Φώτα, Κάμερα, Πάμε: Μικροί Κινηματογραφιστές Λιβαδειάς εν δράσει
Γράφει ο Βοιωτός
Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη παρουσιάζεται στο κοινό της πόλης μας το Εικαστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Μικροί Κινηματογραφιστές Λιβαδειάς - Young FilmMakers of Levadia". Η εκδήλωση της Τετάρτης 8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση της Πέμπτης 9 Ιουνίου θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς επίσης στις 8.00 μ.μ.
Βέβαια, τα παράπανω δεν είναι πολύ κατανοητά για το πραγματικό περιεχόμενο των δύο ενδιαφερουσών εκδηλώσεων, καθώς ακούγονται πρωτόγνωρα για την Λιβαδειά, ίσως και για την Ελλάδα. Εικαστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Μικροί Κινηματογραφιστές Λιβαδειάς - Young FilmMakers of Levadia". Μάλιστα. Ακούγεται εξαιρετικό, αλλά τι είναι αυτό; Πρόκειται κατά βάσιν για τη δημιουργία, για το γύρισμα δύο ταινιών μικρού μήκους εξ ολοκλήρου από μαθητές του 3ου και του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς με την βοήθεια καθηγητών τους. Η viotia ακολούθησε τα ίχνη, έκανε το ρεπορτάζ και μίλησε με τους συντελεστές του προγράμματος και με Μικρούς Κινηματογραφιστές της Λιβαδειάς!
Η κ. Βασιλική Ταβλά είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας, και συμμετέχει στο Εικαστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Μικροί Κινηματογραφιστές Λιβαδειάς - Young FilmMakers of Levadia".
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία ταινιών από μαθητές της Λιβαδειάς; τη ρωτάμε.
"Η ιδέα ξεκίνησε με αφορμή τη συνάντηση νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας με την ονομασία ΚάμεραΖιζάνιο που γίνεται κάθε χρόνο στον Πύργο Ηλείας στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολυμπίας", λέει η κ. Ταβλά. "Ξεκινήσαμε με τα παιδιά από τα θεωρητικά μαθήματα προχωρώντας στους βασικούς κινηματογραφικούς όρους, περάσαμε στη χρήση κάμερας και φτιάξαμε ένα μικρό ταινιάκι ως πρακτική εφαρμογή της θεωρίας, ώσπου να οδηγηθούμε με όλα αυτά τα εφόδια πλέον στη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους".
Η επόμενη απορία μας αφορά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. " Στα σχολεία το πρόγραμμα λειτουργεί ως δίκτυο", μας πληροφορεί η κ. Ταβλά και εξειδικεύει:"Στην Λιβαδειά συμμετέχουν το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο. Και στα δύο σχολεία γίνονταν τα ίδια μαθήματα σε εβδομαδιαίες συναντήσεις".
Ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι καθηγητές που ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν όλο αυτό το σημαντικό έργο; Στο 3ο Γυμνάσιο ήταν η κ. Αγγέλα Καρατράντου και ο Χρήστος Μπαμπλέκος και στο 4ο Γυμνάσιο ο κ. Ξενοφών Στριμπής με την κα Γιώτα Μάρκου. Τη γενική εποπτεία είχε η Βασιλική Ταβλά.
Φαντάζομαι θα συμφωνείτε πως είναι εντυπωσιακό το ότι οι 2 ταινίες που θα προβληθούν έχουν εξ ολοκλήρου δημιουργηθεί από μαθητές Γυμνασίου.
" Ακριβώς", λέει η κ. Ταβλά, "εμείς απλώς δίνουμε στα παιδιά τις βασικές γνώσεις και θέτουμε κάποιους στόχους, όπως τη δημιουργία 2 ταινιών μυθοπλασίας με διάρκεια μέχρι 10 λεπτά, ώστε να βρίσκονται στις προδιαγραφές του ''Κάμερα Ζιζάνιο" και έτσι να μπορέσουμε να διαγωνιστούμε τον Δεκέμβριο στο Φεστιβάλ της Ολυμπίας".
Και ποιοι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των Μικρών Κινηματογραφιστών Λιβαδειάς;
Η επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν στο Εικαστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Μικροί Κινηματογραφιστές Λιβαδειάς - Young FilmMakers of Levadia" έγινε βάσει της επιθυμίας τους. Ενημερώθηκαν από τους καθηγητές τους, ξεκίνησαν περίπου 40 παιδιά και στα δύο σχολεία και συνέχισαν τελικά περίπου 20.
Οι δύο ταινίες που δημιούργησαν οι μαθητές του 3ου και του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς έχουν κανονικό σενάριο και ευφάνταστους τίτλους.
Εκείνη του 4ου Γυμνασίου έχει τίτλο "Δάσκαλε που δίδασκες". Η ιστορία αφορά σε έναν καθηγητή γυμνασίου, ο οποίος εξαντλεί όλη την αυστηρότητά του στους μαθητές του. Είναι αυταρχικός και πολλές φορές άδικος με τα παιδιά και πάντοτε τονίζει ότι ο ίδιος υπήρξε άψογος μαθητής. Ομως, καθώς τα παιδιά παίζοντας ανακαλύπτουν σε ένα παλιό σχολείο μερικά παρατημένα έγγραφα, αποκαλύπτεται ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως τα έλεγε ο αυστηρός καθηγητής... Μια οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα ιστορία, με τη συμβολή του Τάσου Σταθά στον ρόλο του αυστηρού καθηγητή...
Εξίσου ενδιαφέρον ακούγεται και το στόρι για την ταινία που έφτιαξαν τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου και έχει τίτλο: "Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις". Η ταινία αφορά δύο συμμαθητές και κολλητούς φίλους που περιέρχονται διαδοχικά σε δύσκολη οικονομική κατάσταση οικογενειακώς και εξετάζει τις διαφορετικές τους αντιδράσεις στη νέα άσχημη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν. Αν μη τι άλλο, το θέμα της ταινίας είναι σίγουρα επίκαιρο... Στην ταινία συμμετέχει σε πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Αλέκος Καρκάνας, διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς!
Εκτός των δύο ταινιών, οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου γύρισαν και ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο επίσης θα προβληθεί στις εκδηλώσεις. Εδώ το θέμα αφορά την "επιθυμία" των παιδιών να πηγαίνουν στο σχολείο, τώρα και στο παρελθόν. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει με την πολύτιμη εμπειρία του ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου κ. Χουσιάδας.
Επιστρέφουμε στην κ. Ταβλά για να επεκταθούμε λίγο περισσότερο στο Εικαστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Μικροί Κινηματογραφιστές Λιβαδειάς - Young FilmMakers of Levadia". Τη ρωτάμε αν θα υπάρξει συνέχεια του προγράμματος τη νέα σχολική χρονιά. "Το πρόγραμμα είναι διετές", λέει η κ. Ταβλά, "και θα συνεχίσουμε και τη νέα σχολική χρονιά με τα ίδια παιδιά εμβαθύνοντας σε λεπτομέρειες της κινητογραφικής τέχνης, όπως λόγου χάριν ο φωτισμός. Θα θέλαμε πάντως να μεγαλώσει το δίκτυο, να μπουν και άλλα σχολεία στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου".
Η Βασιλική Ταβλά δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την εμπειρία του προγράμματος. Θεωρεί ότι οι μικροί μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διευρύνουν την οπτική τους γωνία, αναπτύσσουν ειδικές ικανότητες, εν τέλει γίνονται υποψιασμένοι μικροί πολίτες.
