Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007

Χαιρώνεια εξαγοράζει Αγιο Νικόλαο;

Πολύ κοντά στην εξαγορά της Endesa βρίσκεται ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ENEL από κοινού με την συνεταίρο του, την ισπανική κατασκευαστική εταιρεία Acciona. Η πρότασή τους πήρε την έγκριση από τις Αρχές Ανταγωνισμού της Ισπανίας (CNE) για την εξαγορά της ισπανικής Endesa, έναντι 42,5 δισ. ευρώ (57,9 δισ. δολ.), αλλά υπό όρους που θα ανακοινωθούν ίσως και σήμερα.

Η απόκτηση της Endesa θα ενισχύσει με 22 εκατ. νέους πελάτες την ENEL, η οποία ταυτοχρόνως θα γίνει κάτοχος εκατοντάδων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Ήδη, η Enel και η Acciona είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Endesa, με συνολικό μερίδιο 46%.

Στην περίπτωση που η εξαγορά ολοκληρωθεί πιθανότατα θα υπάρξουν συνέπειες και στη Βοιωτία, καθώς είναι γνωστό ότι η ENEL σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου πρόκειται να κατακευάσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Αγιο Βλάσιο Χαιρωνείας ενώ η Endesa δραστηριοποιείται στην περιοχή σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου μέσω της κοινής εταιρείας Endesa Hellas.

2 σχόλια:

Medeon είπε...

Τωρα μαλιστα ..Τα καταφεραν οι Ισπανοι να χωσουν ισπανικη εταιρια για την εξαγορα της Endesssa..Τοτε ισως ενοποιηθουν και τα επιχειρηματικα σχεδια κοπελουζου μυτιληναιου στην Ελλαδα για την ιδιωτικη παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας στην Ελλας και οι δυσμοιροι κατοικοι του Διστομου δεν χρειαστει να κανουν δημοψηφισμα..Αλλα θα δεχθει ο ενας τον αλλον? Πολυ αμφιβαλω μιας και προκειται για επιχειρηματικους ερασιτεχνες...

βοιωτός είπε...

Πιθανόν να πρόκειται για συγκρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα, Μεδεών.
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος. Τέτοιες εταιρείες είναι τεράστιοι γραφειοκρατικοί οργανισμοί που δεν είναι πάντα εύκολο να πορευτούν σε κοινές ράγες.
Οπως και να 'χει οι εξελίξεις θα έχουν αντίκτυπο στη Βοιωτία.