Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Για τα Τοπικά Συμβούλια

Μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση για τον τρόπο λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων και κυρίως για τις αρμοδιότητές τους μετά από την τρίχρονη εφαρμογή του Καλλικράτη κάνει ο Τάκης Ζώνας, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κυριακίου που καταλήγει σε ένα εξίσου ενδιαφέρον ερώτημα "Θα υπάρξει υποψήφιος Δήμαρχος που θα δεσμευτεί να παραχωρήσει αρμοδιότητες στα συμβούλια των Κοινοτήτων;". Δείτε.


Χωρίς αρμοδιότητες τα Τοπικά Συμβούλια γίνονται μια βαθμίδα περιττής γραφειοκρατίας
Γράφει ο Τάκης Ζώνας
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κυριακίου

Στοιχηματίζω ότι το πιο δύσκολο κομμάτι στο παζλ των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι η συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων. Η εμπειρία από την 3χρονη μέχρι σήμερα εφαρμογή του «Καλλικράτη» έδειξε ότι ο θεσμός αυτός είναι περισσότερο διακοσμητικός – διεκπεραιωτικός παρά ουσιαστικός. Αυτό το ζουν πρώτοι από όλους οι εκλεγμένοι σύμβουλοι, που θεωρούν όλο και περισσότερο μάταιη τη συμμετοχή τους στα όργανα αυτά. Όπως έδειξε και το πρόσφατο σχετικά πανελλαδικό συνέδριο δημοτικών κοινοτήτων, οι τοπικοί σύμβουλοι είναι πολύ προβληματισμένοι για το μέλλον του θεσμού. Την ίδια στιγμή, εκλεγμένοι πρόεδροι Κοινοτήτων, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους και μοιράζονται τη σκέψη τους,  η ενασχόλησή τους να γίνει υπό όρους  μήπως και αλλάξει κάτι .

Όταν όλες οι αρμοδιότητες  πέφτουν στο κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο και προσωπικά στο Δήμαρχο, το τοπικό συμβούλιο καταντά όργανο «δ’ εθνικής». Στις  Δημοτικές Κοινότητες αποκαλύπτεται  μια πολύ πικρή αλήθεια: Οι τοπικοί σύμβουλοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τα πάντα για την πόλη τους, και την ίδια στιγμή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτήν! Μια συνεδρίαση  μπορεί να βγάλει «λαβράκια» από τη συζήτηση μιας Δημοτικής Κοινότητας, αλλά πρέπει να περιμένει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις. Πάγιο αίτημα των τοπικών συμβουλίων, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του Καλλικράτη, ήταν η κατάργηση των τοπικών αντιδημάρχων. 

Οι αντιδήμαρχοι με τοπικές αρμοδιότητες γίνονται «τοπάρχες» και παίρνουν σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων, αφήνοντας στα αιρετά όργανα τη …χαρτούρα. Η μοναδική απόφαση που έχουν να λάβουν τα Τοπικά Συμβούλια είναι οι ταφές των δημοτών και η χορήγηση αδειών σε καταστήματα ώστε να παίζουν μουσική …
Γνωρίζοντας όλα αυτά πλέον εκ πείρας, γιατί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα στο Τοπικό Συμβούλιο;
ΕΡΩΤΗΜΑ: Θα υπάρξει υποψήφιος Δήμαρχος που θα δεσμευτεί να παραχωρήσει αρμοδιότητες στα συμβούλια των Κοινοτήτων;
Άρθρο 81-   ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Αρμοδιότητες προέδρου  Δημοτικής Κοινότητας
 1.Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότη-
τας πέρα από τις αρμοδιότητες εκείνες που προβλέπο-
νται από άλλες διατάξεις, ασκεί και τις εξής αρμοδιότη-
τες:
α) Εκπροσωπεί το συμβούλιο της δημοτικής κοινότη-
τας.
β)Ασκεί κάθε αρμοδιότητα που του ανατίθεται από τον
δήμαρχο. Κ.Λ.Π…..
Τα  σέβη μου
 Τάκης Ζώνας
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κυριακίου


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν θυμάμαι, αυτό είναι από τα βασικά στο θέμα διοίκησης του Δήμου, που εξαγγέλει η αξιοκρατία με τον Καρκάνα.

Ανώνυμος είπε...

Η αξιοκρατία παει περίπατο ή μάλλον για τις εκλογες του 2019. Δεν τους βλέπω ζωηρούς αν και ξεκίνησαν ιδανικά και με προοπτικές.

Ανώνυμος είπε...

Η αξιοκρατία παει περίπατο ή μάλλον για τις εκλογες του 2019. Δεν τους βλέπω ζωηρούς αν και ξεκίνησαν ιδανικά και με προοπτικές.

ΠΑΠΠΑΣ Λ είπε...

Σοβαρο το ερωτημα σοβαρο και το διακυβευμα. Λογικο ειναι να πρεπει να ανοιξει μια τετοια συζητηση. Με ποιους πορους, με ποιον ελεγχο, με ποιες παραπανω αρμοδιότητες.

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ Ο Κ ΖΩΝΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΥΣΑΡΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ. ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ?