Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στη Βοιωτία

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Την Πέμπτη ο Καράμπελας στον Ορχομενό


Γιάννης Καράμπελας
Λιβαδειά 30/ 05/ 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Επίσκεψη στην ΔΗΜοτική Τοπική Οργάνωση Ορχομενού της Νέας Δημοκρατίας

Την Πέμπτη 31/05 στις 20:15, θα επισκεφτώ τα γραφεία της ΔΗΜ.Τ.Ο Ορχομενού της Νέας Δημοκρατίας, Θα υπάρξει συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του συμβουλίου της οργάνωσης. Σκοπός είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 6ης Μαΐου καθώς και η χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για τις επερχόμενες εκλογές. Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με μέλη του κόμματος αλλά και πολίτες που δεν είναι μέλη.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.
--
με εκτίμηση
Γιάννης Καράμπελας

Απόγευμα με τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς


Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου



Με τη συμμετοχή της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς αρχίζει την Παρασκευή στο Μεσολόγγι το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου  από 1 – 10 Ιουνίου 2012. Η Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ) είναι διοργανωτής του φιλόδοξου προγράμματος που είναι αφιερωμένο στον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια στις 9.30 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου.
Συμμετέχουν:
·         Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Κοζάνης – «Φωτοδίοδος»
·         Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας – «Φωτογραφικές Διατυπώσεις»
·         Φωτογραφική Ομάδα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας – ΡΟΕΣ «Αναζητώντας Τα Χρώματα Της Φύσης».
·         Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας – ΗΔΥΦΩΣ – «Φωτογραφία Δρόμου»
·         Φωτογραφική Λέσχη Βόλου-«Ταυτότητα»
·         Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς – «Εντός»
·         Φωτογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης – «Έργα Παντού»
·         Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας – «Abstract»
·         ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ.– «Λάλων Ύδωρ»
Οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν σε εκθεσιακούς χώρους υψηλής αισθητικής που ανήκουν στο Δήμο Μεσολογγίου ή σε ιδιώτες.Πρόκειται για:
·         το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο,
·         το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος»,
·         την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου,
·         τον Πολυχώρο «Avant Garde»,
·         το Μουσείο Χαρακτικής «Βάσως Κατράκη» στο Αιτωλικό,
·         το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.

Με τον Νίκο Μπόλκα
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη 30 Μαΐου η έκθεση με θέμα «Εισαγωγή»
που φιλοξενήθηκε  στο Ισόγειο του Νερόμυλου στη Λιβαδειά από την  Τετάρτη 23 Μαΐου 2012.  Στην έκθεση συμμετείχαν τα  νέα μέλη της Φ.Λ.Λ., οι κυρίες και οι κύριοι: Βασίλης Ξυθάλης, Δέσποινα Μπαγκράτσα, Θεοδώρα Βουρδονικόλα, Κατερίνα Ντιμιτρίεβα, Μαρία Χριστίνα Αθανασοπούλου, Μπάμπης Λιάκος, Σωτήρης Σουσάνης, Χρύσα Καντά, Χρύσα Κερεζίδου, Φένια Τσιάκου.

Η viotia με την ευκαιρία της έκθεσης «Εισαγωγή» συνάντησε τον δάσκαλο της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς κ. Νίκο Μπόλκα και είχε μια ενδιαφέρουσα σύντομη συζήτηση μαζί του.
-Κύριε Μπόλκα, είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο των συμμετοχών στην Εκθεση «Εισαγωγή» των νέων μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς;
-Αρκετά. Τα παιδιά έχουν κάνει μια σοβαρή προσπάθεια και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Κάθε χρόνο με τη διοργάνωση της έκθεσης των νέων μελών αναδεικνύονται οι δυνατότητες των συμμετεχόντων. Φυσικά υπάρχουν κάθε χρόνο –και φέτος- κάποιοι που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα…

-Ποιο είναι το κόστος για να ασχοληθεί κάποιος ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία σήμερα; Εννοώ εξοπλισμό και μαθήματα.
-Κύριε Λάμπρου, στην ψηφιακή εποχή μας το κόστος για την εκκίνηση μιας ερασιτεχνικής ενασχόλησης με τη φωτογραφία είναι μικρό. Με μια φωτογραφική μηχανή που τιμάται 100 ευρώ μπορεί κανείς να ξεκινήσει και να αποδώσει καλά, να κάνει αξιόλογη δουλειά. Οσο για τα μαθήματα στη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς στοιχίζουν 20 ευρώ τον μήνα για 8 μήνες που διαρκεί το έτος φοίτησης.

-Πότε τελειώνει η σπουδή στη φωτογραφία; 
-Αυτή είναι ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ασφαλώς, όπως καλά γνωρίζετε, η σπουδή στη φωτογραφία δεν τελειώνει ποτέ. Γι’ αυτό και η Φωτογραφική Λέσχη διοργανώνει συνεχώς σεμινάρια ενώ κάθε Τετάρτη τα μέλη της και οι παλαι φωτογράφοι συγκεντρώνονται δείχνοντας δουλειά τους, βλέποντας και κρίνοντας δουλειές άλλων, προσπαθώντας να εμβαθύνουμε περαιτέρω στην τέχνη της φωτογραφίας.

-Υπάρχουν, κύριε Μπόλκα, σημαντικοί φωτογράφοι στη Λιβαδειά; Κάποιοι που έχουν τα προσόντα  να εξελιχθούν σε επαγγελματίες φωτογράφους;
-Στη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς –κατά τη γνώμη μου- υπάρχουν κάποια παιδιά που ξεχωρίζουν, που παρουσιάζουν εκπληκτική δουλειά. Αν θα προχωρήσουν περαιτέρω εξαρτάται από αυτούς καθώς εργάζονται σε άλλους τομείς και η φωτογραφία είναι το χόμπι τους. Η ματιά τους είναι εξαιρετική και θα μπορούσαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φωτογραφία, δεν έχω καμιά αμφιβολία. Για εκείνο που αμφιβάλλω είναι το κατά πόσον θα μπορούσε ποτέ να ζήσει κάποιος κάνοντας αυτού του είδους τη φωτογραφία στην ελλάδα.

-Να θεωρήσω λοιπόν ότι είστε ευχαριστημένος από τη δουλειά σας και την απόδοσή της στη Λιβαδειά;
-Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το επίπεδο των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς. Όμως, κύριε Λάμπρου, δεν είναι δικό μου έργο αυτό το υψηλό επίπεδο. Δεν είναι μόνο δικό μου έργο, είναι και τα παιδιά που διαρκώς προσπαθούν, συνεχώς βελτιώνονται, συνεχώς ανακαλύπτουν τρόπους να γίνονται καλύτεροι…
-Σας ευχαριστώ κ. Μπόλκα.


-Κι εγώ σας ευχαριστώ κ. Λάμπρου.

Η ΔΗΜΑΡ στη Θήβα

Στο Πολεμικό Μουσείο την Τετάρτη το βιβλίο "Δίστομο-10 Ιουνίου 1944" του Γιώργου Θεοχάρη



Τέρμα τα λεφτά σε 8.397 έργα αξίας 17 δισ. ευρώ

Open Day του Athens Fringe Network 2012

Ημερίδα στη Θήβα

Η ημερίδα της 17ης Μαΐου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων άρχισε με ένα εντυπωσιακό καλωσόρισμα: μια προβολή, η οποία είχε τίτλο «Η ιστορία ενός Μουσείου μέσα από τον φωτογραφικό φακό», δημιούργημα της Εύης Τσώτα, μιας εκ των 5 αρχαιολόγων της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


Στην προβολή αυτή παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από το πρώτο μουσείο της Θήβας του 1905 έως και το σημερινό, που πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό στο τέλος του 2013. Την διοργάνωση της ημερίδας και την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η σημερινή Προϊσταμένη της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αλεξάνδρα Χαραμή. Κάθε ομιλία άρχιζε με το βιογραφικό του ομιλητή, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος ότι ήταν ειδικός και γνώστης του θέματος που παρουσίαζε. Η εκδήλωση περιελάμβανε 12 παρουσιάσεις, τις οποίες οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με αρκετό ενδιαφέρον.


Στο πρώτο μέρος, που είχε ως θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις», η Αλεξάνδρα Χαραμή, αφού είπε δυο λόγια για τον σκοπό διοργάνωσης της ημερίδας αυτής, που ήταν η ενημέρωση όλων όσων θέλουν να γνωρίσουν κάποιες πτυχές από το πολυδιάστατο έργο των δύο γνωστών στους περισσότερους Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βοιωτίας, πτυχές που αφορούν στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής, παρουσίασε μαζί με την Παρή Καλαμαρά, Προϊσταμένη της 23ης Εφορείας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την νέα μόνιμη διαχρονική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας, η οποία περιλαμβάνει βοιωτικές αρχαιότητες από τους προϊστορικούς έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους.


Οι διαφάνειες που παρουσιάστηκαν, με την τρισδιάστατη απεικόνιση της μελέτης της νέας έκθεσης, η οποία υλοποιείται από τις δύο Εφορείες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και με τον πλούτο των βοιωτικών εκθεμάτων του Μουσείου, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού. Ακολούθησαν παρουσιάσεις για τα άλλα έργα που γίνονται παράλληλα με την νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου στον περιβάλλοντα χώρο του: Ο αρχιτέκτων Σπύρος Κακάβας παρουσίασε την μελέτη στερέωσης και ανάδειξης του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες επέκτασης του προηγούμενου Μουσείου. Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να διατηρηθεί και να αναδειχθεί, ώστε να είναι επισκέψιμος.


Οι εργασίες υλοποίησης της μελέτης αυτής έχουν ήδη αρχίσει από την Θ΄ΕΠΚΑ και θα ολοκληρωθούν μαζί με τις εργασίες της νέας μόνιμης έκθεσης στο τέλος του 2013. Δεύτερο έργο που θα υλοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου είναι η αποκατάσταση του μεσαιωνικού πύργου Saint Omer. Την παρουσίαση της μελέτης και των εργασιών υλοποίησής της έκανε ο αρχαιολόγος της 23ης ΕΒΑ, η οποία έχει και την ευθύνη του έργου, Νίκος Κοντογιάννης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από την Αθηνά Παπαδάκη, αρχαιολόγο στην Θ΄ ΕΠΚΑ, οι «Νέες τεχνολογίες και σύγχρονες απόψεις στην υπηρεσία της πολιτιστικής κληρονομιάς», που πρόκειται να εφαρμοστούν στην νέα μόνιμη έκθεση του μουσείου της Θήβας, ώστε να γίνει η επίσκεψη σε αυτό μια συνολική εμπειρία γνώσης.


Μεταξύ των νέων τεχνολογιών παρουσιάστηκε και το ερευνητικό έργο διακρατικής συνεργασίας του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Firesense, στο οποίο συμμετέχει η Θ’ ΕΠΚΑ με τον αρχαιολογικό χώρο του Καβειρίου. Τέλος παρουσιάστηκε από την Σοφία Μιχαήλογλου, συντηρήτρια αρχαιοτήτων στην Θ΄ ΕΠΚΑ, «Η συντήρηση των εκθεμάτων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και οι εργασίες στερέωσης του ανασκαφέντος αρχαιολογικού χώρου του». Ο τελευταίος είναι εκείνος πρόκειται να αναδειχθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, με σκοπό να είναι ανοιχτός στους επισκέπτες του Μουσείου.


Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας με θέμα «Αρχαιολογία πόλεων. Το παρελθόν της πόλης των Θηβών» οι παρουσιάσεις αφορούσαν ανασκαφές στην πόλη της Θήβας, οι οποίες έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών blogs και Μ.Μ.Ε. Στην παρουσίαση του επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Β. Αραβαντινού «Η Θήβα στη μυκηναϊκή εποχή: Μύθοι και πραγματικότητα» δόθηκαν πληροφορίες για τις ανασκαφές που διενεργήθηκαν από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα στην Καδμεία ακρόπολη, επί της οποίας έχει εγκατασταθεί η σύγχρονη πόλη της Θήβας.


Οι ανασκαφές αυτές συμπληρώνουν κομμάτια από το παζλ του σημαντικού μυκηναϊκού ανακτόρου: το κεντρικό συγκρότημα του ανακτόρου (η Οικία του Κάδμου, με ευρύχωρους τοιχογραφημένους χώρους στον πρώτο ίσως όροφο και διαδρόμους, αποθήκες και εργαστήρια στο ισόγειο, το Δωμάτιο του Θησαυρού, με πρωτοφανή πλούτο εξωτικών υλικών και τεχνέργων και ποικίλλων κοσμημάτων και το Δωμάτιο των Πίθων), τα διάφορα εργαστήριά του (εργαστήριο ημιπολύτιμων λίθων, ελεφαντοστού, χρυσού), η αποθήκη οπλισμού («Οπλοθήκη του Ανακτόρου»), ο χώρος των αρχείων του Ανακτόρου με τις πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β γραφής και τα ενδιαιτήματά του.


Οι μέχρι σήμερα ανασκαφικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η πόλη, που στα κλασικά χρόνια αποτελούσε «την τρίτη δύναμη» του ελληνικού κόσμου, είχε κατά την ώριμη μυκηναϊκή εποχή ένα εκτεταμένο ανακτορικό συγκρότημα, με κεντρικά και αποκεντρωμένα κτήρια (παραρτήματα, εργαστήρια και ενδιαιτήματα) και πλήθος εξαρτώμενων από αυτό λειτουργών. Τα πυκνά οικοδομήματα της Καδμείας εξυπηρετούσαν το πολυπληθές και εξειδικευμένο προσωπικό της ανακτορικής γραφειοκρατίας και των εργαστηρίων της. Η επικράτεια των Θηβών απλωνόταν στο μέγιστο μέρος της Βοιωτίας, ενδεχομένως μάλιστα και η επιρροή τους να έφθανε και πέραν αυτής.


Η μυκηναϊκή Θήβα εμφανίστηκε ως ένα σφριγηλό τοπικό, δυναστικό κέντρο, στην πρωτομυκηναϊκή εποχή, και επί δύο συνεχείς αιώνες, τον 14ο και 13ο, βρέθηκε στο απόγειο μεγάλης ακμής. Η τέχνη και η δύναμή της, κρίνοντας κυρίως από το επίπεδο των αντικειμένων κύρους, ήταν εφάμιλλη με εκείνη των λοιπών ανακτορικών δυνάμεων στην κυρίως Ελλάδα και την Κρήτη. Αφετηρία και οδηγοί στην προσπάθεια ανασύστασης του μυκηναϊκού παρελθόντος των Θηβών είναι οι ισχνές ενδείξεις του υλικού και πνευματικού πολιτισμού του, οι ελάχιστες αποδείξεις από τα ευρήματα και τα πενιχρά οργανικά του κατάλοιπα. Αυτά αντικατοπτρίζουν, έστω και αμυδρά, την βαθιά ουσία του, εφόσον μελετώνται σφαιρικά και σε στενή συνάφεια μεταξύ τους.


Πολύτιμη είναι, ειδικά για την εποχή αυτή, η μελέτη των κειμένων της Γραμμικής Β. Απεναντίας όμως η χρήση των αρχαίων μυθολογικών μαρτυριών, σπανίως προσφέρει κάποια αδρά και αμυδρά στοιχεία για έναν κόσμο εύθραυστων ισορροπιών, που έφτασε στο τέλος του, όπως και άλλοι σύγχρονοί του, αφήνοντας πίσω του μόνον ανταύγειες εικόνων και ίχνη αναμνήσεων. Η δεύτερη παρουσίαση του επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων « Το Ιερό του Ηρακλέους κοντά στις Ηλέκτρες πύλες (οδός Πολυνείκους 13)», αφορούσε στο Τέμενος του Ηρακλέους και των Παίδων αυτού, το οποίο βρέθηκε στη Θήβα, κατά την σωστική ανασκαφή του οικοπέδου ιδιοκτησίας Κ. Μανίσαλη. Το Τέμενος αυτό αναφέρεται από τον Πίνδαρο στον 7ο Ισθμιόνικο του καθώς και από τον Παυσανία.


Η ανασκαφή έφερε στο φώς αποδείξεις για την άσκηση της λατρείας του ημίθεου Ηρακλή και των μελών της οικογένειάς του : Βωμοί και εσχάρες με σωρούς τέφρας θυσιών, προσφορές αγγείων με επιγραφές ανάθεσης στον Ηρακλή, ακόμη και έναν περίβολο με κίονες που περιέκλειε στο εσωτερικό του ένα κενοτάφιο. Ήταν ένας απλός ορθογώνιος λάκκος λάκκος, σε σχήμα και μορφή τάφου, που δεχόταν προσφορές, σύμφωνα ίσως με το τελετουργικό, που περιγράφεται στον Όμηρο.


Στον λάκκο-κενοτάφιο θα γίνονταν χοές με μέλι και κρασί ή και με αίμα των σφαγίων των θυσιών και άλλες προσφορές θα καίγονταν, μια και άφησαν πίσω τους μόνο σημάδια φωτιάς και τέφρας. Νυχτερινοί, κατά τα σχόλια στον Πίνδαρο, ήταν οι εναγισμοί προς τιμήν των νεκρών ηρώων Ηρακλειδών και πρωινές, στο φως του ήλιου, οι θυσίες για τον θεό γονέα τους. Γύρω-γύρω υπήρχε πλήθος αφιερωμάτων. Κάποια αγγεία φέρουν παραστάσεις από τη ζωή και τους άθλους του Ηρακλή, από την αρπαγή της Διηάνειρας και τον φόνο του Κενταύρου, από τα κατορθώματα και τις μυθικές εκστρατείες του.


Η ανασκαφή έδωσε αρκετά τμήματα αρχαϊκών γλυπτών, από τα πρώτα του είδους, με δαιδαλική τεχνοτροπία, των αρχών του 6ου αιώνα, σκαλισμένα σε μαλακή, πορώδη πέτρα, ένθετα σε δάπεδα ή εντοιχισμένα στα θεμέλια του ιερού περιβόλου. Τα ευρεθέντα αφιερώματα είναι συγκρίσιμα με ανάλογα από άλλα ονομαστά ιερά και τεμένη της αρχαιότητας (Δελφούς, Ολυμπία, Καλαπόδι, Μίλητο).


Ο εντοπισμός του πυρήνα της αρχέγονης λατρείας του στη Θήβα των πρώιμων ιστορικών χρόνων συμβάλλει στην ερμηνεία πολλών χωρίων των αρχαίων κειμένων, προσθέτοντας τις μαρτυρίες νέων επιγραφών, καθώς και στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και των καλλιτεχνικών και ιδεολογικών τάσεων, που αυτά εκπροσωπούν για την εποχή τους. Στη συνέχεια, η Στεφανία Σκαρτσή, αρχαιολόγος της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, παρουσίασε «Ένα κομμάτι της βυζαντινής πόλης κάτω από το Νέο Δικαστικό Μέγαρο», έναν χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί από την αρμόδια Εφορεία σε μουσειακό και όπου ενημερώνονται οι επισκέπτες για όλα τα βυζαντινά μνημεία της πόλης και για την ιστορία της βυζαντινής περιόδου στην Θήβα. Στον χώρο αυτό διοργανώθηκαν με επιτυχία εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των Γυμνασίων της πόλης. Τα προγράμματα αυτά θα επαναληφθούν από την 23η ΕΒΑ βελτιωμένα στο προσεχές μέλλον.


Η Δήμητρα Οικονόμου, αρχαιολόγος στη Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, μίλησε στη συνέχεια για τις «Αρχαιολογικές έρευνες στο Ναό του Ισμηνίου Απόλλωνα», μια σημαντική για την πόλη ανασκαφική έρευνα και μελέτη, πενταετούς διάρκειας, η οποία διεξάγεται από διεθνή ομάδα επιστημόνων, στην περιοχή των ιερών του Ισμηνίου Απόλλωνος και του Ηρακλέους, με συνεργασία της Θ’ ΕΠΚΑ, της 23ης ΕΒΑ και της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα γίνεται με τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την συνεισφορά των Gladys Delmas Foundation, Loeb Library Foundation και του Πανεπιστημίου Bucknell των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κάτω από όρους αυστηρής ισοτιμίας σε επιστημονικό επίπεδο.


Οι αρχαίες πηγές από ένα ευρύ φάσμα χρονολογικών περιόδων αλλά και οι αποσπασματικές νεώτερες έρευνες, μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη χρήση του Ισμηνίου ως ενός από τα κύρια ιερά των αρχαίων Θηβών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χώρος έχει τεράστια αρχιτεκτονική, λογοτεχνική και θρησκευτική σημασία από τη 2η χιλιετία π.Χ. και έπειτα. Η έρευνα του ιερού και της οδού που οδηγεί σε αυτό από την πόλη, μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά αφιερώματα από την περίοδο της πιο έντονης δραστηριότητας του ιερού (από τον 7ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ.), όταν λειτουργούσε ως κύριος ανταγωνιστής στον ελλαδικό χώρο, του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς, αλλά και μεταγενέστερα στους χριστιανικούς χρόνους. Η νέα αυτή ανασκαφή αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για την πόλη και να επανατοποθετήσουμε τη Θήβα στη θέση που της αρμόζει στον πολιτιστικό χάρτη.


Σημαντική ήταν τέλος και η παρουσίαση της αρχαιολόγου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Κικής Ψαράκη, για «Ένα αναπάντεχο εύρημα στα θεμέλια του Νέου Μουσείου της Θήβας». Πρόκειται για την ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ των ετών 1996-1999 στον χώρο όπου είχε προγραμματιστεί η επέκταση του Μουσείου της Θήβας. Η ανασκαφή έφερε στο φώς μοναδικά για τον ελλαδικό χώρο κατάλοιπα της ανθρώπινης δραστηριότητας της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ., και πλήθος κινητών ευρημάτων, που αριθμούν εκατοντάδες πήλινα, οστέινα και λίθινα εργαλεία, κοσμήματα, χάλκινα εργαλεία και δεκάδες ακέραια αγγεία.


Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας αλλά και των επιμέρους μελετών έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων, προκαλώντας το ενδιαφέρον σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας, για την σημασία και την μοναδικότητά τους. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τμήμα του μεσαιωνικού τείχους στο ΒΑ άκρο του οικοπέδου, τμήμα του μυκηναϊκού τείχους της πόλης και ελάχιστους μυκηναϊκούς τάφους. Αποκαλύφθηκε επίσης το βόρειο νεκροταφείο της μεσοελλαδικής Θήβας, που χρονολογείται στα μέσα περίπου τη 2ης χιλιετίας π.Χ. και αριθμεί 39 τάφους (κιβωτιόσχημους, πλίνθινους και λακκοειδείς) με ταφές ενηλίκων και παιδιών και πήλινα κυρίως κτερίσματα.


Οι τάφοι είχαν κατασκευαστεί στην ανώτερη στρώση ενός πλίνθινου τύμβου, ο οποίος αποδείχθηκε πρωιμότερος. Το πιο σημαντικό όμως από άποψη διατήρησης και μοναδικότητας εύρημα ήταν τα αρχιτεκτονικά και ταφικά κατάλοιπα της 3ης χιλιετίας π.Χ., που χρονολογούνται μεταξύ 2.400-2.200 π.Χ. Τα κατάλοιπα αυτά συνίστανται από ένα αψιδωτό κτήριο που προστατεύεται από τείχος μνημειακού χαρακτήρα και μοναδικού στον ελλαδικό χώρο, αποτελούμενο από λίθινο θεμέλιο και συμπαγείς στρώσεις ωμοπλίνθων. Πάνω στο στρώμα καταστροφής του κτηρίου βρέθηκε ομαδική ταφή 12 νεκρών, ενηλίκων και παιδιών, πλούσια κτερισμένη με πήλινα αγγεία.


Τέλος, όλα τα παραπάνω λείψανα της ανθρώπινης δραστηριότητας καλύφθηκαν από πλίνθινο τύμβο, συμπαγή, κατασκευασμένο από διαδοχικές στρώσεις ωμών πλίνθων, οι οποίες γέμισαν τα κενά ανάμεσα στις σωζόμενες ανωδομές του κτηρίου και του τείχους και κάλυψαν και την ομαδική ταφή. Έτσι ολόκληρο το βόρειο μισό τμήμα του χώρου καλύφθηκε με στρώσεις πλίνθων συνολικής έκτασης 800 τ.μ. περίπου. Η αρχική μορφή του τύμβου αλλοιώθηκε λόγω της κατοπινής χρήσης του χώρου ως μεσοελλαδικού νεκροταφείο και της ισοπέδωσης του κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού για να κατασκευαστεί το μυκηναϊκό τείχος.


Στη Θήβα δεν είναι η πρώτη φορά που ανασκάπτεται πλίνθινος τύμβος της 3ης χιλιετίας π.Χ. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Κεραμόπουλος υποστήριξε ότι ο τύμβος του Ζήθου και του Αμφίονος, στον οποίο αναφέρεται ο Παυσανίας, θα βρισκόταν απέναντι από τις Βορραίες πύλες, σε μικρή δηλαδή απόσταση από το Μουσείο της Θήβας. Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του Κεραμόπουλου, η κορυφή του λόφου στα προϊστορικά και προ-μυκηναϊκά χρόνια θα ήταν επίπεδη. Τότε σχηματίστηκε πάνω σε αυτήν στρώμα πάχους 30 εκ. χρώματος λευκού και πάνω σε αυτό δημιουργήθηκε τύμβος, ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί την κορυφή του λόφου.


Αργότερα ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος που ανάσκαψε τον τύμβο υποστήριξε ότι η κατασκευή του σχετίζεται με έναν κιβωτιόσχημο τάφο που βρήκε στην κορυφή του και μάλιστα υποστήριξε ότι ο τύμβος, που ήταν κατασκευασμένος από σειρές ωμών πλίνθων, βρισκόταν στην κορυφή ενός λόφου του οποίου οι παρειές είχαν λαξευτεί βαθμιδωτά, άποψη ωστόσο που δεν υιοθετήθηκε από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.


Το φθινόπωρο του 2007 η Θ’ ΕΠΚΑ πραγματοποίησε μικρής έκτασης ανασκαφική έρευνα. Οι εργασίες κατ’ αρχήν επικεντρώθηκαν στην κορυφή του λόφου του Αμφείου. Ο τύμβος, όπως σώζεται σήμερα, έχει την μορφή κώνου που υψώνεται πάνω στον φυσικό βράχο. Το μέγιστο σωζόμενο ύψος του είναι 2 μ. και η μέγιστη διάμετρος κυμαίνεται από 20 έως 21 μ. Το ανώτερο στρώμα του τύμβου αποτελείται από ωμά πλιθιά διαφόρων μεγεθών και σχημάτων. Ακολουθούν δύο στρώματα χώματος κατωφερικής κλίσης πριν την αποκάλυψη του φυσικού βράχου. Από τον τύμβο συλλέχθηκε χαρακτηριστική κεραμική των μέσων της 3ης χιλιετίας π.Χ.


Εν συνεχεία η ανασκαφή αποκάλυψε νέα σημαντικά στοιχεία για την λειτουργία του τύμβου ως ταφικό μνημείο. Εντός και στα όρια του τύμβου, στο επίπεδο του βράχου, αποκαλύφθηκαν προς το παρόν τρεις λαξευτοί τάφοι με δρόμο και κυκλικό θάλαμο, το στόμιο του οποίου φράζεται είτε με μικρές πέτρες είτε με πλακαρή πέτρα. Επίσης βρέθηκε μία ακόμη ταφή σε ρηχό λάξευμα (ταφή μητέρας σε συνεσταλμένη στάση, που είχε μπροστά στα χέρια της νεογέννητο βρέφος, και δυτικότερα δύο ακόμη σκελετοί πολύ φθαρμένοι).


Στους δύο από τους τρείς λαξευτούς τάφους υπήρχαν κτερίσματα κυκλαδικού τύπου της Πρωτοκυκλαδικής Ι περιόδου. Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε συνοψίζονται σε δύο ζητήματα: 1. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανασκαφή στο οικόπεδο του Μουσείου αποκάλυψε ένα σπίτι με όλες τις τυπικές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν ένα νοικοκυριό. Δεν πρόκειται όμως για ένα συνηθισμένο σπίτι. Η παρουσία εννέα περίπου αποθηκευτικών πίθων, με χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 1.500 λίτρα, θα εξασφάλιζε στο νοικοκυριό επάρκεια σε τρόφιμα για 12 έως 18 μήνες, κάτι που φαίνεται να υπερβαίνει τις ανάγκες των ενοίκων του. Επιπλέον, το σύνολο των ευρημάτων αλλά και το μέγεθος του κτηρίου και η προστασία του από τείχος φανερώνουν ότι πρόκειται για την οικία μιας πλούσιας οικογένειας με εξέχοντα όλο στην κοινωνία της Πρωτοελλαδικής Θήβας και γι αυτόν τον λόγο περικλείεται από τείχος και τα ερείπιά της καλύφθηκαν από τύμβο. 2.


Οι δύο τύμβοι αποτελούν την πιο πρόδηλη μαρτυρία για τον εξέχοντα ρόλο που θα είχε η Θήβα ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. Ο τύμβος στο Αμφείον είναι αμιγώς ταφικός και αποτέλεσε «σήμα» του νεκροταφείου των λαξευτών τάφων και χρονολογείται μεταξύ 2.800 και 2.400 π.Χ. Ο τύμβος του Μουσείου που χρονολογείται λίγο αργότερα, μεταξύ 2.800 και 2.400 π.Χ. είναι ταφικός με μια μεταφορική αλλά και με μία κυριολεκτική έννοια, καθώς αποτελεί «σήμα» μίας οικίας και συμβολίζει το τέλος της κοινωνικής πραγματικότητας εντός της οποίας αυτή λειτούργησε, και φυσικά το «σήμα» της ομαδικής ταφής.


Στον τύμβο του Μουσείου υιοθετείται μια πρακτική γνωστή από τις αρχές της στην Θήβα, δηλαδή ο ενταφιασμός ενός χώρου με ιδιαίτερη σημασία για την κοινότητα, με στόχο τον μετασχηματισμό του σε ένα είδος κοινοτικού μνημείου. Τύμβοι αυτής της περιόδου που κάλυψαν κάποιο κτήριο είναι γνωστοί και από άλλες θέσεις του ελλαδικού χώρου, όπως η Λέρνα, η Ολυμπία αλλά και οι ταφικοί τύμβοι της Λευκάδας.


Ωστόσο, στην περίπτωση της Θήβας, αφενός ο τύμβος στο λόφο του Αμφείου είναι ο πρωιμότερος γνωστός στον ελλαδικό χώρο, αφετέρου και οι δύο τύμβοι της Θήβας και ιδιαίτερα αυτός του μουσείου αποτελούν κατασκευές μεγάλης κλίμακας που προϋποθέτουν την κινητοποίηση μεγάλης εργατικής δύναμης και πολλές εργατοώρες, αφού δεν πρόκειται για μια απλή σώρευση χώματος, όπως στους άλλους τύμβους που προαναφέρθηκαν. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν πλιθιά τα οποία στη συνέχεια χτίστηκαν κανονικά. Αυτού του είδους τα έργα είναι προφανώς κοινοτικά και επιτελούν συγκεκριμένη λειτουργία. Είναι μνημεία με έντονο συμβολικό περιεχόμενο, χώροι μνήμης και από αυτήν την έννοια ιστορικοί τόποι.


Η κατασκευή των τύμβων αποτελεί στοιχείο-κλειδί για την εξέταση των κοινωνικών δομών της Πρωτοελλαδικής ΙΙ εποχής, καθώς μας αποκαλύπτει ότι η κοινωνία της Θήβας ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο κοινωνικής πολυπλοκότητας και οργάνωσης, που μέσω αυτών των δύο μνημείων επεδίωξε να εκφράσει τη συλλογική μνήμη, να ορίσει την συλλογική ταυτότητα των κατοίκων της και να προβάλει την οικονομική ευρωστία και την πολιτική της ισχύ έναντι των άλλων γειτονικών ή πιο απομακρυσμένων οικισμών εντός και εκτός Βοιωτίας.


Είναι λοιπόν μια ευτυχής συγκυρία που αυτό το μνημείο της 3ης χιλιετίας π.Χ., που κατασκευάστηκε με σκοπό να είναι ορατό και να εκπέμπει όλα αυτά τα μηνύματα, βρέθηκε στον χώρο του μουσείου και θα τύχει της προβολής που αρμόζει και θα είναι ξανά ορατό, μετά από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Σε σχέση και με τις παραπάνω έρευνες ήταν και η ομιλία του καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γρηγόρη Τσόκα, ο οποίος ειδικεύεται στις γεωφυσικές διασκοπήσεις αρχαιολογικών χώρων. Η παρουσίασή του αφορούσε στις γεωφυσικές διασκοπήσεις που διενήργησε στον λόφο του Αμφείου, στο ιερό του Ισμηνίου Απόλλωνος και στο κοιμητήριο του Αγίου Λουκά. Τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών στον λόφο του Αμφείου, έδειξαν με ασφάλεια ότι από το βάθος των 2,5 μ. και κάτω δεν υπάρχουν αρχαιότητες αλλά μόνο ο φυσικός γεωλογικός σχηματισμός.


Οι δύο τελευταίες παρουσιάσεις έδωσαν, με απλό και κατανοητό τρόπο για το ευρύ κοινό, και μία άλλη επιστημονική άποψη για ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον τοπικό τύπο και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας. Η άποψη αυτή, βασισμένη στις νεώτερες αρχαιολογικές έρευνες στον χώρο του Μουσείου και στον λόφο του Αμφείου, θα είναι πιστεύουμε χρήσιμη για όσους έχουν ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με τον λόφο του Αμφείου και είχαν μέχρι σήμερα ακούσει μόνο την μία άποψη για ύπαρξη Πυραμίδας σ’ αυτόν.


Η διοργανώτρια Αλ. Χαραμή δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς Όμιλο Τιτάνα, Εμπορικό Σύλλογο Θηβών, Coca-Cola Τρία Έψιλον και Amita Fun, χωρίς την χρηματοδότηση των οποίων ή την υποστήριξη τους με υλικά, δεν θα ήταν δυνατή η διοργάνωσή των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την Διεθνή ημέρα των Μουσείων.


Με εκτίμηση
Αλεξάνδρα Χαραμή

Σκάκι: OPEN στη Λαμία στις 23 Ιουνίου!


Το Σάββατο ο Βενιζέλος στη Λιβαδειά

Συνελήφθη για κλοπή 25χρονος στον Ορχομενό

Το πρόγραμμα για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της 10ης Ιουνίου στο Δίστομο




Βραβεύονται οι Βοιωτοί μαθητές από τη Μαθηματική Εταιρεία










Μεταφορά Μνημείου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα

ΠΕΡΙΚΛΗΣ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ –ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΛΑΜΙΑ                     


ΘΕΜΑ: «Μεταφορά του μνημείου της Χαλκομάτας του Επισκόπου Σαλώνων Ησαϊα στη νέα εθνική οδό Λαμίας-΄Αμφισσας».

 Στα υπό συζήτηση θέματα της ημερησίας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας υπάρχει το υπ’ αρ. 15 που αφορά την έγκριση μελετών 1ου σταδίου και έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας της μελέτης του έργου «Μελέτη ανάδειξης –ανάπλασης ιστορικών –αρχαιολογικών χώρων του Νομού Φθ/δας».Για την ιστορία ,η μελέτη αυτή εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 85/ 30-3-2010 απόφαση της Β΄Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Α. Φθ/δας και η σύμβαση της παραπάνω μελέτης υπογράφηκε μεταξύ του Νομάρχη Φθ/δας Αθαν. Χειμάρα και του αναδόχου στις 2 Αυγούστου 2010 για ποσό 70.245,60 Ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και αναθεώρηση .
Σχετικά με την παραπάνω μελέτη ,στην Επανάσταση του 1821 για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν δύο μορφές ηρωικές, αμόλυντες και καθαγιασμένες ,ο Αθανάσιος Διάκος και ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας , οι οποίοι είχαν ηρωϊκό θάνατο δίπλα στις Θερμοπύλες και μετά από 2300 χρόνια μετά τον Σπαρτιάτη Βασιλιά Λεωνίδα επανέλαβαν στον Ασιάτη Τούρκο δυνάστη το «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» .



Ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας ήταν ο τρίτος γιός του Παπά –Στάθη από την Δεσφίνα της Π.Ε. Φωκίδας . Είναι ιστορικό γεγονός ότι ο θάνατός του στη Χαλκωμάτα ήταν εξ ίσου μεγάλης σημασίας για την συνολική έκβαση του αγώνα στη Ρούμελη.Στη Λαμία υπάρχει οδός αφιερωμένη στη μνήμη του .
Οταν ήμουν Αντινομάρχης Φθ/δας το 2010,δέχθηκα επίσκεψη και υπόμνημα πολλών εγκρίτων κατοίκων της Λαμίας με καταγωγή από την Δεσφίνα και την Φωκίδα ,αλλά και Φθιωτών πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν την ανάδειξη της θυσίας των ηρωϊκού Επισκόπου Ησαϊα Σαλώνων στην Xαλκομάτα και την μεταφορά του υπάρχοντος μαρμάρινου μνημείου του Ησαϊα στη Χαλκομάτα από την Παλιά στη Νέα Εθνική Οδό Λαμίας-΄Αμφισσας.
 ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Η 

Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
 1)Άν συμφωνεί ή όχι με την μεταφορά του μαρμάρινου μνημείου του Ησαϊα στη Χαλκομάτα από την Παλιά στη Νέα Εθνική Οδό Λαμίας-΄Αμφισσας και
2)Και εάν ναί ,πότε θα αρχίσετε να ενεργείτε τις απαραίτητες πράξεις για την εκτέλεση του ως άνω έργου;



Ο ΕΡΩΤΩΝ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ    
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Νέα αυτοκτονία για οικονομικούς λόγους

Ο Τσίπρας στη Λιβαδειά

Πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στην κεντρική πλατεία της Λειβαδιάς τη Δευτέρα 4 Ιουνίου και  ώρα 8:00 μ.μ.

There is no business like Viotiabusiness!

Εδώ: www.viotiabusiness.gr


Το ViotiaBusiness.gr είναι ένας οδηγός επιχειρήσεων στη Βοιωτία λειτουργικά και αισθητικά άρτιος αλλά και οικονομικά αποτελεσματικός.  

Το ViotiaBusiness.gr αποτελεί ένα χρηστικό εργαλείο προβολής, πληροφόρησης και επικοινωνίας στο Internet για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό Βοιωτίας, ενδιαφέρονται για το νομό Βοιωτίας ή φιλοδοξούν να επεκταθούν στον νομό Βοιωτίας.

Το ViotiaBusiness.gr έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό πληροφόρησης που υπάρχει στη Βοιωτία σχετικά με τις επιχειρήσεις, τις αγορές, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες παραγωγής γνώσης, προϊόντων και υπηρεσιών στην περιοχή μας.

Το ViotiaBusiness.gr είναι σχεδιασμένο επιστημονικά ώστε να παρέχει υπηρεσίες προβολής επιχειρήσεων υψηλής αισθητικής και λειτουργικής αρτιότητας. Με πρωτοποριακό σχεδιασμό και με απόλυτο σεβασμό στον χρόνο του χρήστη προσφέρει προβολή μεγάλης αποτελεσματικότητας σε ολόκληρο τον Κόσμο.

Ολοι έχουν συμφέρον να εγγραφούν ή να χρησιμοποιούν το ViotiaBusiness.gr:
  1. Οι επιχειρηματίες επειδή προβάλλουν με χαμηλό κόστος την επιχείρησή τους σε χιλιάδες καταναλωτές και ταυτοχρόνως μπορούν να παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς και τις κινήσεις του ανταγωνισμού συγκεντρωτικά, αξιόπιστα, με ελάχιστη δαπάνη χρόνου.
  2. Οι χρήστες/καταναλωτές διότι το ViotiaBusiness.gr είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει υψηλής ποιότητας και αισθητικής υπηρεσίες στην έρευνα αγοράς μέσω Internet με τρόπο επαγγελματικό, ευχάριστο, λειτουργικό και σε τελική ανάλυση οικονομικά αποτελεσματικό. 
Στη βάση μια εξελιγμένης διαδικτυακής πλατφόρμας το ViotiaBusiness.gr αποτυπώνει διαδικτυακά/διαδραστικά την πραγματική αγορά της Βοιωτίας με τρόπους που καθίστανται συμπληρωματικά επωφελείς για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Παράλληλα προάγει το αμοιβαίο συμφέρον παρέχοντας πρόσβαση στην πληροφορία και  συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα, στη δημιουργία και την εκμετάλλευση αγοραστικών ευκαιριών, στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

 Το ViotiaBusiness.gr συνδέει δυναμικά τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της Βοιωτίας σε ένα interactive δίκτυο ανταλλαγής γνώσεων  με αιχμή την τεχνολογία, την καινοτομία και τη διαρκή ροή της πληροφορίας.

Το ViotiaBusiness.gr προσφέρει πολλές αξιόπιστες, εναλλακτικές αλλά κυρίως αποτελεσματικές δυνατότητες προβολής στην επιχείρησή σας.

  1. Διαφημιστική Καταχώριση
Α. Στην Πρώτη ΣελίδαΜεγάλη φωτογραφία με κείμενο που συνεχίζεται στην σελίδα της επιχείρησης. Μεγάλες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που έχουν στόχο να γίνουν μεγάλες προβάλλονται εδώ με μικρό κόστος ανά εβδομάδα ή μήνα ή έτος αλλά με υψηλή αισθητική.
Β. Στην Ειδική Διαφημιστική Σελίδα
Καταχωρίσεις Επιχειρήσεων

  1. Προβεβλημένη Καταχώριση
Προβολή επιχείρησης στην Πρώτη Σελίδα του ViotiaBusiness.gr. Επιπλέον Ειδική Σελίδα Επιχείρησης (κάθε εγγεγραμμένης επιχείρησης) με κείμενο, φωτογραφίες και διαδραστικό χάρτη Google.  

  1. Τοπική Καταχώριση
Προβολή επιχείρησης στη ειδική σελίδα του Καλλικρατικού Δήμου στον οποίο δραστηριοποιείται.  Ειδική σελίδα επιχείρησης με κείμενο, φωτογραφίες και διαδραστικό χάρτη Google. Η πλέον οικονομική μορφή καταχώρισης που απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις σε μια συμβολική τιμή.

Επιπλέον το ViotiaBusiness.gr προσφέρει τη δυνατότητα προβολής των προσφορών και των νέων κάθε επιχείρησης καθώς και τις σημαντικότερες ειδήσεις και εκδηλώσεις από τη Βοιωτία και την Ελλάδα.

Το ViotiaBusiness.gr παρέχει σε όλες τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εγγραφούν στον κατάλογό του καθώς οι τιμές εγγραφής είναι προσιτές για μια επαγγελματική και αποτελεσματική προβολή στο διαρκώς διευρυνόμενο δυναμικό καταναλωτικό κοινό που ενημερώνεται από το Internet.

Εδώ: www.viotiabusiness.gr

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Χωρίς εκπλήξεις η λίστα της ΝΔ στη Βοιωτία

Υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία ο Βασίλης Τόγιας

Και επισήμως επιστρέφει στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών Βοιωτίας με το ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Τόγιας. Ο πρώην βουλευτής που δεν είχε κατέλθει τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα πάρει τη θέση της Ναυσικάς Γεντίκη, την έκτη δηλαδή.
Εν τω μεταξύ τη Λιβαδειά θα επισκεφθεί στις 2 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας.

Κλειστή και φέτος η κατασκήνωση της Παλιομηλιάς στον Δήμο Λεβαδέων

Δεν θα λειτουργήσει ούτε φέτος η δημοτική κατασκήνωση του Δήμου Λεβαδέων στην Παλιομηλιά Ελικώνος. Οπως υποστήριξε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Λιβαδειάς κ. Παπαγγελής (σε ερώτηση της δημοτικής παράταξης του Ν. Κοτσικώνα)  δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την επισκευή ούτε για τη λειτουργία της κατασκήνωσης ενώ δεν υπάρχει ούτε διαθέσιμο προσωπικό.
Οι κκ. Κοτσικώνας και Αρκουμάνης υπενθύμισαν τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Παπαγγελή όταν το 2010 "έταζε" την άμεση επαναλειτουργία της κατασκήνωσης της Παλιομηλιάς και επέκρινε δριμύματα τον τέως δήμαρχο κ. Τσιφή για την αναστολή λειτουργίας ενός χώρου διακοπών που έδιδε δυνατότητα εξαιρετικών ορεινών διακοπών για όλα τα παιδιά της Λιβαδειάς και κυρίως αυτά οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων. Τα ίδια είχε υποσχεθεί ο κ. Παπαγγελής και πέρυσι, το 2011, όντας δήμαρχος. Φέτος τα ξέχασε. Θα μου πείτε είναι τα πρώτα; Ή τα μόνα;   

Φωκίδα 2012 με το Επιμελητήριο Βοιωτίας!

Κανονικά η βαθμολόγηση του ερωτήματος Γ4 στη Φυσική

Αλαλούμ και αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, με τις αλλεπάλληλες αντιφατικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, μετά την λάθος διατύπωση ενός θέματος στη Φυσική, το οποίο και ακύρωσε.

Χθες όμως συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ως αρμόδιο όργανο για την επιλογή των θεμάτων και τη διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης, προκειμένου να αποφασίσει οριστικά για τη βαθμολόγηση στο μάθημα της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
Όπως ανακοίνωσε αμέσως μετά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή «μετά την ολοκλήρωση της πειραματικής βαθμολόγησης και τη διαπίστωση ότι η ελλιπής διατύπωση του ερωτήματος Γ4 δεν επηρέασε την απόδοση των υποψηφίων, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έλαβε την απόφαση να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό να είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά».
Σημειώνεται ότι η βαθμολόγηση των γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα αρχίζει σήμερα, μετά την αποστολή της Οδηγίας. Όσο για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες), ισχύει η αρχική βαθμολόγηση».
Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έδωσε στη δημοσιότητα και την οδηγία που έστειλε στα βαθμολογικά κέντρα και η οποία έχει ως εξής :
«Η ΚΕΕ, ως αρμόδια για την επιλογή των θεμάτων και τη διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης, συνήλθε την 28-5-12 για να αποφασίσει οριστικά για τη βαθμολόγηση του μαθήματος Φυσική, Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ΄ Ημερησίων.
Αφού έλαβε υπόψη της:
1) τα στοιχεία που προέκυψαν από την προβλεπόμενη πειραματική βαθμολόγηση γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα, σύμφωνα με τα οποία οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στην κατανόηση του ερωτήματος Γ4, όπως ακριβώς διατυπώθηκε,
2) τις απόψεις των Βαθμολογικών Κέντρων,
3) το γεγονός ότι η δοθείσα διατύπωση του ερωτήματος Γ4 ήταν μεν ελλιπής μόνο ως προς τη λέξη «πρώτο» (μέγιστο), πλην, όμως, η έλλειψη αυτή δεν θεωρείται, κατά την κρίση της Επιτροπής, ουσιώδης, ούτε ήταν ικανή να επηρεάσει την απόδοση των υποψηφίων, όπως, άλλωστε, αποδείχτηκε από την πειραματική βαθμολόγηση,
4) το γεγονός ότι η δοθείσα διατύπωση ήταν, κατά την κρίση της Επιτροπής, σύμφωνη με το πνεύμα του σχολικού εγχειριδίου και της εξεταστέας ύλης
5) το γεγονός ότι οι τεκμηριωμένες απαντήσεις επί των ερωτημάτων γίνονται αποδεκτές κατά πάγια αρχή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Αποφασίζουμε
Να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό να είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά, όπως κατωτέρω:
Γ1: 6 Γ2: 6 Γ3: 6 Γ4: 7 ».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη

Σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος ο Κωστής Κατσιμπάρδης

Εκδήλωση για την Αλωση της Πόλης

Πρόσκληση Δημοτικού Σχολείου Αγίου Θωμά

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θωμά Τανάγρας


Πρόσκληση


Σας καλούμε να παρευρεθείτε στη σχολική γιορτή που θα γίνει στο χώρο του σχολείου μας στις 7 Ιουνίου 2012 και ώρα 19:00.

Θα μας τιμήσετε με τη παρουσία σας.




Πρόγραμμα Γιορτής Λήξης Σχολικού Έτους


1ο μέρος

  1. Παιδαγωγικά παιχνίδια υπό την καθοδήγηση του Αστέριου Κοντογεώργου, καθηγητού φυσικής αγωγής.
  2. Μουσικοχορευτική παράσταση υπό την καθοδήγηση της Αικατερίνης Σιδερίδου, καθηγήτριας Γερμανικών.
  3. Σκετς από τους μαθητές της Γ' και Δ' τάξης.
  4. Παραδοσιακοί χοροί.
2ο μέρος

  1. Απολογισμός χρονιάς από τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου, Ιωάννη Στεργίου.
  2. Σύντομοι χαιρετισμοί από:

α. Διευθυντή Εκπαίδευσης Βοιωτίας: Γεώργιο Γκάρτζιο

β. Δήμαρχο Τανάγρας: Ευάγγελο Γεωργίου

γ. Πρόεδρο Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γεώργιο Κορλό

  1. Ομιλία από τη διευθύντρια του 1ου Δ.Σ. Σχηματαρίου, Ευγενία Στρατή.
  2. Απολογισμός χρονιάς από σύλλογο γονέων
  3. Απονομή αναμνηστικής πλακέτας από το σύλλογο γονέων στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου.
3ο μέρος

Επίδοση αναμνηστικών σε όλους τους μαθητές του σχολείου από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

Σήμερα η ΔΗΜΑΡ στη Θήβα

 Η Δημοκρατική Αριστερά Βοιωτίας καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε συνάντηση την Τρίτη 29/5 και ωρα 8,30 στα γραφεία της στη Θήβα (Επαμεινώνδα 34 ,πεζοδρόμος) για συντονισμό της δράσης της εν όψει των εκλογών του Ιουνίου

  

Εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θήβα

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Εμίρ Κουστουρίτσα: «Δεν πιστεύω στη Δημοκρατία»

Εμίρ Κουστουρίτσα: «Δεν πιστεύω στη Δημοκρατία»
 
Πηγή:EPA
Ο πιλότος του ιδιωτικού αεροσκάφους που θα μετέφερε τον Εμίρ Κουστουρίτσα στη Θεσσαλονίκη ενημέρωσε ότι θα υπήρχε καθυστέρηση στην άφιξή τους. Η αίθουσα «Νικηφόρος Βρεττάκος» στο Περίπτερο 13, στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, όπου ο σέρβος σκηνοθέτης θα παρουσίαζε το πρώτο του βιβλίο, την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Κι εγώ πού είμαι σ' αυτή την ιστορία;» (Πατάκης) – μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά – ήταν ήδη γεμάτη κόσμο και φωτορεπόρτερ.

Οι συγγραφείς Σώτη Τριανταφύλλου και Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθισμένοι στις θέσεις τους, συνομιλούσαν για το βιβλίο του Κουστουρίτσα, σαν γκρουπάκι που ζεσταίνει το ακροατήριο πριν από την εμφάνιση του σταρ. Το αγαπημένο παιδί των Καννών έφτασε στην έκθεση 25 λεπτά αργότερα. Εκανε δηλώσεις σε σερβικό κανάλι, έδωσε στους φωτογράφους που συνωστίζονταν γύρω του τον χρόνο να κάνουν τη δουλειά τους, εισήλθε στην αίθουσα και για την επόμενη μία ώρα απαντούσε στις ερωτήσεις των ελλήνων συγγραφέων και του κοινού.

«Οποιος δηλώνει σήμερα Γιουγκοσλάβος μοιάζει σαν να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο», «Πρέπει να προδώσεις την πραγματικότητα για να κάνεις μια καλή ταινία ή ένα καλό βιβλίο», «Δεν πιστεύω στη Δημοκρατία», «Πήρατε χρήματα από την Ευρώπη και αυτό φαίνεται στην Ελλάδα» ήταν φράσεις που ακούστηκαν από τα χείλη του σέρβου δημιουργού, ο οποίος μίλησε για το «Underground» και την κριτική, για το «Αrizona Dream» και το άνοιγμα στη Δύση, για τις Κάννες και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, για τους επικριτές του, για την Ελλάδα, την τεχνολογία, την οικονομία και τη δημοκρατία.

Η εθνική ταυτότητα, οι κινηματογραφικές καταβολές και η κριτική


Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς δηλώνει Γιουγκοσλάβος, εσείς τι δηλώνετε; ρώτησε η Σώτη Τριανταφύλλου ανοίγοντας τη συζήτηση. «Η περίπτωσή μου, η ζωή μου, είναι πιο περίπλοκη από του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και ρέει σε πολλές κατευθύνσεις», απάντησε ο Κουστουρίτσα, εξηγώντας ότι «Όταν εξαφανίστηκε η Γιουγκοσλαβία αναζήτησα τις ρίζες της εθνικότητας και της ταυτότητάς μου και τις βρήκα κατανοώντας την ιστορία και το οικογενειακό μου δέντρο. Έχω καταγωγή σερβική και ορθόδοξη. Δεν μεταστράφηκα στον χριστιανισμό, όπως αναφέρεται. Απλώς ήθελα να βαπτιστώ σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής μου» και κατέληξε: «Αφήστε τον Μπρέγκοβιτς να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο και να ταυτίζεται με τα κτίρια και τα αμάξια».

«Δεν ξεπήδησα από το μηδέν»,
είπε αναφερόμενος για τις καλλιτεχνικές επιρροές του. «Το ίχνος των βουνών της Βοσνίας βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ των Ουραλίων και του Ρίμινι. Η γλώσσα των ταινιών μου προσπαθεί να συνδέσει τη γλώσσα του Ταρκόφσκι με τη γλώσσα του Φελίνι». Τρεις φορές πήγε να δει το «Amarcord» του ιταλού σκηνοθέτη, γράφει στο βιβλίο του, και τρεις φορές κοιμήθηκε στον κινηματογράφο, προτού τελικά καταφέρει να δει την ταινία η οποία αποτέλεσε πηγή των εκφραστικών του μέσων και τον έκανε να δει «τι έρχεται στον κινηματογράφο από τον έρωτα, την ιδεολογία, την πολιτική, τη θρησκεία».

Εξήγησε πόσο τον είχε προβληματίσει το «Arizona Dream», η ταινία που «άνοιξε όλες τις δυτικές πύλες για μένα». Αναρωτιόταν: «Ήταν έργο δικό μου ή ήμουν ο εκφραστής ξένων ιδεών; Εκείνη ήταν η εποχή που διεκδίκησα το δικό μου προφίλ».

Αναφέρθηκε στην επιθετική κριτική του Αλέν Φιλκενκρότ στη «Le Monde» για το «Undergound», που τον χαρακτήριζε «φανταχτερό εικονογράφο» και την ταινία σερβική προπαγάνδα. «Δεν είχε καν δει την ταινία όταν έγραφε την κριτική. Τρεις μήνες αργότερα στη "Liberation", αφότου είχε δει την ταινία, επανέλαβε τις ίδιες απόψεις. Πάντως, πριν από λίγα χρόνια, όταν οι Γάλλοι μού απένειμαν τον τίτλο του αξιωματικού της Λεγεώνας των Γραμμάτων, ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού ζήτησε συγγνώμη για εκείνη την κριτική. Έτσι είναι οι Γάλλοι, κρίνουν μεν, απολογούνται δε».

Για την ίδια ταινία τού επιτέθηκε και ο γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί, αλλά περισσότερο τον ενόχλησε, είπε το μίσος του Σλοβένου στοχαστή Σλάβοϊ Ζίζεκ. «Όταν μου επιτέθηκε ο Ζίζεκ νόμισα ότι έκανα λάθος πραγματικά. Οι Σλοβένοι έχουν μεγάλη παράδοση, γι' αυτό με συγκίνησε η οργή του και ο θόρυβος που προκάλεσε. Άνθρωποι όπως ο Ζίζεκ μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τη ζωή ανθρώπων όπως εγώ».

«Έναν σκηνοθέτη του δικού σας διαμετρήματος τον ενδιαφέρει η κριτική; Who gives a damn?»
ρώτησε με κάποια πρόκληση η Σώτη Τριανταφύλλου τον σέρβο δημιουργό. «Κάνω τέχνη για το κοινό», απάντησε εκείνος έπειτα από παύση ολίγων δευτερολέπτων, «η κριτική δεν μπορεί να με αφήνει αδιάφορο γιατί η τέχνη μου συνδέεται με τη δημόσια ζωή» κατέληξε και το κοινό τον επιβεβαίωσε χειροκροτώντας θερμά. Ήταν μία από τις στιγμές έντασης της βραδιάς.

Οι Κάννες, ο Φοίνικας και ο Αγγελόπουλος


Μια άλλη περίεργη στιγμή ήταν όταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη γνώμη του για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Στο βιβλίο του ο σέρβος σκηνοθέτης αφηγείται ένα καθόλου κολακευτικό επεισόδιο με τον Αγγελόπουλο στις Κάννες το 1995, όταν του πήρε τον Χρυσό Φοίνικα μέσα από τα χέρια. «Τεό, σου δανείζω τον Φοίνικα αν θέλεις να κάνεις μια δυο στροφές γύρω από το μέγαρο, με τον όρο όμως να μου επιστρέψεις αμέσως μετά το παιχνιδάκι μου», φαίνεται να περιπαίζει ο Σέρβος τον Έλληνα.

«Μετά τον θάνατό του τον αποκαλέσατε μεγάλο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αλλάξατε γνώμη γι' αυτόν στο μεταξύ;»
ρώτησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Εκτιμούσα πάντα το έργο του, από φοιτητής, το έλεγα και παλιά. Το "Τοπίο στην ομίχλη" ήταν από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες. Άλλο όμως το έργο και άλλο η ζωή. Η συμπεριφορά όλων των καλλιτεχνών έξω από τη δουλειά μας δεν συνάδει με αυτά που δείχνουμε με τη δουλειά μας» απάντησε ο Εμίρ Κουστουρίτσα. «Ποιος θα το έλεγε ότι ο δημιουργός του "Ντόλλυ Μπελ" θα υποστήριζε τον Μιλόσεβιτς; Και όμως το είχα κάνει. Η ζωή και το έργο μας διαφέρουν, και έχουμε παράξενες ζωές και συμπεριφορές οι καλλιτέχνες», κατέληξε λαμβάνοντας νέο χειροκρότημα.

Ο Τίτο, το όνομα «Μακεδονία» και οι αντιδράσεις


«Ο Τίτο ήταν περίπλοκη προσωπικότητα. Δημιούργησε τεράστια πλεονάσματα στην οικονομία, πράγμα εντυπωσιακό. Ήταν ο καλύτερος μαθητής του Ψυχρού Πολέμου. Αντιθέτως, ο Μιλόσεβιτς δεν τον κατάλαβε ποτέ»
σχολίασε για τον πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας.

«Ποια είναι η θέση σας στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας»
; επιχείρησε την ερώτηση η Σώτη Τριανταφύλλου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο ακροατήριο της Θεσσαλονίκης, που ζήτησε να μην αποκαλεί την πΓΔΜ με το όνομα «Macedonia». «Πώς να την πω, FYROM;» ρώτησε η ελληνίδα συγγραφέας. «Μάθε να το λες», ακούστηκε μια φωνή. Ο Κουστουρίτσα αποδείχτηκε πιο προσεκτικός. «Δεν ξέρω, δεν είμαι ειδικός, είμαι της γενικής ιατρικής», είπε ελαφραίνοντας με χιούμορ την τεταμένη ατμόσφαιρα.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης φαινόταν να έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Μόλις αντιλήφθηκε ότι τα ακουστικά για τη μετάφραση από τα σερβικά δεν επαρκούσαν για όλους τους ακροατές, πρότεινε η συζήτηση να γίνει στα αγγλικά. Όταν λίγο αργότερα διαπίστωσε ότι και τα αγγλικά χρειάζονταν μετάφραση, ζήτησε από τη διερμηνέα να βγει από τον θάλαμο και να μεταφράζει από το μικρόφωνό του για όλο το ακροατήριο. Της έδειξε πού να καθήσει. Διευθέτησε αυτά τα πρακτικά ζητήματα με ένα νεύμα, δυο κουβέντες, μια κίνηση του χεριού, αθόρυβα, γρήγορα, αποτελεσματικά. Αποκόμιζε κανείς μια αόριστη αίσθηση του σκηνοθέτη εν δράσει, που, παρά τη μεταφραστική Βαβέλ, το κοινό – ένα φανατικό κοινό του Κουστουρίτσα, όπως φαινόταν από τα υποψιασμένα σχόλια για τις ταινίες του που ψιθύριζαν ο ένας στον άλλον – φαινόταν να απολαμβάνει.

Η μητέρα του θαύμαζε τους «αληθινούς άντρες με πεποιθήσεις», γράφει στο βιβλίο του, και γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ο Εμίρ της είναι ένας άνδρας με πεποιθήσεις. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνείς με τις πεποιθήσεις του ή όχι, δεν μπορείς να μη θαυμάσεις την παρρησία του να τις υποστηρίζει. Ό,τι στη νεαρή ηλικία του έμοιαζε εκκεντρικότητα και πρόκληση, στα ώριμα χρόνια του μπορεί να ερμηνευθεί ως κατακτημένη σταθερότητα. Δείχνει σίγουρος για τον εαυτό του, χωρίς προσωπικές και καλλιτεχνικές ανασφάλειες. Παρ' όλα αυτά, κάποιες στιγμές σου δίνει την αίσθηση ότι πατάς σε λεπτό πάγο. «Αυτό να το πάρω τώρα ως προσβολή;» αποκρίθηκε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο που τον ρώτησε αν παίζει στ' αλήθεια κιθάρα στη ροκ μπάντα No Smoking Orchestra. «Δεν είμαι επιθετικός» σχολίασε για τον εαυτό του «μάλλον θα έλεγα ότι εκφράζομαι έντονα».

Ο καπιταλισμός, η Ευρώπη, η Ελλάδα και η Δημοκρατία


«Ήρθε το τέλος του καπιταλισμού;
» ρωτήθηκε όταν οι ερωτήσεις πέρασαν από τη ζωή και την τέχνη στην πολιτική και την οικονομία. «Τhis is the end, my friend (ήρθε το τέλος, φίλε μου)», απάντησε με έμφαση. «Μπορούμε να αλλάξουμε τη διάθεση του κόσμου, αλλά όχι τον κόσμο» ήταν η απάντηση σε άλλη ερώτηση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φίλη μας ή εχθρός μας;»
ερωτήθηκε με αφορμή την ελληνική κατάσταση. «Αγκαλιάσατε με ζέση την Ευρώπη και τα χρήματά της και αυτό φαίνεται», απάντησε ο Κουστουρίτσα. «Εχετε αεροδρόμια που δεν υπάρχουν ούτε στην Καλιφόρνια, κέντρα συμφωνικής μουσικής που δεν υπάρχουν ούτε στη Γαλλία, όταν σας έδωσαν τα λεφτά, τα πήρατε και είναι φανερό ότι έπεσαν χρήματα στην Ελλάδα». Απέφυγε να μιλήσει για μνημόνια, μέτρα και λιτότητα.

Με έναν διπλωματικό ελιγμό κατέληξε ότι «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα λέει πολλά για το τι θα ακολουθήσει σε πλανητικό επίπεδο. Βλέπω σήμερα έναν οικονομικό φασισμό. Ο δικηγόρος μου στο Παρίσι, όταν μιλώ μαζί του για κάποια ταινία αναφέρεται στην αγορά σαν να είναι πρόσωπο: "Αυτό θα αρέσει στην αγορά, για εκείνο δεν συμφωνεί η αγορά". Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή στην Ιστορία. Όπως το χάρτινο χρήμα επινοήθηκε στην Αναγέννηση, έτσι τώρα πρέπει να βρεθεί τρόπος το χρήμα να εξαφανιστεί». Έχουν δύναμη οι άνθρωποι; «Όλο και λιγότερο», αποκρίθηκε.

Στο Ντρβένγκραντ όπου κατοικεί, την πόλη που δημιούργησε για να τιμήσει τον Ίβο Άντρις, ο δήμαρχος επιλέγει τους δημότες του. Γιατί; ρωτήθηκε ο Εμίρ Κουστουρίτσα. «Είναι επειδή δεν πιστεύω στη Δημοκρατία και η Δημοκρατία δεν πιστεύει σε μένα» απάντησε αστειευόμενος. Το κοινό χειροκροτά. «Η Δημοκρατία δεν υπάρχει καν πλέον», συνέχισε σοβαρεύοντας, «διότι δεν αρκεί για τις νέες παγκόσμιες ανατροπές».

Το βιβλίο αυτού του χαρισματικού και αμφιλεγόμενου δημιουργού αφηγείται προσωπικές ιστορίες, εκφράζει απόψεις που προκαλούν και περιλαμβάνει ανεκδοτολογικά επεισόδια που μοιάζει να έχουν βγει από ταινίες του. «Εγραφα το βιβλίο επί 14 χρόνια. Είχα την ανάγκη να ανασυνθέσω την περίοδο της νεότητάς μου και να καταγράψω τις περιπέτειες της ζωής μου αναμειγνύοντας τη φαντασία με την πραγματικότητα. Στο τέλος όμως όλα γίνονται φαντασία. Αν θέλει κάποιος να κάνει ένα καλό βιβλίο ή μια καλή ταινία πρέπει να προδώσει την πραγματικότητα».

Το βιβλίο εδραιώνεται σε μια φανταστική πραγματικότητα η οποία σταματά το 1995. «Μου φάνηκε ότι το 1995, με το τέλος του πολέμου στα Βαλκάνια, έκλεισε ένα κεφάλαιο. Είχα καταλάβει ότι είχε γίνει μια μεγάλη μάχη και ότι η ζωή είναι μεγάλη μάχη. Η προσωπική μου μάχη ξεκίνησε το 1981, όταν κέρδισα στις Κάννες και οι ''Times'' έγραφαν ότι "Ο Κανένας από το πουθενά νίκησε στις Κάννες"».

Το σημείο του Θεού



Πρόσφατα εντοπίστηκε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για την «πνευματικότητα».Το «σημείο του Θεού» βρίσκεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο!
Η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, υποδηλώνει ότι το άτομο τη συγκεκριμένη στιγμή βιώνει κάποια «πνευματική εμπειρία». Τέτοια είναι για παράδειγμα τα συναισθήματα που νιώθουν οι πιστοί, σε στιγμές υψηλής θρησκευτικής κατάνυξης ή στιγμές μέγιστου ενεργητικού διαλογισμού και οι εραστές σε στιγμές απόλυτης σωματικής και ψυχικής ταύτισης.
Το σημείο ¨Θ¨ είναι καλά κρυμένο στον ανθρώπινο εγκέφαλο και η ενεργοποίησή του δέν έχει σχέση με συγκεκριμένα δόγματα αλλά περισσότερο με το όραμα, ερέθισμα ή αντικείμενο που αντιλήφθηκε ο διαλογιζόμενος άνθρωπος κατα τη στιγμή της ενεργοποίησης. Όσο πιό σημαντικό και έντονο το ερέθισμα τόσο πιό μεγάλη και εντυπωσιακή είναι και η ενεργοποίηση του σημείου ¨Θ¨.
Όταν η διεργασία ενεργοποίησης αφορά όλες μαζί τις αισθήσεις ταυτόχρονα, αρχίζοντας απο την βαθειά διαπεραστική ματιά (όμορφα μάτια θνητών ή αγίων), περνώντας απο την όσφρηση (άρωμα η μύρο), την ακοή (τραγούδι ή ψαλμωδία), την γεύση (δειίπνο ή μετάληψη), την αφή (άγγιγμα απο ποιοτικά ρούχα ή άμφια) και τελειώνοντας στην ήδη προετοιμασμένη και εκπαιδευμένη διαίσθηση (έρωτας ή θαυμασμός), τότε η ενεργοποίηση του σημείου ´Θ¨ μπορεί να οδηγήσει σε παροξυσμό, παραλήρημα ή κορύφωση που όμοιά της συμβαίνει πολύ λίγες φορές στη ζωή των μέσων ανθρώπων. Η κορύφωση αυτού του τύπου μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή αφού μιά τέτοια εμπειρία δέν είναι συνήθης για όσους δέν είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα για την σπανιότητα και την έντασή της.
Όπως φαίνεται, η απόδειξη ότι ο Θεός υπάρχει βρίσκεται μέσα στις ίδιες τις αισθήσεις μας.

Πηγή: metrogreece.gr

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ανάληψη σε Ασπρα Σπίτια και Αντίκυρα και 100 φωτογραφίες

Με την παρουσία των τοπικών αρχών έγινε η περιφορά της εικόνας για τον εορτασμό της Ανάληψης του Κυρίου στα Ασπρα Σπίτια και την Αντίκυρα. Δείτε το φωτορεπορτάζ.

http://viotiarecords.blogspot.com/2012/05/o-100.html