Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΤΚΑ: Συμφωνία για θερμική ενεργειακή μονάδα στη Συρία

Σε υπογραφή συμβολαίου για την κατασκευή θερμικής ενεργειακής μονάδας 724ΜW στη Συρία προχώρησε σήμερα η κοινοπραξία METKA/Ansaldo Energia, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση διεθνούς διαγωνισμού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αναθέτων φορέας του έργου με τίτλο «Deir Azzour Combined Cycle Power Plant» είναι το Syrian Arab Republic Ministry of Electricity και Public Establishment of Electricity for Generation and Transmission (PEEGT).
Ανάδοχος έργου είναι η κοινοπραξία METKA/Ansaldo Energia με τη ΜΕΤΚΑ ως Leader του έργου. Το έργο αφορά σε μελέτη - προμήθεια - κατασκευή και θέση σε λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Το έργο θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Deir Azzour στη Βορειοανατολική Συρία ενώ ο προϋπολογισμός του ξεπερνά το ποσό των 671.255.945 ευρώ πλέον SYP 460.000.000 (περίπου 7 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία).
Τα μερίδια συμμετοχής στο συγκεκριμένο έργο διαμορφώνονται ως ακολούθως: METKA (76,5%), Ansaldo Energia (23,5%). Η ΜΕΤΚΑ ως Leader της κοινοπραξίας, θα τιμολογήσει στον πελάτη το σύνολο του έργου, εκ μέρους της κοινοπραξίας.
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά έργου περιλαμβάνονται: Ελάχιστη καθαρή ενεργειακή ισχύς 724 MW και απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας 55,6% στην αναφερόμενη θερμοκρασία και υψόμετρο του ενεργειακού εργοστασίου και με χρήση του αναφερόμενου στο συμβόλαιο φυσικού αερίου.
Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας τοποθετείται εντός 40 μηνών από το άνοιγμα ανεκκλήτου πιστώσεως (Letter of Credit).
Το ανεκτέλεστο έργων της ΜΕΤΚΑ ενισχύεται κατά 680 εκατ. ευρώ με το σύνολο να διαμορφώνεται στο ποσό των περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Περίπου 90% του ανεκτέλεστου της εταιρίας τοποθετείται στο εξωτερικό, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης προσαρμογής της στρατηγικής της ΜΕΤΚΑ για διεθνή παρουσία μέσω της επέκτασής σε αγορές με αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και χαμηλή εξάρτηση από την εγχώρια αγορά.
Μετά την ανάληψη δύο έργων προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ που ήδη εκτελούνται στην Τουρκία και δύο έργων στη Συρία προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα ήδη εκτελείται, η παρουσία της ΜΕΤΚΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθίσταται πλέον πρωταγωνιστική.
Η διοίκηση της εταιρίας στην ίδια ανακοίνωση, εκφράζει για ακόμα μια φορά δημόσια τις ευχαριστίες της στα στελέχη της εταιρείας για την εξαιρετική δουλειά και την επίδοση τους, καθώς και στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στην Πρεσβεία της χώρας μας στη Δαμασκό για την αμέριστη υποστήριξή τους.
http://www.kathimerini.gr/
Δείτε τη σχετική ανακοίνωση.
ΜΕΤΚΑ: Συμφωνία για θερμική ενεργειακή μονάδα στη Συρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: