Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Προς υπεχρέωση ο Δήμος Λεβαδέων

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί η σπουδή του Δήμου Λεβαδέων για τη σύναψη δανείου ύψους 5.250.000 ευρώ χωρίς να είναι ξεκάθαρη ούτε η αναγκαιότητα ούτε η χρησιμότητά του. Ο κ. Πάνος Ψυχογιός μας αποστέλλει το ρεπορτάζ θέτοντας το θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Δείτε και το ρεπορτάζ της viotia μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς για τη δανεικαή πολιτική του Δήμου Λεβαδέων εδώ Οχι στην υπερχρέωση της Λιβαδειάς! .

Γράφει ο Πάνος Ψυχογιός
ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΑΜΟΥΘ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
Στην σημερινή Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ήρθε προς συζήτηση  θέμα με τίτλο “ Κατάρτιση όρων σύναψης δανείου ποσού 5.250.000€ για εξόφληση υποχρεώσεων του Δήμου”.
Ο Δήμαρχος εισηγούμενος το θέμα είπε ότι για να εκτελεσθεί  ο προϋπολογισμός πρέπει να δανεισθούμε τώρα αυτό το ποσό και ότι θεωρεί ότι είναι μια καλή στιγμή για να συνάψουμε δάνειο, γιατί μετά την 30/6/2011 τα κριτήρια θα είναι πιό αυστηρά. Μετά ο Διευθυντής Οικονομικών του Δήμου  ανέφερε στην δική του εισήγηση  ότι μόνο 4.219.286€ μπορούν νόμιμα να ενταχθούν σε Δάνειο  (Ο κ. Δήμαρχος δεν είχε συννενοηθεί με τον κ. Διευθυντή?).

Το δάνειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την πληρωμή συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο Δήμος, οι οποίες  θα αναφέρονται ονομαστικά  στην σύμβαση  σύναψης του δανείου και γιά κανέναν άλλο σκοπό.
Είναι σαφές ότι ο Δήμος δεν θα μπορέσει για πολλά χρόνια να συνάψει άλλο δάνειο γιατί θα έχει υπερβεί το όριο που προβλέπει ο Ν.3870/2010 και με αυτό το ποσό δανείου μπαίνει  μετά “βαίων και κλάδων” στην ομάδα των υπερχρεωμένων Δήμων. Το δε χρεωλύσιο των δανείων  θά ανέλθει για τα επόμενα χρόνια στο ποσό των 1.740.00€ αντί των 1.173.000€ που είναι σήμερα και  βαίνει μειούμενο. Επιβάρυνση από τόκους  την επόμενη 10ετια, 1.500.000€.

Ετέθει το ερώτημα ότι, άν τα έσοδα  παρουσιάσουν υστερήση (ήδη υπάρχει σημαντική υστέρηση κατα ομολογία του Οικ. Διευθυντή), πως θα πληρωθούν οι μισθοί και θα εκτελεσθεί ο προϋπολογισμός αφού δεν θα μπορούμε να πάρουμε άλλο δάνειο, ...δεν υπήρξε απάντηση.
Είναι προφανές ότι ο Δήμος θα κάνει στάση πληρωμών!!!


Σε άλλη ερώτηση τί θα γίνει του χρόνου ή απάντηση  ήταν, ...θα δούμε.
Εξαιρετικός όπως πάντα ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής!!!
Εκτός άν προετοιμάζεται, εν κρυπτώ, αύξηση της φορολόγησης των Δημοτών κατά τα πρότυπα της Κεντρικής Κυβέρνησης.

 Στην ερώτηση γιατί δεν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα προγραμμα λιτότητας και περικοπής των μη αναγκαίων δαπανών (γιατί υπάρχουν  πολλές τέτοιες)  και να δούμε από την πορεία του προϋπολογισμού αν και  κατά πόσο θα χρειασθούμε  δάνειο,  η απάντηση ήταν ότι λαϊκίζουμε!!!


Από τον προϋπολογισμό του Δήμου είναι γνωστό ότι κατά το 2010 τα συνολικά δάνεια του Δήμου ήταν της τάξης των 738.000€ ενώ πρϋπολογίζονταν σε 5.320.00€, άρα με καλή διαχείριση δεν είναι απαραίτητα όλα τα δάνεια που προϋπολογίζονται.
Ποιός είναι ο λόγος της σπουδής της Δημοτικής Αρχής να προβεί στη σύναψη τόσο μεγάλου  δανείου πριν το χρειαστεί?

(Κατά τον Οικον. Διευθυντή δεν υπάρχει ακόμα ανάγκη σύναψης  δανείου!!). Ποιούς παλιούς λογαριασμούς πρέπει να ξεπληρώσουμε?
Από τα παραπάνω μας είναι ακανόητο γιατί με συνολικό χρέος του Δήμου απο το 2002 έως σήμερα 6.713.000€ πρέπει να δανεισθούμε για το επόμενο 6μηνο 4.220.000€ και να οδηγηθεί ο Δήμος σε οικονομική καταστροφή.


Εάν δεν ήταν γνωστά σε όλους τους Ελληνες τα αποτελέσματα του υπερδανεισμού και της σπατάλης, σε άχρηστες δαπάνες, των χρημάτων των Πολιτών, θα εδικαιολογείτο άγνοια του κινδύνου.
Τώρα, με όσα συμβαίνουν γύρω μας, είναι τραγικά προκλητική η οικονομική πολιτική της Δημοτικής αρχής.
Ολοι οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας καταψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπαγγελης μάλλον έχει μείνει στο λεφτά υπάρχουν. Καιρός να ψάχνουμε για τον επόμενο Δήμαρχο.

Ανώνυμος είπε...

"Ποιούς παλιούς λογαριασμούς πρέπει να ξεπληρώσουμε?"

Rωτησε τον αρχηγο σου κ. Ψυψογιε. Ηταν δημαρχος 4 χρονια

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες κυρ Πάνο, αλλά τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑΛ που την έκλεισε ο Μήτσος και δεν έχουν πάρει ευρώ τσακιστό θα τους πληρώσεις εσύ απο την τσέπη σου;

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα η επιστολή του Κου Ψυχογιού…όπως και τα παράπονα των υπολοίπων…που νομίζουν ότι ο δήμαρχος κόπτεται να βρεί τρόπο τους πληρώσει…αυτό που διαφαίνεται είναι η πρεμούρα του δημάρχου παπαγγελή να πάρει το δάνειο ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!! αυτό κάτι μας θυμίζει!!! Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά...αξιοσημείωτο είναι ότι το δάνειο θα πάει σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις του δήμου οι οποίες θα προσαρτηθούν στην σύμβαση του δανείου…ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ?...μια μικρή υπενθύμιση…οι καλλικρατικοί δήμοι με βάση τον κανονισμό λειτουργίας τους θα συνεισφέρουν με την συμμετοχή τους πόρους στο μνημόνιο μόνο με ΜΕΤΡΗΤΟ….χρήματα δηλαδή…τα οποία θα τα πάρουν από εμάς τους πολίτες είτε από δάνεια που θα συνάψουν και θα τα ξεπληρώνουμε εμείς οι πολίτες ακόμη και αν οι δήμοι κάνουν αύξηση όλων των τελών τους για να τα αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια…όλα στις πλάτες μας θα πάνε…και άλλη κρυφή επιδρομή στις τσέπες μας εκτός των άμεσων φοροεισπρακτικών μέτρων & περικοπών της κυβέρνησης που τα νιώθουμε μήνες στο πετσί μας μήνες τώρα…και επανερχόμαστε στο θέμα…αν θέλει ο δήμαρχος να το περάσει αυτό χωρίς να το καταλάβουν οι δημότες τι θα κάνει??...θα προσαρτήσει στο δάνειο φυσιολογικές υποχρεώσεις του δήμου, που θα έχει τα χρήματα να πληρώσει ούτως ή άλλως και με τα χρήματα αυτά (που θα έχει ούτως ή άλλως) περίσσευμα πλέον θα τα χώσει σαν συμμετοχή του δήμου στο μνημόνιο!!!!! Απλά τα γράφω για να μην μπερδευόμαστε…χαίρομαι πάντως που οι άλλες πλευρές στέκονται στο ύψος τους και τιμούν την ψήφο των συμπολιτών μας .
μ.φ.χ 11:52

βοιωτός είπε...

9.52
Δηλαδή στους εργαζομένους της ΔΕΠΑΛ χρωστάμε 5,5 εκατ;
Ας σοβαρευτούμε. Τα λεφτά είναι πολλά και θα τα πληρώσουμε εμείς με υψολότατα επιτόκια...

Ανώνυμος είπε...

Για να μην παρεξηγούμαι, στο προηγούμενο άρθρο όταν γράφω 'φυσιολογικές υποχρεώσεις του δήμου' εννοώ πληρωμές προς τρίτους..εργολάβους(για το προηγούμενο διάστημα), εταρείες παροχής υπηρεσιών κτλ, πληρωμές για τρέχουσες μισθοδοσίες, πληρωμές για οργανισμούς κοινής ωφέλειας κτλ κτλ δηλαδή για λογαριασμούς που κουτσά στραβά καταφέρνει και πληρώνει ο δήμος...και έχει αρκετά μεγάλο τζίρο ο δήμος μας & ας μην του φαίνεται!!!!φυσικά τα ψίχουλα οφειλές προς δεπαλ τα αφήνουν πάντα τελευταία...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ!!!Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΧΙ ΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ.Ο ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΙΤ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ. Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΣΥΝΘΛΙΨΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΤΙΜΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΕΣ . ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΣΑΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Τα... ψίχουλα της ΔΕΠΑΛ αφορούν οικογένειες και παιδιά, αλλά βέβαια κάποιους τι τους νοιάζει, πολιτική να γίνεται...
Όσο για τα χρέη, ρωτήστε αυτούς που τα δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια και όχι αυτούς που προσπαθούν να τα πληρώσουν.

βοιωτός είπε...

2.05
Αφήστε που σας έπιασε ο πόνος ρε σεις. Οι χειρότεροι λαϊκιστές ever ανησυχούν για τα χρέη των προηγουμένων διοικήσεων. Σοβαρευτείτε οι καιροί είναι δύσκολοι...

Ανώνυμος είπε...

Για τουσιδιωτες που κλείνουν τα μαγαζιά τους και δεν έχουν ούτε Καν ταμείο ανεργίας ούτε κουβέντα. Αυτοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε αντίθεση με όσους βολευονταν επί χρόνια στη Δεπαλ που ζούνε τόσα χρόνια σε βάρος όλων των πολιτών της ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ. Πρεπει να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Να φύγουν απο το Δήμο όσοι δεν χρειάζονται. Νισαφι πια!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΤΟ ΔΗΜΑΣΡΧΕΙΟ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΑ . ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΘΕ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΝ ΑΓΓΑΡΕΙΑ . ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΕΘΕΛΛΟΥΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΡΙΓΥΡΝΑΝΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ . ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ !! ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΟΙ .