Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Στο 50% το κούρεμα

Οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν τους όρους του «γαλλογερμανικού άξονα» για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Μείωση Δέσμευση Μπερλουσκόνι για έκτακτα μέτρα στην Ιταλία. Συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Σχέδια ενίσχυσης του EFSF, ενδεχόμενο βοήθειας από την Κίνα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ανακοινώθηκε πως επήλθε συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζιτών στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν τους όρους του «γαλλογερμανικού άξονα» για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Ετσι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν να παραιτηθούν από το περίπου 50% των απαιτήσεών τους.

Μετά από την επίτευξη της συμφωνίας ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι « Η προσπάθεια των τραπεζών είναι μια προσπάθεια των 100 δισ. ευρώ».

Η είδηση προήλθε από αξιωματούχο της Ε.Ε., ο οποίος ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία με τις τράπεζες να αποδεχθούν ζημίες ύψους 50% των ελληνικών ομολόγων τους, σε μια κίνηση-κλειδί για την επίλυση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη. Ένας άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία, με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: