε έχει ως εξής : Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ΡΑΕ όπως οφείλει σύμφωνα με το νόμο πραγματοποιεί μελέτες σχετικά με την πρόβλεψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την επάρκεια της ηλεκτρικής τροφοδοσίας. Οι σχετικές μελέτες εκπονήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2001 και τον Σεπτέμβριο 2002. Οι μελέτες αυτές εντόπιζαν σημαντική αύξηση της ζήτησης οι οποίες σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της έναρξης των νέων επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία οφείλεται κυρίως στις στρεβλώσεις και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται στην Ελλάδα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συντείνουν σε αυξημένο κίνδυνο να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί κατά τις ώρες αιχμής το σύνολο του ηλεκτρικού φορτίου των καταναλωτών, ιδίως κατά τα έτη 2004-2006. Σε αλλεπάλληλες εκθέσεις της η ΡΑΕ τόνισε την ανάγκη να μεταβληθεί το θεσμικό πλαίσιο, πράγμα που έγινε με επιτυχία στο τέλος Ιουλίου του 2003. Οι επισημάνσεις αυτές της ΡΑΕ συνάντησαν απόρριψη εκ μέρους της ΔΕΗ σε όλες τις συναντήσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης που έλαβαν χώρα κατά το 2001 και 2002. Η ΔΕΗ αλλά και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς της ΔΕΗ, κατηγόρησαν ευθέως τη ΡΑΕ ότι κινδυνολογεί προκειμένου δήθεν να προωθήσει τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Η ΔΕΗ για να αντικρούσει τις επισημάνσεις της ΡΑΕ, επικαλέσθηκε το επιχείρημα της διαθεσιμότητας επαρκών εισαγωγών. Αντίθετα η ΡΑΕ, τόνιζε πάντοτε την επισφάλεια που αναγκαστικά συνδέεται με τις εισαγωγές σε μία περιοχή όπως η δική μας, η οποία δεν έχει αναπτύξει ενιαία εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού. Σήμερα, η ΔΕΗ έρχεται να επιβεβαιώσει τις έγκαιρες επισημάνσεις της ΡΑΕ, όμως σκόπιμα περίμενε την τελευταία στιγμή, ώστε να είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα μέσω της απελευθερωμένης αγοράς και να αναγκασθεί η πολιτική ηγεσία να αναθέσει στη ΔΕΗ απευθείας την επίλυσή του, πράγμα που θα ενισχύσει περαιτέρω τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ και θα στρεβλώσει περισσότερο την αγορά ίσως καθυστερώντας ή και αποτρέποντας τις ιδιωτικές επενδύσεις ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες διευκολύνονται με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 3175/2003. Παρόμοια καταχρηστική τακτική ακολούθησε η ΔΕΗ και στην υπόθεση του Λαυρίου, αλλά και στα νησιά όπου επικαλούμενη έκτακτες ανάγκες επιδιώκει να επεκτείνει τη θέση της κατ’ ανάθεση και όχι μέσω των διαδικασιών της αγοράς, όπως προβλέπει ο Νόμος και απαιτούν οι Κοινοτικές Οδηγίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του 2004, το έγγραφο του ΔΕΣΜΗΕ αποκαλύπτει επίσης παραβίαση των βασικών κανόνων δεοντολογίας τους οποίους οφείλει να ακολουθεί ένας ανεξάρτητος Διαχειριστής του Συστήματος, σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες και την πρακτική σε όλη την Ε.Ε. Ο ανεξάρτητος Διαχειριστής οφείλει να δρα χωρίς διακρίσεις και υπό την εποπτεία της ΡΑΕ. Αντίθετα στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΔΕΣΜΗΕ δεν ενημέρωσε τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ και προχώρησε σε μονομερείς συζητήσεις με ένα μόνον παίκτη της αγοράς, τη ΔΕΗ ως παραγωγό, χωρίς να καλέσει και τους λοιπούς ήδη αδειοδοτημένους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν δυνατότητες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εφόσον εφαρμοσθεί η δυνατότητα που παρέχει ο Νόμος σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων με τον ΔΕΣΜΗΕ για την παροχή επικουρικών και εφεδρικών υπηρεσιών. Μάλιστα ο νόμος 2773, ήδη από την έκδοσή του 1999 επιβάλλει στον ΔΕΣΜΗΕ να επιτελεί τις αρμοδιότητές του χωρίς διακρίσεις και μάλιστα χωρίς διακρίσεις υπέρ των μετόχων του. Τυχόν επίκληση νέων εκτάκτων γεγονότων που δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν, όπως ο καύσωνας στην Ιταλία και τα προβλήματα του Δούναβη, είναι ανυπόστατη, δεδομένου ότι τόσο η ΡΑΕ όσο και ο ίδιος ο ΔΕΣΜΗΕ έχουν επανειλημμένα τονίσει την αβεβαιότητα των εισαγωγών. Ήταν δε γνωστό πριν από 1½ χρόνο ότι η Ιταλία πλέον ταυτοχρονίζει την αιχμή φορτίου με την Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ούτε επίσης υπάρχει ζήτημα απρόβλεπτης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 ο ρυθμός αύξησης ξεπέρασε το 7%. Το ζήτημα είναι ότι η Διοίκηση δεν μπορεί να υποκύπτει σε εκβιαστικές καταστάσεις και να ακυρώνει μια πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών και προσέλκυσης νέων επενδυτικών πόρων, επειδή Δημόσιες επιχειρήσεις αρνούνται στην ουσία να συνεργασθούν σωστά και να διευκολύνουν την πολιτική αυτή.
Β. ΠΩΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ 2004
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά το μήνα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων γιατί η ζήτηση του μήνα αυτού θα είναι μειωμένη. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερος από το κανονικό κίνδυνος περικοπών φορτίου κατά τους μήνες αιχμής φορτίου, δηλαδή τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2004, οι οποίοι μάλιστα προηγούνται του μήνα διεξαγωγής των Αγώνων. Επισημαίνεται ότι, πρόκειται για κίνδυνο και όχι για βεβαιότητα. Η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας μετράται με την πιθανότητα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί η ζήτηση εξ ολοκλήρου, γιατί πάντοτε υπάρχει πιθανότητα βλαβών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή μη διαθεσιμότητας των εισαγωγών. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει εφεδρεία ισχύος, η οποία κατ’ ελάχιστο τίθεται από τους Κώδικες στο 15%. Η χώρα κατά τα έτη 2003-2006 έχει σαφώς χαμηλότερο ποσοστό εφεδρείας πράγμα που δημιουργεί τον κίνδυνο μη εξυπηρέτησης φορτίου. Δεν πρέπει να συγχέεται το γενικό πρόβλημα επάρκειας εφεδρείας με το ειδικό πρόβλημα της ευστάθειας στην Αττική. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με ειδικές διατάξεις και κατασκευές στο Σύστημα Μεταφοράς, πράγμα που έχει συμπεριληφθεί στη ΜΑΣΜ η οποία έχει εκδοθεί με Υπουργική Απόφαση.
Γ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2004
Τα μέτρα που προτείνει ο ΔΕΣΜΗΕ έχουν προταθεί από τον ίδιο και τους άλλους φορείς ήδη από το καλοκαίρι του 2001. Τα μέτρα αυτά ταξινομούνται ως εξής : 1. ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η διαθεσιμότητα ισχύος των υφιστάμενων θερμικών μονάδων είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί σχολαστικό πρόγραμμα συντήρησης όπως προβλέπει και ο Κώδικας σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΜΗΕ. Δεν πρέπει να γίνει οικονομία στο κόστος συντήρησης, ούτε εντατική χρήση των μονάδων κατά τις χρονικές περιόδους εκτός των κρίσιμων μηνών αιχμής. Το πρόγραμμα συντήρησης 2003-2004 πρέπει να γίνει γνωστό άμεσα και να είναι λεπτομερές (συνεργασία ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ). 2. ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η διατιθέμενη ισχύς των υδροηλεκτρικών κατά τους κρίσιμους θερινούς μήνες είναι αναγκαίο να γίνει ετήσιο πρόγραμμα ορθολογικής χρήσης του νερού και να αποφευχθεί κάθε μη απαραίτητη παραγωγή από υδροηλεκτρικά κατά τις χρονικές περιόδους των θερινών μηνών. Για το σκοπό αυτό η ΡΑΕ εξέδωσε απόφαση περιορισμού κατά το 2004 των εξαγωγών – διαμετακομίσεων γιατί παρατηρήθηκε κατά το 2002 και 2003 η ταυτόχρονη εισαγωγή και εξαγωγή ενέργειας από τη ΔΕΗ πράγμα που έμμεσα οδηγεί σε αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών, πράγμα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την απορρόφηση των εισαγωγών εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Λεπτομερείς εκθέσεις επί του θέματος έχει κοινοποιήσει η ΡΑΕ. Το ετήσιο πρόγραμμα χρήσης υδροηλεκτρικών που θα περιλαμβάνει αποφυγή διαμετακομίσεων πρέπει άμεσα να γίνει γνωστό και να ελεγχθεί από τη ΡΑΕ (εκπόνηση ΔΕΗ σε συνεργασία με ΔΕΣΜΗΕ). 3. ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΑΣΜ Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εκτέλεση της ΜΑΣΜ από τη ΔΕΗ έχει επισημανθεί. Όμως δεν επιτρέπεται καμία καθυστέρηση για τα έργα ΜΑΣΜ της Αττικής, όπως αναφέρει και ο ΔΕΣΜΗΕ. Οι καθυστερήσεις αυτές στην Αττική δεν είναι γνωστές στη ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ που έχει την ευθύνη της επίβλεψης οφείλει να ενημερώσει και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Οι καθυστερήσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο εξέτασης για παραβίαση όρων της Άδειας τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΔΕΣΜΗΕ. Η ΡΑΕ έχει πλέον ευθύνη να κινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση της ΜΑΣΜ. Ειδικά για τα έργα της Αττικής, η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ πρέπει να υποβάλλουν άμεσα δεσμευτικό και λεπτομερές πρόγραμμα – χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων. 4. ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 2004 Η ΔΕΗ πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες συμβολαιοποίησης εισαγωγών για το 2004 τώρα που σταδιακά αποκαθίσταται το επίπεδο του νερού στα ποτάμια της Βαλκανικής και εμφανίζονται πιο αισιόδοξες προοπτικές. Δεν πρέπει από τη ΔΕΗ να τεθεί θέμα υψηλού προσφερόμενου τιμήματος για τις εισαγωγές του 2004, δεδομένου ότι έχουν συμβολαιοποιηθεί μεγάλες εξαγωγές της Βαλκανικής προς το Ιράκ μέσω Τουρκίας σε ακριβότερες τιμές. Η εμπειρία του πρόσφατου διαγωνισμού που έκανε η ΔΕΗ δείχνει ότι, παρά τις ανάγκες του 2004, θέτει αυστηρότατα όρια στην τιμή εισαγωγών. Η ΡΑΕ θα εγκρίνει άμεσα τις προκηρύξεις των διαγωνισμών του ΔΕΣΜΗΕ για τη δέσμευση από τρίτους προμηθευτές της χωρητικότητας εισαγωγών στις διασυνδέσεις και θα θέσει αυστηρότατους όρους, ώστε όσοι προμηθευτές δεσμεύσουν ισχύ πράγματι να τη χρησιμοποιούν κατά το 2004. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει η ΔΕΗ να προγραμματίσει εγκαίρως και να συμβολαιοποιήσει τις εισαγωγές για το 2004. Η ΔΕΗ οφείλει να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των προσπαθειών της για τη συμβολαιοποίηση εισαγωγών για το 2004. 5. ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΦΟΡΤΙΟΥ Η ΔΕΗ σε συνεργασία με τον ΔΕΣΜΗΕ πρέπει να εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο περικοπής φορτίου συγκεκριμένων καταναλώσεων, ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί αν χρειασθεί τις κρίσιμες ώρες αιχμής των θερινών μηνών. Το πρόγραμμα περικοπής πρέπει νασυμπεριλάβει : α) τα ορυχεία της ΔΕΗ, β) μεγάλες βιομηχανίες για τις οποίες θα δίδεται κίνητρο μέσω των υπό συζήτηση αυτές τις ημέρες (υπόθεση ΡΑΕ με ΒΙΟΧΑΛΚΟ) μικρών τροποποιήσεων των τιμολογίων για τους πελάτες Α150, γ) εφαρμογής των διατάξεων για τις αρδεύσεις κατά τις ώρες αιχμής. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος και είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας για την εφαρμογή διακοπτομένων τιμολογίων ή την πραγματοποίηση καμπάνιας για εξοικονόμηση ενέργειας (πράγμα που θα δημιουργούσε και αρνητικές επιπτώσεις κατά το 2004). 6. ΝΕΑ ΕΦΕΔΡΙΚΗ ΙΣΧΥΣ Σύμφωνα με τον Νόμο και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον ηλεκτρισμό, αν συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης ακολουθείται οπωσδήποτε διαδικασία διαγωνισμού. Τυχόν απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ μέσω άδειας παραγωγής για νέα αεριοστροβιλική μονάδα θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για την προσπάθεια που καταβάλλεται για την οριστικοποίηση των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών επενδύσεων, γιατί έτσι η Κυβέρνηση αθετεί την «υπόσχεση» που έδωσε τόσο με την Άδεια της ΔΕΗ στο Λαύριο όσο και στο Νόμο 3175/2003 (στη διάταξη για τα 1600MW της ΔΕΗ), ότι δεν θα επιτρέψει προς το παρόν την επέκταση του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Τυχόν δικαιολογία ότι θα επιτραπεί μόνο ενοικίαση του αεριοστροβίλου και μετά θα γίνει αποξήλωση δεν πείθει κανένα. Όλοι είναι βέβαιοι ότι αμέσως μετά η ΔΕΗ, με πρόσχημα την Αττική και την αύξηση της ζήτησης που θα συνεχίζεται, θα ζητήσει την μόνιμη παραμονή του αεριοστροβίλου στο Λαύριο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν ενεργεία δύο άδειες παραγωγής για αεριοστρόβιλο στη Βοιωτία, πράγμα που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ευστάθεια στην Αττική. Οι άδειες αυτές είναι αφενός της ΕΛΒΑΛ, αφετέρου της Τεχνικής Ένωσης. Επίσης και οι άλλοι αδειούχοι παραγωγοί της Βοιωτίας, δηλαδή ENEL-Προμηθέας Γκάζ και ΤΕΡΝΑ προβλέπουντην εγκατάσταση αεριοστροβίλων. Δεν είναι επομένως μόνο η ΔΕΗ υποψήφια για να αναθέτει τυχόν εγκατάσταση νέας αεριοστροβιλικής ισχύος για να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2004. Σύμφωνα με το Νόμο και τους Κώδικες, η ανάθεση αυτή εμπίπτει στις διατάξεις για τη σύναψη από τον ΔΕΣΜΗΕ σύμβασης για εφεδρική ισχύ και επικουρικές υπηρεσίες. Ο ΔΕΣΜΗΕ υποχρεούται να ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία, οι χρόνοι της οποίας όμως μπορεί να συντομευθούν στις 23 ημέρες λόγω κατεπείγοντος. Η σύμβαση που θα παραχωρηθεί θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά : Υποχρέωση Συμβαλλόμενου: Διαθεσιμότητα 120-150MW αεριοστροβιλικής μονάδας κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο των ετών 2004, 2005, 2006. Επίσης η μονάδα θα είναι σε θέση να προσφέρει επικουρικές υπηρεσίες (άεργος ισχύς). Υποχρέωση ΔΕΣΜΗΕ : Καταβολή Τιμήματος Διαθεσιμότητας κατά τα τρία (3) έτη, το οποίο αντιστοιχεί στο σταθερό και κεφαλαιουχικό κόστος της μονάδας. Όταν λειτουργεί η μονάδα θα υποβάλλει προσφορές μεταβλητού κόστους στην Οριακή Τιμή του Συστήματος, οπότε θα ανακτά το κόστος του καυσίμου. Ανάκτηση του κόστους από τον ΔΕΣΜΗΕ : Σύμφωνα με τους Κώδικες το κόστος του τιμήματος διαθεσιμότητας ανακτάται μέσω του Κοινού Ταμείου του Συστήματος (Uplift) στο οποίο καταβάλλουν τα αναλογούντα ποσά οι προμηθευτές (και η ΔΕΗ ως προμηθευτής). Η ΡΑΕ έχει έτοιμα τα τεύχη και τα σχέδια συμβάσεων για τον διαγωνισμό αυτό. Η ΡΑΕ όπως της ζητήθηκε, διερεύνησε τις δυνατότητες των αδειούχων παραγωγών να εγκαταστήσουν εγκαίρως αεριοστροβιλική μονάδα στη Βοιωτία. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης είναι ενθαρρυντικά υπό την προϋπόθεση ότι η διαδικασία διαγωνισμού και ανάθεσης θα προχωρήσει γρήγορα εντός του Οκτωβρίου . Τα αποτελέσματα της διερεύνησης έχουν ως εξής :
α) ΤΕΡΝΑ : θέση Αγ. Νεκτάριος Βοιωτίας, άμεση σύνδεση με γραμμές υψηλής τάσης και τροφοδοσίας με φυσικό αέριο. Η εταιρεία μπορεί να δεσμευθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και έχει βρει αεριοστρόβιλο.
β) ΕΛΒΑΛ : θέση στο εργοστάσιό της στη Βοιωτία, όπου υπάρχουν όλες οι συνδέσεις και υποσταθμός 150 KV. Η εταιρεία ενδιαφέρεται και μπορεί να ανταποκριθεί μέχρι 100 MW.
γ) ENEL - Προμηθέας Γκάζ : Κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να ανταποκριθεί για τη Χαιρώνεια Λειβαδιάς.
δ) Τεχνική Ένωση : Είναι σε θέση να ανταποκριθεί επίσης για θέση στη Βοιωτία.
Με εκτίμηση
Καθ. Π. Κάπρος Πρόεδρος ΡΑΕ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

Και ο Λάτσης...

Σε στρατηγική συμμαχία με σκοπό την δημιουργία μιας νέας "ΔΕΗ" προχώρησαν η Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Στην εισφορά των δύο εταιρειών στη νέα κοινοπραξία συμπεριλαμβάνεται και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης, ισχύος 420 ή 435 MW.
Ποσοστό 34% των Ελληνικών Πετρελαίων ελέγχεται από τον Ομιλο Λάτση και άλλο 34% από το ελληνικό δημόσιο.
Ενας ακόμη μεγαλοεπιχειρηματίας λοιπόν καταφθάνει στο ενεργειακό Ελ Ντοράντο της βοιωτικής γης.

Ο Ελικώνας και οι καταστροφές

Δείτε και το προηγούμενο ποστ. Εδώ παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες που μας απέστειλαν η Κίνηση Πολιτών Κορώνειας και ο Σύλλογος Απανταχού Κορωνιωτών.

Πράγματι η καταστροφή είναι περισσότερο εκτεταμένη από όσο εμείς πιστεύαμε. Προφανώς, μη ούσης αντιστάσεως το ηλεκτρικό δίκτυο ακολουθεί την εύκολη (και φθηνή) οδό χωρίς να υπολογίζει το περιβάλλον.

Αιωνόβιος πλάτανος τεμαχισμένος στις πηγές του Κεφαλόβρυσου, θυσία στην «πράσινη ενέργεια»
Μία από τις «πλατείες», για την τοποθέτηση των πυλώνων. Στρέμματα δάσους αποψιλώθηκαν με αυτό τον τρόπο

Ένας από τους νέους δρόμους για την τοποθέτηση των πυλώνων. Εμφανής η καταστροφή και η απουσία πια των δένδρων


Πυλώνες προ των τειχών της μυκηναϊκής Παλιοθήβας (Τιλφώσσιον)

Οι λεζάντες είναι των Συλλόγων αλλά η καταστροφή αγγίζει όλους μας...

Διαμαρτυρία για την Κορώνεια

Διαμαρτύρονται για την επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων που καταστρέφουν εκατοντάδες στρέμματα δάσους στον Ελικώνα ο Σύλλογος Απανταχού Κορωνιωτών και η Ομάδα Πολιτών Κορώνειας.
Η επιστολή τους:

"ΠΥΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ:
Το έγκλημα στον πολύπαθο Ελικώνα συνεχίζεται
«Πράσινη» ενέργεια ή «Πράσινο» έγκλημα;

Σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή με την ελπίδα της παρέμβασης σας και της συνδρομής σας στον αγώνα που δίνουμε, για την προστασία του Ελικώνα από τις ληστρικές επιδρομές κερδοσκοπικών ομίλων, οι οποίοι με το πρόσχημα της εξασφάλισης ενέργειας για την χώρα μας καταστρέφουν τα πάντα και υποθηκεύουν το μέλλον του χωριού μας.
Το χωριό μας, η Κορώνεια Βοιωτίας βρίσκεται στις πλαγιές του Ελικώνα και περιβάλλεται από το μεγαλύτερο δρυόδασος του Ελικώνα, το οποίο άλλωστε είναι και το πλησιέστερο αντίστοιχο στην Αττική.
Μέχρι σήμερα ο τρόπος ανάπτυξης, που είχαν επιλέξει οι κάτοικοι του αλλά και η ίδια η πολιτεία είχε συνεπικουρήσει, μέσα από πλειάδα χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ήταν η ήπια μορφή ανάπτυξης, που συνδύαζε ήπιες μεταποιητικές δραστηριότητες, τουρισμό και αγροκτηνοτροφία.
Το τελευταίο όμως διάστημα, κάποια κέντρα εξουσίας, εκμεταλλευόμενα στην καλύτερη περίπτωση την αδράνεια και αδιαφορία των τοπικών πολιτικών παραγόντων, επέλεξαν τη μετατροπή του χωριού μας αλλά και όλης της περιοχής σε ζώνη ανεξέλεγκτης βαριάς βιομηχανικής δραστηριότητας και τη μετατροπή όλου του νομού σε «πίσω αυλή της Αθήνας».
Επιχειρούν λοιπόν στο δρυόδασος της Κορώνειας, την εγκατάσταση δύο οδών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος καταστρέφοντας εκατοντάδες στρέμματα πραγματικής δασικής έκτασης και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών μας.
Πρόκειται:
Α. «Δίκτυο διασύνδεσης αιολικών πάρκων στη θέση «ΠΕΤΡΑ – ΡΑΧΗ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ στο Δ. Δ. Κορώνειας.»
Αποτελεί το δίκτυο που συνδέει τα κατ ευφημισμόν αιολικά πάρκα της περιοχής με τις κεντρικές γραμμές μεταφοράς ρεύματος που διασχίζουν την ΠΕΟ Αθηνών – Λαμίας.
Η γραμμή αυτή είναι υψηλής τάσεως, 150 ΚV και είναι σε φάση κατασκευής. Η καταστροφή που έχει ΄ήδη επιφέρει είναι τραγική.
Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορώνειας καθώς και άλλοι φορείς και δημότες έχουν αποφασίσει την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Β. «Διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Γ.Μ.) 400KV για το σύστημα (Αθήνα – Αχελώος αριστερό κύκλωμα) – ΘΗΣ Θίσβης και του Υποσταθμού (ΚΥΤ) Θίσβης του Νομού Βοιωτίας».
Είναι το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το μελλοντικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στην Θίσβη προς το Αλιβέρι.
Πρόκειται για γραμμή υπερυψηλής τάσης και οι επιπτώσεις της στο τοπικό οικοσύστημα θα είναι μη αναστρέψιμες. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, πλησίον των γραμμών αυτών, θα είναι απαγορευτική.
Το έργο είναι σε φάση υπογραφής των συναρμόδιων υπουργείων. Η τοπική και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχουν ουσιαστικά συναινέσει (με την μέθοδο της μη υποβολής γνώμης).
Το σημερινό όμως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορώνειας έχει αποφασίσει για τη μη εγκατάσταση της.
Στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλούμε για όλες τις ενέργειες, που εσείς κρίνετε σκόπιμες ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα.
Λύσεις υπάρχουν, αλλαγή διαδρομής των πυλώνων, υπογειοποίηση των καλωδίων κτλ. όμως σκοντάφτουν στη βούληση οργανωμένων συμφερόντων και στην ακόρεστη δίψα τους για ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία.

Ομάδα Πολιτών Κορώνειας
Σύλλογος Απανταχού Κορωνιωτών "


Μάλιστα ο Σύλλογος Απανταχού Κορωνιωτών και η Ομάδα Πολιτών Κορώνειας έχουν κάνει και αξιόλογο φωτορεπορτάζ, όπου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Δείτε το επόμενο ποστ.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Στο Εργατικό σήμερα η Κίνηση Πολιτών

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το εξής δελτίο Τύπου της Κίνησης Πολιτών για το Περιβάλλον.

"Συνάντηση της Κίνησης Πολιτών για το Περιβάλλον Λιβαδειάς –Χαιρώνειας την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007 και ώρα 20.30 στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.
Θέμα: Αποτίμηση της Κίνησης μέχρι σήμερα- Συζήτηση για επόμενες ενέργειες
Όσοι πιστοί και …ανήσυχοι, προσέλθετε.
Ας μην ξεχνάμε: η απελευθέρωση της ενέργειας δημιουργεί ένα εντελώς νέο (και μάλλον εφιαλτικό) τοπίο για την ήδη επιβαρημένη και πολύπαθη περιοχή μας. Και από ό,τι φαίνεται είναι μόνο η αρχή…".

Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Σοκ και δέος - Το πόρισμα για τη ΔΕΠΑΛ 2

Επειδή το ζήτημα είναι περίπλοκο ας ξεκινήσουμε από την αρχή τη μικρή και θλιβερή αυτή ιστορία.
Οταν μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006 η δημοτική αρχή περιήλθε στον κ. Δημήτριο Τσιφή και την παράταξή του, ουδείς δεχόταν να αναλάβει τη ΔΕΠΑΛ λόγω των φημών που κυκλοφορούσαν για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος που λάμβανε χώρα στη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων.
Τελικά, προέδρος της ΔΕΠΑΛ ανέλαβε ο κ. Γιάννης Σκαλτσάς, με απαράβατο όρο να διεξαχθεί έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της εταιρείας για τα έτη 2005 και 2006 (καθώς για τα προηγούμενα έτη είχε γίνει έλεγχος) ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες όπου δει.
Πράγματι, με την υπ. αριθμ. 56/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λιβαδειάς, όπως επί λέξει αναφέρει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών:
"Εντολή Ελέγχου
Με την υπ'αριθμ. 56/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίοι! του Δήμου Λιβαδειάς, που κοινοποιήθηκε προς την Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών «ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛOΓlΣTEΣ» και της σε συνέχεια από 1 η Μαρτίου 2007 (Α.Μ. 119982) εντολής, αυτής, μας ανατέθηκε η διενέργεια του συνοπτικού διαχειριστικού ελέγχου της ως άνω επιχειρήσεως.
Ο έλεγχος της διαχειρίσεως της «Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς» γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 261 του Ν.3463/2006 περί «ΔΗΜΟTlΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟIΝΟTlΚΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ». Κατά τον έλεγxό μας εφαρμόσαμε τις ελεγκτικές διαδικασίες που κρίναμε κατάλληλες, για τον σκοπό και την ολοκλήρωση του ελέγχου, βάσει των αρχών και κανόνων ελεγκτικής, που ακολουθεί το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Με βάση αυτές τις αρχές ο έλεγχός μας έγινε δειγματοληπτικά σε μία τέτοια έκταση που κρίναμε ικανοποιητική για τις ανάγκες του παραπάνω ελέγχου.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της επιχείρησης έθεσαν με προθυμία στη διάθεση του ελέγχου όλα τα βιβλία και στοιχεία και μας παρασχέθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες και επεξηγήσεις που ζητήσαμε".
Η ΔΕΠΑΛ συνεστήθη από τον Δήμο Λιβαδειάς το 1991 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που διέπεται ως προς τη διοίκηση και οργάνωση από τις διατάξεις των 277 και 284 του Π.Δ. 410/1995.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιοι αποτελούσαν το Διοικητικό Συμβούλιο στην επίμαχη περίοδο.
Με την υπ'αριθμ. 288/15-12-2004 απόφαση του Δημοτικού
Συμβουλίου Λεβαδέων ορίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΛ:
- Πρόεδρος: Παπασπύρου Χρήστος -Δημοτικός Σύμβούλος
- Αντιπρόεδρος: Γερακίνη - Μούχα Πολυτίμη-Δημοτικός Σύμβουλος
- Μέλος Καραμάνης Δημήτριος-Δημοτικός Σύμβουλoς
- Μέλος Λαμπριτζής Σεραφείμ-Δημοτικός Σύμβουλος
- Μέλος Γιατζιτζόγλου Αριστοφάνης - Eκπροσ. των εργαζομένων
- Μέλος Κοτούλας Ζαχαρίας- Εκπρόσωπος Επιμελ. Βοιωτίας
- Μέλος Ψωμά - Μπάλιου Ελένη - Δημότισσα
Για να αντικατασταθεί τον Δεκεμβριο του 2005 ως εξής.
Με την υπ'αριθμ 3021 7-12-2005 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδέων έγινε αντικατάσταση του Προέδρου του Δ.Σ. της επιχείρησης και έτσι η σύνθεση του Δ.-Σ. διαμορφώνεται ως εξής:
- Πρόεδρος Κουτρουμάνος Χρήστος -Δημοτικός Σύμβουλος
- Αντιπρόεδρος: Γερακίνη - Μούχα Πολυτίμη-Δημοτικός Σύμβουλος
- Μέλος Καραμάνης Δημήτριος-Δημοτικός Σύμβουλος
- Μέλος Λαμπριτζής Σεραφείμ-Δημοτικός Σύμβουλος
- Μέλος Γιατζιτζόγλου Αριστοφάνης - Εκπρ. των εργαζομένων
- Μέλος Κοτούλας Ζαχαρίας- Εκπρόσωπος Επιμελ. Βοιωτίας
-Μέλος Ψωμά - Μπάλιου Ελένη - Δημότισσα

Ολοι αυτοί για όσα ακολουθήσουν έχουν ευθύνες. Οχι όμως τις ίδιες. Ακόμη και οι πρόεδροι τη επιχείρησης δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες. Λ.χ. στην περίοδο διοίκησης Παπασπύρου οι ζημίες ανέρχονται σε 385.553,20 ευρώ ενώ στην περίοδο Κουτρομάνου εκτοξεύονται στα 617.000 ευρώ.
Αλλά θα συνεχίσουμε...

Σοκ και δέος - Το πόρισμα για τη ΔΕΠΑΛ 1

Αυτό είναι το περιβόητο πόρισμα για τη ΔΕΠΑΛ, που συνέταξαν οι ορκωτοί λογιστές κκ. Αλέξανδρος Δ. Σφυρής και Αλέξανδρος Π. Σφυρής. Η Εκθεση Ελέγχου Οικονομικής Διαχείρισης (χρήσεις 2005-2006) της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς αποκαλύπτει δεκάδες παρανομιών, παρατυπιών και ατασθαλιών, που φυσικά έχουν τεράστιο κόστος σε δημόσιο χρήμα.
Οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες ενώ ασφαλώς υπάρχει και η ποινική διάσταση.
Θα επανέλθουμε αναλυτικά.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

Μικρά βοιωτικά 5

*** Ρώτησα έμπειρο πολιτικό παρατηρητή, που γνωρίζει τα βοιωτικά πράγματα: "Τι πρέπει να κρατήσουμε από την επίσκεψη Παπανδρέου στα Δερβενοχώρια;".
"Το λίφτινγκ", απάντησε σιβυλλικά.
*** Στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας εξελέγησαν οι Διομήδης Νταούλας και Βασιλική Μαχαίρα, από τη Βοιωτία. Στην νέα Κεντρική Επιτροπή μετέχουν αυτοδικαίως οι βουλευτές του νομού, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, δηλαδή ο Βασίλης Σταύρου, ενώ λόγω της θέσης τους στο Επιμελητήριο και στην ΕΣΕΕ αντιστοίχως θέση έχουν και οι κκ. Αγνιάδης και Κ. Παπασπύρου.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης για Ν.Δ.

Δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τη Νέα Δημοκρατία που έληξε χθες.
Η ερώτηση ήταν:
Ποιος ή ποια νομίζετε ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικές εκλογές;

Τα αποτελέσματα (και ο αριθμός ψήφων που έλαβαν)

1. Σωσώ Μανάρα-Μαυράκη 61

2. Ανδρέας Κουτσούμπας 57

3. Αλλος 43

4. Βάσω Ζητουνιάτη 27

5. Λουκάς Μπίνιος 26

6. Αρης Ρούσσαρης 25

7. Γιάννης Καράμπελας 19

8. Λουκάς Αγγελόπουλος 15

9. Νίκος Στάμος 9

Οι μηχανικοί έχουν τον λόγο

Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω και θέλω τη γνώμη των πολλών μηχανικών και όλων των άλλων φυσικά που παρακολουθούν το site.
Το θέμα έχει ως εξής: Υπάρχει μια παλαιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς που ορίζει ότι το ύψος των οικοδομών στη "νέα πόλη" δεν θα υπερβαίνει τα 14,50 μέτρα, ανεξαρτήτως του συντελεστή δόμησης κάθε οικοπέδου και κατά παρέκκλιση του νέου ΓΟΚ. Η απόφαση είχε ληφθεί με το σκεπτικό ότι από κάθε πλευρά της πόλης πρέπει να είναι ορατά τα μνημεία της όπως το Ρολόι ή η Αγία Ιερουσαλήμ.
Τώρα ο Σύλλογος Μηχανικών πιέζει τη νέα δημοτική αρχή να επιτρέψει την καθ' ύψος ανάπτυξη των κτιρίων στην πόλη μέχρι του σημείου που προβλέπει ο ΓΟΚ με το εξής επιχείρημα: Μέχρι τώρα ιδιοκτήτες και κατασκευαστές λόγω του περιορισμού σε ύψος και προκειμένου να καλύψουν όλη την έκταση της επιτρεπόμενης δόμησης ήταν αναγκασμένοι να δημιουργούν "κουτιά-διαμερίσματα" σε όλη την έκταση του οικοπέδου. Με αποτέλεσμα, υποστηρίζουν πάντα οι μηχανικοί, να κατασκευάζονται άσχημα κτήρια και, το κυριότερο, να μην υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Εάν, συνεχίζουν οι μηχανικοί, ο συντελεστής δόμησης καλύπτονταν με το ύψος τότε θα μπορούσαμε να έχουμε νέες πολυκατοικίες με κήπους, με πάρκινγκ, σύγχρονες εν ολίγοις.
Εκ πρώτης όψεως η πρόταση των μηχανικών δεν φαίνεται παράλογη. Ομως βλέποντας πώς έχει καταντήσει η Λιβαδειά από τους ίδιους μηχανικούς, έχω τις αμφιβολίες μου.
Τι λέτε; Ποιο είναι το συμφέρον της πόλης;

ΥΓ: Ολα αυτά για τη "νέα πόλη", την πεδινή. Για τις παλιές γειτονιές της Λιβαδειάς υπάρχει ειδικό καθεστώς που δεν θίγεται από την πρόταση των μηχανικών.

Τα παράσιτα και η λογοκλοπή

Εάν θέλετε να διαβάσετε κείμενά μας σε έντυπη μορφή τώρα γίνεται!
Εφημερίδα (;) της Βοιωτίας τα δημοσιεύει χωρίς άδεια και χωρίς αναφορά της πηγής.
Αυτούσια; Ούτε καν αυτούσια. Ολο το κείμενο είναι ίδιο εκτός από την πρώτη λέξη και την κατάληξη όπου θίγονται τα κακώς κείμενα.
Φυσικά, θα υπάρξει απάντηση και θα είναι σκληρή. Διότι, ως γνωστόν τα παράσιτα εάν πολλαπλασιαστούν απειλούν την ίδια μας τη ζωή.


ΥΓ: Πολλά τοπικά ΜΜΕ έπαιρναν θέματά μας, χωρίς αναφορά της πηγής, αλλά δεν θεωρήσαμε ότι υπάρχει λόγος να διαμαρτυρηθούμε. Ομως να δημοσιεύονται τα ίδια τα κείμενα διαστρεβλωμένα είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007

Επιστήμη σου λέει...

http://news.ert.gr/c/7/325058.asp

Χαιρώνεια εξαγοράζει Αγιο Νικόλαο;

Πολύ κοντά στην εξαγορά της Endesa βρίσκεται ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ENEL από κοινού με την συνεταίρο του, την ισπανική κατασκευαστική εταιρεία Acciona. Η πρότασή τους πήρε την έγκριση από τις Αρχές Ανταγωνισμού της Ισπανίας (CNE) για την εξαγορά της ισπανικής Endesa, έναντι 42,5 δισ. ευρώ (57,9 δισ. δολ.), αλλά υπό όρους που θα ανακοινωθούν ίσως και σήμερα.

Η απόκτηση της Endesa θα ενισχύσει με 22 εκατ. νέους πελάτες την ENEL, η οποία ταυτοχρόνως θα γίνει κάτοχος εκατοντάδων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Ήδη, η Enel και η Acciona είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Endesa, με συνολικό μερίδιο 46%.

Στην περίπτωση που η εξαγορά ολοκληρωθεί πιθανότατα θα υπάρξουν συνέπειες και στη Βοιωτία, καθώς είναι γνωστό ότι η ENEL σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου πρόκειται να κατακευάσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Αγιο Βλάσιο Χαιρωνείας ενώ η Endesa δραστηριοποιείται στην περιοχή σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου μέσω της κοινής εταιρείας Endesa Hellas.

Σήμερα κληρώνει - Νέα Δημοκρατία

Τελευταία μέρα της ηλεκτρονικής δημοσκόπησης.
Ποιος ή ποια νομίζετε ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικές εκλογές;

Ψηφίστε τώρα!
Οι υποψήφιοι... υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας
Για τη σχετική συζήτηση κοιτάξτε εδώ.
http://viotia.blogspot.com/2007/06/blog-post_3965.html

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Ιουλίου

Παρουσία των βουλευτών Βοιωτίας κκ. Γιαννάκη και Τόγια και του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου έγινε χθες η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς. Στο σημαντικό ζήτημα των προτάσεων για την ένταξη της Λιβαδειάς και του ορεινού όγκου του Ελικώνα στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού καθώς και σε εκείνο που αφορούσε στη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς σχετικά με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, αποφασίστηκε να συνταχθεί μια συνολική πρόταση από την πλειοψηφία, η οποία να ψηφιστεί ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις.


Σοκ και δέος - Το πόρισμα για τη ΔΕΠΑΛ

Δόθηκε χθες, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τη ΔΕΠΑΛ στους ενδιαφερομένους από τη νέα δημοτική αρχή. Η σχετική συζητήση θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφού οι παρατάξεις μελετήσουν το πόρισμα.

Εμείς, που είχαμε στα χέρια μας εδώ και πολύ καιρό το πόρισμα, αφενός αισθανόμαστε δικαιωμένοι και αφετέρου με δημοσιεύματά μας θα βοηθήσουμε τους δημοτικούς άρχοντες να ξεκαθαρίσουν αυτή τη σκοτεινή υπόθεση και να αποδώσουν τις ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, όπου δει.

Θα συνεχίσουμε εντός των ημερών...

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

Το χρέος του Δήμου Λιβαδειάς

Εντυπωσιακό το δελτίο που αποστέλλει το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λιβαδειάς. Διαβάστε το μια στιγμή.


"Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Δήμαρχος Λι­βαδειάς κ. Δημήτρης Τσιφής και η Δημοτική Αρχή, έθε­σαν ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, το νοικοκύρεμα του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονο­μικά προβλήματα.
Η Δημοτική Αρχή στα πλαίσια αυτής της χρηστής οικο­νομικής διαχείρισης και εφαρμόζοντας μέχρι σήμερα ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που στηρίζεται πρώτα από όλα στο νοικοκύρεμα των οικονομικών, στη μείωση της σπατάλη ς, στην αναζήτηση νέων εσόδων χωρίς την επι­βολή χαρατσιών στους δημότες, κατάφερε να μειώσει το χρέος του Δήμου από το 1.882.897 ευρώ στα 850.000 ευρώ, στον ελάχιστο χρόνο των έξι μηνών διοίκησης του Δήμου.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Τσιφής τόνισε ότι: "Χρέος µου απέναντι στους Λειβαδίτες ήταν, είναι και εξακολουθεί να είναι ο σεβασµός και η διαφάνεια στο χρήµα του κάθε δηµότη. Αυτό υποσχέθηκα προεκλογικά, αυτό κάνω πράξη σήµε­ρα".


Ούτε λίγο ούτε πολύ η νέα δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι σε διάστημα 6 μηνών έχει επιτύχει μείωση του χρέους του Δήμου κατά 1.032.897 ευρώ. Δεν το αμφισβητούμε κατ' αρχήν. Ομως είναι απαραίτητο να δοθούν περισσότερα στοιχεία ώστε να κατανοήσουμε όλοι πώς ακριβώς επετεύχθη αυτό το, ομολογουμένως, εξαιρετικό αποτέλεσμα.


Καλό είναι κάποιος από τις παράταξεις της αντιπολίτευσης να ζητήσει τα ακριβή στοιχεία στο απογευματινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Μικρά βοιωτικά 4

* Συνεδριάζει σήμερα στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς με 22 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Τα κυριότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους δημοτικούς άρχοντες αφορούν σε προτάσεις για την ένταξη της Λιβαδειάς και του Ελικώνα στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, στη λήψη απόφασης σχετικά με την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής στην επαρχία Λιβαδειάς και στις προτεινόμενες κατευθύνσεις για το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λιβαδειάς.

* Από τις 24 Σεπτεμβρίου και για ένα τριήμερο η Βοιωτία θα φιλοξενήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος απεδέχθη πρόταση του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί εκκλησιαστικά μνημεία του νομού και αναμένεται να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας στη Λιβαδειά.

Μικρά βοιωτικά 3

* Αρχίζει σήμερα την προετοιμασία του ο Λεβαδειακός, ο οποίος επεκτείνει και τα βοηθητικά του γήπεδα. Σε καλό δρόμο βρίσκεται και το Δημοτικό Στάδιο, που φαίνεται να προχωρά.

* Εντός του Ιουλίου θα δημοσιευτεί η προκήρυξη δημοπράτησης για τη μερική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Λιβαδειάς, προϋπολογισμού 2,63 εκατ. ευρώ. Θα επανέλθουμε με ειδικό θέμα γιατί το ζήτημα είναι σπουδαίο.

* Δεν πρέπει κάποια στιγμή να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να απομακρυνθούν τα βενζινάδικα από τα ισόγεια των κατοικιών, των πολυκατοικιών και εν γένει των κατοικημένων περιοχών; Τι περιμένουν οι υπεύθυνοι; Να θρηνήσουμε θύματα;
Και αυτό θα το κάνουμε ειδικό θέμα και μάλιστα φωτορεπορτάζ...

Τρίτη 3 Ιουλίου 2007

Τα Δερβενοχώρια, ο εμπρησμός και τα σενάρια

Δεν γνωρίζουμε εάν τελικά η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε την Πάρνηθα οφείλεται σε εμπρησμό ή σε σπινθήρες από τους πυλώνες της ΔΕΗ. Τα στοιχεία και οι πραγματογνώμονες κλίνουν προς την εκδοχή του εμπρησμού που όμως έχει ένα αδύνατο σημείο: Πώς οι εμπρηστές-οικοπεδοφάγοι γνώριζαν ότι θα επισυμβούν μαζί τόσες συμπτώσεις, τόσα λάθη, τόσες παραλείψεις και επιπλέον ο καιρός θα είναι τόσο ευνοϊκός ώστε να καεί το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού δρυμού και κυρίως το φιλέτο που βλέπει προς την Αθήνα;
Δηλαδή, εάν ήθελαν να οικοπεδοποιήσουν την Πάρνηθα γιατί έβαλαν φωτιά στα Δερβενοχώρια ενώ υπάρχουν τόσα άλλα σημεία στο βουνό που εξυπηρετούσαν καλύτερα τα σχέδιά τους;
Εκτός εάν...
Σύμφωνα με μια πληροφορία που έχει περιέλθει σε γνώση μας οι μετρήσεις δείχνουν ότι η περιοχή των Δερβενοχωρίων έχει την καλύτερη απόδοση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε ολόκληρη τη Στερεά. Και μάλιστα αυτό το γνωρίζουν οι κάτοικοι με αποτέλεσμα οι τιμές των αγροτεμαχίων να έχουν πάρει την... ανηφόρα.
Μήπως λοιπόν κάποιοι θέλησαν να... ανοίξουν τον χώρο ώστε να γλιτώσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ;

