Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ζητείται Εμπιστοσύνη



 


Γράφει η Γιάννα Λάμπρου/Ροζαλία
Νομικός

Eκ νέου και ξανά να επιλέξουμε. Να εκλέξουμε. Να ασκήσουμε επανειλημμένα το δημοκρατικό μας δικαίωμα. Να αποφασίσουμε επιτέλους, πώς θέλουν να μας κυβερνούν. Να αποκλείσουμε και να αναδείξουμε. Εμείς οι απελπισμένοι. Εμείς οι αγανακτισμένοι. Εμείς οι παρορμητικοί και από το εύπεπτο δραμα συν-κινούμενοι.
Εμείς ο λαός. Γι΄αυτούς τους ισχυρούς. Που κανένας όταν ήταν καιρός δεν ανέλαβε τις ευθύνες του, την Ευθύνη της εκθεσης της πραγματικής κατάστασης. Μας έσυραν σε υπογραφές που ηταν αμετάκλητες και δεν είναι αμετάκλητες. Ζητουν την επιλογή μας. Ενώ στα δύσκολα, δεν Παραιτήθηκε κανένας από το οφίτσιο του. Δεν προκάλεσε εκλογές μέσα σ αυτά τα δυο χρόνια ολίσθησης και τώρα στην κατολίσθηση , μας ζητουν να Επέμβουμε. Για χαρη τους. Και πάντως όχι για χάρη μας. Για να ξαναδιαχειριστούν τον τρόμο, την Υπόσχεση, τη βία.


Βαρύ το κλίμα φίλοι. Πότε μας εκπροσωπήσατε, για να το κάνετε τώρα. Και γιατι θα το κάνετε τώρα;! Το παρελθόν εγγυάται το μέλλον κι ακομη κάποιοι και θυμόμαστε και σκεπτόμαστε.
Και κυρίως τους σεληνιασμούς των τακτικών και των χειρισμών σας. Την έπαρση τυπου «φάτε παντεσπάνι». Την επιβραβευση της ιδιωματικής κοινωνίας που εντέχνως και δολίως κατασκευάσατε για να διακρίνεσθε, ως μονοφθαλμοι στους τυφλούς.


Και κυρίως τους γεροντες και τους νέους. Που αποτελούν τους θεματοφύλακες της πατρίδας. Οι μεν κουβαλουν μόχθο και σοφία, οι δε ορμη και δύναμη. Καταστήσατε κι αυτους, ανυπεράσπιστους τους πρωτους, χαμενους σε αδιεξοδο τους άλλους.


Ρημάξατε την παιδεία, την υγεια. Και αφανίσατε τον κοινωνικο πολιτισμο. Του κοπου,τ ης δημιουργίας, της αλληλεγγύης, ακόμα και της Τέχνης. Διότι ελλασσονες καθως υπήρξαν οι περισσοτεροι μπήκαν στις αυλες σας. Και στρατεύτηκαν. Και αυτοκαταργήθηκαν. Αυτά λοιπον τα αδικήματα θα ηταν αξιόποινα για κάθε κοινό θνητο, για σας όμως δεν υφίστανται.
Ποιος κάποτε θα μιλήσει για όλα τούτα; Και ποιος θα ζητήσει τον πραγματικό λογαριασμό; Αφού όλα τα φτιάξατε να μοιάζουν Αθώα!
Ζητείται Εμπιστοσύνη.

Του βάζεις δύσκολα του κόσμου αυτού του άμυαλου
και ξενυχτάς με το ζεϊμπέκικο του αρχάγγελου
γελάς με γέλιο δυνατό κι όποιος αντέξει
μετά ζητάς σιωπή που δε σηκώνει λέξη

Μοναχική και σπάνια
γυρνάς μεσ' στα Βαλκάνια
ανέμους να θερίσεις
σαν Παναγιά σ' έναν τεκέ
ψάχνεις του κόσμου το λεκέ
για να τον καθαρίσεις

Μελαχροινούς Θεούς τις νύχτες ονειρεύεσαι
και μ' όποιον ήλιο σεργιανάς τον ερωτεύεσαι
οχτώ μποφώρ κι οι δράκοι βγήκανε στο κύμα
παίρνεις μελάνι και φτερό και γράφεις ποίημα

Μοναχική και σπάνια
γυρνάς μεσ' στα Βαλκάνια
ανέμους να θερίσεις
σαν Παναγιά σ' έναν τεκέ
ψάχνεις του κόσμου το λεκέ
για να τον καθαρίσεις
Kαλά εσύ, έφυγες νωρίς...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ σωστά όλα αυτά . Τα προσυπογράφω απόλυτα!!!
Αλλα πρόταση καμμία!
Η Ευθύνη του κόσμου... Πουθενά,,,
Μέσα στην ανευθυνότητα των ψηφοφόρων(και με την βολική δικαιολογία ότι όλοι ίδιοι είναι)διαχέονται και τελικά χάνονται οι ευθύνες όλων.,,,
Δυστυχώς έχουμε τους Κυβερνήτες που μας αξίζουν...
Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για διαπιστώσεις,παρα μόνο για προτάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ροζαλία
Χαίρομαι που μετά από πολύ καιρό έμαθα τα πραγματικά στοιχεία ενός από τους πλέον αξιόλογους σχολιαστές του παρόντος ιστολογίου.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόβλεψη. Από την στιγμή που δεν έγινε αυτή οφείλουμε να κάνουμε την θεραπευτική αγωγή. Πολύ σωστά ο προηγούμενος σχολιαστής ανέφερε ότι δεν κάνεις πρόταση θεραπείας. Απλά επισημαίνεις την ασθένεια και τις επιπτώσεις της που γνωρίζουμε όλοι οι Έλληνες. Περιμένουμε την πρόταση.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό άρθρο κυρία Ροζαλία! Επειδή έχω διαβάσει και το προήγουμενό σας, και τα δυο μαζί έχουν μέσα και την απάντηση. Μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

θα περίμενα τολμηρή απόδοση ευθυνών όπου πρέπει και όχι μια γενική διάθεση ότι λίγο πολύ και φταίμε όλοι και είμαστε ταυτόχρονα και θύματα. Πολύ στρογγυλεμένη πολιτική άποψη. Λυπάμαι , δεν φταίμε όλοι, ούτε βολευτήκαμε όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Κατά την γνώμη μου, Ο "διαγνωστικός" λόγος έχει τελειώσει μαζί με την σαθρή μεταπολίτευση. Και έχει τελειώσει εκ των πραγμάτων, αν σκεφτούμε έναν άνεργο - απολυμένο από τον ιδιωτικό τομέα (ένας από το 1 εκατομμύριο) πως μπορεί να προσλαμβάνει όλα όσα γράφονται σε όλο το διαδίκτυο ως "απόψεις". αυτή η αναπαραγωγή ιδεών τελικά συντήρησε όλο αυτό το σύστημα αλλά σήμερα δεν έχει να πει απολύτως τίποτα, εκτός ίσως από το ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τις ριζικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα. Τέρμα οι λόγοι, τώρα μιλούν οι ανάγκες.

εωσφόρος είπε...

Το βόλεμα πολλοί αγάπησαν.
Τους βολεμένους πλέον κανείς.