Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Αυτά είναι τα οικονομικά της ΔΕΥΑΛ-Η απάντηση της viotia

του Δημήτρη Λάμπρου




















Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της viotia (http://viotia.blogspot.gr/2015/04/blog-post_58.html) για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΛ και μια αόριστη αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο εκ μέρους της δημάρχου κας Πούλου - και στη βάση μιας ανακοίνωσης που σε εμάς δεν εστάλη - ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την οικονομική πορεία της εταιρείας.
Στα περισσότερα από 15.000 δημοσιεύματα της viotia δεν υπήρξε ποτέ διάψευση καθώς το ρεπορτάζ μας είναι πάντα έγκυρο και αντικειμενικό. Φυσικά εκείνο που αφορούσε τη ΔΕΥΑΛ δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

Και να γιατί:  Κατ’ αρχάς το 2014 η ΔΕΥΑΛ «μπήκε μέσα». Το 2014 η ΔΕΥΑΛ παρουσίασε μεικτά αποτελέσματα (ζημίες) εκμεταλλεύσεως 165.866,30 ευρώ. Ήταν δηλαδή μια ζημιογόνα χρήση, αυτή είναι η αλήθεια

Τεράστια είναι και τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας, που επιβαρύνουν τη ΔΕΥΑΛ και που για τη χρήση του 2014 ανήλθαν σε 604.238,17 ευρώ. Αυτά τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας μαζί με τους χρεωστικούς τόκους και τα συναφή έξοδα συν τις ζημίες εκμεταλλεύσεως ανεβάζουν τα ολικά αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως, δηλαδή τις ζημίες, για το 2014 στο αστρονομικό ποσό των 723.026,35 ευρώ έναντι 472.109,64 το 2013.


. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών  του 2014 ανήλθε σε 2.024.263,36 ευρώ, μειωμένος κατά 140.000 περίπου από τα 2.162.147,37 ευρώ του 2013 ή ποσοστό 6,5%. Αυτό θεωρείται αρκετά λογικό λόγω της ύφεσης, όμως αν εγκύψουμε στους αριθμούς για το κόστος πωλήσεων, εκεί έχουμε μια αύξηση περίπου 250.000 ευρώ, αφού από 1.939.330,64 στη χρήση του 2013, το 2014 αυξήθηκε στα 2.190.129,66 ευρώ ή ποσοστό 13%. Έχουμε επομένως μείωση του κύκλου εργασιών με ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση του κόστους πωλήσεων, γεγονός που από επιχειρηματική άποψη είναι  τουλάχιστον παράδοξο και ως εκ τούτου απαιτείται μια καθαρή με αριθμούς εξήγηση από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ.

Οι μεγάλες αυτές ζημίες εξισορροπούνται από την αναλογία των κρατικών επιχορηγήσεων στην απόσβεση παγίων στοιχείων,  που αναφέρονται ως έκτακτα και ανόργανα έσοδα και ανέρχονται 653.914,55 ευρώ. Αυτό φυσικά είναι ένα λογιστικό απλώς έσοδο που μπορεί να χρησιμοποιείται για το «συμμάζεμα» του ισολογισμού της ΔΕΥΑΛ, για να κλείσει ευπρεπώς με ζημίες 52.511,37 ευρώ.

Όμως τα προβλήματα της ΔΕΥΑΛ δεν είναι μόνο αυτά. Όπως αναφέρεται στον ισολογισμό και όπως μπορείτε να δείτε στον τρίτο πίνακα που παραθέτω, υπάρχουν οφειλές -πολλές από πριν το 2008- προς τη ΔΕΥΑΛ διαφόρων υπηρεσιών ύψους, την 31 Δεκεμβρίου 2014, 922.208 ευρώ. 

Αυτό το τεράστιο ποσό η ΔΕΥΑΛ το καταχωρίζει στις απαιτήσεις από πελάτες, ενώ είναι σχεδόν απίθανο και σε μερικές περιπτώσεις απολύτως βέβαιο πως τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Όφειλε λοιπόν, ήταν υποχρεωμένη η ΔΕΥΑΛ να σχηματίσει στον προϋπολογισμό της πρόβλεψη για επισφάλειες των ποσών που δεν πρόκειται να εισπράξει και τα οποία ποσά θα επιβαρύνουν φυσικά τις ζημίες της επιχείρησης.

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση των οικονομικών της ΔΕΥΑΛ, αυτές είναι οι αληθινές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε.

Η viotia επικοινώνησε με σημαντικό μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα, που σχολίασε πως οι αριθμοί όπως αναφέρονται στον ισολογισμό είναι καταδικαστικοί για την εταιρεία, η οποία έχει μείωση του κύκλου εργασιών και αύξηση του κόστους πωλήσεων παρότι μονοπώλιο στον τομέα της. Για την ακρίβεια της αποτίμησης των παγίων της εταιρείας εξέφρασε σημαντικές αμφιβολίες θεωρώντας πολύ υψηλά τα ποσά που αναγράφονται στον ισολογισμό της και δεν απέκρυψε την απαισιοδοξία του για την μελλοντική πορεία της ΔΕΥΑΛ. «Προσωπικά και με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η μόνη λύση  που μπορώ να δω για την εξυγίανση αυτής της επιχείρησης είναι μια μεγάλη αύξηση των τιμολογίων της, δηλαδή του νερού και της αποχέτευσης», κατέληξε ο μάνατζερ. 

Αυτόν τον εφιαλτικό δρόμο με τις αυξήσεις των λογαριασμών του νερού σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης είναι που προσπάθησε να αποτρέψει η viotia κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου με το προηγούμενό της δημοσίευμα, το οποίο προκάλεσε τόσες αντιδράσεις. 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας για την άριστη ενημέρωση των πολιτών!
Περιμένουμε πλέον απαντήσεις και όχι παραμύθια

Ανώνυμος είπε...

Να πληρώνει το νερό που καταναλώνει ο Δήμος Λιβαδειάς για τους διάφορους κήπους και το γήπεδο που εκμεταλεύτεται ο Λεβαδειακός όπως προβλέπεται και οχι να φάει την αυξηση στα τιμολόγια ο απλός λαός για να κάνει πολιτική η Πούλου και να απολαμβάνουν τα προνόμοια τους οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΛ με τους μεγάλους μισθούς.
Βοιωτέ για βγάλε τους μισθούς και τις υπερωρίες και τα επιδόματα των στελεχών της ΔΕΥΑΛ να δείς τι μισθούς απολαμβάνουν οι συγκεκριμένοι?

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ με κάλυψες πλήρως για εκκλησία και Λεβαδειακό. Μπράβο για το ρεπορτάζ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια! Να κλείσει η ΔΕΥΑΛ και να περάσουν οι υπηρεσίες στο Δημο.

ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ !

ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΑΝΝΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

βοηθεια μας.

θα κοστίζει το νερό πιο ακριβό από τα αναψυκτικά

Ανώνυμος είπε...

Να βραβευσουν και τους χειρότερους πελάτες !

Ανώνυμος είπε...

παίξτε με άλλο παιχνίδι σωτήρες της πόλης!!!