Για τις εκλογές και τη Λιβαδειά
Τις σκέψεις του για τις επικείμενες τοπικές εκλογές μοιράζεται μαζί μας ο αναγνώστης Κ. Τσ. Δείτε.
"Με αφορμή τις καλλικρατικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα ήθελα να μοιραστώ με τους συντοπίτες μου κάποιους προβληματισμούς αλλά και σκέψεις. Πολλοί ίσως να μην δώσουν καθόλου σημασία , άλλοι ίσως απλά να προβληματιστούν. Εδώ και ένα μήνα από τότε που άρχισε η διαδικασία των εκλογών τα κόμματα εξουσίας και μη , ταύτισαν τη διαδικασία των τοπικών εκλογών με ένα άτυπο δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του περιβόητου μνημονίου. Αμέσως αμέσως δηλαδή ο πολίτης μπαίνει σε μια λογική εθνικών εκλογών και όχι τοπικών , από όπου θα προέλθουν άρχοντες τοπικοί , που θα πράττουν με γνώμονα το καλό της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή χάνεται αυτό που λέγαμε πιο παλιά , ότι θα ψηφίσω πρόσωπο, τώρα καλούμαστε να ψηφίσουμε πολιτική.
Αλλά ας έρθουμε και στο κομμάτι του της Λιβαδειάς που μας απασχολεί. Πιστεύω όλοι να κατανοούμε ότι έχουμε μείνει αρκετά πίσω στην ανάπτυξη της περιοχής. Είμαστε τόσο κοντά από την πόλη των εξελίξεων ,την Αθήνα , μα τόσο μακριά από την εξέλιξη. Η Λιβαδειά στάσιμη πάντα. Διώχνει τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τα παιδιά της.
Ήρθε το πανεπιστήμιο στη Λιβαδειά και όλοι το είδαμε ως μορφή πλούτου και όχι μοχλό πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Ποιος βρέθηκε να χαρακτηρίσει μια περιοχή ως πανεπιστημιούπολη ή να δώσει ένα κτίριο με υποδομές και σύγχρονο; Ποιος έκανε μια εκδήλωση για να αγκαλιάσει και να υποδεχτεί τους νέους φοιτητές; Ποια επιχείρηση προχώρησε σε μείωση τιμών για τους φοιτητές; (σημείωση: ακόμη και το ΚΤΕΛ ΕΠ.ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ δεν προχώρησε σε σχεδίαση αστικών γραμμών μέσα στην πόλη για την εξυπηρέτησή τους ή δεν άλλαξε τη λογική του , τα φοιτητικά του εισιτήρια με επιστροφή συνεχίζουν να εκδίδονται μόνο στα γραφεία του ΚΤΕΛ που για να πάει κάποιος εκεί χρειάζεται ταξί). Που είναι οι εστίες για τη διαμονή ή τη σίτιση των φοιτητών που έχουν οικομική ανάγκη , όπως σε άλλες περιοχές; Που είναι η σύνδεση της δημοτικής βιβλιοθήκης με το πανεπιστήμιο; Να αγοράζονταν βιβλία απαραίτητα για το Τμήμα από τη Δημοτική βιβλιοθήκη. Αν υπήρχαν οι υποδομές θα έπρεπε να προχωρήσει και η διεκδίκηση και άλλων τμημάτων.
Είναι αδιανόητο ο προαστιακός να μην βρεθεί στη Λιβαδειά και να μην υπάρχει επαρκή σύνδεση σιδηροδρομική με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Χαλκίδα, αφού το Κτελ αδυνατεί να την προσφέρει.
Είναι τραγικό να μην έχει αναπτυχθεί το παράκτιο κομμάτι της Έρκυνας που ξεκινάει από την Κρύα και καταλήγει στα Κτελ.(με τη μορφή αγροτουρισμού και παραδοσιακών κτηρίων με πέτρα που θα παρέπεμπαν στη βιομηχανική εποχή). Θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε σοβαρά την κοντινή απόσταση από την Αράχοβα, τους Δελφούς και τον Όσιο Λουκά. Φυσικά δεν μπορεί η δημοτική περιουσία και περιουσία πρωτίστως όλων των πολιτών να βρίσκεται εγκαταλελειμμένη και έρμαιο κάθε επιτήδειου όπως το ΞΕΝΙΑ.
Η Λιβαδειά( και πολύ περισσότερο τώρα ως νέος Καλλικρατικός Δήμος) ,καλώς ή κακώς περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι καλλιεργήσιμης αγροτικής γης . Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να στηρίξει τους αγρότες μέσα από συμβουλευτικά κέντρα αγροτικής παραγωγής και εκδηλώσεις προώθησης των προϊόντων τους.
Αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.Σας ευχαριστώ πολύ".
PS1: Αυτά είχα να πω και ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λεβαδέων οφείλουν να λάβουν σαφή θέση για το Πανεπιστήμιο Στερεάς στη Λιβαδειά
PS2: Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει αμέσως να λειτουργήσει
4 σχόλια:
Τι τι τι και γιατί;
Τι το θέλουμε το Ξενία!!!!!
Τι το θέλουμε το Πανεπιστήμιο!!!!!
Τι τη θέλουμε τη Πλατεία!!!!!
Τι το θέλουμε το πράσινο (πάρκα – κήπους- παιδικές χάρες)!!!!!
Τι τους θέλουμε τους πεζοδρόμους !!!!!
Τι τα θέλουμε όλα αυτά που θέλει μια Σύγχρονη Πόλη!!!!!!!!!!!!!!
Εμάς χωριό μας κατάντησαν και χωριό μας θέλουν όλοι τους ………………
Συμπολίτες μου Να Ξεσηκωθούμε τώρα είναι ακόμη ώρα, αύριο θα είναι πολύ Αργά.
Ενόψει των δημοτικών εκλογών μια τάση απολογισμού μας πιάνει όλους μας και αρχίζουμε να απαριθμούμε τις ελλείψεις της πόλης μας και τα διάφορα προβλήματα που μας απασχολούν. Έτσι χωρίς προτεραιότητα και με πολύ παράπονο καταλήγουμε να διατυπώνουμε ρητορικά ερωτήματα που μένουν από όλους αναπάντητα. Όπως ακριβώς και ο συντάκτης αυτής της επιστολής.
Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι ποτέ οι Δήμαρχοι δεν παρουσιάζουν ένα αναλυτικό και δεσμευτικό πρόγραμμα ενεργειών και ένα αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει ο συγκεκριμένος δημότης στις προεκλογικές διακηρύξεις προ τετραετίας, θα δει κάπου χωμένες ως διακηρύξεις υποψηφίου αυτές τις ιδέες που σήμερα εκφράζει. Που χάθηκαν λοιπόν όλα αυτά; Στην μετάφραση από ιδέες και όραμα σε πρακτικό πρόγραμμα ενεργειών και κυρίως στην διαμόρφωση του πίνακα προτεραιοτήτων.
Επειδή τα λεφτά για όλα όσα υπόσχονται δεν υπάρχουν, οι νέοι δήμαρχοι αισθάνονται ανασφαλείς και αντί να ενημερώσουν τους δημότες για το τι πρόκειται να κάνουν, τα αφήνουν όλα στην καθημερινότητα και σε ότι φέρει η χωρίς πρόγραμμα διεκδίκηση και το αλισβερίσι τους με την κεντρική εξουσία και τους τοπικούς βουλευτές.
Αυτό στην περίπτωση που η κατάληψη του ύπατου δημοτικού αξιώματος δεν αναπτύσσει στους δημάρχους τάσεις κατάχρησης της εξουσίας και σκλάβωμα τους σε ταπεινά κίνητρα παράνομου πλουτισμού και ευνοιοκρατίας.
Και στις δύο περιπτώσεις θα μένουν χωρίς ανταπόκριση τα ερωτήματα του φίλου Λιβαδείτη ή του Βοιωτού. Οι φωνές των οπαδών των υποψηφίων, προϊούσης της προεκλογικής περιόδου, σε λίγες ημέρες θα τα σκεπάσουν εντελώς.
Αυτή η ντροπή του κλειστού ΞΕΝΙΑ του μακράν ωραιότερου καφέ της πόλης μας και όχι μόνο θα κρατήσει πολύ;;;!
Κι ύστερα έχουν και μούτρα να ζητάνε ψήφο οι κύριοι αυτοί που πάνε από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο;
Τι να μας πουν απ τη θητεία τους δηλαδή; θα τυπώσουν στα προεκλογικά τους φυλλάδια ότι δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ και ότι επί ημερών τους έκλεισε και κάηκε το ΞΕνία; Αν φύγει και το Πανεπιστήμιο ,ας αλλάξουν νομό.
Φτάνει πια η μετατροπή της Λιβαδειάς σε Άνω Ραχούλα!
"E ρε κατακαημένε Γκόρτσο τί όνειρο να βλεπες χτες το βράδυ..."
(Τζένη - Τζένη)
Δημοσίευση σχολίου