Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Οι μηχανικοί έχουν τον λόγο

Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω και θέλω τη γνώμη των πολλών μηχανικών και όλων των άλλων φυσικά που παρακολουθούν το site.
Το θέμα έχει ως εξής: Υπάρχει μια παλαιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς που ορίζει ότι το ύψος των οικοδομών στη "νέα πόλη" δεν θα υπερβαίνει τα 14,50 μέτρα, ανεξαρτήτως του συντελεστή δόμησης κάθε οικοπέδου και κατά παρέκκλιση του νέου ΓΟΚ. Η απόφαση είχε ληφθεί με το σκεπτικό ότι από κάθε πλευρά της πόλης πρέπει να είναι ορατά τα μνημεία της όπως το Ρολόι ή η Αγία Ιερουσαλήμ.
Τώρα ο Σύλλογος Μηχανικών πιέζει τη νέα δημοτική αρχή να επιτρέψει την καθ' ύψος ανάπτυξη των κτιρίων στην πόλη μέχρι του σημείου που προβλέπει ο ΓΟΚ με το εξής επιχείρημα: Μέχρι τώρα ιδιοκτήτες και κατασκευαστές λόγω του περιορισμού σε ύψος και προκειμένου να καλύψουν όλη την έκταση της επιτρεπόμενης δόμησης ήταν αναγκασμένοι να δημιουργούν "κουτιά-διαμερίσματα" σε όλη την έκταση του οικοπέδου. Με αποτέλεσμα, υποστηρίζουν πάντα οι μηχανικοί, να κατασκευάζονται άσχημα κτήρια και, το κυριότερο, να μην υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Εάν, συνεχίζουν οι μηχανικοί, ο συντελεστής δόμησης καλύπτονταν με το ύψος τότε θα μπορούσαμε να έχουμε νέες πολυκατοικίες με κήπους, με πάρκινγκ, σύγχρονες εν ολίγοις.
Εκ πρώτης όψεως η πρόταση των μηχανικών δεν φαίνεται παράλογη. Ομως βλέποντας πώς έχει καταντήσει η Λιβαδειά από τους ίδιους μηχανικούς, έχω τις αμφιβολίες μου.
Τι λέτε; Ποιο είναι το συμφέρον της πόλης;

ΥΓ: Ολα αυτά για τη "νέα πόλη", την πεδινή. Για τις παλιές γειτονιές της Λιβαδειάς υπάρχει ειδικό καθεστώς που δεν θίγεται από την πρόταση των μηχανικών.

3 σχόλια:

nkalomiris είπε...

-Δηλαδή αν δυνόταν ύψος θα γίνονταν ποιο ευρύχωρα τα κουτιά που πουλάνε πανάκριβα οι μεγαλομηχανικοί της Λιβαδειάς;
Προφανώς και όχι, γιατί γενικός στην παγκόσμια αγορά όταν πουλάς κάτι το μοιράζεις σε περισσότερα κομμάτια για να ανεβάσεις το κέρδος σου.

-Δηλαδή αν δυνόταν ύψος θα γίνονταν ποιο όμορφα τα κουτιά που πουλάνε πανάκριβα οι μεγαλομηχανικοί της Λιβαδειάς;
Προφανώς και όχι, γιατί ,ρωτήστε όποιον μηχανικό και αρχιτέκτονα της Ελλάδος θέλετε, ότι ξεφεύγει από την ευθεία κοστίζει. Ευθεία και αντιγραφή 3Χ4, 4Χ4 κλπ. Σπιρτόκουτα το ένα πάνω στο άλλο. Για να μην μπερδεύετε και ο αγράμματος μπετατζής.

Αντί οι κύριοι δήμαρχοι και κατασκευαστές να απλώσουν την πόλη διαφορετικά, την άπλωσαν εκεί που ήταν μόνο έλη με καλαμιές. Ούτε καν χωράφια. Τα οποία σημειωτέον πλημμύριζαν και από τον Μακρισέο(;) ποταμό. Αλήθεια αν επαναληφθούν οι παλιές πλημμύρες που ξεχείλιζε το ποτάμι πως θα αντιδράσουμε; Βρήκαν ίσωμα και θέλουν να φτιάξουν την νέα Καρδίτσα. Είπαμε ότι ξεφεύγει από την ευθεία κοστιζει!

βοιωτός είπε...

Ετσι, έτσι.
Ομως και το σημερινό χάλι δεν γίνεται να συνεχιστεί. εκτός των άλλων σε βάθος εικοσαετίας εκατοντάδες συμπολίτες μας χάνουν τα λεφτά τους.

Ανώνυμος είπε...

Εμπιστευθείτε τους Έλληνες μηχανικούς.
Είναι αυτοί που σας κλέβουν χωρίς να πάρετε χαμπάρι.
Σας χρεώνουν
Σας χρεώνουν
Και στο τέλος σας κα΄νουν και μια γερή έκπτωση επί της αδείας και φεύγετε ευχαριστημένος.
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ.
Ρε δεν ντρέπεστε.
Αντί να πάρετε παραδείγματα από τη Σκλαπανούπολη και να μην την επαναλάβετε, ορμήσατε να φάτε ότι έχει απομείνει.
Αιδώς Λειβαδίοι Μηχανικοί.