Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Νέα ελληνογερμανική «μάχη» στο Δίστομο


Ελληνογερμανική «μάχη» στη μνήμη των 218 Διστομιτών που σφαγιάστηκαν στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά -ναζιστικά στρατεύματα κατοχής δόθηκε στο μαρτυρικό Δίστομο.

«Αντίπαλες» ομάδες στο ανακαινισμένο γήπεδο του Διστόμου ήταν ο τοπικός ποδοσφαιρικός σύλλογος «Αμβρυσσέας» και η SJC HOVELRIEGE, ομάδα η οποία αποτελείται από φίλους, εθελοντές και μέλη της κίνησης Γερμανών Νομικών «ΑΚ Δίστομο-Αμβούργο» που παρέχει νομική και ηθική στήριξη στον αγώνα των Διστομιτών, σε διεθνές επίπεδο και αρκετούς Γερμανούς μαθητές που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό.

Οι 50 φίλοι του Διστόμου επισκέφθηκαν και φέτος την χώρα μας συνδυάζοντας διακοπές και... στήριξη υπέρ του αγώνα του Διστόμου και των άλλων ελληνικών χωριών που σφαγιάσθηκαν από τους Γερμανούς την κατοχή. Συνοδευόμενοι από τον δραστήριο αγωνιστή και αντιδικτατορικό Δαμιανό Βασιλειάδη με τα 20 τροχόσπιτα, οι Γερμανοί ακτιβιστές ξεκίνησαν από την Πάτρα, έφτασαν στο Δίστομο όπου φιλοξενήθηκαν από τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας στις εγκαταστάσεις της Παιδικής Κατασκήνωσης στον Άγιο Νικόλαο Παραλίας Διστόμου. Τα μέλη της γερμανικής ομάδας κατέθεσαν στεφάνι στο Μαυσωλείο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών στον ομώνυμο λόφο.

Οι Γερμανοί ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού δίπλα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, είδαν το επετειακό βίντεο και άκουσαν το χρονικό της Σφαγής. Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στο χωριό και συζήτησαν φιλικά με νέους του Διστόμου.

Όσο για το αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα το σκορ ήταν 1-1. Στο ημίχρονο πραγματοποιήθηκε μια ειδική τελετή προς τιμήν των καλεσμένων. Δακρυσμένοι οι Γερμανοί ποδοσφαιριστές και οι συνοδοί φόρεσαν το μετάλλιο της Πόλης του Διστόμου για την Σφαγή στο στήθος τους και σήκωσαν το αναμνηστικό κύπελλο που πήραν. Οι Γερμανοί είχαν στην ενδεκάδα τους μια καταπληκτική σε απόδοση γυναίκα, και εντυπωσιάστηκαν από την ιστορία του συλλόγου «Αμβρυσσέας» που ιδρύθηκε το 1928. Μάλιστα κάλεσαν τους ποδοσφαιριστές του να κάνουν του χρόνου - και κάθε χρόνο - την προετοιμασία τους φιλοξενούμενοι στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας τους, δίπλα στο Ντόρτμουντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: