Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Στην Αθήνα οι Κουδουναραίοι του Διστόμου







Kέρδισαν τις εντυπώσεις - και τα θερμά χειροκροτήματα - οι Κουδουναραίοι Διστόμου στο Σύνταγμα, στην Βουλή, στην Ερμού και στο Μοναστηράκι και στο Μετρό χθες το βράδυ (Κυριακή) από τις χιλιάδες των συγκεντρωμένων για την στήριξη των ελληνικών διεκδικήσεων από την ΕΕ, αλλά και τους Αθηναίους που έκαναν την αποκριάτικη βόλτα τους στο κέντρο της Αθήνας.


Ο θόρυβος των κουδουνιών που είχαν ζωσμένα οι νέοι και οι νέες της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας, οι προβιές που φορούσαν και τα ...πιπεράτα δίστιχα με πολιτική σάτιρα που τραγουδούσαν, έδωσαν μια άλλη νότα στην εκδήλωση: Ήταν μια τυχαία - αλλά τελικά πολύ ζωντανή - συνεύρεση καθώς όταν ο Δήμος Αθηναίων όταν έβαλε τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου και τους ...αθυρόστομους Κουδουναραίους του, στο Αποκριάτικο πρόγραμμα του κέντρου της πρωτεύουσας, δεν ήταν γνωστή η συγκέντρωση! Ολα όμως πήγαν τέλεια!
Τα 20-25 αγόρια και κορίτσια - όπως και ο μπόμπιρας που ήταν μαζί τους!- ήταν περιζήτητοι για φωτογράφηση, αλλά και ...συχνές επαναλήψεις των διστίχων με την ...καυτή σάτιρα! Ο κόσμος της πρωτεύουσας έζησε συμμετέχοντας στην θορυβώδη βόλτα τους, το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με τα αυτοσχέδια δρώμενα και τα καυτά δίστιχα.
Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων - νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων που ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους, προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.
Μαζί με την αθυρόστομη "αριστοφανικής προέλευσης" γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε, έδωσαν μια άκρως ...επιθεωρησιακή παράσταση ...εν κινήσει, αφού τα θέματα που έθιξαν , όπως κάθε χρόνο, είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική - και άλλη - επικαιρότητα.


Πάρτε μια γεύση:



'' Καλώστην την Σαρακοστή με σκόρδα και κρεμμύδια/
γα...στε την, την Τρόικα, του Δου-Νου-Του τ' αρ...δια!''


--------
''Αλέξη μου, Αλέξη μου, που θα μας κυβερνήσεις/
κανόνισε με την σειρά και συ να μας γα...σεις...!''
----------
''Κι ο Σαμαράς ήταν καλός με τα δικά του λόγια/
φανέρωσε πλεόνασμα, μα όλα σκορποχώρια!''
----------
''Μα ο λαός αγανακτεί, ζητάει μία λύση/
μια κυβέρνηση σωστή, μ' αρ..δια να κυβερνήσει''.
---------
''Ευχόμαστε Τριώδιο με όργια και χάρες/
με την κυβέρνηση σωστή και δίχως σαχλαμάρες!'
----------


Νωρίτερα το μεσημέρι οι Κουδουναραίοι Διστόμου συμμετείχαν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αχαρνών, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Θεσσαλονίκη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως στην παραζάλη των Αποκριών και της τρόϊκα έχουμε παρεξηγήσει κάποια πράγματα? Μήπως έχουμε μπλέξει το κωμικό με το τραγικό? Μήπως μιλάμε για κωμικοτραγικές καταστάσεις? Λίγη περίσκεψη θεωρώ ότι δεν θα έβλαπτε, όσο για το επιχείρημα του απρόβλεπτου, μάλλον λειτουργεί αρνητικά! Καλές Αποκριές!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΕΝΟΙΑ ΡΕ ΒΙΟΤΕΞ