Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο23 του Ν. 4014 από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λιβαδειάς

Συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο23 του Ν. 4014/2011 παρ. 4, περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων , ρύθμιση αυθαιρέτων , κ.λ.π.

Υποχρέωση επισύναψης δήλωσης και βεβαίωσης με το περιεχόμενο που ορίζει η ως άνω παρ.4  στις δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν την εγγραφή υποθήκης και υποβάλλονται προς καταχώριση στα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία .

 Από τη γραμματική διατύπωση της ως άνω διάταξης προκύπτει σαφώς ότι η απαγόρευση αφορά στη διενέργεια εμπράγματων δικαιοπραξιών εν  ζωή που συντάσσονται μετά τη δημοσίευση αυτού του Νόμου ήτοι την 21-09-2011 και αποσκοπούν στη σύσταση ή μεταβίβαση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 5 παρ. 2 και 22 παρ.3 του Ν. 1577/1985.

Στην παραπάνω περίπτωση εμπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρεία .

Στις περιπτώσεις αυτές εκτός από τα επισυναπτόμενα που προβλέπονται στην παρ.12 του άρθρου 17 του Ν. 1337/1983 επισυνάπτεται δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού με το ειδικότερο περιεχόμενο που ορίζεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου .



Στις συμβολαιογραφικές δηλώσεις του δανειστή περί συναίνεσης για την εξάλειψη υποθήκης δεν συντρέχει η  υποχρέωση να επισυνάπτεται δήλωση του ιδιοκτήτη  και βεβαίωση του μηχανικού της παρ. 4 του άρθρου 23 του Ν. 4014/2011.

Το ίδιο ισχύει και για την δικαστική απόφαση με την οποία διατάσσεται η εξάλειψη υποθήκης .


Όταν  πρόκειται για εγγραφή υποθήκης με τίτλο από το Νόμο ή δυνάμει δικαστικής απόφασης δεν συντρέχει υποχρέωση επισύναψης δήλωσης του ιδιοκτήτη και βεβαίωσης του μηχανικού της παρ.4 του άρθρου 23 του Ν.4014/2011 .

Αντίθετα όταν το δικαίωμα για την εγγραφή υποθήκης παραχωρείται με δήλωση βούλησης του οφειλέτη που περιβάλλεται τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου ή περιέχεται σε ιδιωτικό έγγραφο όπου κατά νόμο αυτό επιτρέπεται (π.χ.δανειστική σύμβαση ) τότε πρόκειται για δικαιοπραξία εν ζωή  και συνεπώς συντρέχει η σχετική υποχρέωση .



Η σχετική δήλωση επίσης δεν απαιτείται κατά την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων αποδοχής κληρονομιάς



Το ίδιο συμβαίνει και κατά την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων με περιεχόμενο την άρση διαλυτικής αίρεσης .



Σύμφωνα  δε με το άρθρο 5 της με αριθμ. 41498/26-09-2011 Κ.Υ.Α  που κυκλοφόρησε στις 30-09-2011 από την έναρξη ισχύος της απόφασης αυτής κατά την κατάρτιση συμβολαιογραφικών εγγράφων με αντικείμενο την σύσταση ή μεταβίβαση εμπράγματου δικαιώματος σε κάθε ακίνητο συμπεριλαμβανομένων των αδόμητων οικοπέδων, γηπέδων και αγροτεμαχίων, προσαρτάται σε αυτά η θεωρημένη βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας του άρθρου 2 παρ.1 της ίδιας απόφασης που εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα μετά τον έλεγχο της πληρότητας του φακέλου που υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον μηχανικό για την ένταξη στη ρύθμιση του άρθρου 24 του Ν.4014/2011 .



                                    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                        ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ-ΛΙΑΣΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: