Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι αγρότες στις διεκδικήσεις τους, παρά το «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε χθες βράδυ η κυβέρνηση, σε μια κίνηση για να εκτονωθεί η κατάσταση. Τουναντίον, ο αγροτικός κόσμος κάνει λόγο για «εμπαιγμό» και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, τόσο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, Κ. Τζέλας, υποστήριξαν ότι στην ουσία δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.
Για την Παρασκευή, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στις 13:00 στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε όλους τους αγρότες και τους φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση το Σάββατο το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου, με πορεία στη συνέχεια προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, όπου πραγματοποιείται η Zootechnia.

Όπως είπε ο κ. Μπούτας, κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών. «Ούτε καν μας ανακουφίζουν» σχολίασε και υποστήριξε ότι «στόχος της πολιτείας είναι να μπερδέψει την κοινή γνώμη, που συντάσσεται για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στο πλευρό των αγροτών, ύστερα από πολλά χρόνια».

Επισημαίνοντας ότι οι αγρότες δεν ζητούν χρήματα και τα αιτήματά τους αφορούν στην επιβίωσή τους, ο κ. Μπούτας διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως «ο αγώνας μας δεν έχει κομματική σκέπη και σκοπός μας είναι να συγκροτηθεί μια λαϊκή συμμαχία, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, την οποία υπαγορεύουν ΕΕ και μνημόνια».

Την Κυριακή, οι αγρότες από όλα τα μπλόκα της χώρας καλούνται να συμμετάσχουν σε πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του 30ετούς χαιδολογήματος των αγροτών. Έχουν μετατραπεί σε ένα συφερτό κακομαθημένων, και απ'ότι φαίνεται, η πολιτική ηγεσία δεν έχει σκοπό να κάνει τίποτα γι'αυτό. Και πως να κάνει άλλωστε, αφού διαχρονικά αυτοί είναι που μετέτρεψαν τους αγρότες σε δημόσιους υπαλλήλους. Αλλά και αυτοί οι αγρότες δεν κρατάνε καν τα προσχήματα. Ας μου απαντήσει κάποιος γιατί οι αγροτικές "κινητοποιήσεις" γίνονται μόνον το χειμώνα. Αν πάντως προσπαθούν να βρουν τρόπους να σκοτώσουν την ώρα τους, μπορούν να το κάνουν στα καφενεία και να πάψουν να ταλαιπωρούν όλους τους άλλους, που ούτε φταίμε για τα προβλήματά τους, ούτε έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε λύσεις. Δεν μπορούν οι αγρότες να καταλάβουν πως το κλείσιμο των δρόμων τους μετατρέπει σε κοινούς εκβιαστές ή μήπως δεν τους ενδιαφέρει; Οι αγρότες κλείνουν δρόμους από το 1994. Αν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται, πως χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει η κατάσταση γι'αυτούς, γιατί επιμένουν σε αυτή τη μορφή κινητοποιήσεων, που και αντιπαθείς τους κάνει, και δεν φέρει αποτελέσματα; Εκτός πάλι και αν δεν τους ενδιαφέρει.

βοιωτός είπε...

6.29
Το ζήτημα είναι πολυσύνθετο αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται να το έχετε σκεφθεί αρκετά πέρα από τον μέσο όρο.
Ασφαλώς οι ευθύνες των αγροτών που είναι πολλές και πρέπει να αποδοθούν δεν πρέπει να συσκοτίζουν το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Οι μεταπολιτευτικοί καραγκιόζηδες οι οποίοι κατάντησαν τους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους ετήσιο φορκλόρ και σε πολύ λίγο ζητιάνους.

Ανώνυμος είπε...


Εκεί μας κατάντησαν. Να θεωρούμε τους εαυτούς μας άξιους ελεημοσύνης και ανάξιους διεκδικητές. Σε μια χώρα που αδειάζουν οι διαδηλώσεις και πυκνώνουν οι ουρές στις διανομές δωρεάν τροφίμων τι να περιμένει πια κανείς; Τι να περιμένει πια κανείς από μια κοινωνία που της παίρνουν το ψωμί από το τραπέζι κι αυτή αντί να δαγκώσει αυτό το χέρι, απλώνει το δικό της χέρι για μια χούφτα ρύζι;