Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Σοκ και δέος - Το πόρισμα για τη ΔΕΠΑΛ

Εν μέσω καύσωνος θα συζητηθεί το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς το καυτό πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς, την πολύπαθη ΔΕΠΑΛ.

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει http://viotia.blogspot.com/2007/07/2.html η Εκθεση Ελέγχου Οικονομικής Διαχείρισης αφορά τις χρήσεις 2005 και 2006 όταν πρόεδροι της ΔΕΠΑΛ ήταν οι κκ. Χρήστος Παπασπύρου και Χρήστος Κουτρομάνος αντίστοιχα. Οι ζημίες της ΔΕΠΑΛ ήταν για την περίοδο του Χρ. Παπασπύρου 385.553,20 ευρώ και για εκείνη του Χρ. Κουτρομάνου 617.072,69 ευρώ.Οι ορκωτοί λογιστές κκ. Αλέξανδρος Δ. Σφυρής και Αλέξανδρος Π. Σφυρής διαπιστώνουν στον έλεγχο που διεξήγαγαν βάσει των αρχών και των κανόνων ελεγκτικής που ακολουθεί το Σώμα Ορκωτών Λογιστών πλήθος παρανομιών, παρατυπιών και ατασθαλιών.

Μερικές από αυτές θα σημειώσουμε ώστε να βοηθήσουμε τους τοπικούς άρχοντες να ξεδιαλύνουν την ύποπτη αυτή υπόθεση.

1. Η ΔΕΠΑΛ δεν είχε αποθήκη εμπορευμάτων. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μια επιχείρηση που διαχειρίζεται εκτός των άλλων δύο μεγάλες καφετέριες και ένα εστιατόριο.

2. Στον Νερόμυλο και τη Νεροτριβή υπάρχουν ζημίες από πωλήσεις εμπορευμάτων. Στο πόρισμα δεν αναφέρεται η αιτία, αλλά λογικά συνδέεται με την έλλειψη αποθήκης εμπορευμάτων και ως εκ τούτου ελέγχου εισερχομένων και εξερχομένων προϊόντων.

3. Στη χρήση 2005, στο ΚΔΑΠ λόγω λανθασμένου λογιστικού χειρισμού δεν αποδόθηκε στη ΔΟΥ το ΦΠΑ αξίας 6.847,17 ευρώ ενώ το ίδιο συνέβη και για το Ωδείο όταν πάλι από λανθασμένο λογιστικό χειρισμό δεν αποδόθηκε στη ΔΟΥ το ΦΠΑ αξίας 10.607,89 ευρώ

Το τέταρτο σημείο που θα επισημάνουμε είναι πολύ σοβαρό:
Από το υπουργείο Απασχόλησης καταβλήθηκε στην ΔΕΠΑΛ η α’ δόση του τρίτου κύκλου επιχορήγησης για τη συνέχιση της λειτουργίας του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού» (ΚΔΑΠ) ύψους 30.531,57 ευρώ.
Όπως επί λέξει αναφέρουν οι ορκωτοί λογιστές:
"Το ποσό των 30.531,57 ευρώ δεν κατατέθηκε σε ξεχωριστό λογαριασμό, όπως ρητά ορίζει η σύμβαση επιχορήγησης, ούτε και σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης κατά παράβαση του άρθρου 6 της ανωτέρω σύμβασης αλλά το ποσό αναλώθηκε για πληρωμή άλλων υποχρεώσεών της, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων από τον Φορέα Χρηματοδότησης."
Το ίδιο ακριβώς και για ποσό 89.084,19 ευρώ που είχε λάβει η ΔΕΠΑΛ ως α’ δόση του έργου με τίτλο «Επιχορήγηση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Και Ανάπτυξης Λιβαδειάς για τη συνέχιση της λειτουργίας Παιδικού Σταθμού στο Δήμο Λιβαδειάς» και επίσης για ποσό 46.800 ευρώ για τη δημιουργία της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι».
Δηλαδή συνολικά 167.000 ευρώ περίπου δεν κατατέθηκαν ούτε σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό όπως ρητά αναφέρεται στις αποφάσεις χρηματοδότησης ούτε σε άλλο λογαριασμό της ΔΕΠΑΛ. Πού πήγαν; Πρέπει να βρεθούν - από το Δημοτικό Συμβούλιο ασφαλώς.
Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι επειδή και στα τρία προγράμματα (τα δύο πρώτα του υπουργείου Απασχόλησης και το άλλο της Περιφέρειας Στερεάς) η υλοποίηση δεν γίνεται σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να γίνει απένταξη της επιχείρησης από τα προγράμματα. Και όχι μόνο αυτό αλλά να κληθεί η ΔΕΠΑΛ να επιστρέψει όλα τα ποσά που έχει εισπράξει για το νέο κύκλο χρηματοδότησης. Πρόκειται για ασύλληπτου ύψους ζημία της επιχείρησης επί προεδρίας Κουτρομάνου.


5. Στον έλεγχο των εξόδων οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν ότι η Διοίκηση της ΔΕΠΑΛ δεν εφάρμοσε των Κανονισμό Προμηθειών δηλαδή τη λήψη προσφορών, τη διενέργεια διαγωνισμών, τις απαιτούμενες συμβάσεις ή δελτία παραγγελίας με τους όρους του προμηθευτή για την προμήθεια των εμπορευμάτων.
Οι ορκωτοί παραθέτουν στη συνέχεια πίνακα με τους βασικούς προμηθευτές της ΔΕΠΑΛ και το ύψος των συναλλαγών και σημειώνουν ότι «καθίσταται σαφές ότι η Διοίκηση έπρεπε σε αρκετές περιπτώσεις να λάβει προσφορές από αυτούς, να έχει διενεργήσει διαγωνισμούς κ.λπ. έτσι ώστε να προχωρήσει στην ανάθεση προμηθειών».
Δεν θα παραθέσουμε προς το παρόν τον πίνακα, άλλωστε δεν προσφέρει κάτι στο ρεπορτάζ.
Θα συνεχίσουμε όμως με την έκθεση. Υπογραμμίζουν οι ορκωτοί λογιστές: «Επιπλέον κατά τον έλεγχό μας διαπιστώσαμε ότι ορισμένα είδη εμπορευμάτων αγοράσθηκαν σε τιμές υψηλότερες από προμηθευτή ενώ αυτά θα μπορούσαν να αγορασθούν σε χαμηλότερες τιμές από άλλο προμηθευτή, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες». Ούτε εδώ θα παραθέσουμε τους συγκριτικούς πίνακες. Ομως, σαφώς, κάποιοι κέρδιζαν υπέρογκα ποσά παρανόμως. Ποιοι; Μόνον οι έμποροι-προμηθευτές; Να μια ωραία ερώτηση για το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς.

6. Για το προσωπικό η έκθεση αφού αναφέρει ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι οι λεγόμενοι «εξτρατζήδες», εντοπίζει αποδείξεις πληρωμής χωρίς υπογραφές ή έγκριση, αποδείξεις ανω του ορίου των 4.000 ευρώ και επισημαίνει τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η ΔΕΠΑΛ σε ενδεχόμενο έλεγχο του ΙΚΑ.

7. Οι επισκευές και οι συντηρήσεις στη ΔΕΠΑΛ χρειάζονται και αυτές ολόκληρο τον ποινικό κώδικα. Λείπουν δικαιολογητικά δαπανών, υπογραφές έγκρισης εκτέλεσης παραγγελιών, δεν έχουν γίνει παραλαβές και έλεγχοι εκτέλεσης εργασιών κ.λπ. Να σημειώσουμε ότι τα αδικήματα εδώ πιθανόν να θεωρηθούν «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», με τη νέα νομοθεσία.

8.Πονεμένη ιστορία και το Ταμείο της ΔΕΠΑΛ, όπου αντίθετα με τον ισχύοντα εσωτερικό κανονισμό για την Ταμειακή Διαχείριση οι πληρωμές προς προμηθευτές γίνονταν απευθείας από τους υπαλλήλους και όχι από το κεντρικό Ταμείο της Επιχείρησης. Οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές επισημαίνουν κομψά ότι «η ακολουθούμενη διαδικασία ενέχει σοβαρούς κινδύνους και δεν διασφαλίζει τη χρηστή διαχείριση των διαθεσίμων της».

9. Τέλος, δεν έχουν αποδοθεί ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ επί πολλές χρήσεις και οι ορκωτοί επισημαίνουν το κίνδυνο προστίμων και προσαυξήσεων σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο.

Κλείνοντας το «σεντόνι» να σημειώσουμε ότι πράξεις ή παραλείψεις που ζημιώνουν οικονομικά το Δημόσιο από όργανα της διοίκησης είναι ποινικά αδικήματα και ότι όλα όσα παραπάνω αναφέραμε υπάγονται σε αυτή την κατηγορία.

Θα ασχοληθούμε σύντομα με τις ποινικές ευθύνες, αφού δούμε και τις απόψεις των παρατάξεων στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για όλη αυτή την κακοδιαχείριση επί ζημία των πολιτών πρέπει να καταλογιστούν στον τέως δήμαρχο, τον Αρ. Ρούσσαρη. Θα επανέλθουμε.

ΥΓ: Θα σχολιάσουμε όλες τις παρατυπίες και παρανομίες αναλυτικά. Και αυτές που θα ακουστούν το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΥΓ2: Γνωρίζουμε ότι τα "σεντόνια" είναι βαρετά, κυρίως όταν αφορούν τεχνικούς ή οικονομικούς όρους όμως φρονούμε ότι το κείμενο αυτό έπρεπε να γραφεί ώστε να αντιληφθούν όλοι πώς διοικούνταν ο Δήμος Λιβαδειάς στις αρχές του 21ου αιώνα.
ΥΓ3: Για να δείτε πόσο μπροστά είμαστε :-) http://viotia.blogspot.com/2007/04/5.html

3 σχόλια:

nkalomiris είπε...

Άντε πάλι τα ίδια.
Τι θα γίνει ρε Βοιωτέ με το "σοκ & δέος"; 70 φορές το έχεις βάλει. Ξέρω. Θα εξακολουθήσεις να το βάζεις. Και σε ευχαριστούμε για αυτό.
Τι να πρωτοπώ; Τα έχουμε ξαναπεί.
Ξανασχολιάζω λοιπόν:
1)Λες για πολιτικές ευθύνες του κ.(;) Ρούσαρη. Γιατί δεν λες καλύτερα για ποινικές; Δεν είναι προϊστάμενος όλων αυτών των αποδεδειγμένων κλεφτών;
2)Εκτός από τους κ. Παπασπύρου και κ. Κουτρουμάνου ευθύνες καταλογίζονται και για τους υπόλοιπους του συμβουλίου; Γιατί μερικοί από αυτούς το παίζουν ακόμα και σήμερα "Άγιοι Ανάργυροι".
3)Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν θέλανε να κατεβάσουν τον Παλαιολόγο γιατί είχε φάει λεφτά, αλλά για να φάνε αυτοί περισσότερα.
4)Σαν δημότης αυτού του χωριού λυπάμε πολύ που περνάνε τα χρόνια και σε λίγο θα είμαστε χειρότεροι και από την Άμφισσα πριν το 1990.
5)Φοβάμαι ότι μια από τα ίδια θα είναι και ο κ. Τσιφής. Μακάρι όχι.
6)Και κάτι πραγματικό. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά οι υπάλληλοι των δημοτικών αναψυκτηρίων μας πέρνανε λεφτά από το ταμείο μόνοι τους και λίγα παραπάνω. Αφού δεν τους πλήρωνε ο Ρούσαρης πληρώνωνταν μόνοι τους. Και κανένας ποτέ δεν τους είπε τίποτα. Αυτά τα αίσχη.

Ανώνυμος είπε...

Αληθευει ότι ο προηγουμενος Δήμαρχος και οι προεδροι της ΔΕΠΑΛ θα πανε στον εισαγγελέα για περεταιρω διερευνηση; μα κανεις τελοσπαντων δεν σκέφτεται την πολιτική καριερα που θέλει να στησει ο πρωην; είναι δυνατόν ο Τσιφής που βγηκε χαρη στην στήριξη του Ρουσσαρη τωρα να τον στειλει στον εισαγγελέα; αχαριστος;

Ανώνυμος είπε...

Αχαριστος δεν νομιζω,μπορεις να πεις οτι πατσισανε για την προηγουμενη τετραετια οπου τον ρουσσαρη τον εβγαλε ο τσιφης.οποτε ολα μπορουν να συμβουν...