Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

''Ζήσαμ' με ξένες μέρες''

ΤΑ 56 ΠΑΙΔΙΑ-ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944

''Ζήσαμ' με ξένες μέρες''

 

Οι αριθμοι ειναι αμειλικτοι, σκληροι, απολυτοι: Αναμεσα στους 218 σφαγιασθεντες Διστομιτες απο τα γερμανικα στρατευματα κατοχης στις 10 Ιουνιου 1944, επτα (7) ηταν μωρα κατω του ενος ετους! Σαραντα (40) ηταν παιδια κατω των 10 ετων! Και πενηντα εξι (56) κατω των 17 ετων!

Ενας στους τεσσερις νεκρους Διστομιτες ηταν το τιμημα της νιοτης σε αυτο το εγκλημα κατα της ανθρωποτητας που ακαμα δεν εχει τιμωρηθει παρολο που υπαρχουν οι αποφασεις του Αρειου Παγου της Ελλαδας και απο χθες και της Ιταλιας!

Στα παιδια -θυματα της Σφαγης του Διστομου, στα παιδια - θυματα ολων των πολεμων σε ολο τον κοσμο, ειναι αφιερωμενες οι φετεινες εκδηλωσεις με τις οποιες ο Πολιτισμικος Συλλογος Διστομου συμμετεχει στις εκδηλωσεις Μνημης που διοργανωνει ο Δημος Διστομου- Αραχωβας - Αντικυρας. Μια σειρα εκδηλωσεων ''αφιερωμα των σημερινων παιδιων του Διστομου στα παιδια -θυματα της Σφαγης'' οπως χαρακτηριστικα αναφεροταν στην προσκληση του Χορευτικου Τμηματος που παρουσιασε το περασμενο Σαββατο την χορευτικη-θεατρικη παρασταση ''Μια φορα και εναν καιρο... '' με διδασκαλια του χοροδιδασκαλου Γ. Κουνούκλα.

Το Θεατρικο

Αυριο Τεταρτη
( 8-6-2011) στις 9 το βραδυ, στο Θεατρο του Μαυσωλειου οπου βρισκονται τα οστα των Νεκρων, το Παιδικο Θεατρικο Τμημα του Συλλογου, σε συνεργασια με τους μαθητες του Δημοτικου Σχολειου θα παρουσιασει το θεατρικο εργο της νηπιαγωγου Γεωργιας Καπετανιου, ''Ζήσαμ' με ξένες μέρες''.

Με τεσσερεις λεξεις, η ''γρια Μαριουλα'' απο το Διστομο, ζωντανευει, θεατρικη αδεία, την ζωη οπως την βιωσε στη Σφαγη - με διπλας της σφαγμενους παιδια, αδελφια, γονεις, συγγενεις, φιλους, ονειρα, επιθυμιες - αλλα και μετα τη Σφαγη: Με ξενες, δανεικες, μερες... Που τις ''αρπαζε'' και αυτες, οπως και τις ψυχες, ο θανατος, ο ''Μαυρος'' στα ματια των παιδιων...

Γραμμενο εμμετρα και με την τυπικη - ρουμελιωτικη - ντολαλια, το εργο ειναι βασισμενο σε αληθινες μαρτυριες και πραγματικα γεγονοτα. Σκηνη- σκηνη περνουν βιωματικες καταστασεις, με πλοκη αλλα και αναγλυφη καταγραφη του ψυχισμου των ανθρωπων που επεζησαν της Σφαγης. Θα αναφερθουν, μεσα στην πλοκη του εργου, και τα 56 ονοματα των παιδιων που σκοτωσαν οι Γερμανοι κατακτητες και θα προβληθουν και φωτογραφιες τους, ενω θα ακουστει και ενα απο τα μοιρολογια για παιδια.

Το εργο αποτιει φορο τιμης σε ολα τα θυματα των πολεμων και κυριως στα πιο αδυναμα, τα παιδια και τις γυναικες. Παραλληλα τιμα και εξυμνει την τεραστια και πολλες φορες ανελπιδη προσπαθεια αυτων των ανθρωπων να περισωσουν ο,τι τελικα μενει αλωβητο μεσα απο τις οριακες καταστασεις που περνουν: Την ψυχη και την αξιοπρεπεια τους,



- Επισης απο τη περασμενη εβδομαδα μεχρι και ανημερα της επετειου της Σφαγης - 10 Ιουνιου - στο νεο κτιριο του Δημαρχειου, μαθητες των Δημοτικων Σχολειων Διστομου, Αραχωβας, και Στειριου παρουσιαζουν ζωγραφικα εργα τους με θεμα ''ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ''. Λιγες ημερες νωριτερα, την περασμενη Κυριακη, το Παιδικο Σκακιστικο Τμημα του Πολιτισμικου Συλλογουτ Διστομου εκανε αγωνες επιδειξης ( σιμουλτανέ ) 20 παιδιων με αντιπαλο τον πρωταθλητη Στερεας Ελλαδας, ενω μελη του συμμετειχαν και στον Δρομο Θυσιας που φετος ειχε πολυ μεγαλη συμμετοχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: