Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Οι ομιλίες στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το συνέδριο η ομόφωνη πρόταση της οργανωτικής επιτροπής για την αλλαγή καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε ο επόμενος πρόεδρος να εκλεγεί από τη λαϊκή βάση, με ψηφοφορία που θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου.

Προηγουμένως βαρυσήμαντες ομιλίες απηύθυναν προς τους συνέδρους ο απερχόμενος πρόεδρος Κώστας Καραμανλής και οι 3 υποψήφιοι διάδοχοί του, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.


Με μια βαθιά συγκίνηση να απλώνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Κώστας Καραμανλής υπερασπίστηκε στην ομιλία του το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 5,5 χρόνια, προχώρησε σε αυτοκριτική για φαινόμενα που δεν κατόρθωσε να αποτρέψει, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησε για ανευθυνότητα και ξεκαθάρισε ότι "απαιτούμε σεβασμό των μεγάλων διεθνών ενεργειακών συμφωνιών που πετύχαμε, και αυτό γιατί είναι εθνική κατάκτηση, είναι εθνική επιταγή".


Ο Καραμανλής αναφέρθηκε στην επιτυχή διεκδίκηση του ΕΣΠΑ και έθεσε για μια κόμη φορά το ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας: "Οι κοινοτικοί πόροι που εξασφαλίσαμε ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη επιβάλλεται να αξιοποιηθούν όπως σχεδιάστηκε και προβλέπεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Το 80% να πάει πράγματι στην Ελληνική Περιφέρεια. Αλλαγές που γυρίζουν την πολιτική στην άποψη της μιας και της άλλης Ελλάδας, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους", τόνισε καταχειροκροτούμενος ο τέως πρωθυπουργός.


Για τα εθνικά θέματα ο Καραμανλής ήταν σαφής και λιτός αλλά σκληρός: "Βάλαμε στις εθνικές μας υποθέσεις ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές», και τις γραμμές αυτές τις υπερασπιζόμαστε μέχρι κεραίας. Τις γραμμές αυτές θα τις υπερασπιστούμε με το ίδιο πάθος από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αντιτασσόμαστε στις ανιστόρητες και εθνικιστικές εμμονές των Σκοπίων. Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της εισβολής και τα τείχη της ντροπής, που ακόμα και τώρα χωρίζουν την Κύπρο στα δύο".


Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιον από τους υποψηφίους ευνοεί αυτή η τοποθέτηση Καραμανλή για την εξωτερική πολιτική, για τον τομέα δηλαδή όπου εντοπίζονται οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για σύμπλευση με τη "γραμμή Σαμαρά" ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η εγγύηση Καραμανλή για ανυποχώρητη στάση στα εθνικά ζητήματα ανοίγει τον δρόμο σε αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους για να επιλέξουν την Μπακογιάννη.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία Καραμανλή.




Σε 3.268 λέξεις η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλυσε προς τους συνέδρους το όραμά της για τη Νέα Δημοκρατία.

Αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο αείμνηστος πίστευε ότι το εθνικό συμφέρον δεν επιτρέπεται να υποτάσσεται «σε προσωπικές πικρίες, καμουφλαρισμένες με υπερπατριωτισμό» φωτογραφίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά όπως έπραξε και αργότερα απευθυνόμενη στο αμιγώς κομματικό ακροατήριο: "με τους περισσότερους από εσάς τη διαδρομή αυτή την διανύσαμε μαζί και αποτελεί σήμερα ένα αόρατο νήμα που μας ενώνει, ένα νήμα που δεν κόπηκε ποτέ και αυτό είναι που σήμερα μας κάνει να κοιταζόμαστε στα μάτια με ειλικρίνεια και αμοιβαίο σεβασμό", ανακαλώντας στις μνήμες των νεοδημοκρατών την Πολιτική Ανοιξη και την πολιτική περιπέτεια του Αντώνη Σαμαρά.

Πάντως η Ντόρα Μπακογιάννη έδειξε ότι στο γήπεδο του πατριωτισμού, του νέου πατριωτισμού, δεν θα αφήσει μόνο του τον Μεσσήνιο πολιτικό. Διεκδίκησε μερίδιο στο βέτο του Βουκουρεστίου υποστηρίζοντας ότι: "τη μεγάλη εθνική νίκη του Βουκουρεστίου, την πολιτική που εισηγήθηκα και υλοποίησα ως αρμόδια υπουργός Εξωτερικών. Μία πολιτική με την οποία οδηγήσαμε ολόκληρη τη συμμαχία και τους Αμερικάνους και τους Τούρκους να δεχτούν τις ελληνικές θέσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη στο Σκοπιανό τα τελευταία 17 χρόνια και η νίκη αυτή φέρνει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας".

Η κατακλείδα της Ντόρας, η τελευταία φράση που πάντοτε σε τέτοιου είδους ομιλίες έχει μεγάλη επικοινωνιακή αλλά και σημειολογική αξία ήταν: "Ζήτω η Νέα Δημοκρατία. Ζήτω η Ελλάδα".

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία της Ντόρας.



Ελπίδα και προοπτική φιλοδοξεί να κομίσει στη Νέα Δημοκρατία και στην Ελλάδα ο Αντώνης Σαμαράς. Ζήτησε να ξαναβρεί η παράταξη την ιδεολογική της ταυτότητα και να αναδείξει τις διαχρονικές αξίες της "που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη". Η μεσαία τάξη ως ραχοκοκαλιά της χώρας και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός ως ιδεολογική πυξίδα σε καιρούς αποδόμησης αποτελούν βασικούς πυλώνες της νέα πολιτικής πρότασης, της νέας μεταπολίτευσης του Μεσσήνιου τέως υπουργού, ο οποίος δεν παρέλειψε να επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον εκείνουν που επιδιώκουν την ισοπέδωση των πολιτισμών και την διάλυση των εθνών.

Ο Σαμαράς θεωρεί ότι ο νέος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας πρέπει προσπαθήσει να κερδίσει τους νεοδημοκράτες που απομακρύνθηκαν απογοητευμένοι από την παράταξη παρά να επιχειρήσει αμφίβολης πολιτικής και εκλογικής χρησιμότητας ανοίγματα προς τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους.


Στη σημείο αυτό χρησιμοποίησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και αναλύοντας την λανθασμένη πολιτική της Χίλαρι Κλίντον φωτογράφισε με τη σειρά του την Ντόρα Μπακογιάννη κρατώντας για τον εαυτό του το ρόλο του Μπαράκ Ομπάμα.

Την κ. Μπακογιάννη φωτογράφισε και προς το τέλος της ομιλίας του αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν αναρωτώμενος ρητορικά: "ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την ενότητα, την ουσιαστική ενότητα στη βάση, χωρίς συμψηφισμούς και λεπτές ισορροπίες, ποιος μπορεί την επόμενη φορά όπου μπορεί να προκύψει κάποιο Σχέδιο Ανάν στο μέλλον να το αποκρούσει όπως έκανε ο Κώστας Καραμανλής το 2004;".


Λίγο πριν είχε υποστηρικτές της κ. Μπακογιάννη φωτογραφίσει αναφερόμενος στο ήθος της παράταξης: "Η αναφορά στο δημόσιο ήθος δεν είναι ηθικολογία είναι ουσιώδης προϋπόθεση πολιτικής αποτελεσματικότητας. Κανείς δεν απαιτεί από έναν πολιτικό να είναι αλάνθαστος αλλά όλοι απαιτούν να είναι ακέραιος. Η ακεραιότητα για τον απλό πολίτη είναι αρετή, για τον πολιτικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ένας πολίτης αρκεί να είναι νόμιμος, ένας πολιτικός εκτός από νόμιμος οφείλει να είναι και ηθικός και ακέραιος. Τελεία και παύλα."


Ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε με τη φράση"Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι μεγάλη η συγκίνησή μου" μια ομιλία που ξεπέρασε τις 4.060 λέξεις.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία Σαμαρά.



Κριτική στα πρόσωπα, που πλαισίωναν τον Κ. Καραμανλή, όσο ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ, άσκησε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της πιο ανοικτής διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού και ζήτησε να ψηφίσουν και εκείνοι που καταψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θεωρεί ότι είναι η ώρα να να "ξαναμιλήσουμε για πατρίδα, για θρησκεία, για οικογένεια, για τη νεολαία" ενώ προέβλεψε ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία δεν κατορθλώσει να εκφράσει την κοινωνία τότε οι πολίτες θα της γυρίσουν την πλάτη και πως θα ιδρυθεί νέος πολιτικός φορέας. Δείτε την ομιλία του παναγιώτη Ψωμιάδη.


Και οι 3 υποψήφιοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκαν στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή, χρησιμοποιώντας μάλιστα αυτούσια αποσπάσματα από ομιλίες του. Η ΔΑΠ και η ΟΝΝΕΔ είχαν την τιμητική τους καθώς οι υποψήφιοι πρόεδροι και ο Καραμανλής εξήραν τη μαχητικότητα, την επιτυχημένη πορεία και την ιδεολογική πρωτοπορία της νεολαίας του κόμματος. Να σημειώσω ότι η σειρά που αναφέρονται εδώ οι υποψήφιοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας είνα αυτή με την οποια πήραν τον λόγο στο Εκτακτο Συνέδριο του κόμματος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έσκισε ο Σαμαράς με ομιλία ουσιαστική όχι αοριστίες και γενικά πράγματα. Το χει και είναι αυτή την στιγμή ο καλύτερος με διαφορά.

Ανώνυμος είπε...

16 του μηνα επισκεψη Σαμαρα στη Λιβαδεια , να δουμε τη θα κανουν οι καρεκλοκενταυροι που ετρεξαν να υποταγουν στην κ.κ. Μητσοτακη , μαλλον δεν καταλαβαν οτι ο κοσμος τους βαρεθηκε και ηρθε η ωρα να πανε σπιτια τους , και αφου δεν το καταλαβαινουν μονοι τους το κυμα ερχετε να τους παει , γιατι οι ψιθυροι εγιναν κυμα και ο Αντωνης εφτασε να τακτοποιησει ολους αυτους τους τεμπελιδες που ολα τα χρονια ζουσαν σε βαρος μας.