Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Μπισκοτοφουρνίσματα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς









  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Σας γνωρίζουμε ότι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού σχολείου Λιβαδειάς πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 8ου Δημοτικού σχολείου Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Φώφης Μπάλιου (του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου).
    Σας στέλνουμε φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης και το κείμενο που έγραψε για την εκδήλωση η Φιλόλογος και γονέας παιδιού του Σχολείου Όλγα Βαγιάκου.




    «Μπισκοτοφουρνίσματα»

    Είμαι η μαμά του Γιώργου και της Ελένης και υποσχέθηκα στη μικρασιάτισσα γιαγιά να διατηρήσω τις μνήμες της χαμένης οικογένειάς της και να τις παραδώσω στη δική μου οικογένεια.
    Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι τη γιαγιά-αρχηγό- και τη μητέρα- υπαρχηγό- να μεταφέρουν στους δύο φούρνους ,που υπήρχαν στο εσωτερικό της αυλής του σπιτιού, λαμαρίνες με χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Μια ολόκληρη εβδομάδα κρατούσε αυτό το μυρωδάτο πανηγύρι και εγώ με την αδελφή μου ήμασταν οι πιστοί ακόλουθοι της αρχηγού και της υπαρχηγού! Τα λόγια της γιαγιάς και οι αναμνήσεις που κράτησα καλά φυλαγμένες στο μυαλό ήταν λόγια και αναμνήσεις πλημμυρισμένα από χρώμα, γεύσεις και κυρίως αρώματα και μυρωδιές.
    Και να που σήμερα –το περασμένο Σάββατο το πρωί- σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, στέκομαι στην πόρτα του ολοήμερου του 8ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς και ζωντανεύουν οι μνήμες αλλά και οι μυρωδιές των παιδικών μου χρόνων. Τα παιδιά ντύνονται μικροί ζαχαροπλάστες με άσπρα σκουφιά και ποδιές. Και ξαφνικά ανάμεσα στο αλεύρι, το γάλα και τα αυγά η αίθουσα του ολοήμερου ζωντανεύει! Οι μικροί επίδοξοι μπισκοτοπαραγωγοί παλεύουν με το αλεύρι, νικούν τη ζύμη και φτιάχνουν μαγικά μπισκότα στολίζοντάς τα με απίθανα σχέδια και χρώματα. Βγαίνει έξω η πρώτη ομάδα ενθουσιασμένη αλλά και αλευρωμένη! Περνάει στη διαμορφωμένη αίθουσα υποδοχής γονέων και περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψησίματος των μπισκότων της ενώ τη σκυτάλη στην αίθουσα του ολοήμερου έχει πάρει η δεύτερη ομάδα. Στα παιδιά προσφέρονται γλυκίσματα αλλά και δώρα-έκπληξη. Παρατηρώντας τα ανησύχησα για μια στιγμή μήπως η χαρά και ο ενθουσιασμός που υπάρχει οφείλεται στην κλήρωση για τα δώρα όμως όταν βγαίνει η πρώτη φουρνιά των μπισκότων ξεχνούν τα δώρα και προσπαθούν να βρουν το δικό τους ξεχωριστό μπισκότο. Είναι ένα πανηγύρι! Τα μπισκοτοφουρνίσματα έχουν κάνει τα παιδιά μου και τους συμμαθητές τους να αισθάνονται όχι μόνο δημιουργικοί αλλά και πολύ ξεχωριστοί! Ο Κωνσταντίνος μου εκμυστηρεύτηκε ότι δεν καταλαβαίνει τη μαμά του που παραπονιέται ότι κουράζεται όταν μαγειρεύει γιατί αυτός το βρήκε όχι μόνο εύκολο αλλά και πάρα πολύ διασκεδαστικό! Ο Βαγγέλης είπε στη μαμά του ότι έγραψε τα υλικά μέσα στο κεφάλι του και φεύγοντας από το σχολείο να πάνε να τα αγοράσουν γιατί έχουν μπόλικη δουλειά στο σπίτι…
    Η τρυφερή μυρωδάτη περιπέτεια τελείωσε στις δύο το μεσημέρι. Είμαι σίγουρη ότι αυτή η μικρή εμπειρία πρόσφερε στα παιδιά πολλαπλές δυνατότητες για να πειραματιστούν με πρώτες ύλες και συνταγές, να συνεργαστούν και να γευτούν τα δημιουργήματά τους. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας που θέλουμε να αναπτύξουμε με τα ίδια τα παιδιά αλλά και με φορείς της πόλης διοργανώθηκε αυτή η μπισκοτογιορτή όπως την ονομάζω εγώ και συνειδητοποιώ ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η απαραίτητη πρωτοβουλία και ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι οι οποίοι θα βρουν τρόπους ώστε να κάνουν προσιτές παρόμοιες εκδηλώσεις στα παιδιά ,που διψούν σε καιρό κρίσης περισσότερο από ποτέ για νέες εμπειρίες.
    Η γιαγιά μου πάντα έλεγε ότι οι όμορφες αναμνήσεις είναι το μέρος όπου κανείς δεν μπορεί να μας διώξει! Δεν το ξέχασα ποτέ!

    Όλγα Βαγιάκου
    Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: