Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Εχουμε σχέδιο και παράγουμε έργο για την υπέρβαση της κρίσης, λέει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Μπούγας

Ο Γιάννης Μπούγας, ο νεαρός δικηγόρος από την Αμφισσα, έγινε υφυπουργός Ανάπτυξης στην εποχή μιας πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης που θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την πολιτική του καριέρα. Ομως δεν φαίνεται να πτοείται. Αντιθέτως για τον κ. Μπούγα η οικονομική κρίση μάλλον φαντάζει ως μια ευκαιρία για την προώθηση της ανάπτυξης μέσω και της αμέριστης υποστήριξης του πρωθυπουργού που προσφάτως επισκέφθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης και ζήτησε "... κάθε εβδομάδα να υπάρχει και μια νέα δράση για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών".

Σε όλες τις περιπτώσεις ο Γιάννης Μπούγας είναι διατεθειμένος να εργαστεί σκληρά για να επιτύχει, εν μέσω τρικυμίας, τριών ειδών στόχους. Εθνικούς: για την υπέρβαση της κρίσης με το μικρότερο δυνατόν κόστος για τη χώρα. Κομματικούς: για τη μάχη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές αλλά κυρίως στις εθνικές εκλογές. Και προσωπικούς: για να δικαιώσει την εμπιστοσύνη του Κώστα Καραμανλή και για να κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα που συνίσταται στην αξιοποίηση της κυβερνητικής εξουσίας προς όφελος των πολιτών (χωρίς φυσικά να λησμονεί τη Φωκίδα). Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ο υφυπουργός κ. Μπούγας παραχώρησε προς τη viotia και όπου αναφέρεται διεξοδικά στον ενεργειακό σχεδιασμό για τη Βοιωτία και στα έργα που δρομολογούνται στη Φωκίδα.

-Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις σοβούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και πόσο μπορεί να συμβάλει το ΕΠΑΝ ΙΙ στον περιορισμό των επιπτώσεων;

-Βρισκόμαστε στη μέση μίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, της μεγαλύτερης στη μεταπολεμική περίοδο, η οποία αναπόφευκτα επηρεάζει και τη χώρα μας. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις δυσκολίες που δημιουργεί στον επιχειρηματικό κόσμο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Ανάπτυξης εστιάζει την πολιτική του αφ’ ενός στην παροχή ρευστότητας στην αγορά, αφ’ ετέρου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης, με την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων.

Σήμερα με ικανοποίηση μπορούμε να ανακοινώσουμε τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ Ι) του Γ΄ΚΠΣ, προϋπολογισμού 6 δις €. Η απορρόφηση του προγράμματος βρίσκεται πλέον κοντά στο 100%, ενώ μέσω αυτού εγκρίθηκαν άνω των 25.000 επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης.

Στην ίδια κατεύθυνση προχωρούμε ακόμη πιο αποφασιστικά κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, ενεργοποιώντας το ΕΣΠΑ και, σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ).

Η δημόσια δαπάνη των δράσεων που προκηρύσσονται σταδιακά εντός του έτους ανέρχεται σε 1,3 δις ευρώ, κατευθύνουμε, δε, αυτές στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας, της καινοτομίας, της εισόδου σε μη κορεσμένες αγορές και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας προς όφελος όλων.

Παράλληλα, παρείχαμε μέσω του ΤΕΜΠΜΕ σημαντική ρευστότητα ύψους 3,2 δις ευρώ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη διατήρηση 120.000 θέσεων εργασίας, μεσούσης της κρίσης. Στο τέλος της α’ φάσης καλύφθηκαν περίπου 30.000 επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος της β’ φάσης θα έχουν δανειοδοτηθεί με εγγύηση κεφαλαίου από το ΤΕΜΠΜΕ συνολικά 80.000 περίπου επιχειρήσεις για δάνεια άνω των 9 δις ευρώ.

Στο Νομό Βοιωτίας ειδικότερα, εκτελέστηκαν 400 έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΠΑΝ Ι συνολικού προϋπολογισμού 303 εκατ. €., μεγάλο μέρος των οποίων αφορά βιομηχανικές και ενεργειακές επενδύσεις. Οι πόροι που διοχετεύτηκαν στο νομό σας είναι ιδιαίτερα υψηλοί, καθώς αντιπροσωπεύουν το 60% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω του ΕΠΑΝ Ι. Ανάλογες ευκαιρίες χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων για την περιοχή προκύπτουν και από το ΕΠΑΝ ΙΙ. Ήδη, από το πρόγραμμα εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου δανείων κεφαλαίου κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του ΤΕΜΠΜΕ έχουν χορηγηθεί στο Νομό Βοιωτίας δάνεια ύψους 38,3 εκατ. € σε 306 επιχειρήσεις, προσφέροντας σημαντική ρευστότητα στην τοπική αγορά στη δύσκολη αυτή περίοδο.


-Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες μέσω ΕΠΑΝ ΙΙ για επιχειρηματίες. Πείτε μας με δυο λόγια πώς μπορεί να ωφεληθεί ένας επιχειρηματίας από τις δράσεις του ΕΠΑΝ ΙΙ ή κάποιος που σκοπεύει να ανοίξει επιχείρηση.

-Σχεδιάσαμε το ΕΠΑΝ ΙΙ ώστε αφενός να ενθαρρύνουμε καινοτόμες προτάσεις και αφετέρου να απευθυνθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες. Γι’ αυτό και διασφαλίσαμε κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 3,2 δις ευρώ, που με την προσθήκη της ιδίας συμμετοχής θα ξεπεράσουν τα 6,3 δις ευρώ.

Ήδη, στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ξεκινά η κατάθεση προτάσεων για τα προγράμματα Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι δράσεις των δύο προγραμμάτων αποσκοπούν στη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων από νέους 18 μέχρι 39 χρονών και από γυναίκες ηλικίας μέχρι 55 ετών. Οι υποβαλλόμενες προτάσεις θα έχουν προϋπολογισμούς που θα ξεκινάνε από 30 χιλιάδες ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 200 χιλιάδες ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου θα ανέρχεται στο 50% και στο 60% για τα νησιά. Ο μηχανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έγκαιρη αξιολόγησή τους ώστε να διοχετευτούν άμεσα οι πόροι στην παραγωγή.

Περαιτέρω, ανακοινώνουμε σύντομα δύο νέα καινοτομικά προγράμματα για την προώθηση της «πράσινης επιχειρηματικότητας». Πρόκειται για τα προγράμματα «Πράσινη Επιχείρηση 2009» και «Πράσινες Υποδομές 2009», ύψους 60 εκατ. ευρώ, επιδοτούμενα σε ποσοστό έως 50% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.


-Υπάρχουν ειδικές ανακοινώσεις για τη Φωκίδα, κάποια έργα ή μέτρα ειδικά για την περιοχή;

-Βελτιώνοντας τις δημόσιες υποδομές, από το οδικό δίκτυο έως τις ψηφιακές ευκολίες, και δίνοντας κατάλληλα κίνητρα, έχω τη βεβαιότητα ότι η Φωκίδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να παράσχει θέσεις εργασίας για όλους όσους επιθυμούν να μείνουν και να δημιουργήσουν εκεί, μακριά από τους αγχωτικούς ρυθμούς ζωής των μεγαλουπόλεων.

Από το 2004 και μετά, ξεπεράσαμε την έλλειψη σχεδιασμού δεκαετιών και κινούμαστε δραστήρια προς τον στόχο που σας ανέφερα. Αξιοποιούμε πλήρως το Γ’ ΚΠΣ για την κατασκευή οδικών και άλλων υποδομών, πετύχαμε πρωτόγνωρο για τη Φωκίδα ύψος συνολικής επιδότησης επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσοστό έως 50%, - ήδη υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ και του τουρισμού - , εφαρμόζουμε ειδικό, ανοικτό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδότηση της πρόσληψης ανέργων σε επιχειρήσεις ή της δημιουργίας της δικής τους μικρής επιχείρησης. Επίσης, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «Παμφωκίς», ύψους 120 εκ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση κυρίως ορεινών περιοχών, όπως της λίμνης του Μόρνου.

Κεντρική θέση στην προσπάθεια αναβάθμισης της οδικής πρόσβασης της Φωκίδας έχουν οι άξονες «Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο» και «Θήβα – Δελφοί – Ιτέα». Ήδη έχει δημοπρατηθεί και ανατεθεί σε μελετητή το τμήμα «Ιτέα – Ναύπακτος», ύψους 4,2 εκ. ευρώ, ενώ στις 26 Μαΐου δημοπρατούνται τα τμήματα «Μπράλος – Άμφισσα», ύψους 4,9 εκ. ευρώ και «Παράκαμψη Αράχωβας», ύψους 2,9 εκ. ευρώ, ενώ έπεται η δημοπράτηση της μελέτης της παράκαμψης Δελφών και ενοποίησης του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου.

Ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο, βελτιώσαμε τους όρους δόμησης και το τίμημα αγοράς οικοπέδου στο ΒΙΟ.ΠΑ Άμφισσας. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την επιχορήγηση της εγκατάστασης σε ΒΙΟΠΑ μέσω σχετικής δράσης του ΕΠΑΝ ΙΙ και το πλέγμα ευνοϊκών ρυθμίσεων του καινούργιου σχεδίου νόμου για τις ΒΙΠΕ, που φέρνουμε σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση, η εγκατάσταση ή η μετεγκατάσταση στα επιχειρηματικά πάρκα, όπως θα λέγονται πλέον, καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστική. Για τα πάρκα της Ιτέας και της Γραβιάς προωθούνται σχετικές μελέτες μέσω του «Παμφωκίς».

-Για τη Βοιωτία τι προβλέπεται; Η ολοκλήρωση του ενεργειακού χάρτη της χώρας αφορά του Βοιωτούς. Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

-Κύρια χαρακτηριστικά της ενεργειακής μας πολιτικής, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και η προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Προς αυτή την κατεύθυνση προκηρύσσουμε σύντομα τη δημιουργία τριών νέων ΕΠΑ στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας με στόχο μέσα στο 2009 να συνδεθούν επιπλέον 85.000 νοικοκυριά με το φυσικό αέριο, δηλ., περίπου 320.000 καταναλωτές.

Ειδικά όσον αφορά στην ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε στην Ελλάδα τη χορήγηση αποκλειστικής άδειας διανομής διάρκειας 10 ετών σε πάροχο που θα προκύψει έπειτα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Η δημιουργία της ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας θα δώσει στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Βοιωτίας τη δυνατότητα επιλογής ενός φθηνότερου και φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου, προσελκύοντας παράλληλα νέες επενδύσεις και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση των τοπικών οικονομικών στη δύσκολη σημερινή συγκυρία.

Ταυτόχρονα, ο προγραμματισμός του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για το 2009 περιλαμβάνει σειρά έργων στη Βοιωτία που είτε ήδη έχουν δρομολογηθεί είτε βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η επέκταση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου έως τη Θίσβη Βοιωτίας, τον Άγιο Βλάση Χαιρώνειας και αλλού, η εγκατάσταση Σταθμού για την τροφοδότηση του δικτύου διανομής της ευρύτερης περιοχής της Θήβας κ.α.

Περαιτέρω, με την απόρριψη της κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα, οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της Βοιωτίας που λειτουργούν και θα λειτουργήσουν στο εγγύς μέλλον, στράφηκαν στις τεχνολογίες Συνδυασμένου Κύκλου φυσικού αερίου και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας. Οι επιλογές αυτές, που διευκολύναμε με τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου 3734/09, αποτελούν τη βέλτιστη δυνατή επιλογή για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της περιοχής, τόσο από πλευράς εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας και κόστους παραγωγής, όσο και από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στηρίζοντας αποφασιστικά το νότιο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.

Παράλληλα με τη διείσδυση του φυσικού αερίου, ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δημιουργούμε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον με νομοθετικά μέτρα που επιταχύνουν την αδειοδοτική διαδικασία και υλοποίηση των έργων ΑΠΕ. Οι δυνατότητες της Βοιωτίας στον τομέα αυτό είναι σημαντικές χάρις στο υψηλό αιολικό, ηλιακό και υδρολογικό δυναμικό της. Ήδη αναπτύσσονται, όπως γνωρίζετε, σημαντικές υποδομές σε αιολικά πάρκα, ενώ η αδειοδοτημένη από τη ΡΑΕ ισχύς αιολικών πάρκων στη Βοιωτία πλησιάζει τα 750 MW.

-Είστε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί την εισαγόμενη οικονομική κρίση, την οποία επιδεινώνουν τα προβλήματα της εγχώριας οικονομίας με κυρίαρχο αυτό του δημοσίου χρέους;

-Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι, παρά την κρίση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι και προβλέπεται και εν συνεχεία να είναι υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο δε δείκτης ανεργίας αντικειμενικά παραμένει χαμηλότερος από πολλές άλλες χώρες.

Αυτό δε συμβαίνει τυχαία. Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. καταβάλαμε μεθοδική προσπάθεια και προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις: μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, θέσπιση νέου επενδυτικού νόμου, απλούστευση διοικητικών διαδικασιών, νέα πτωχευτική νομοθεσία, διείσδυση της ευρυζωνικότητας, δημοπράτηση μεγάλων οδικών έργων που ήδη κατασκευάζονται, επιτυχημένες αποκρατικοποιήσεις, όπως της Εμπορικής Τράπεζας και της Ολυμπιακής Αεροπορίας.


Η σχετική αντοχή της οικονομίας μας στη διεθνή κρίση δε σημαίνει, βέβαια, ότι είναι μικρά τα προβλήματα που και για τη χώρα μας προκαλεί. Μάλιστα, όπως εύστοχα επισημαίνετε, τη θέση μας δυσχεραίνει το τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο κουβαλούμε από το παρελθόν και περιορίζει τις δυνατότητες άσκησης «επεκτατικών» πολιτικών για την αναθέρμανση της οικονομίας. Γι’ αυτό και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τη μείωσή του δεν μας υπαγορεύουν οι «κακοί γραφειοκράτες» των Βρυξελλών, αλλά η ανάγκη να εξοικονομήσουμε εθνικούς πόρους χάριν της παιδείας, της έρευνας, της υγείας, πόρους που σήμερα στερούμαστε για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ταχύνουμε το βήμα μας στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να εξαλείψουμε τις συνθήκες που ευνοούν τη διαφθορά και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, φαινόμενα που δυσαρεστούν και απογοητεύουν τους πολίτες. Είναι επίσης σημαντικό στις βασικές αυτές επιλογές να επιτύχουμε ευρύτερη συναίνεση, όπως έχει προτείνει ο πρωθυπουργός. Η ακατάσχετη κινδυνολογία και η ατεκμηρίωτη κριτική, που επιλέγει συστηματικά η αντιπολίτευση, δεν προσθέτει τίποτα στην αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και υποτιμά την πολιτική ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας, προς την οποία εμείς απευθυνόμαστε, αντίθετα, με έργο, προτάσεις και σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης.


Ποιος είναι ο Ιωάννης Μπούγας

Γεννήθηκε στην Άμφισσα στις 21.10.1964. Είναι παντρεμένος με την Αμαλία Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής M.ed., και έχουν δυο γιους, το Δημήτρη και το Βασίλη, και μια κόρη, τη Σταυρούλα.

Επάγγελμα: Δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω & ΣτΕ.
Σπουδές: Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο έλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο (MASTER) στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο.
Ξένες γλώσσες: Αγγλική και Γερμανική.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες
Εξελέγη βουλευτής Φωκίδος με τη ΝΔ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και επανεξελέγη την 16η Σεπτεμβρίου 2007.

Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες
• 1995-1998 Δημοτικός Σύμβουλος Άμφισσας.

• 1999-2002 Νομαρχιακός Σύμβουλος Φωκίδας.
• 1996-2004 αιρετό μέλος ΝΟΔΕ και ΝΟΜΕΚΕ Φωκίδας.
• Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφιερωμένο στον βοιωτό
Μ΄ πολύ αγάπη
Το πράσινο παπαγαλάκι :
Τόπε, τόπε ο παπαγάλος ειν' ο πόνος τους μεγάλος τόπε, τόπε ο παπαγάλος στου Μαξίμου μπαίνει άλλος!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

boiwte meta thn papathanasi asxolise kai me to mpoyga re megae den pezese me tipota

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικό το έργο του Μπούγα και μακάρι να συνεχίσει έτσι και μετά τις ευρωεκλογές.

Γαλαξιδιώτης