Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Tο Κέιμπριτζ πρώτο στον κόσμο, 387ο το ΕΚΠ!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Χάρβαρντ εκτοπίζεται από την κορυφή της λίστας με τα καλύτερα πανεπιστήμια. Το βρετανικό Κέιμπριτζ είναι το κορυφαίο, όμως τα αμερικανικά πανεπιστήμια γενικώς κυριαρχούν στη λίστα με τα 400 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο.

Μετά το Κέιμπριτζ και το Χάρβαρντ ακολουθούν κατά σειρά: στην τρίτη θέση το αμερικανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτη (ΜΙΤ), στην τέταρτη το αμερικανικό Γέιλ, στην πέμπτη η βρετανική Οξφόρδη, στην έκτη το Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, στην έβδομη το UCL (Λονδίνο), στην όγδοη και ένατη θέση τα πανεπιστήμια του Σικάγου και της Πενσιλβάνια (ΗΠΑ) και στη 10η θέση το Κολούμπια (ΗΠΑ).

Τη λίστα συνέταξε η εφημερίδα «US News and World Report» με βάση έξι κριτήρια: τη φήμη του πανεπιστημίου στους ακαδημαϊκούς κύκλους, τη φήμη του στους κύκλους των εργοδοτών, την αναλογία καθηγητών-φοιτητών, το ποσοστό των ξένων καθηγητών, το ποσοστό των ξένων φοιτητών και τις αναφορές σε επιστημονικά έντυπα ανά σχολή.

Η διαφορά μεταξύ Κέιμπριτζ και Χάρβαρντ ήταν εξαιρετικά μικρή - μόλις 0,7 βαθμοί - και οφείλεται κυρίως στην πιο εντυπωσιακή αναλογία καθηγητών-φοιτητών του Κέιμπριτζ.

Το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που περιλαμβάνεται στη λίστα είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό της Αθήνας στην 387η θέση. Τερμάτισε πίσω από πανεπιστήμια της Ουγγαρίας, των Φιλιππίνων, του Μεξικού, του Ομάν και της Σαουδικής Αραβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: