Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Εισαγωγικά μαθήματα αστρονομίας στη Θήβα

Ξεκινάει σε λίγες ημέρες στη Θήβα ο πρώτος κύκλος "Εισαγωγικών μαθημάτων Αστρονομίας" από τους Φίλους Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας. Τα δύο μαθήματα του πρώτου κύκλου θα πραγματοποιηθούν στη σχολική βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Θήβας, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία. 

Στο πρώτο μάθημα, την Παρασκευή 22 Μαΐου, θα γνωρίσουμε το Ηλιακό μας σύστημα αναλύοντας τη μορφολογία και τις κινήσεις του Ηλίου, των πλανητών και των δορυφόρων τους καθώς και ορισμένων κομητών. Θα μιλήσουμε για τις ηλιακές κηλίδες, την αποπνικτική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, τους παγωμένους δακτυλίους του Κρόνου, τους ποικιλόμορφους δορυφόρους του Δία, τους κομήτες που μας χαρίζουν μοναδικά θεάματα κάθε τόσο κ.α.

Το δεύτερο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιουνίου με θέμα "Αστερισμοί και βασικά αστρονομικά αντικείμενα". Στο πρώτο μέρος θα μιλήσουμε για τους βασικούς αστερισμούς και το πως μπορούμε να τους ξεχωρίζουμε στον νυχτερινό ουρανό. Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με πιο μακρινά αστρονομικά αντικείμενα, όπως σμήνη αστέρων, νεφελώματα και γαλαξίες. Θα παρουσιάσουμε τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται καθώς επίσης τη μορφή και τα χαρακτηριστικά των πιο εντυπωσιακών εξ αυτών.

Μετά από κάθε ομιλία θα πραγματοποιείται παρατήρηση με τα τηλεσκόπια μας στον προαύλιο χώρο του σχολείου, όπου θα μπορούν οι παρευρισκόμενοι να δουν τη Σελήνη, τον Δία και τον Κρόνο, αστρικά σμήνη και νεφελώματα. 

Οι ομιλίες και οι παρατηρήσεις είναι ανοιχτές με ελεύθερη είσοδο για όλους και απευθύνονται σε αρχάριους κάθε ηλικίας! Σας περιμένουμε!

Φίλοι Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: