Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οι Οξυρρύγχιοι Πάπυροι

Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα αλληλογραφίας του Ρωμαίου συγκλητικού Μενένιου Άπιου , στον φίλο του Ατίλιο Νάβιο , ο οποίος τον διαδέχεται στην διακυβέρνηση της Αχαΐας και τον συμβουλεύει για το πώς μπορεί να χειριστεί τους Έλληνες. Οι πάπυροι βρέθηκαν στην τοποθεσία Οξύρρυγχος , εξ ου και το όνομα του τίτλου.Οταν ανακαλύφθηκαν οι Οξυρρύγχιοι Πάπυροι πριν από 50 περίπου χρόνια θεωρήθηκαν σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη. Μάλιστα τη μετάφρασή τους ανέλαβε ο σημαντικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο ίδιος που αργότερα διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δείτε.

2 σχόλια:

Έρμος Καστριώτης είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ,

όσο κι αν είναι ερεθιστικό κι ενδιαφέρον το όλο κείμενο των "παπύρων", νομίζω ότι η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική:
http://sarantakos.wordpress.com/2010/08/24/tsatsospapyri/.

Είναι πάντως ενδιαφέρον, πως κάτι που ξεκίνησε ως φάρσα, να γνωρίζει με τόση ευκολία την αποδοχή έγκριτων σχολιαστών και διανοητών, χωρίς να αναφέρεται η αλήθεια. Ίσως διότι η τεκμηρίωση μιας απλής σύγχρονης διαπίστωσης περί τ ης συμπεριφοράς των νεοελλήνων, αποκτά άλλη βαρύτητα με αναφορές στην πολύ μακρινή ιστορία μας, ασχέτως του εάν η αναφορά αυτή είναι ψευδής.

Η αναφορά του Τσάτσου είναι σαφώς καυστική για το σήμερα μας, που εμείς δεν κάνουμε προσπάθεια να αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Αφηνόμαστε να μας παρηγορεί η ιδέα του ότι εδώ και αιώνες, είμαστε ίδιοι, ικανοί για τα "πολύ μεγάλα", τα οποία και μεγεθύνουμε ευκαιρίας δοθείσης, αλλά και για τα "χαμερπή", τα οποία υποβαθμίζουμε εύκολα και τα αποδίδουμε στις "κακές πλευρές και τις σκοτεινές στιγμές" της ίδιας ιστορίας.

βοιωτός είπε...

Το γνωρίζω φίλε Ερμε Καστριώτη. Αλλά είναι πετυχημένη φάρσα.