Το σενάριο είναι, ομολογουμένως, λίγο τραβηγμένο όμως στη σύγχρονη Ελλάδα τίποτα δεν φαντάζει παράλογο...
Ας ρίξουν μια ματιά και προς αυτή την κατεύθυνση οι ανακριτικές αρχές.

Εντυπωσίασε η μονάδα συμπαραγωγής

Θετικές ήταν οι εντυπώσεις από την παρουσία της ΜΕΤΚΑ στην ευρωπαϊκή έκθεση ενέργειας Power Gen όπου συμμετείχαν τα μεγαλύτερα ονόματα του ενεργειακού χώρου, όπως GENERAL ELECTRIC, ALSTOM, SIEMENS, HITACHI, MITSUBISHI, EON, ENDESA, ABB, MAN Group, ANSALDO, AUSTRIAN ENERGY & ENVIRONMENT, FOSTER WHEELER, POWER MACHINES, κ.λπ. ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπερέβησαν τους 10.000, προερχόμενοι από περισσότερες από 85 χώρες.

Μάλιστα η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης ζήτησε από τη ΜΕΤΚΑ, κι αυτό ενδιαφέρει εμάς, να παρουσιάσει το έργο Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, που έχει ήδη από 31.5.07 κατασκευαστικά ολοκληρωθεί στο ενεργειακό κέντρο της Endesa Hellas στον Αγ.Νικόλαο Βοιωτίας και αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μονάδα συμπαραγωγής της Ευρώπης.

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του συνεδριακού κύκλου που έλαβε χώρα στα πλαίσια της έκθεσης και παράλληλα με την παραδοσιακή εκθεσιακή δραστηριότητα. Η επιτυχημένη παρουσία της ΜΕΤΚΑ στην πρωτεύουσα της Ισπανίας έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Μαδρίτης η εταιρεία την οποία τίμησαν με την παρουσία τους 300 προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Πρέσβης στη Μαδρίτη κ. Γαβριηλίδης, ο CEO της Endesa κ. Rafael Miranda, ο CEO της Εndesa Europa κ. Jesus Olmos, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης, της ΔΕΗ και όλων των σημαντικών εταιρειών της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς.

O Μπασιάκος για το περιβάλλον

Σε διεθνές συνέδριο για το περιβάλλον μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος που αναφέθηκε στο «Περιβάλλον – Βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων – προηγμένες τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ύδατος την 4η προγραμματική περίοδο 2007-2013»
Ο Βοιωτός υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός της γεωργίας μπορούν να συμβαδίσουν με την ορθή διαχείριση και τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, δηλαδή στα πλαίσια μιας αειφόρου ανάπτυξης, αρκεί να υπάρχει σωστός σχεδιασμός στις γεωργικές πρακτικές και ευαισθητοποίηση όλων , των εμπλεκόμενων στην υπόθεση αυτή, ΄΄ώστε σταδιακά και σταθερά να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και να σταματήσει πλέον το περιβάλλον να υφίσταται μη αναστρέψιμη ανθρωπογενή πίεση.
Ενδεικτικά περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με τη γεωργία είναι η διαχείριση των υδατικών και των εδαφικών πόρων και διατήρηση της βιοποικιλότητας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή".
Στη συνέχεια ο κ. Μπασιάκος αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται στα πλαίσια του Μέτρου 6 της 3ης προγραμματικής περιόδου και δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και κατά τη 4η προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Ξεκινά και η ΓΕΚ

Στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας με αντικείμενο τη παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από θερμοηλεκτρικές μονάδες προχωρά η ΓΕΚ ΑΕ.
Στη γενική συνέλευση της ΓΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου 2007, η διοίκηση της εταρείας ενημέρωσε τους μετόχους ότι η επένδυση στη Βοιωτία για την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 435 MW, ξεκινά αμέσως εντός του 2007, με προβλεπόμενο κόστος 260 εκατ. ευρώ.
Μια δεύτερη μονάδα, με καύσιμο τον λιθάνθρακα και ισχύ 460 MW, θα εγκατασταθεί στην Εύβοια και η κατασκευή της θα αρχίσει στα μέσα του 2008.
Η ΓΕΚ μέχρι το 2016 θα επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας.
Η μονάδα της Βοιωτίας είναι εκείνη στο Χαραιντίνι, Δήμου Θηβαίων, σε ιδιόκτητη έκταση της ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική ΑΕ, θυγατρικής τη ΓΕΚ.

Επεκτείνεται στην Αλίαρτο η Endesa Hellas

Και στην περιοχή του Δήμου Αλιάρτου, στη θέση Σφίγγιο, απλώνει τα δίχτυα της η Endesa, που όπως και αλλού σημειώσαμε, φαίνεται ότι ήρθε στη Βοιωτία για να μείνει.
Συγκεκριμένα η Endesa προέβη στην εξαγορά της υπ' αριθμ. Δ6/Φ17.856/5346/30-1-2004 άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτή έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αρ. Δ6/Φ17.856/9731/8-7-2005 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης από την ENERTEK A.E., που αφορά αιολικό πάρκο ισχύος 6 MW.
Η νέα επωνυμία της εταιρείας είναι ENDESA HELLAS A.E. και ανήκει κατά 100% στην ENDESA EUROPA, S.L.

Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις μέχρι 05/07/2007.

Ευπώλητα Ιουνίου

Από τη Σύγχρονη Εκφραση, Δημάρχου Ανδρεαδάκη 49, τηλ. & fax 2261023136, e-mail lamnik@acn.gr λάβαμε και δημοσιεύουμε τον κατάλογο με τα βιβλία που είχαν τις περισσότερες πωλήσεις στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο τον Ιούνιο του 2007.