Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

H Στρατηγού Ιωάννου και η Λιβαδειά

Γράφει ο Γιώργος Μπενέτος
Αρχιτέκτων Μηχανικός

Η πόλη της Λιβαδειάς πρέπει να ξεκινήσει να αντιμετωπίζεται με μια διαφορετική οπτική ματιά.
Πρέπει η πόλη να είναι και να φαίνεται στα μάτια όλων μας πρωτεύουσα του Νομού μας.
Η εικόνα που παρουσιάζει εδώ και χρόνια θα έλεγε κάποιος ψυχρά σκεπτόμενος ότι είναι αισθητικά και λειτουργικά απαράδεκτη.
Με την συντήρησή της να είναι πλημμελής στο σύνολό της , η συνολική εικόνα της παρουσιάζεται  ολοκληρωτικά αποκαρδιωτική.

Παίρνοντας αφορμή από το πρόσφατο πρόβλημα της Στρατηγού Ιωάννου θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για την επίλυση και διευθέτηση της κατάστασης .
Η κριτική που ασκήθηκε στο έργο της διαμόρφωσης της Στρατηγού Ιωάννου από τους κατοίκους της πόλης είναι γνωστή σε όλους μας.
Το πολυσυζητημένο έργο της Στρατηγού Ιωάννου- Βενιζέλου βαρύνει με μεγάλες ευθύνες τους αρμοδίους όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής του, την επιλογή υλικών, τον τρόπο ανάπτυξης και σχεδιασμού του.
Η απίστευτη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται δυστυχώς όλα τα δημόσια έργα στη χώρα μας, συμπυκνώνεται ολόκληρη στη κατασκευή της  Στρατηγού Ιωάννου. Τίποτα από αυτά που προφανώς πίστευαν οι εμπνευστές της δεν πέτυχαν. Χωρίς να υπεισέλθω σε ιδιαίτερα τεχνικά  ζητήματα θα αναφέρω εδώ τα εξής για τους στόχους του έργου :

1)      Xαμηλή ταχύτητα οχημάτων: οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με ειδική διαδρομή ράλι (λύση πιθανώς με ειδικές αυλακώσεις ή σαμαράκια θα ήταν αποτρεπτική για το σκοπό αυτό).
2)      H τροφοδοσία των καταστημάτων: προβληματική.
3)      H πορεία των πεζών: επικίνδυνη και γεμάτη παγίδες (απροσπέλαστη εντελώς για άτομα με ειδικές ανάγκες και γυναίκες με παιδιά ή καρότσακια).
4)      Χώροι για στάση αυτοκινήτων με σκοπό τον ανεφοδιασμό των κατοίκων της περιοχής: ελλιπείς και λάθος χωροθετημένες.
5)      Πράσινο: σχεδόν ανύπαρκτο στο μεγαλύτερο τμήμα της οδού
Και το σημαντικότερο
6)      Επιλογές υλικών και τρόπου κατασκευής εμφανώς αποτυχημένη .

Θα περίμενε κανείς από τη νέα δημοτική αρχή να αντιληφθεί ,να προγραμματίσει,
και να διορθώσει τη προβληματική αυτή κατάσταση που παρουσιάζεται σε όλη τη πόλη, και ειδικά στη Στρατηγού Ιωάννου που το πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό παρουσιάζεται πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα να οδηγεί  σε απόγνωση τους κατοίκους και εμπόρους της περιοχής.

Η άσφαλτος στις λακκούβες από τους κυβόλιθους απαξιώνει και γελοιοποιεί όμως ολοκληρωτικά το νέο αυτό έργο που δεν έχει καν παραληφθεί ακόμα από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.
Μαζί του όμως απαξιώνει στα μάτια των κατοίκων και των επισκεπτών ολόκληρη την πόλη της Λιβαδειάς, κάνοντάς την να φαίνεται (όχι βέβαια μόνο από αυτό το γεγονός) σαν μια πόλη-χωριό αφημένο στη τύχη του .

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ta magazia tis str.iwannou exoun plirwsei me to kleisimo tou dromou pollous mines kai meres kairos na plirwsei kai aftos pou ef8inete.....
den antexoume alo
8a to kanoume KERATEA

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΑΠΑΤΑ Η ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ Ο Κος ΜΠΕΝΕΤΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΗΑΣΜΟ ΤΟΥ Κου ΤΣΙΦΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ.

ALEX είπε...

Εχετε καταλάβει ότι υπάρχουν πολλά τέτοια προβλήματα οδοποιίας στην Λιβαδειά? Ας μην τα φορτώσουμε όλα στη νυν δημοτική αρχή, ας τα εντοπίσουμε και να τους δώσουμε την ευκαιρία να τα διορθώσουν.Για την οδό Καραγιαννοπούλου? την Γιαννούτσου?την πρώην Πεσ.Μαχητών? όλο μπαλώματα είναι. Για την Αθηνών όπου το κάθε μαγαζί βγάζει και ένα σταντ απ΄ έξω μην του πιάσουν το χώρο? δεν θα ενδιαφερθεί κάποιος? Εχουν άδεια μήπως αυτά τα καταστήματα? Πρέπει να γίνουμε ρουφιάνοι να το καταλάβουν κάποιοι? Δίας λέγεται, Δημοτική αστυνομία λέγεται? ποιός ειναι υπεύθυνος γι αυτό το θέμα?
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

μερικεσ ερωτησεις
το εργο εχει παραδοθει?
το εργο εχει γινει συμφωνα με τισ προδιαγραφες τησ μελετης?
ποιος εκανε το εργο?
πηρε τα χρηματα του?
ποιοσ φορεασ ηταν ο επιβλεπον?
το εργο σε ποια δημοτικη αρχη εγινε?
θα σοβαρευτουμε ποτε?
νομιζετε οτι ο κοσμος εξακολουθει να μην βλεπει και να μην θυματε?

Ανώνυμος είπε...

Η ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΗ ΤΕΛΕΙΩΣ.....ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΤΑΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.....ΕΠΟΝΟΜΑΖΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΩΣ Η ΟΔΟΣ ΤΡΥΚΥΜΙΑΣ...........ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΠΑΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.........ΤΙ ΕΙΠΑΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕ??????????

Ανώνυμος είπε...

Αχ βρε Έλληνα, νυν δημοτική αρχή και πρώην δημοτική αρχή! Μα η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει να λύσει και τα όποια προβλήματα υπάρχουν απο την προηγούμενη.

Ανώνυμος είπε...

Βάλτε ένα ..έστω ψευδώνυμο ρε παιδιά να κάνουμε και τον διάλογό μας!!!
Δεν κάνει να κρυβόμαστε στο δάχτυλό μας, ψέματα λέμε?
Φανταστείτε τι διορθώσεις πρέπει να γίνουν απ' την αρχή.Προπάντον όμως μας λείπει και η ΠΑΙΔΕΙΑ, όπου αντί να συμβάλλουμε όλοι στην 'καθαρή πόλη'την κάνουμε χαβούζα ..για να εκδικηθούν κάποιοι την ΕΚΑΣΤΟΤΕ δημοτική αρχή.
Το ψάρι λοιπόν από που βρωμάει?

Ανώνυμος είπε...

Η αληθεια πληγωνει...
ομως ο Μπενετος λεει αληθειες

Ανώνυμος είπε...

Οι δρόμοι είναι άθλιοι, κανείς δεν τους φτιάχνει και κανείς δεν ασχολείται. Πληρώνουμε και μας κοροιδεύουν. Ακόμα περιμένουμε να υλοποιήσει ο δήμαρχος το πολυσέλιδο πολυτελές προεκλογικό φυλλάδιό του.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΙ ΧΡΗΜΑ ΡΕ ΜΑΓΓΕΣ ΠΟΛΥΞΕΡΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ? ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ? ΕΔΩ ΛΕΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ . ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΤΕ . ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΚΩΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ ? ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ? ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ? ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ ? ΡΕ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ . ΔΙΩΞΕ ΤΗΝ ΣΑΒΟΥΡΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ . ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΛΟΥΦΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΣ ? ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ Ο ΤΣΙΦΗΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ .

Ανώνυμος είπε...

ο υπευθυνος για τα δημοτικα εργα αντιδημαρχος μηπως γνωριζει καποιος να μασ πει ποιος ειναι ?
γνωριζει κατι απο το αντικειμενο η τον βαλανε για διακοσμητικο στοιχειο σε αυτη την θεση? τοσο δυσκηνητο σχημα δημου μαλον δεν υπαρχει αλλο στην ελλαδα . παπαγγελη να τουσ χαιρεσαι ολους τουσ ακριβοπληρωμενουσ συνεργατες σου . μαζι θα σας κραξει ο κοσμος