Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Απόγευμα με τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς


Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου



Με τη συμμετοχή της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς αρχίζει την Παρασκευή στο Μεσολόγγι το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου  από 1 – 10 Ιουνίου 2012. Η Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ) είναι διοργανωτής του φιλόδοξου προγράμματος που είναι αφιερωμένο στον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια στις 9.30 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου.
Συμμετέχουν:
·         Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Κοζάνης – «Φωτοδίοδος»
·         Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας – «Φωτογραφικές Διατυπώσεις»
·         Φωτογραφική Ομάδα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας – ΡΟΕΣ «Αναζητώντας Τα Χρώματα Της Φύσης».
·         Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας – ΗΔΥΦΩΣ – «Φωτογραφία Δρόμου»
·         Φωτογραφική Λέσχη Βόλου-«Ταυτότητα»
·         Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς – «Εντός»
·         Φωτογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης – «Έργα Παντού»
·         Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας – «Abstract»
·         ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ.– «Λάλων Ύδωρ»
Οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν σε εκθεσιακούς χώρους υψηλής αισθητικής που ανήκουν στο Δήμο Μεσολογγίου ή σε ιδιώτες.Πρόκειται για:
·         το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο,
·         το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος»,
·         την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου,
·         τον Πολυχώρο «Avant Garde»,
·         το Μουσείο Χαρακτικής «Βάσως Κατράκη» στο Αιτωλικό,
·         το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.

Με τον Νίκο Μπόλκα
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη 30 Μαΐου η έκθεση με θέμα «Εισαγωγή»
που φιλοξενήθηκε  στο Ισόγειο του Νερόμυλου στη Λιβαδειά από την  Τετάρτη 23 Μαΐου 2012.  Στην έκθεση συμμετείχαν τα  νέα μέλη της Φ.Λ.Λ., οι κυρίες και οι κύριοι: Βασίλης Ξυθάλης, Δέσποινα Μπαγκράτσα, Θεοδώρα Βουρδονικόλα, Κατερίνα Ντιμιτρίεβα, Μαρία Χριστίνα Αθανασοπούλου, Μπάμπης Λιάκος, Σωτήρης Σουσάνης, Χρύσα Καντά, Χρύσα Κερεζίδου, Φένια Τσιάκου.

Η viotia με την ευκαιρία της έκθεσης «Εισαγωγή» συνάντησε τον δάσκαλο της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς κ. Νίκο Μπόλκα και είχε μια ενδιαφέρουσα σύντομη συζήτηση μαζί του.
-Κύριε Μπόλκα, είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο των συμμετοχών στην Εκθεση «Εισαγωγή» των νέων μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς;
-Αρκετά. Τα παιδιά έχουν κάνει μια σοβαρή προσπάθεια και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Κάθε χρόνο με τη διοργάνωση της έκθεσης των νέων μελών αναδεικνύονται οι δυνατότητες των συμμετεχόντων. Φυσικά υπάρχουν κάθε χρόνο –και φέτος- κάποιοι που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα…

-Ποιο είναι το κόστος για να ασχοληθεί κάποιος ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία σήμερα; Εννοώ εξοπλισμό και μαθήματα.
-Κύριε Λάμπρου, στην ψηφιακή εποχή μας το κόστος για την εκκίνηση μιας ερασιτεχνικής ενασχόλησης με τη φωτογραφία είναι μικρό. Με μια φωτογραφική μηχανή που τιμάται 100 ευρώ μπορεί κανείς να ξεκινήσει και να αποδώσει καλά, να κάνει αξιόλογη δουλειά. Οσο για τα μαθήματα στη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς στοιχίζουν 20 ευρώ τον μήνα για 8 μήνες που διαρκεί το έτος φοίτησης.

-Πότε τελειώνει η σπουδή στη φωτογραφία; 
-Αυτή είναι ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ασφαλώς, όπως καλά γνωρίζετε, η σπουδή στη φωτογραφία δεν τελειώνει ποτέ. Γι’ αυτό και η Φωτογραφική Λέσχη διοργανώνει συνεχώς σεμινάρια ενώ κάθε Τετάρτη τα μέλη της και οι παλαι φωτογράφοι συγκεντρώνονται δείχνοντας δουλειά τους, βλέποντας και κρίνοντας δουλειές άλλων, προσπαθώντας να εμβαθύνουμε περαιτέρω στην τέχνη της φωτογραφίας.

-Υπάρχουν, κύριε Μπόλκα, σημαντικοί φωτογράφοι στη Λιβαδειά; Κάποιοι που έχουν τα προσόντα  να εξελιχθούν σε επαγγελματίες φωτογράφους;
-Στη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς –κατά τη γνώμη μου- υπάρχουν κάποια παιδιά που ξεχωρίζουν, που παρουσιάζουν εκπληκτική δουλειά. Αν θα προχωρήσουν περαιτέρω εξαρτάται από αυτούς καθώς εργάζονται σε άλλους τομείς και η φωτογραφία είναι το χόμπι τους. Η ματιά τους είναι εξαιρετική και θα μπορούσαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φωτογραφία, δεν έχω καμιά αμφιβολία. Για εκείνο που αμφιβάλλω είναι το κατά πόσον θα μπορούσε ποτέ να ζήσει κάποιος κάνοντας αυτού του είδους τη φωτογραφία στην ελλάδα.

-Να θεωρήσω λοιπόν ότι είστε ευχαριστημένος από τη δουλειά σας και την απόδοσή της στη Λιβαδειά;
-Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το επίπεδο των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς. Όμως, κύριε Λάμπρου, δεν είναι δικό μου έργο αυτό το υψηλό επίπεδο. Δεν είναι μόνο δικό μου έργο, είναι και τα παιδιά που διαρκώς προσπαθούν, συνεχώς βελτιώνονται, συνεχώς ανακαλύπτουν τρόπους να γίνονται καλύτεροι…
-Σας ευχαριστώ κ. Μπόλκα.


-Κι εγώ σας ευχαριστώ κ. Λάμπρου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πραγματικός δάσκαλος!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ !!!!