Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Σοκ και δέος - Το πόρισμα για τη ΔΕΠΑΛ 2

Επειδή το ζήτημα είναι περίπλοκο ας ξεκινήσουμε από την αρχή τη μικρή και θλιβερή αυτή ιστορία.
Οταν μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006 η δημοτική αρχή περιήλθε στον κ. Δημήτριο Τσιφή και την παράταξή του, ουδείς δεχόταν να αναλάβει τη ΔΕΠΑΛ λόγω των φημών που κυκλοφορούσαν για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος που λάμβανε χώρα στη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων.
Τελικά, προέδρος της ΔΕΠΑΛ ανέλαβε ο κ. Γιάννης Σκαλτσάς, με απαράβατο όρο να διεξαχθεί έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της εταιρείας για τα έτη 2005 και 2006 (καθώς για τα προηγούμενα έτη είχε γίνει έλεγχος) ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες όπου δει.
Πράγματι, με την υπ. αριθμ. 56/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λιβαδειάς, όπως επί λέξει αναφέρει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών:
"Εντολή Ελέγχου
Με την υπ'αριθμ. 56/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίοι! του Δήμου Λιβαδειάς, που κοινοποιήθηκε προς την Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών «ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛOΓlΣTEΣ» και της σε συνέχεια από 1 η Μαρτίου 2007 (Α.Μ. 119982) εντολής, αυτής, μας ανατέθηκε η διενέργεια του συνοπτικού διαχειριστικού ελέγχου της ως άνω επιχειρήσεως.
Ο έλεγχος της διαχειρίσεως της «Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς» γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 261 του Ν.3463/2006 περί «ΔΗΜΟTlΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟIΝΟTlΚΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ». Κατά τον έλεγxό μας εφαρμόσαμε τις ελεγκτικές διαδικασίες που κρίναμε κατάλληλες, για τον σκοπό και την ολοκλήρωση του ελέγχου, βάσει των αρχών και κανόνων ελεγκτικής, που ακολουθεί το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Με βάση αυτές τις αρχές ο έλεγχός μας έγινε δειγματοληπτικά σε μία τέτοια έκταση που κρίναμε ικανοποιητική για τις ανάγκες του παραπάνω ελέγχου.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της επιχείρησης έθεσαν με προθυμία στη διάθεση του ελέγχου όλα τα βιβλία και στοιχεία και μας παρασχέθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες και επεξηγήσεις που ζητήσαμε".
Η ΔΕΠΑΛ συνεστήθη από τον Δήμο Λιβαδειάς το 1991 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που διέπεται ως προς τη διοίκηση και οργάνωση από τις διατάξεις των 277 και 284 του Π.Δ. 410/1995.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιοι αποτελούσαν το Διοικητικό Συμβούλιο στην επίμαχη περίοδο.
Με την υπ'αριθμ. 288/15-12-2004 απόφαση του Δημοτικού
Συμβουλίου Λεβαδέων ορίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΛ:
- Πρόεδρος: Παπασπύρου Χρήστος -Δημοτικός Σύμβούλος
- Αντιπρόεδρος: Γερακίνη - Μούχα Πολυτίμη-Δημοτικός Σύμβουλος
- Μέλος Καραμάνης Δημήτριος-Δημοτικός Σύμβουλoς
- Μέλος Λαμπριτζής Σεραφείμ-Δημοτικός Σύμβουλος
- Μέλος Γιατζιτζόγλου Αριστοφάνης - Eκπροσ. των εργαζομένων
- Μέλος Κοτούλας Ζαχαρίας- Εκπρόσωπος Επιμελ. Βοιωτίας
- Μέλος Ψωμά - Μπάλιου Ελένη - Δημότισσα
Για να αντικατασταθεί τον Δεκεμβριο του 2005 ως εξής.
Με την υπ'αριθμ 3021 7-12-2005 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδέων έγινε αντικατάσταση του Προέδρου του Δ.Σ. της επιχείρησης και έτσι η σύνθεση του Δ.-Σ. διαμορφώνεται ως εξής:
- Πρόεδρος Κουτρουμάνος Χρήστος -Δημοτικός Σύμβουλος
- Αντιπρόεδρος: Γερακίνη - Μούχα Πολυτίμη-Δημοτικός Σύμβουλος
- Μέλος Καραμάνης Δημήτριος-Δημοτικός Σύμβουλος
- Μέλος Λαμπριτζής Σεραφείμ-Δημοτικός Σύμβουλος
- Μέλος Γιατζιτζόγλου Αριστοφάνης - Εκπρ. των εργαζομένων
- Μέλος Κοτούλας Ζαχαρίας- Εκπρόσωπος Επιμελ. Βοιωτίας
-Μέλος Ψωμά - Μπάλιου Ελένη - Δημότισσα

Ολοι αυτοί για όσα ακολουθήσουν έχουν ευθύνες. Οχι όμως τις ίδιες. Ακόμη και οι πρόεδροι τη επιχείρησης δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες. Λ.χ. στην περίοδο διοίκησης Παπασπύρου οι ζημίες ανέρχονται σε 385.553,20 ευρώ ενώ στην περίοδο Κουτρομάνου εκτοξεύονται στα 617.000 ευρώ.
Αλλά θα συνεχίσουμε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο παπασπύρου δεν ειναί αυτός που βγήκε πρώτος σε ψήφους με το Μητά? Ο Μητάς δεν είναι αυτός που ψήφισε Τσιφή δαγκωτό δεύτερο γύρο? Δεν μας τα λές καλά Βοιωτέ για ποία κάθαρση μιλάς?

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε,
όλα θα τα αποκαλύψουμε. Μην ανησυχείς.