Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Κυκλοφορεί η ΒΟΙΩΤΙΑ2

Η νέα ανάγνωση της τοπικής πραγματικότητας μέσα από τα ουσιαστικά, δομικά στοιχεία τα οποία την συγκροτούν, που πρότεινε στο πρώτο της τεύχος η ΒΟΙΩΤΙΑ, συνάντησε σημαντική αποδοχή. Οι ακαδημαϊκοί, οι λόγιοι, οι δημοσιογράφοι, οι ειδικοί εξέφρασαν θετικές έως κολακευτικές γνώμες για την έκδοση του περιοδικού μας. Ολοι συμφώνησαν στο ότι πρόκειται περί εντυπωσιακής εκδοτικής πρωτοβουλίας, αλλά και όλοι συναίνεσαν -με διαβαθμίσεις- στο ότι η ΒΟΙΩΤΙΑ αποτελεί εξαιρετικό δείγμα περιοδικού, με πανελλήνιες αξιώσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις οι κρίσεις των επαϊόντων για τη ΒΟΙΩΤΙΑ υπήρξαν γραπτές και με τον καιρό θα τις δημοσιεύσουμε όλες, αρχίζοντας με τον εκλεκτό κ. Κώστα Ρεσβάνη, που στην ειδική για περιοδικά στήλη του στη μεγάλη και έγκριτη εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικά λόγια στο εκδοτικό μας εγχείρημα (σελ. 27).
Από την άλλη πλευρά ενθουσιωδώς δεκτή έγινε η ΒΟΙΩΤΙΑ από τους απλούς, τους μέσους αναγνώστες. Πολλοί με επιστολές, πολλοί με συνδρομές και στην κυριολεξία δεκάδες, γνωστοί και άγνωστοι, που θεώρησαν καθήκον τους να επιδώσουν τα συγχαρητήριά τους εισάγουν νέες ορίζουσες στη θεματική του περιοδικού μας και μας επιφορτίζουν με νέα καθήκοντα: να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε το ενδιαφέρον τους για όσα μας ενώνουν, από το παρελθόν μυστηριακά και από το μέλλον αναπτυξιακά.

Το δεύτερο τεύχος αυτό επιχειρεί: χωρίς να αφίσταται της εξαρχής διατυπωμένης πεποίθησης της συντακτικής ομάδας για το τι κάνει μια ιστορία άξια δημοσίευσης υπεισέρχεται σε ζωντανούς χώρους, όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των ανθρώπων, των δρώντων υποκειμένων στη διαμόρφωση μιας πραγματικότητας που μας αφορά.


Tο 2ο τεύχος περιλαμβάνει το πρώτο μέρος μιας μελέτης για εκείνο που χαρακτηρίστηκε το διασημότερο ποίημα του 20ου αιώνα, την «Ερημη Χώρα» και τον δημιουργό της, τον νομπελίστα ποιητή Τ.Σ. Ελιοτ.
Επίσης υπάρχει μια έρευνα για τον Λιβαδείτη στρατηγό Δημήτριο Ιωάννου, ο οποίος φαίνεται ότι ενέπνευσε με τα στρατιωτικά κατορθώματά του τον μεγάλο Ελληνα μουσουργό Αιμίλιο Ριάδη.
Η πρώτη ελληνική εφημερίδα με το όνομα «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1790 στη Βιέννη και από την πρώτη στιγμή κάλυψε δημοσιογραφικά τα ανδραγαθήματα του μεγάλου Βοιωτού ναυμάχου Λάμπρου Κατσώνη. Δείτε στη σελ. 18.
Ενα μεγάλο παιχνίδι
, ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό ματς έγινε στη Λιβαδειά στις 3 Ιανουαρίου 1973. Ο Λεβαδειακός, ομάδα Β’ Εθνικής τότε κέρδισε τον μεγάλο Αρη Θεσσαλονίκης με 1-0 και τον απέκλεισε από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδος. Η ΒΟΙΩΤΙΑ θυμάται και συναντά τους πρωταγωνιστές εκείνου του αξέχαστου αγώνα.

Τέλος μια συζήτηση για την πολιτιστική καχεξία στη Λιβαδειά. Η ΒΟΙΩΤΙΑ συνομιλεί με τον νυν και τον πρώην πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λεβαδέων και καταλήγουν σε λύσεις...

2 σχόλια:

Ροζαλία είπε...

καλή χρονια, δημιουργική, γεμάτη,σημαντική και κυρίως...γλυκιά!!

βοιωτός είπε...

Χρόνια Πολλά Ροζαλία, καλή χρονιά.