Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Μυτιληναίος: Αύξηση κερδοφορίας-full speed στις επενδύσεις

Τριπλασιασμό των καθαρών κερδών και ενίσχυση των εσόδων ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίου για το 9μηνο του 2010. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο όμιλος Μυτιληναίος παρέμεινε σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και το Εννεάμηνο του 2010, παρουσιάζοντας ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για ένα ακόμη τρίμηνο, παρά τη βαθιά ύφεση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Όπως τονίζεται η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας αποτελούν απτή απόδειξη της επιτυχημένης στρατηγικής εξωστρέφειας του Ομίλου και των οφελών που προκύπτουν από την επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων της ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό και την άνοδο των διεθνών τιμών του Αλουμινίου. Παράλληλα, με αμείωτο ρυθμό, υλοποιούνται οι επενδύσεις του Ομίλου που στοχεύουν στην καθιέρωση του στο μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στη χώρα (1,2 GW σε εμπορική λειτουργία έως το 2011).

Εξάλλου, στον τομέα της Ενέργειας προχωρούν με ταχύ ρυθμό οι επενδύσεις. Η δημιουργία της Protegia, που προέκυψε από την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Endesa Hellas, η ίδρυση της κοινής εταιρείας των Ομίλων Μυτιληναίος και Motor Oi, Μ&Μ Natural Gas για την προμήθεια και εμπορία Φυσικού Αερίου, η ολοκλήρωση της 2ης θερμικής μονάδας του Αγ.Νικολάου, Βοιωτίας και ο γοργός ρυθμός κατασκευής της 3ης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας του Ομίλου στους Αγ. Θεοδώρους, Κορινθίας, καταδεικνύουν την προσήλωση του Ομίλου στο επενδυτικό πλάνο που τον τοποθετεί σε κυρίαρχη θέση στην υπό απελευθέρωση εγχώρια αγορά ενέργειας.

Ειδικότερα και όσον αφορά τα μεγέθη ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εξεταζόμενο διάστημα ανήλθε στα € 764,5 εκατ. έναντι των € 485,9 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, αύξηση που αποδίδεται κυρίως στην επιτάχυνση της εκτέλεσης των έργων στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι στον κύκλο εργασιών, καθώς και στα αποτελέσματα προ φόρων του εννεαμήνου 2010, έχει συμπεριληφθεί μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους € 32,4 εκατ., το οποίο αφορά στην πώληση της εταιρείας ΕΤΑΔΕ, θυγατρική της ΜΕΤΚΑ, τον Ιανουάριο του 2010.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 152,0 εκατ. από € 89,4 εκατ. το 2009, ενισχυμένα τόσο από τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας που πραγματοποίησε η θυγατρική ΜΕΤΚΑ, όσο και από τη θετική επίδοση του τομέα της Μεταλλουργίας.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 57,4 εκατ. έναντι € 18,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009 παρά την επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης ύψους € 9,8 εκατ.

Σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε € 847 εκατ. από € 764 εκατ. το 2009.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων του Ομίλου επωφελείται από το διεθνή προσανατολισμό του και την ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου (αύξηση 36,1% σε σύγκριση με το Α’ 9μηνο του 2009), ενώ παράλληλα κεφαλαιοποίησε οφέλη που προέκυψαν από την εφαρμογή της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνων.
Επιπλέον, η λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής που προμηθεύει με ατμό τη μονάδα αλουμινίου, η οποία τροφοδοτείται πλέον εναλλακτικά και με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ), συντέλεσε στη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Ο Τομέας Κατασκευών EPC, παρουσίασε ρεκόρ πωλήσεων τριμήνου, καθώς η θυγατρική ΜΕΤΚΑ κατέγραψε κύκλο εργασιών Εννεαμήνου στα € 487,2 εκατ., έναντι € 203,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η αύξηση αποδίδεται στη σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Τουρκία. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 107,8 εκατ., από € 36,1 εκατ. πέρυσι, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 16,6% (εξαιρουμένης της επίδρασης του έκτακτου εσόδου).
Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, αυτά ανήλθαν σε € 70,1 εκατ. έναντι € 19,9 εκατ. το Εννεάμηνο του 2009. Τα καθαρά κέρδη της ΜΕΤΚΑ το Εννεάμηνο του 2010 έχουν επιβαρυνθεί με € 5,6 εκατ. λόγω της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης.
Επισημαίνεται ότι μετά και την πρόσφατη υπογραφή στη Συρία της μεγαλύτερης σύμβασης στην ιστορία της ΜΕΤΚΑ, ύψους € 680 εκατ., το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων προσεγγίζει πλέον τα € 2,4 δισ. Στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης των εργασιών της, ήδη το 90% του ανεκτέλεστου της ΜΕΤΚΑ αφορά σε δραστηριότητες σε αγορές της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής, που παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και ισχυρά δημογραφικά δεδομένα.
Σε ό,τι αφορά τον Τομέα Ενέργειας συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του 2010 η υλοποίηση του προγράμματος επενδύσεων για την ενίσχυση του τομέα, αλλά και την εκμετάλλευση των ευκαιριών που δημιουργεί το κλίμα αποεπένδυσης στην εγχώρια αγορά.


Ο Όμιλος ισχυροποίησε την παρουσία του στην αγορά ενέργειας, μέσω της απόκτησης του πλήρους ελέγχου της ENDESA HELLAS που οδήγησε στη δημιουργία της PROTERGIA, της βασικής ενεργειακής εταιρίας του Ομίλου, και μέσω της επέκτασης της συνεργασίας με τη MOTOR OIL, από την οποία προέκυψε η κοινή εταιρεία Μ&Μ NATURAL GAS, που δραστηριοποιείται στην αγορά φυσικού αερίου. Η λειτουργία της M&M σηματοδοτεί την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, συνεισφέρει ήδη σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους του Ομίλου και προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η στρατηγική καθετοποίησης που εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, μέρος της οποίας αποτελούν οι επιλεκτικές εξαγορές και οι στρατηγικές συμμαχίες, καθώς και η γοργή εκτέλεση των επενδύσεων σε θερμικές μονάδες και ΑΠΕ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση του μεριδίου αγοράς και βελτίωση της θέσης της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Πηγή: www.capital.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κεφάλαιο πλουτίζει και ο λαός πληρώνει την κρίση !!! και μετά μου λέτε για δικαιοσύνη. Μωρέ ΚΚΕ και ο τελευταίος καπιταλιστής κρεμασμένος από τα έντερα του τελευταίου λαμόγιου - γραφειοκράτη

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιο άρθρο, τέτοιο σχόλιο και ακόμα τα παπαγαλάκια της δεξιάς του νεοπασοκ και του βαθέως πασοκ δεν άρχισαν να γράφουν??? Μα καναβούρι τα τάισαν ή τους έδωσαν άδεια να ξεκουραστούν από τις υπερωρίες που έκαναν με τα σχόλιά τους εδώ? Αναπολώ το ντελίριο το προεκλογικό !!!