Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Συγκέντρωση-διαμαρτυρία κατοίκων Διστόμου στην πρεσβεία της Γερμανίας

Μ’ ένα κερί στο χέρι, με δάκρυα στα μάτια και με μνήμες από το σφαγιασμό των δικών τους ανθρώπων από τους Γερμανούς, Διστομήτες που ζουν στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν απόψε έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας.
Οι κάτοικοι του Διστόμου με τον τρόπο αυτό θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των 218 σφαγιασθέντων προγόνων τους και να διεκδικήσουν την δικαίωση τους από το γερμανικό κράτος, αλλά και για να υπενθυμίσουν στους Έλληνες πολιτικούς ότι έχουν ηθική υποχρέωση να διεκδικήσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις.


Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την εκπνοή της προθεσμίας, σε περίπου μια εβδομάδα, για την υποβολή αιτήματος παράστασης του ελληνικού κράτους στη δίκη που θα διεξαχθεί στη Χάγη, ύστερα από έφεση που άσκησε το Γερμανικό κράτος, στην απόφαση που πήραν τα Ιταλικά δικαστήρια υπέρ των κατοίκων του Διστόμου και σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων 25 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους από το 1997.
Η πρωτοβουλία για την αποψινή συγκέντρωση ανήκει στον Γιάννη Κίνια, ο οποίος δημιούργησε πριν από περίπου ένα μήνα στο facebook την ομάδα «Δίστομο - Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων», και μέσω αυτής της ομάδας κάλεσε τους συμπατριώτες του να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της Γερμανίας, αλλά και να απαιτήσουν από το ελληνικό κράτος να παραστεί στη δίκη της Χάγης.
Αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας, όπως εξήγησε ο κ. Κίνιας, στάθηκε τα όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση ότι δηλαδή, οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν με προσοχή τη νομική βάση για την άσκηση δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των αποζημιώσεων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.


Ο κ. Κίνιας τόνισε ακόμη ότι «οι νέοι από το Δίστομο που άναψαν απόψε ένα κερί έξω από την γερμανική πρεσβεία δεν το κάνουν για τα λεφτά της αποζημίωσης. Το κάνουν για την έμπρακτη αναγνώριση ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου που συντελέστηκαν στην κατοχική Ευρώπη. Για να υπάρξει μετά από 67 χρόνια δικαίωση των σφαγιασθέντων».
Η Μαρία Παπαϊωάννου που έζησε τα γεγονότα θυμάται πώς οι Γερμανοί σκότωσαν τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδελφό της λέγοντας: «αισθάνομαι ακόμα τον πόνο. Ήμουν τότε τεσσάρων χρόνων και απόψε νιώθω ταραγμένη και ψυχολογικά φορτισμένη. Αυτό που ζητάμε είναι μια δικαίωση».
Τόνισε ακόμη ότι «θέλω να πληρώσει η Γερμανία τα όσα έκανε στους δικούς μου. Μπροστά στα μάτια μου σκότωσαν τους γονείς μου και τον μεγαλύτερο αδελφό μου. Ακόμη βλέπω την εικόνα μπροστά στα μάτια μου και μετά εμένα μαζί με τον άλλον αδελφό μου στους δρόμους του χωριού να φωνάζουμε και να ψάχνουμε ανάμεσα στα πτώματα τη γιαγιά μας, για να βρεθεί κάποιος να μας συμμαζέψει».
Ο Παναγιώτης Σφουντούρης κρατώντας αποκόμματα εφημερίδων με τη φωτογραφία τη δική του και της αδελφής του από τα γεγονότα της σφαγής, τόνισε ότι «αυτά τα παιδιά έμειναν ορφανά και ζητούν δικαίωση». Οι συγκεντρωμένοι υπέγραψαν το ψήφισμα το οποίο και θυροκόλλησαν στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «είμαστε εδώ για να σας θυμίσουμε ότι «η θυσία του ανθρώπου» είναι η δική μας λαμπερή ιστορία και ότι «η σκληρότητα του ανθρώπου» είναι η μαύρη σελίδα στη δική σας ιστορία. Είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε πως δεν μπορείτε να έχετε μόνο απαιτήσεις από τους Έλληνες. Έχετε και ανεκπλήρωτα χρέη. Μας χρωστάτε το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Κομμένο, την Κάντανο, το Χορτιάτη και άλλα 45 μαρτυρικά χωριά».
Υπενθυμίζεται ότι η σφαγή στο Δίστομο έγινε στις 10 Ιουνίου του 1944 και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με 218 νεκρούς, εκ των οποίων οι 53 ήταν παιδιά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

αραχωβιτης είπε...

πολυ φοβαμαι οτι για μια ακομη φορα η πραγματικα πολυ καλη κινηση θα παει στα αζητητα απο τους φιλους(?) Γερμανους! παρ'όλα αυτα Διστομιτες μην σκυβετε το κεφαλι! ψηλα ! καποτε θα'ρθει η δικαιωση.......

Λ είπε...

Διαμαρτυρία των κατοίκων του Διστόμου στη Γερμανική Πρεσβεία
Κρατησαν ζωντανη τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:ΤΑ ΝΕΑ/ Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Με αναμμένα κεριά εκατοντάδες κάτοικοι, κυρίως νεολαίοι, του μαρτυρικού Διστόμου, πραγματοποίησαν αργά το απόγευμα ειρηνική διαμαρτυρία μπροστά στη Γερμανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν αναμμένη τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, για τη σφαγή των 218 συμπατριωτών τους στις 10 Ιουνίου 1944.

Οι συγκεντρωθέντες που επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Πρεσβείας, θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι οι Γερμανοί δεν μπορούν να έχουν μόνο απαιτήσεις από τους Έλληνες, αλλά έχουν και οφειλές, τόσο στο Δίστομο, όσο και στα Καλάβρυτα, αλλά και δεκάδες ακόμη μαρτυρικά χωριά.

«Οι νέοι από το Δίστομο που ανάβουν απόψε ένα κερί, δεν το κάνουν για τα λεφτά της αποζημίωσης, αλλά για την αναγνώριση ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας. Για να υπάρξει μετά από 67 χρόνια δικαίωση των σφαγιασθέντων», τονίζεται στο ψήφισμά.

Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την εκπνοή -στις 14 Ιανουαρίου- της προθεσμίας για να κάνει παράσταση το ελληνικό κράτος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει προσφύγει η γερμανική κυβέρνηση για να ακυρώσει απόφαση των ιταλικών δικαστηρίων, με την οποία οι προσφεύγοντες συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου είχαν ουσιαστικά κερδίσει και ήταν εν εξελίξει η κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στο ιταλικό έδαφος.

Πρόκειται για έναν δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια με πρωτοβουλία του αείμνηστου νομάρχη Βοιωτίας, Γιάννη Σταμούλη.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε στη Βουλή την κατ’ αρχήν πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει ως ενεργός παραστάτης στη δίκη της Χάγης.

Επιτροπή νομικών των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης εξετάζει αυτές τις μέρες όλες τις νομικές πτυχές σε βάθος και με γνώμονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Έξω από τη Γερμανική Πρεσβεία διαδήλωσαν άνθρωποι που ήταν παρόντες στη γερμανική θηριωδία, απόγονοι θυμάτων, αλλά και η νεότερη γενιά νέων κατοίκων του Διστόμου, καθώς επίσης και φοιτητές, αλλά και απλοί πολίτες από την Αθήνα.

Βρέθηκαν, επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι, και εκπρόσωποι άλλων μαρτυρικών πόλεων.