Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς, το Πανεπιστήμιο και ο Βλάσης ο Τσάκας

 Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ





Δεν ήταν όλοι όσοι ευθύνονται για την συνεχή υποβάθμιση της Λιβαδειάς παρόντες στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη Τρίτη αλλά ήταν οι περισσότεροι. Το σοβαρό ζήτημα που είχε προκαλέσει την σύγκληση του Δ.Σ. η εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» που καταργεί το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και η συνάντηση φορέων με τον υπουργό Παιδείας που είχε προηγηθεί δεν απέτρεψε τα αναμενόμενα ευτράπελα: όλοι σχεδόν οι ομιλητές, οι ίδιοι που έχουν κατορθώσει με παραλείψεις αλλά και πράξεις να αποκόψουν το τμήμα Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά από την πόλη επιχειρηματολογούσαν για την ανάγκη παραμονής του με τέτοιο ύφος, με τέτοια σοβαροφάνεια που έφτανε στα όρια της φαρσοκωμωδίας. 

Ετσι άκουγε κανείς σοβαρά-σοβαρά πως θα καταρτισθεί τώρα -εντός των ημερών- μελέτη βιωσιμότητας για το Πανεπιστήμιο -αυτή που είχε καταρτιστεί στα 7 χρόνια της λειτουργίας του! Οτι τα επιχειρήματα που αναλύθηκαν από τους Βοιωτούς εκπροσώπους εντυπωσίασαν τον Κ. Αρβανιτόπουλο και τον ανάγκασαν να κρατήσει σελίδες επί σελίδων σημειώσεις για τη Λιβαδειά!!! Ή πως συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Παιδείας έχουν προσωπικά με την πόλη ή ότι οι καθηγητές του ΠΣΕ επιζητούν μετεγγραφή στο Πάντειο κ.ο.κ. Δεν αντέχουν ασφαλώς σε σχολιασμό όλα αυτά, όμως επιβεβαιώνουν την τραγική αδυναμία της Λιβαδειάς και ως εικόνας προς το εξωτερικό περιβάλλον και ως ποιότητας των τοπικών αρχών...

Σημειώνεται ότι οι πολίτες της Λιβαδειάς για μια ακόμη φορά απουσίαζαν από την αίθουσα της συνεδρίασης όχι από αδιαφορία αλλά για ευεξήγητους λόγους. Με την απουσία αυτή συνδέεται και τούτο: με μεγάλη θλίψη βλέπω να αναπτύσσεται ένα διακριτό ρεύμα στην κοινωνία που συμπεριλαμβάνει σημαντικούς ανθρώπους που δεν επιθυμούν την παραμονή του Πανεπιστημίου στη Λιβαδειά. Τα επιχειρήματά τους είναι σοβαρά και εκτός της βιωσιμότητας και της λειτουργικότητας οι αντιρρήσεις εστιάζουν στην ποιότητα του τοπικού πολιτικού προσωπικού που και για εύκολα κατανοητούς λόγους όντως δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει και να συντηρήσει ένα αξιόλογο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Ολα αυτά θα είχαν εξαιρετική πλάκα αν δεν πλανιόταν στην αίθουσα και στην πόλη η αίσθηση της διαρκούς υποβάθμισής της που υποστασιοποιήθηκε με τον Καποδίστρια, εξελίχθηκε με τον Καλλικράτη του οποίου εισηγητής στη Βοιωτία ήταν ο δήμαρχος Λεβαδέων κ. Παπαγγελής. Και που συνεχίζεται με την απομάκρυνση και την αποδυνάμωση όλων των τομέων και των παραγόντων που θα μπορούσαν να αναδείξουν τα θετικά της Λιβαδειάς ή να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία με πρωτοβουλίες και ανατροπές.


Με την ίδια ιλαρή διάθεση πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι εξαγγελίες στήριξης και επέκτασης του Πανεπιστημίου Στερεάς που ακούστηκαν εκείνο το βράδυ και ήταν τέτοια η αφθονία τους που κάποια στιγμή σκεπτόμουν πού θα στεγαστούν τόσοι φοιτητές αν δεν ανεγερθούν νέες πολυκατοικίες. Τώρα θα μου πείτε εξαγγελίες από ποιους; Από εκείνους που δεν έκαναν τίποτε όταν «δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα» και προσπαθούν να πείσουν ότι θα πράξουν τώρα; Τώρα με την κοινωνική κατάρρευση προ των πυλών; Μόνο ως κακής ποιότητας χιούμορ μπορούν να εκληφθούν όλα αυτά. Ολοι αυτοί, οι τοπικοί παράγοντες, που αποτέλεσαν την αιτία των προβλημάτων δεν μπορούν -όπως όλοι αντιλαμβάνονται- να είναι και η λύση.

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΠΣΕ από ιδιώτες η πρόταση της viotia είναι η επιτροπή που αποφασίστηκε να καταρτίσει ο κ. Παπαγγελής να απευθυνθεί στον Βλάση τον Τσάκα που μπορεί να φέρει κανένα πρίγκιπα από τη Σαουδική Αραβία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, της ίδιας αξιοπιστίας είναι οι εξαγγελίες των τοπικών παραγόντων για να μην πούμε ότι ο Τσάκας έχει μεγαλύτερη. Κι αν δεν μπορέσει ο Τσάκας υπάρχει και ο Μιχαήλ Σώρας με το END που πιθανόν θα μπορούσε να βοηθήσει τοποθετώντας 100 δισ. ευρώ στο ΠΣΕ και φυσικά να συμμετάσχει στο μεγάλο συλλαλητήριο που ζήτησε ο Παπαγγελής…





9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

xaxaxa Tsakas for president!

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΚΟΡΜΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΛΑΝ ΣΤΗ ΜΑΡΚΙΖΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΥΧΑΙΟ.ΟΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟΥ.ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΟΥΣ ΒΑΥΚΑΛΙΣΜΟΥΣ. ΤΙ ΤΑ ΘΕΣ ΤΑ "ΓΡΑΜΜΑΤΑ" ΑΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΝΑ "ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ"; ΑΓΙΕ ΜΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΕ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΠΑΛΛΑΔΑ, ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ.

ΈΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤήΜΙΟΥ.

βοιωτός είπε...

9.46
Κωμικοτραγικό.

βοιωτός είπε...

8.38
Εχετε δίκαιο. Τα γράφω χρόνια. Και να σκεφτείτε ότι αυτή η βασική παθογένεια δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν κι άλλα που ολλές φορές έχω θίξει.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΟΛΗ. ΠΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΕΧΕΙ, ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΑ ΠΑΣΤΡΙΚΙΑ.
ΚΑΙ ΑΗΔΙΑΖΩ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΑΓΩΓΙΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΟΥΕ ΛΥΣΙΑ ΚΑΙ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, ΚΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΝΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ, ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ. ΟΛΑ ΟΡΜΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΤΗΣΗ. ΛΟΙΠΟΝ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΚΑΛΙ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΗ.

Ανώνυμος είπε...

Τα μεταξωτά βρακιά επιδέχονται επιδέξιους κ..λους ! Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την διαχειριστούν οι πολιτικάντηδες. Έλεος πια !!!
Απ΄το Πανεπιστήμιο δεν μπορούμε να προσδοκούμε οικονομικά ωφέλη !! Στο Πανεπιστήμιο πρέπει να δίνουμε πόρους με την προσδοκία της παραγωγής γνώσης, επιστημόνων και κυρίως παιδείας.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΚΑΙ Τ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΗΤΟΥΝΙ

Ανώνυμος είπε...

Η δική μου πρόταση είναι να πληρώνουν οι "έχοντες" της Λιβαδειάς με πρώτους τους δημοτικούς άρχοντες μια μόνιμη χορηγία για το Πανεπιστήμιο. Ας κάνουν και κάτι χρήσιμο μέρος από τα χρήματά τους. τους.
Και θα είναι και ηθικό παράδειγμα για όλους.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΗΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΘΟΣ 2.19