Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Eφυγε ο Πολ Σάμιουελσον

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας Πολ Σάμιουελσον, ο άνθρωπος που εισήγαγε τη μαθηματική ανάλυση στα οικονομικά. Καθηγητής για δεκαετίες στο ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology), ο Σάμιουελσον εργάστηκε επίσης για τη διαμόρφωση φορολογικών πολιτικών, ενώ έχει γράψει βιβλία που έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια φοιτητές.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος προσέφερε πολλά σε διάφορους τομείς της οικονομικής επιστήμης, αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη συμβολή του στην εφαρμογή της μαθηματικής ανάλυσης στην ισορροπία μεταξύ τιμών και ζήτησης.
Ο Πολ Σάμιουελσον ήταν ο πρώτος Αμερικανός που πήρε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, το 1970, τη δεύτερη μετά τη δημιουργία του βραβείου για τον συγκεκριμένο κλάδο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP, Reuters

3 σχόλια:

βοιωτός είπε...

Μέγας ο μακαρίτης αλλά οι Ελληνες προτιμούσαν να διαβάζουν άλλους...

Μέτοικος είπε...

Οι Έλληνες γενικώς δεν διαβάζουν. Ούτε τον εκλιπόντα, ούτε τους άλλους...

Υπνοβάτης είπε...

Αν δεν απατώμαι,
ο εκλιπών υπήρξε επικεφαλής
του οικονομικού επιτελείου του Τζ.Φ.Κέννεντυ στον οποίον έκανε και πολλά ιδιωτικά σεμινάρια οικονομίας. Όταν ο Κέννεντυ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ το 1960, αν και του πρότεινε να γίνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών, εκείνος, πιστός
στις αρχές του, αρνήθηκε αυτήν αλλά και κάθε άλλη κυβερνητική θέση για να μην απωλέσει την ελευθερία να γράφει αυτά τα οποία πρέσβευε χωρίς περιορισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες.