Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για το βιβλίο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993»

Εντονες συζητήσεις έχει πυροδοτήσει το βιβλίο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993» (εκδόσεις ΕΣΤΙΑ), που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο κατάμεστο από 2.000 προσκεκλημένους Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το βιβλίο εκδίδεται με την ευθύνη συντακτικής επιτροπής, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη το 1990-1993 Ιωάννης Παλαιοκρασσάς. Τον πρόλογο έχει συγγράψει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1990 έως το 1993.
Το βιβλίο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993» καταγράφει συστηματικά το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1990-1993, «με την ελπίδα ότι η εμπειρία εκείνης της εποχής μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα σε αυτούς που έχουν σήμερα την ευθύνη να βγάλουν τον τόπο από την κρίση» όπως επισημαίνει στον πρόλογο ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Ιωάννης Παλαιοκρασάς, ο Νίκος Μαραντζίδης αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο ΤΕΙ Καλαμάτας εκ μέρους του εκδοτικού οίκου Εστία. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σχεδόν ολόκληρος ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου. Ηταν εκεί οι κκ. Φ.Κουβέλης, Π.Καμμένος, Μ. Γλέζος, Σπ.Χαλβατζής, Β. Μεϊμαράκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανδ. Παπαδόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, Β. Πολύδωρας, Γ.Αλογοσκούφης, Γ.Βουλγαράκης, Π.Δούκας, Τ.Γιαννίτσης, Ν.Μπίστης, Π.Παυλόπουλος, Π.Ψωμιάδης, Ν. Νικολόπουλος, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Γ.Παπαθανασίου, Β.Μαγγίνας, Δ.Σιούφας, Γ.Καρατζαφέρης, Κ.Χατζηδάκης, Ν.Κακλαμάνης, Ν.Καραχάλιος, Ελ. Βόζεμπεργκ και πολλοί άλλοι.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην ομιλία του υποστήριξε ότι «Πριν τριάντα χρόνια, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, στις αρχές της δεκαετίας του 80, έγινε η μοιραία επιλογή της βελτίωσης του επιπέδου της ζωής του λαού, μέσω της αύξησης του δημοσίου χρέους. Ελλείμματα που χρηματοδοτούσαν καταναλωτικές δαπάνες, ανεξέλεγκτες ασφαλιστικές παροχές και ασφυκτικός εναγκαλισμός της οικονομίας από το κράτος, μας οδήγησαν, μετά από δεκαετίες άσκησης αυτής της πολιτικής, στον σημερινό εφιάλτη.
Η πρώτη προειδοποίηση του τι επρόκειτο να ακολουθήσει ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 80, όταν μετά τη ραγδαία αύξηση των κρατικών δαπανών και την αντίστοιχη πτώση της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα έφτασε στα όρια της πτώχευσης
».

Για την τριετία ’90-’93 επανέλαβε πως «αν η κυβέρνηση εκείνη δεν είχε πρόωρα ανατραπεί, η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική και η σημερινή καταστροφή θα είχε πιθανότατα αποτραπεί».

Η αντιμετώπιση της κρίσης από το πολιτικό σύστημα είναι ανεπαρκής εκτίμησε ο Κων. Μητσοτάκης και ζήτησε περισσότερη ειλικρίνεια από τους πολιτικούς για τη φύση και τις αιτίες της ελληνικής κατάρρευσης.   Η επιτάχυνση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών που η κυβέρνηση του 1990-1993 είχε ξεκινήσει αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. Μεταξύ αυτών των αλλαγών ο κ. Μητσοτάκης με μια βαρυσήμαντη αποστροφή στην ομιλία του τάχθηκε υπέρ των απολύσεων στον ευρύτερο  δημόσιο τομέα καθώς όπως είπε ««λιγότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους δεν γίνεται».

Απευθυνόμενος στους νέους ο Κ. Μητσοτάκης τους συμβούλεψε να εργαστούν συνειδητά ώστε να γίνουν ενεργοί πολιτικά και σκεπτόμενοι πολίτες: «Για αυτό, και στο μέλλον ακούστε πιο προσεκτικά τον ρεαλιστή, τον μετρημένο, τον υπεύθυνο. Μάθετε να λέτε και προπαντός να ακούτε το όχι. Και αφιερώστε το χρόνο και τον κόπο που χρειάζεται για να γίνετε και να μείνετε όλη σας τη ζωή, ενεργοί πολιτικά και σκεπτόμενοι πολίτες. Είναι το ασφαλέστερο αντίδοτο στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία»
Τέλος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με τους αθάνατους στίχους του Κωστή Παλαμά, οι οποίοι είναι συγκινητικοί:
 «χρωστάμε εις όσους ήρθαν
πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν
κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι. Οι νεκροί
».
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εδώ.
Ολόκληρη η ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: