Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τα 67 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο και 100 φωτογραφίες

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου έγινε το καθιερωμένο Μηνμόσυνο για τα 67 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο, που συντελέστηκε το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές. Το τραγικό γεγονός, που δεν αποτελεί μόνο μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου μας αλλά  κηλιδώνει ανεξίτηλα το πρόσωπο σύνολης της ανθρωπότητας, τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, σε μια τελετή καλά οργανωμένη που λάμπρυνε έτι περαιτέρω η σεμνότητα των απλών ανθρώπων που για μια ακόμη χρονιά συγκίνησαν με τη μαζική τους παρουσία..  Το μνημόσυνο υπέρ των σφαγιασθέντων έλαβε χώρα στο Μαυσωλείο του Διστόμου, στον τόπο που ανήκει στους πεσόντες και κρατάει άγρυπνη τη μνήμη θυμίζοντας σ’ όποιον διαβαίνει από εκεί τη θηριωδία του κατακτητή και την άδικη μοίρα των θυμάτων.  Μίλησε ο δήμαρχος ΔΑΑ κ. Ιω. Πατσαντάρας ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη κρίση την οποία διέρχεται η χώρα: «Σεβασμιότατε

Κ. Εκπρόσωπε της Κυβέρνησης

Κ. Εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κ. Δήμαρχοι των Μαρτυρικών Πόλεων

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Συμπολίτες και Συμπολίτισσες
 Η σημερινή σας παρουσία στο Δίστομο μας τιμά ιδιαίτερα, αλλά κυρίως τιμά τη μαρτυρική θυσία των 218 Ηρώων Διστομιτών στις 10 Ιουνίου το 1944.
  Η θυσία αυτή αναζωπύρωσε συνειδήσεις, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και χαλύβδωσε τη θέληση για την τελική νίκη, την απελευθέρωση της Πατρίδος.
 Το τελευταίο 10ημερο εμείς στο Δίστομο ανεβήκαμε το Γολγοθά του Μαρτυρίου των αναμνήσεων οι οποίες τροφοδότησαν τις εκδηλώσεις μας για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι  ότι η θυσία των 218 δεν πήγε χαμένη, ότι η θύμηση τους και οι αξίες που αυτοί είχαν θα μας οδηγεί για πάντα.
  Σήμερα η Πατρίδα μας περνάει μια μεγάλη  ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ, ΙΔΑΝΙΚΩΝ, κρίση ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
 Το πρωτογενές έλλειμμα της Ελληνικής κοινωνίας δεν είναι το οικονομικό αλλά είναι  το ήθος, η ευπρέπεια, ο σεβασμός στον νόμο, η καλλιέπεια κι η αισθητική, η μόρφωση κι ο πολιτισμός που έχουν επικίνδυνα υποχωρήσει και χρειάζονται ανατροφοδότηση από τις αξίες εκείνων που έφυγαν και είναι επίκαιρες και αναγκαίες παρά ποτέ.

Κύριοι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων σήμερα το θέμα του Διστόμου βρίσκεται ψηλά στο Διεθνές Δίκαιο και διέρχεται μια κρίσιμη φάση. Απευθύνομαι σε Σας ως καθ ύλη πολιτικά αρμόδιοι να το θέσετε ως Κύριο θέμα στο κοινοβούλιο και να το υποστηρίξετε πολιτικά σε όλα τα επίπεδα όπως τα καθήκοντά σας επιβάλλουν.

Εμείς ως Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας με βαθύτατη υποχρέωση και σεβασμό στους θυσιασθέντες Ήρωες θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθειά σας.

Η ταπεινότητά μου ως Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο με δέος, δίνουμε το δικό μας όρκο να υποστηρίζουμε το θέμα του Διστόμου μέχρι την τελική δικαίωση.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!».

Η ομιλία του διευθυντή του Λυκείου στα Ασπρα Σπίτια κ. Σαλούστρου και η κατάθεση στεφάνων ολοκλήρωσε την τελετή στο Μαυσωλείο. Παρούσα ήταν όπως κάθε χρόνο η τοπική ηγεσία και οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές καθώς και εκπρόσωποι άλλων κατεστραμμένων από την Κατοχή πόλεων, όπως τα Καλάβρυτα και το Κομμένο. Εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη ο Γ.Γ. υπουργείου Ανάπτυξης κ. Φούρλας. Επίσης το παρών έδωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Από την Αλουμίνιον Α.Ε. ήταν εκεί ο κ. Στεφανίδης και ο κ. Καραβάς.

 Η εκδήλωση μνήμης στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο χώρο του δημαρχείου όπου  ο δήμαρχος ΔΑΑ κ. Ιωάννης Πατσαντάρας δεξιώθηκε τους παρευρισκομένους, προσκυνητές και φιλοξενουμένους. Εξαιρετική εντύπωση σε όλους και κυρίως  στους φιλοξενούμενους η λιτή δεξίωση που φέτος δεν περιελάμβανε την κλασική ταβέρνα αλλά ένα απέριττο μπουφέ -κέτερινγκ. Ηταν μια θαρραλέα υπενθύμιση εκ μέρους της δημοτικής αρχής των δυσχερειών που διέρχεται η χώρα σε οικονομικό επίπεδο.
Δείτε το φωτορεπορτάζ.  
http://viotiarecords.blogspot.com/2011/06/67-100.html  

Δεν υπάρχουν σχόλια: