Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Καταγγελία ΕΣΥΝ

Έγκλημα κατά της νεολαίας
Το Ε.ΣΥ.Ν. καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την προσπάθεια της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση ναρκωτικών, με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχέδιου με τίτλο «ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ». Παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από το αντιναρκωτικό κίνημα, από μαζικούς και επιστημονικούς φορείς, από τους εργαζόμενους στην πρόληψη και την απεξάρτηση, το νομοσχέδιο ουσιαστικά δεν διαφοροποιείται από το αρχικό. Άλλωστε οι αρχικοί εμπνευστές του δεν ήταν άλλοι από αυτούς που αποτελούν την Κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ.
Με το νομοσχέδιο αυτό:
• Αποποινικοποιείται η χρήση, η κατοχή και η καλλιέργεια ναρκωτικών για προσωπική χρήση.
• Εμπορευματοποιείται η πρόληψη - η θεραπεία – η επανένταξη
• Ενισχύεται η συντήρηση του φαινομένου με την προώθηση των υποκατάστατων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ακόμα και από χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών, επικαλείται το επιχείρημα ότι τα προτεινόμενα από την Ε.Ε. όρια ποινής είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της ελληνικής νομοθεσίας. Παραβλέπει όμως τα επίσημα στοιχεία (τελευταία έκθεση EMCDDA) που δείχνουν ότι όπου η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι εύκολη, τα ποσοστά χρήσης είναι 5πλάσια από την Ελλάδα (Δανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Σλοβενία). Αντίθετα, όπου υπάρχει δυσκολία (Ελλάδα, Κύπρος, Φινλανδία) τα ποσοστά είναι χαμηλά.
Ισχυρίζονται υποκριτικά ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται το δικαίωμα στη θεραπεία, ενώ παράλληλα με την υποχρηματοδότηση, ακόμα και οι υπάρχουσες δομές πρόληψης και απεξάρτησης από κάθε ουσία («στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα) συρρικνώνονται και υπολειτουργούν. Παράλληλα με την προώθηση της υποκατάστασης το μόνο που εξασφαλίζεται είναι το «δικαίωμα» να θεωρείται ο εξαρτημένος, «ασθενής πάσχων από χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο» και το «δικαίωμα» της πρόσβασης σε υπηρεσίες διά βίου χορήγησης υποκατάστατων. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι σαφής, η συντήρηση και η διάδοση του φαινομένου, ειδικά σήμερα που η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης θα αυξήσει τόσο τη ζήτηση όσο και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Τελικός αποδέκτης είναι η νεολαία και η χειραγώγηση της, σε συνθήκες που η ανεργία γιγαντώνεται, που η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Την ίδια στιγμή που στερούν από το λαό και τη νεολαία στοιχειώδη δικαιώματα, διακηρύττουν το «δικαίωμα» στη χρήση. Καμία αναμονή δεν πρέπει να δείξει ο λαός και η νεολαία. Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τη ναρκωκουλτούρα που καλλιεργεί η άρχουσα τάξη και οι «ελευθεριακοί» στυλοβάτες της, είναι αγώνας που συνδέεται άμεσα με τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία. Το αντιναρκωτικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και τα προγράμματα θεραπείας, οι γονείς, οι άνεργοι, οι νέοι, οργανωμένα, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία τους, τους μαζικούς φορείς, τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, πρέπει τώρα να αντιδράσουν με κάθε τρόπο για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Το ΕΣΥΝ και τα Παραρτήματα του σε όλη τη χώρα θα παλέψουν ώστε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα και η λογική του να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι αγώνας για τη ζωή. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα. .
Η Γραμματεία του ΕΣΥΝ, Αθήνα
11/01/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: