Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

H κάλπη αποφασίζει

Αντίλογο στο άρθρο του Λουκά Δημάκα που δημοσιεύουμε εδώ Το μήνυμα της κάλπης προβάλλει με εδραία επιχειρήματα εκλεκτός αναγνώστης της viotia με το ψευδώνυμο Μ. Κ. Δείτε.



"Διαφωνώ επί της αρχής του άρθρου Το μήνυμα της κάλπης . Και εξηγούμαι. Η κάλπη ποτέ δεν στέλνει μηνύματα. Η κάλπη πάντα παίρνει αποφάσεις. Αν δεχθούμε ότι η κάλπη στέλνει μηνύματα, τότε προσχωρούμε σε μοναρχικές αντιλήψεις, με βάση τις οποίες ο κατέχων την εξουσία, ενίοτε, συμβουλεύεται τους υπηκόους του. Έτσι όμως αρνούμαστε την βασική αρχή του πολιτεύματός μας και του πολιτικού συστήματός μας, η οποία είναι η λαϊκή κυριαρχία. Δηλάδή ο λαός έχει την εξουσία και αποφασίζει. Επίσης έτσι μετατρέπουμε τους εαυτούς μας από πολίτες σε υπηκόους. Μηνύματα στέλνουν άλλου είδους πολιτικές εκδηλώσεις, όπως απεργίες, συγκεντρώσεις, παραστάσεις, άρθρα, κ.ο.κ. Έτσι η άποψη περι μηνυμάτων της κάλπης είναι μάλλον επιπόλαια και λανθασμένη, για να μην υποστηρίξω ότι είναι ύποπτη και υποβόλιμη από περίεργα κέντρα.



Ειδικά στις παρούσες αυτοδιοικητικές εκλογές η κάλπη έλαβε δύο αποφάσεις: 1. Αποφάσισε, ως μόνη και κατ΄ εξοχήν αρμόδια, ποιοί και με ποιά προγράμματα θα διοικήσουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες και σας διαβεβαιώνω είναι αυτοί που μας άξιζαν (σκόπιμα δεν λέω οι καλύτεροι). 2. Αποφάσισε α)να διαφωνήσει με την οικονομική κυβερνητική πολιτική (ειδικά με τα αποτελέσματα του α΄γύρου) β) λόγω ειδικών συνθηκών (κίνδυνος χρεωκοπίας, μνημόνιο κλπ), δίνει οριακή κριτική ανοχή στην κυβέρνηση, ώστε να διορθώσει τα πράγματα γ) ισχυροποίησε το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που κινείται ενάντια στο μνημόνιο πολιτικά και όχι επικοινωνιακά (άσχετα αν συμφωνούμε η διαφωνούμε με την πολιτική του κόμματος αυτού),ώστε να καταστήσει σαφές ότι η οικονομική πολιτική συνεχώς ελέγχεται και κρίνεται δ) ανέδειξε πολλές σοβαρές ανεξάρτητες φωνές και κινήσεις ενεργών πολιτών (όπως στην Αλίαρτο). Συμπεραίνω λοιπόν ότι πάντα η κάλπη αποφασιζει σοφά και ξεκάθαρα χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.

Τέλος για τους απέχοντες, ταυτίζομαι απόλυτα με την άποψη του Σόλωνα του Αθηναίου, ο οποίος, 2.500 χρόνια πρίν, τους είχε χαρακτηρίσει άθλιους και άτιμους. Συμφωνώ με την παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνουν τους καρπούς της Δημοκρατίας επί του καναπέως και να ασκούν κριτική από κεί. Κατά συνέπεια δεν τους περιποιώ καμιά τιμή, αφού, αν διαφωνούν με όλους, μπορούν να γίνουν ενεργοί, να εκφράσουν και εκθέσουν την δική τους θέση και άποψη και να την θέσουν στην βάσανο της κριτικής. Οπότε διαφωνώ και με τα περί μηνυμάτων της αποχής, διότι οι απέχοντες είναι απόντες και μη πράττοντες και άρα δεν στελνουν μηνύματα, απαξιώνουν την αξιοπρέπειά τους, οπότε δεν τους λαμβάνω υπ' όψην μου, για να μη φτάσω στην οριακή θέση ότι παρασιτούν.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία"

21 σχόλια:

Έρμος Καστριώτης είπε...

Συμφωνώ απολύτως αγαπητέ φίλε με τα συμπεράσματα της κάλπης.

Σε ότι αφορά τους "απέχοντες" επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σου την απέχθεια για τους μη πράττοντες. Ελπίζω να μη θεωρείς ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία οι ψηφίζοντες άκυρο ή λευκό, τα οποία αμφότερα -κακώς κατά την γνώμη μου- ο εκλογικός νόμος ταυτίζει και αγνοεί. Οι πολίτες αυτοί δέχονται μεν το πολιτικό σύστημα και δηλώνουν παρουσία σε αυτό ψηφίζοντας αλλά παράλληλα διατυπώνουν την ασυμφωνία τους για το ποιοτικό περιεχόμενο προτάσεων και προσώπων που τους προσφέρεται ως επιλογή.

Στην επαναληπτική ψηφοφορία η στάση αυτή χαρακτήρισε κόμματα και συνδυασμούς που δεν συμμετείχαν στον δεύτερο γύρο. Το είδαμε κι εδώ στην περιοχή μας αυτό. Χαρακτηρίζονται άραγε και τούτοι "παράσιτα";

Προσωπικά, την επιλογή της αποχής ενός πολιτικού κόμματος / συνδυασμού από την εκλογική διαδικασία, όπως και το κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν "κατά συνείδηση" -λες και στο πρώτο γύρω δεν το έπραξαν- είναι απλώς ένδειξη αδυναμίας παρέμβασης και επίδειξη εγωισμού.

Θα περίμενα από αυτούς (κόμματα και συνδυασμούς) να διεκδικήσουν δεσμεύσεις από τους απομείναντες υποψηφίους για το καλό των πολιτών τους και σύμφωνα με το πρόγραμμα τους. Όχι δεσμεύσεις μαξιμαλιστικού χαρακτήρα που οδηγούν σε αναμενόμενη άρνηση αλλά σε επιμέρους θέματα που στις τοπικές τουλάχιστον κοινωνίες έχουν πρακτικό νόημα για την επόμενη ημέρα.

Εξάλλου και ως μειοψηφία στα όργαν διοίκησης, οι πολίτες που τους ψήφισαν τους θέλουν ενεργούς και παρόντες αν και διαφωνώντας αλλά σε κάθε περίπτωση μη απέχοντες των καθηκόντων τους.

Με αυτά κατά νου ας είμαστε συγκαταβατικοί στην αποχή των πολιτών από την ψηφοφορία και ας αφήσουμε "ανοικτό" το ενδεχόμενο της αδυναμίας επιλογής τους επειδή ακριβώς το πολιτικό προσωπικό και οι πολιτικές απόψεις που διαμορφώθηκαν και προβλήθηκαν δεν τους ικανοποίησαν.

Ας σκεφτούμε τρόπους για να κάνουμε την συμμετοχή τους πιο εύκολη, πιο πρακτική, πιο ουσιαστική. Ακόμα κι από την άρνηση μπορεί κάποιος να ωφεληθεί. Ακόμα και η άρνηση είναι μήνυμα, μερικές φορές πιο εκκωφαντικό από την σιωπηλή αποδοχή των αμνών.

Ανώνυμος είπε...

Τα άκυρα (πλην αυτά των γερόντων και των ΑΜΕΑ που έμπλεξαν τα ψηφοδέλτια) και τα λευκά αποτελούν συμμετοχή και δηλώνουν ασυμφωνία με τις προτάσεις. Αλλα συμμετέχουν και συναποφασίζουν. Τώρα ο εκλογικός νόμος ορθώς τα εξαιρεί από τα έγκυρα. Αν δεν τα εξαιρούσε τότε θα παρατηρούνταν το φαινόμαινο των κενών εδράνων (σέ οποιονδήποτε θεσμό πχ βουλή Δήμους κ.ο.κ)οπότε και θα υπήρχε κενό εξουσίας, όπερ και μάλλον οδυνηρό θεσμικά. Μ.Κ.

αποχή είπε...

σιγά μη μας δείρετε κιόλας που δεν συμμετέχουμε στο παχνίδι τους...

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Μ.Κ. θα συμφωνησω με οσα αναφερεις. Εσυ τελικα τι ψηφισες..?

Ανώνυμος είπε...

Τελικά πως γινεται να ισχυροποιειται το ΚΚΕ και να χανει το ΠΑΣΟΚ που πηρε 8 εκ των 13 περιφερειων μονο ο Μ.Κ. μπορει να μας το εξηγησει μεσα βεβαιως- βεβαιως απο την κομμουνιστικη θεωρία

Έρμος Καστριώτης είπε...

Αγαπητέ Μ.Κ. 1:57,

μια άλλη διαφορετική θεώρηση όμως θα ήταν ότι σε εκείνη την περίπτωση κατά την οποία η έκφραση της απαρέσκειας των πολιτών προς τους συγκεκριμένους πολιτικούς σχηματισμού ή τον προβληματισμό έτσι όπως τον διαχειρίζονται οι άνθρωποι των κομμάτων / συνδυασμών να προκαλούσε έναν νέο διάλογο επί της ουσίας αυτή την φορά.

Το κενό έδρανο είναι μερικές φορές πιο καλή επιλογή από το έδρανο με λαλούσα κεφαλή επ’ αυτού.

Ίσως τότε και οι φίλοι, όπως ο "η αποχή", να μπορούσαν να συμβάλλουν πρακτικά κι αυτοί στο "πολιτικό παιχνίδι" που ίσως το αποδεχόταν και δικό τους.

Ανώνυμος είπε...

προφανώς και δεν σε δέρνουμε αλλα ούτε και σε υπολογιζουμε

ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ είπε...

Αγαπητε ''εκλεκτέ αναγνώστη της viotia με το ψευδώνυμο Μ. Κ.'' οπως γραφει η ΒΟΙΩΤΙΑ. μΕ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΛΕΣ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΚΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ:ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΥΜΑ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΟΧΗ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΥΜΑ- ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΦΩΝΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΟΡΙΑ- Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΜΕ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ. ΕΣΥ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΝΑΙ ΜΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΧΩΡΑ- ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑΔΕς ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΚΚΕ;
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΤΙ ΩΣ ΣΟΥΜΑ ΕΙΠΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ'' ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΤΑΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ,ΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ''.
ΟΠΟΤΕ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΛΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ''ΑΠΑΝΤΑΣ''ΣΕ ΚΑΤΙ. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.

αποχή είπε...

κι εγώ δεν υπολογίζω αυτούς που κάνουν ότι δεν με υπολογίζουν αλλά ψάχνουν κι αναλύουν το μήνυμα της πρωτοφανούς αποχής
...που και να με υπολογίζατε δηλαδή
και κάτι άλλο, η συμμετοχή από μόνη της δεν λέει τίποτα , δείτε την ποιότητα της δημοκρατίας και μετά μιλήστε για τη στάση των απεχόντων.

Ανώνυμος είπε...

...ρε παιδια! Ο άνθρωπος λεει 3 πραγματα σταράτα. Δηλαδή λεει πως ο λαός αποφασίζει και αρκείται στο στελνει μηνυματα... δεν ειναι ταχυδρόμος, όπως τον θέλει το συγκρότημα Λαμπράκη, λέει την άποψη του για το τι αποφάσισε ο Λαός με την οποία εν μέρει συμφωνώ και λέει ότι αυτοί που απέχουν είναι άχρηστοι όπως άχρηστο είναι και το life style που πλασαρει την αποχή.

Ανώνυμος είπε...

δεν αρκειται στο να στέλνει

Ανώνυμος είπε...

Καλό σχόλιο. Γιατί όμως μερικά παπαγαλάκια ενοχλήθηκαν?

Ανώνυμος είπε...

Εσένα ανώνυμε να 'σαι σίγουρος πως δεν σε ψήφισα πάντως! Μ.Κ.

αποχή είπε...

ενώ οι κομματικοί που δεν απέχουν είναι χρήσιμοι...
στον εαυτό τους φυσικά και τους χάλασε τώρα που δεν είχαν κομπάρσους στο χιλιοπαιγμένο έργο τους.

Ανώνυμος είπε...

"Το πολιτικό σύστημα έχει απέναντί του το 75% του ελληνικού λαού.Αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών".
(για την αντιγραφή, Γ.Κ.)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΩΝ ''ΝΕΩΝ'' είπε...

Απο που συμπερανες φιλε ανωνυμε - κατω απο την ''Αποχη'' - οτι λεει ...αχρηστους τους απεχοντες; Μαλλον τους παρα'υ'πολογιζει - ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ- γι'αυτο και δεν μιλα για ''νικη'' αλλα ανοχη του κοσμου στο ΠΑΣΟΚ οπως μιλα και για μηνυμα αλλαγης-στροφης της πολιτικης του κυβερνωντος κομματος. Και δεν μπορω να καταλαβω τι σχεση εχει το ...''συγκροτημα'' στην αποψη καποιου δημοσιογραφου. Την ιδια μερα , για το ιδιο θεμα ο Γ. Παπαχρηστος γραφει σαφως οτι η ψηφος ΔΕΝ πρεπει να θεωρηθει Μνημονιακη.Ιδου:
''Είναι όντως µεγάλη η νίκη που πέτυχε χθες το ΠΑΣΟΚ, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Οχι µόνο γιατί κέρδισε 8 στις 13 περιφέρειες, και όσες έχασε, µε εξαίρεση την Ηπειρο, τις έχασε στον πόντο. Ούτε γιατί κατάφερε να κάνει τις µεγάλες ανατροπές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αλλά γιατί ουσιαστικά απέσπασε από την κάλπη τη λαϊκή εντολή για σταθερότητα. Εντολή που ουσιαστικά απέτρεψε µια περιπέτεια µε απρόβλεπτες εξελίξεις για τη χώρα και τον λαό.

Μόνο να µην κάνει το λάθος να αποκωδικοποιήσει το µήνυµα της κάλπης ως αποδοχή του Μνηµονίου, επειδή αυτή (η ψήφος δηλαδή) δεν είχε αντιµνηµονιακό χαρακτήρα.

Είναι τελείως διαφορετικό πράγµα αυτό. Οι Ελληνες, το ξαναείπαµε, ψήφισαν σταθερότητα, δεν ψήφισαν «ναι» στα µέτρα. Ούτε «ναι» σε νέα µέτρα. Στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου για την προσπάθεια που κάνει. Αλλά είναι προφανές ότι δεν αποδέχονται τις απαιτήσεις της τρόικας, και ό,τι αυτές συνεπάγονται. Για να είµαστε απολύτως εξηγηµένοι...''.
Αυτα για εκεινους που εχουν σαν καραμελα τα περι συγκροτηματος κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Απορω με την ανεπαρκεια των "εγκριτων" δημοσιογραφων...
Λεγεται,"απλη μεθοδος των τριων" (καταραμενο νουμερο το τρια για την Ελλαδα μας στο τωρα). "Αναγωγη στα ποσοστα".
Π.χ.
Αν 1000 θελουν "ΠΑΣΟΚ" (37%)
900 "ΝΔ" (33%)
400 " ΚΚΕ"(14,8%)
200 "ΣΥΡΙΖΑ"(7,4%)
200 "ΛΑΟΣ" (7,4%).
Αν περνανε μονο 2 στον...2ο Γυρο των Εκλογων, με ποιο δικαιωμα και ποια Λογικη , περα απο τη σκοπιμοτητα και το συμφερον , αν το αποτελεσμα της δευτερης Κυριακης ειναι το ακολουθο
1002 "ΠΑΣΟΚ" (53%)
898 "ΝΔ" (47%)
μιλαμε για Ανοχη και συγκαταβαση στις επιλογες του "ΠΑΣΟΚ"???
Καντε τον κοπο να διαβαζετε πριν διαβαζετε τα σχολια απο τα "παπαγαλακια"
http://ekloges.ypes.gr/dn2010/public/index.html#{"page":"level","params":{"level":"snom_n","id":8}}
(απο το ΥΠΕΣ) και
http://www2.ots.gr/ekloges/ekloges2010/elections.asp
(απο το www.viotia.gr)
Θα διαπιστωσετε ενδιαφεροντα στοιχεια με μια προσεκτικη ματια(πχ πως ο Κλεαρχος ελαβε λιγοτερες ψηφους στη Βοιωτια την 2η Κυριακη-κατι αναλογο και ο Χειμαρας επαθε στη Περιφερεια -Νομο του).
Στα αρχικα νουμερα προσθεστε και 1300 που δεν κατεβηκαν ουτε την πρωτη Κυριακη.
Τα σχολια, δικα σας.

Τελικα μηπως αλλος ειναι ο λογος που εχουμε Παπαγγελη για Δημαρχο; Μηπως χρειαζεται να φρεσκαρουμε λιγο τα Μαθηματικα μας; Μηπως;

Ανώνυμος είπε...

Την πρώτη Κυριακή "φάνηκε" ότι κέρδισε τις εντυπώσεις ο Σαμαράς, την Δεύτερη ο Παπανδρέου
κι εμένα μου φαίνεται ότι ο ένας "έσωσε" τον άλλον κι οι δυο μαζί το πολιτικό σύστημα. Την κλωστή δηλαδή από την οποία κρέμεται πλέον. Πήραν μια ανάσα και οι δύο με στόχο να παίξουν το " φύγε εσύ , έλα εσύ" για να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα. Αυτή τη φορά λόγω της κρισιμότητας των περιστάσεων δεν το βλέπω να βγαίνει.

Ανώνυμος είπε...

me tin gnwmh sou gia tin ermhneia tu apotelesmatos diafwno. Omws me to oti i kalpi apofasizei kai den kanei ton taxydromo symfwnw apolyta. TWRA GIA TUS APEHODES EISE LIGO SKLIROS ALLA MALLON EHEIS DIKIO

Ανώνυμος είπε...

Δήμαρχοι και πειφερειάρχες με 15 και 20 % και μας λένε ο λαός αποφάσισε! χαχα! ποιος λαός ρε? εδώ για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ακόμα και σε ΄συλλόγους της πλάκας στο κάθε κουτσοχώρι απαιτείται απαρτία! Τώρα κάνουν πως δεν κατάλαβαν αλλά την άλλη φορά που δεν θα πάει το 90% στην κάλπη θα δούμε τι θα λένε...!Βγάλτε τους στην ανεργία πριν σας βγάλουν αυτοί...

Ανώνυμος είπε...

Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely return.