"Ξεπέρασε κάθε προσωπική μου προσδοκία η επιτυχία του προγράμματος και η ανταπόκριση των μαθητών", λέει προς τη viotia στην ερώτηση αν αυτός είναι ευχαριστημένος από την έκβαση του εγχειρήματος ο κ. Ξενοφών Στριμπής, καθηγητής Πληροφορικής του 4ου Γυμνασίου, που είναι από τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας.
Πώς συνδέονται όλα αυτά με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι; τον ρωτάμε.
"Εχοντας την ιδέα να εφαρμόσουμε το Εικαστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Μικροί Κινηματογραφιστές Λιβαδειάς - Young FilmMakers of Levadia", αναζητήσαμε ιδέες από άλλα σχολεία του εξωτερικού, όπου εφαρμόζονται παράλληλες δράσεις", επισημαίνει ο κ. Στριμπής, και συνεχίζει: "Ανακαλύψαμε σχολεία που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα και τα εντάξαμε σε ένα συνολικό πρόγραμμα συνεργασίας. Μπορώ να σας ανακοινώσω ότι στα πλαίσια αυτού του προγράμματος συνεργασίας με ευρωπαϊκά σχολεία θα φιλοξενήσουμε για 6 ημέρες σε 2 κατασκηνώσεις της περιοχής 5 ομάδες μαθητών που έχουν εφαρμόσει στα σχολεία τους παράλληλες δράσεις. Μάλιστα όλα τα παιδιά μαζί θα γυρίσουν μια ακόμη ταινία με θέμα τα στερεότυπα που κάθε λαός δημιουργεί για τους άλλους".
Η Βασιλική Ταβλά παρεμβαίνει για να αναφέρει όσα ο κ. Στριμπής λόγω σεμνότητας αποφεύγει: "Το θέμα της ταινίας καθώς και το όνομα του προγράμματος ΖΟom Inside, δηλαδή ως αρχικά ΖΟΙ είναι ιδέα του Ξενοφώντα", μας λέει γελώντας.
Πού ακριβώς θα φιλοξενηθούν οι Ευρωπαίοι μαθητές και από ποιες χώρες προέρχονται;
"Από την Ισπανία, την Φινλανδία, τη Σλοβακία και την Πολωνία και ασφαλώς από σχολεία που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο πρόγραμμα για τον κινηματογράφο", λέει ο κ. Στριμπής. Οι μαθητές θα φιλοξενηθούν για 3 ημέρες στην κατασκήνωση στο Ασπρονέρι, καθώς, όπως υποστηρίζει ο κ. Στριμπής, έχει ετοιμαστεί ένα πρόγραμμα που θα προβάλει το θαλάσσιο στοιχείο της πατρίδας μας. Οι άλλες 3 ημέρες θα αφιερωθούν στο βουνό και στην κατασκήνωση της μαγευτικής Παλιομηλιάς στο Ζερίκι Βοιωτίας, όπου οι ξένοι μαθητές θα απολαύσουν τις ομορφιές του Ελικώνα.
Ο κ. Στριμπής μας πληροφορεί ότι υπάρχει ήδη μια πρόσκληση για την αντίστοιχη επίσκεψη των Λιβαδειτών μικρών κινηματογραφιστών στην Φινλανδία και ότι τις προβολές στο 3ο και στο 4ο Γυμνάσιο θα πλαισιώσουν μικρές ταινίες με τα making of αλλά και τα παρασκήνια μιας μαθητικής θεατρικής παράστασης.
Η viotia συνομίλησε και με μερικούς από τους μικρούς μαθητές που εργάζονταν την ώρα του ρεπορτάζ με μεγάλη αφοσίωση πάνω στις ταινίες τους προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Τι είναι για εσένα ο κινηματογράφος; ρωτάμε την Ελενα. Δεν αιφνιδιάζεται. "Ο κινηματογράφος είναι τα πάντα για εμένα...", μας λέει. Η Ελένη δίπλα θεωρεί ότι με την ενασχόληση με τον κινηματογράφο χαλαρώνει, ξεφεύγει από το άγχος και την μονοτονία της σχολικής διαδικασίας.
Ο Δημήτρης στην ερώτηση τι είναι συνεργασία απαντά ότι είναι η δημιουργία πολλών συντελεστών μαζί, προσθέτοντας ότι συνήθως η ομαδική προσπάθεια έχει καλύτερα αποτελέσματα από την ατομική.
Η Θάλεια βρήκε το πρόγραμμα πολύ ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και πρωτότυπο. Ο Νίκος δηλώνει ευχαριστημένος από την συνεργασία με τους καθηγητές και αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς υποστηρίζει ότι έχουν εργαστεί σκληρά μαθητές και καθηγητές. Ο Επαμεινώνδας θα ήθελε περισσότερο χρόνο και περισσότερο τεχνικό υλικό, ώστε να μπορεί να παραχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι από το 3ο Γυμνάσιο
Κωνσταντίνα Γέρου – Β’ Γ/σίου
Ζώης Γέρος – Β’ Γ/σίου
Χρύσα Δημοπούλου – Β’ Γ/σίου
Λουκιάννα Ζαχαροδήμου – Α’ Γ/σίου
Ανθή Καραχάλιου – Β’ Γ/σίου
Παναγιώτα Κωστάκου – Β’ Γ/σίου
Βίκυ Λιάκου – Β’ Γ/σίου
Νώντας Λουκάς – Β’ Γ/σίου
Έλενα Μανούσκου – Β’ Γ/σίου
Ρέα Μεργούπη – Β’ Γ/σίου
Λένα Μητσιγιώργου – Β’ Γ/σίου
Τόνια Ντάνου – Α’ Γ/σίου
Δημήτρης Σαμουήλ – Β’ Γ/σίου
Αντώνης Στάτζος – Β’ Γ/σίου
και από το 4ο Γυμνάσιο
Ειρήνη Αγγελοπούλου – Β’ Γ/σίου
Αγγελική Βαρβαράκη – Β’ Γ/σίου
Δημήτρης Δεδούσης – Β’ Γ/σίου
Κωνσταντία Διαμαντοπούλου – Β’ Γ/σίου
Μάνος Καραδήμος – Α’ Γ/σίου
Νίκος Κολιούκος – Γ’ Γ/σίου
Νάγια Κολοβού – Β’ Γ/σίου
Αριστοτέλης Μήτσου – Β’ Γ/σίου
Λίνα Μιχαήλ – Β’ Γ/σίου
Ελένη Μπάδρα – Α’ Γ/σίου
Θάλεια Μπάδρα – Β’ Γ/σίου
Άννα-Μαρία Μπαλτσιώτη – Β’ Γ/σίου
Έφη Μπεχλιβανοπούλου – Β’ Γ/σίου
Ανθία Μπογδάνου – Β’ Γ/σίου
Αναστασία Μπογδάνου – Β’ Γ/σίου
Δήμητρα Παπαδημητροπούλου – Β’ Γ/σίου
Δάφνη Παρασκευά – Α’ Γ/σίου
Μιλτιαδίτσα Σκαλτσά – Α’ Γ/σίου
Γιώργος Τσέτσος – Α’ Γ/σίου
Χρίστος Χριστόπουλος – Α’ Γ/σίου
Οταν κάποιος από αυτούς αύριο εξελιχθεί σε μεγάλο κινηματογραφιστή, η viotia θα έχει την τιμή να του έχει πάρει την πρώτη δήλωση!
Δείτε την ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές και μην ξεχάσετε να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις των Μικρών Κινηματογραφιστών!
http://yfml.net16.net/. Εδώ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τη δουλειά των νεαρών μαθητών.
Οσον με αφορά προσωπικά να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του προγράμματος. Θεωρούσα ότι η δημιουργικότητα, η ζέση για διάκριση, η σκληρή δουλειά και η διάθεση συνεργασίας έτειναν να εξοριστούν από τα ελληνικά σχολεία. Φαίνεται ότι πρέπει να αναθεωρήσω...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου