Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Τα 6 χρόνια της viotia


Τα 6 χρόνια της viotia στο διαδίκτυο συμπληρώνονται σήμερα. Καιρός να πάμε σχολείο. Οχι σε εκείνο της διαπλοκής και των δημοσίων σχέσεων αλλά σε εκείνο του ελέγχου της εξουσίας, του καθήκοντος και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Σε αυτά τα 6 χρόνια η viotia επέτυχε πολλά, τόσα πολλά που είναι δύσκολο να καταγραφούν.  Θυμάμαι με νοσταλγία το πρώτο θέμα που αφορύσε στον θάνατο του μεγάλου Λιβαδείτη βαρύτονου Κώστα Πασχάλη. Εγραφα τότε:


"Εφυγε" ο Κώστας Πασχάλης
παγκοσμίου φήμης και αποδοχής Λιβαδείτης βαρύτονος Κώστας Πασχάλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Η κηδεία γίνεται σήμερα στις 3.30 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Κώστας Πασχάλης γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1929 και σπούδασε θεωρητική μουσική στις ΗΠΑ. Σε ηλικία μόλις 20 ετών μπήκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή Αθηνών και γρήγορα αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή ολκής. Το 1956-1957 προσκλήθηκε από την Κρατική Οπερα της Βιέννης, όπου έκανε τα πρώτα του διεθνή βήματα υπό την μπαγκέτα του Δημήτρη Μητρόπουλου. Από τότε όλα τα λυρικά θέατρα του κόσμου θεωρούσαν τιμή τη συνεργασία τους με τον Κώστα Πασχάλη. Το 1964, στο Γκλάιντμπορν, διθυραμβικές κριτικές απέσπασε η ερμηνεία του στον ρόλο του Μάκβεθ, στο ομώνυμο μελόδραμα του Τζουζέπε Βέρντι".
Σχεδόν αμέσως μου τηλεφώνησε ένας εκλεκτός φίλος και μου είπε ότι τέτοιες ειδήσεις δεν μπορεί να ενδιαφέρουν τη Λιβαδειά. Μετά από 6 χρόνια μπορώ να του πω ότι με την αποφασιστική συμβολή της viotia ο πολιτισμός στη Λιβαδειά θεωρείται πλέον must και δεκάδες συμπολίτες αναγνωρίζουν τις δυνατότητες που προσφέρει η καλλιέργεια και η γνώση.. Ασφαλώς αυτή δεν είναι η μόνη ούτε η κυριότερη προσφορά της viotia στην ενημέρωση και στη Βοιωτία.

Η ανάδειξη της Βοιωτίας, της Λιβαδειάς, ο τεράστιος αγώνας για την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς, η αποκάλυψη των ευθυνών για τη μόλυνση του Ασωπού και του νερού στη Θήβα, η στήριξη του Πανεπιστημίου Στερεάς, η επίστρωση  της Ε.Ο. Λιβαδειάς-Δελφών το αυτοκινητοδρόμιο και τόσα άλλα αποτελούν επιτεύγματα που εγγράφονται ανεξίτηλα στη βοιωτική ιστορία. Ηταν η viotia που συγκρούστηκε για το δημόσιο συμφέρον με όλους και με όλα, χωρίς να φεισθεί κόστους πολιτικού ή προσωπικού. Ηταν η viotia που "έτρεμα όταν άνοιγα τον υπολογιστή", όπως εξομολογήθηκε στον Βοιωτό κορυφαίος αιρετός του νομού. Και όλα αυτά δίχως να καταφύγει σε ύβρεις, σε προσωπικές επιθέσεις, σε φωνασκίες, σε "κατινιές" εν ολίγοις, πράγμα που θεωρώ σημαντικότερο εύσημο από την τεράστια αναγνωσιμότητα.

Είναι χιλιάδες οι επιτυχίες της viotia με επαγγελματικά αλλά και με κοινωνικά κριτήρια παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που έχει δεχθεί από τα θιγόμενα συμφέροντα κι από εμπαθείς γουοναμπίδες παραγοντίσκους. Και πάντως στην περίπτωση της viotia κατά ευτυχή συγκυρία η προσπάθεια ανταμείφθηκε.
Ολη αυτή η ισχύς που εσείς παρέχετε στη viotia έχει ήδη χρησιμοποιηθεί απολύτως υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι, ακόμη και όσοι έχουν λόγους να δυσανασχετούν διότι θίγονται. Ελπίζουμε ότι η δύναμη που οι αναγνώστες μας δίδουν θα χρησιμοποιηθεί ακόμη πιο αποδοτικά, πιο εντατικά, πιο σκληρά και πιο δίκαια αλλά πάντοτε υπέρ του πολίτη και του Δημοσίου Συμφέροντος.
  • Τα αποκλειστικά θέματα της viotia προκαλούν... εγκεφαλικά σε κύκλους που προσπαθούν να συγκαλύψουν τα γεγονότα ή να τα εκμεταλλευτούν υπέρ τους παρουσιάζοντας μισές αλήθειες.
  • Οι συζητήσεις στη viotia με τους σχολιαστές είναι απολαυστικές και πάντοτε κόσμιες, διδακτικές και σοβαρές (εδώ να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τους τακτικούς και τους έκτακτους σχολιαστές αλλά και εκείνους που δεν γράφουν πια).
  • Η εγκυρότητα της viotia είναι το μεγάλο της όπλο ενώ η ταχύτητά της στη μετάδοση ή αναμετάδοση ειδήσεων συναγωνίζεται πολλές φορές τα αθηναϊκά portal.
  • Τέλος, οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ειδήσεις, τα επιλεγμένα τραγούδια, τα ιστορικά θέματα, οι προσέγμενες αναδημοσιεύσεις της viotia καθώς και η γλώσσα της οπωσδήποτε αναβαθμίζουν εκείνο που θα ονομάζαμε βοιωτικό internet.
  • Σε όλα αυτά τα θετικά στοιχεία της viotia υπάρχουν ασφαλώς περιθώρια βελτίωσης. Και η viotia θα τα εξαντλήσει, συνεχίζοντας να τιμά το συμβόλαιο εμπιστοσύνης που έχει συνάψει με όλους εσάς που τη διαβάζετε καθημερινά.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένα αφιέρωμα στη viotia και τις καταλυτικές αλλαγές που επέφερε στο τοπίο των ΜΜΕ στη Βοιωτία. Θα παρατεθούν άρθρα, παρεμβάσεις, ρεπορτάζ, εκδηλώσεις που συνέβαλαν στην εξαετή μεγαλειώδη πορεία της viotia. Αρχή από αύριο με την "σπουδαιότερη εκδήλωση που έγινε ποτέ στη Λιβαδειά" όπως τελευταία μου είπε κάποιος, την εκδήλωση για το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς που έγινε πριν από δύο ακριβώς χρόνια, στις 31 Ιανουαρίου 2011. 
Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας!

9 σχόλια:

Κώστας Ι. Πατσαλής είπε...

Κάθε επιτυχία στο έργο σας!

βοιωτός είπε...

Σας ευχαριστούμε όλως ιδιαιτέρως!

nikolaos είπε...

Καλή και δημιουργική συνεχεία.
Γιατί η Βοιωτία για μας έχει συνεχεία.

βοιωτός είπε...

5.34
Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια και σε εσάς.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα επιτυχίες για το καλό της Λιβαδειάς και της Βοιωτίας! Να συνεχίσετε το δύσκολο έργο σας με την ίδια σοβαρότητα υπευθυνότητα και αξιοπιστία. Στις μέρες που έρχονται θα σας χρειαστούμε περισσότερο!

αι είπε...

Μεσα στο διαχυτο κλιμα ηττοπαθειας και απελπισμου, οι αγωνες σας φερνουν μηνυμα παρηγορο και ελπιδοφορο. Καλη συνεχεια.Ειμαστε διπλα σας.

Ανώνυμος είπε...

το βοιωτία μπλογκ είναι ένα από τα παλιότερα και καλύτερα μπλογκ στην ελλάδα. μας αρέσει που δεν ασχολείται με τη μικροπολιτική και τα κουτσομπολιά και δεν γράφει κατευθυνόμενα. μπράβο συνεχίστε

βοιωτός είπε...

8.35
θα είμαστε παρόντες! Σας ευχαριστούμε.

βοιωτός είπε...

@αι
Πολύτιμη η αρωγή σας και πάντοτε ενδιαφέρουσα η συμμετοχή σας. Σας ευχαριστώ.