Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Οι βίλες στους Δελφούς

Το γνωστό και όζον θέμα των καταπατήσεων στον Παρνασσό φέρει στην επικαιρότητα πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας Ο Κόσμος του Επενδυτή. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για "οικόπεδο" 23 στρεμμάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών στο οποίο ήδη αναγείρονται πολυτελείς κατοικίες. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αφού σύμφωνα με την καλή εφημερίδα τελευταίος ιδιοκτήτης του οικοπέδου φέρεται ο δήμαρχος Δελφών κ. Καλτσής ενώ οι άδειες για ανέγερση των πολυτελών εξοχικών βασίζονται σε τοπογραφικό του Νικολάου Φουσέκη, νομάρχη Φωκίδας. Φαίνεται να υπάρχει δηλαδή εμπλοκή στην υπόθεση των δύο αιρετών που κατεξοχήν έχουν ταχθεί να προστατεύουν το δελφικό τοπίο.
H viotia δεν υιοθετεί φυσικά τις καταγγελίες
προτού τις εξετάσει αναλυτικά, γι'αυτό και δημοσιεύει μόνο ένα απόσπασμα από το επίμαχο άρθρο. Πάντως και ίσως αυτό είναι σημαντικό, αναφορά στην καταγγελία της εφημερίδας έκανε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου στην χθεσινή ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον, πράγμα που δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ¨σηκώσει το θέμα¨ και λογικά θα το φέρει στη Βουλή. Ο Παπανδρέου σε μια σκληρή αποστροφή του λόγου του είπε ότι '΄όπως σήμερα, διάβασα στον «Κόσμο του Επενδυτή», μια νέα απαράδεκτη πράξη αυτής της κυβέρνησης: τη βεβήλωση του ιστορικού τόπου των Δελφών, με συμπαιγνία κρατικών υπηρεσιών, για να βολέψουν κάποιους ισχυρούς και κάποιους κολλητούς. Καλώ άμεσα την κυβέρνηση να μην κρύβεται και να σταματήσει τις δραστηριότητες αυτές, να αποκαταστήσει πλήρως το πολιτιστικό περιβάλλον των Δελφών".

Εξαιρετικά ενδιαφέρον θα είναι να ανοίξει ο φάκελος των καταπατήσεων στον Παρνασσό και από την πλευρά της Βοιωτίας. Είναι κοινό μυστικό ότι κάποιοι με την ανοχή και τη συνενοχή των υπηρεσιών και των εντεταλμένων της Πολιτείας οργάνων πλουτίζουν παρανόμως και στη Βοιωτία. Ο νομάρχης ο κ. Περγαντάς τι λέει; Ποιες είναι οι τελευταίες ενέργειες, οι τελευταίοι έλεγχοι που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του για τις δεκάδες καταγγελίες; Δεν περιμένουμε απάντηση από τον κ. Περγαντά διότι κανένας έλεγχος δεν έχει γίνει και επειδή οι επιτήδειοι αφήνονται να καταστρέφουν ανενόχλητοι το φυσικό περιβάλλον και στον Παρνασσό όπως και στον Ασωπό . Ομως περιμένουμε και τώρα και σε άλλη ευκαιρία καταγγελίες των αναγνωστών για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτό το όργιο των καταταπατήσεων που προσβάλλει τους πολίτες και αναδεικνύει σε όλη της την έκταση την παθογένεια της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα

Το άρθρο (απόσπασμα) του Κόσμου Του Επενδυτή έχει ως εξής.
Των Αλεξάνδρα Ράπτη, Θοδωρή Παναγούλη
"Μετά την Πάρνηθα ο Παρνασσός και ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών. Οσο και να φαντάζει ανήκουστο σε απόσταση αναπνοής από τον "ομφαλό της γης", μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco από τη δεκαετία του '80, κάποιοι αετονύχηδες αποφάσισαν να χτίσουν. Και έχτισαν. Και ουδείς μέχρι σήμερα δεν τους έχει σταματήσει.
Συγκεκριµένα, στη θέση Του­µπανάρια ή Aλαφόκαστρo του Παρνασσού, µέσα σroν αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, σε ένα «οικόπεδο» 23 στρεµµάτων, βρί­σκεται σήµερα «στα τελειώµατα» συ­γκρότημα πολυτελών εξοχικών κα­τοικιών. Για να έχουν την απαιτού­µενη νοµιµοφάνεια οι εµπλεκόµε­νοι σmν υπόθεση, φρόντισανµέσα από µια σειρά τεχνασµάτων να εµ­φανίσουν την περιοχή εκτός του θε­σµοθετηµένου αρχαιολογικού χώ­ρου. Σηµείο-κλειδί, το τοπογραφικό διάγραµµα του πολιτικού µηχανικού κ. Νικόλαου Φσυσέκη, την αξιοπι­στία του οποίου στηρίχτηκαν (χωρίς να ελέγξουν τίπoτα, παρά την κρί­σιµη θέση του οικοπέδου) οι αρµό­διες Αρχές και εξέδωσαν τις σχετι­κές άδειες.
Όπως όµως αποδεικνύεται από έγγραφο που φέρνει σήµερα σm δη­µοσιότητα ο «ΚτΕ», το οποίο συνέ­ταξε στις 22 Μαϊου ο αρµόδιος δι­ευθυντής Τοπογραφήσεων, Φωτο­γραµµετρίας και κmµατoλoγίoυ του υπουργείου Πολιτισµού, κ
. Άγγελος Καµπουράκης, «η (επίδικη) ιδιο­κτησία Καλτσή βρίσκεται εντός της ζώνης Β' του αρχαιολογικού χώρου Δελφών».
Από τη σύγκριση μάλιστα των συντεταγμένων που καταχωρούνται επισήμως στις υπουργικές αποφάσεις του 1991 και 2007 ως όρια της θεσμοθετημένης ζώνης Β'του δελφικού τοπίου και των όσων περιλαμβάνει το τοπογραφικό διάγραμμα του μηχανικού Νικ. Φουσέκη προκύπτει ότι για να επιτευχθεί η έξοδος της περιοχής από τον προστατευόμενο χώρο "μετακινήθηκε" πάνω από 200 μέτρα η οριογραμμή της αρχαιολογικής ζώνης.
Το γεγονός αυτό δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί καθώς με απόλυτο τρόπο έστω και με καθυστέρηση 6 μηνών για μια εργασία που κάθε μηχανικός θα μπορούσε να διεκπεραιώσει σε λίγες ώρες ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού αποφαίνεται για τον χαρακτήρα της έκτασης και καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό νομιμότητας για τις αναγειρόμενες οικοδομές.
Δυστυχώς, η επίσημη πιστοποίηση της παρανομίας έρχεται κατόπιν εορτής αφού ο οικισμός είναι σχεδόν έτοιμος".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καααλά! Κάποιοι ανακαλύπτουν τις στενές επαφές τρίτου τύπου μεταξύ οικοπεδοφάγων και τοπικών αρχόντων. Ώρα είναι ν' ανακαλύψουν και τον τροχό...

Παρεμπιπτόντως, ότι "η επίσημη πιστοποίηση της παρανομίας έρχεται κατόπιν εορτής αφού ο οικισμός είναι σχεδόν έτοιμος" δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Ο οικισμός όπως χτίστηκε μπορεί πολύ ευκολότερα και να γκρεμιστεί αν όντως είναι παράνομος.

....Χα, χα, χα, που τα βρίσκω ε;

Υ.Γ. Καλά, ο Γιωργάκης δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι Δήμαρχοι και Νομάρχες ΔΕΝ διορίζονται από την κυβέρνηση αλλά είναι αιρετοί; Κι ότι ως εκ τούτου οι Δημοτικές και Νομαρχιακές υπηρεσίες ΔΕΝ είναι κρατικές υπηρεσίες;

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
η Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι κρατική υπηρεσία. Εν ευρεία εννοία και οι υπάλληλοι της Νομαρχίας (π.χ. η Πολεοδομία) είναι κρατικοί υπάλληλοι.
Επιπλέον οι κκ. Καλτσής και Φουσέκης προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό νομίζω είναι το νόημα της δήλωσης Παπανδρέου.

Ανώνυμος είπε...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν εκδίδει οικοδομικές άδειες ούτε μπορεί να αποφανθεί για την τεχνική ορθότητα ενός τοπογραφικού. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΚτΕ, είναι κρατική υπηρεσία - αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού - που φέρεται να διαπιστώνει παρανομία! Το ότι οι κκ. Καλτσής και Φουσέκης προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία τι σημαίνει, ότι ο κ. Παπανδρέου θα έκανε την πάπια αν οι αξιότιμοι αυτοί κύριοι προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ; Το όλο θέμα βεβαίως είναι ότι αν ο οικισμός αποδειχτεί παράνομος θα τολμήσει κανείς να τον γκρεμίσει και να στείλει τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς στον εισαγγελέα;