Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

«Αστρον», ο αθηναϊκός κινηματογράφος «θύμα» του νεοελληνικού παραλογισμού

Η πρόσοψη του κινηματογράφου «Αστρον» στην οδό Κηφισίας 37, στους Αμπελοκήπους. Χτίστηκε πριν από 54 χρόνια με σχέδια του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη. Το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί την κατεδάφισή του προκαλώντας πολλές αντιδράσεις από την κοινωνία των πολιτών.
Νικος Bατοπουλος

Σε ποιον να το πεις και να σε πιστέψει αλλά στην Ελλάδα που έχουμε δει τα πάνω κάτω, η καταδίκη ενός κινηματογράφου ίσως μοιάζει με υποσημείωση... Για χιλιάδες, όμως, Αθηναίους που μεγάλωσαν σε αυτήν την πόλη, την οποία ακόμη αγαπούν και πονούν, η κατεδάφιση του «Αστρον» (αν τελικώς προχωρήσει γιατί υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις) είναι ένα ακόμη «ξερίζωμα». Η όψη του, εκεί στην πολυσύχναστη Κηφισίας στον αριθμό 37, είναι γνώριμη και οικεία, ένα αθηναϊκό σινεμά που γεννήθηκε το 1957 και για μισόν αιώνα (έως το 2008 που έπαψε να λειτουργεί) χαμήλωνε κάθε βράδυ τα φώτα και άναβε την οθόνη. Αν το δει κανείς αισθητικά, είναι ένα κτίριο που χτίστηκε αποκλειστικά για χρήση κινηματογράφου και μάλιστα σε σχέδια του επιφανούς αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη, με αδρές γραμμές Αρ Ντεκό. Αν το δει κανείς ιστορικά, είναι ένα κτίριο που ταυτίστηκε με την ανάπτυξη της μεσοαστικής Αθήνας μετά το 1950 και σηματοδότησε την ψυχαγωγία γενεών και γενεών Αθηναίων. Αν το δει κανείς συναισθηματικά, τότε σηκώνει τα χέρια ψηλά...

Βροχή πέφτουν τα σχόλια των Αθηναίων στο Διαδίκτυο, στην εφημερίδα λάβαμε μηνύματα και τηλεφωνήματα. «Μα, καλά τι ακριβώς κάνει αυτό το ΥΠΠΟΤ;», είναι η μόνιμη επωδός... Συνεδρίασε το αρμόδιο όργανο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στις 7 Ιουλίου και ψήφισε. Τέσσερα μέλη υπέρ της προστασίας του «Αστρον» και τέσσερα μέλη υπέρ της κατεδάφισης.

Οπως μας ενημερώνει ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Monumenta, που μάχονται υπέρ της διατήρησης του «Αστρον», «η πλειοψηφία κατά του χαρακτηρισμού επιτεύχθηκε με τη διπλή ψήφο του προέδρου, εκείνη την ημέρα του νομικού συμβούλου που προήδρευε στη θέση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΤ», της κ. Λίνας Μενδώνη.

Ας πάρουν την ευθύνη να λογοδοτήσουν απέναντι στην κοινωνία και ας πουν, όσοι υποστηρίζουν ότι το «Αστρον» δεν είναι τοπόσημο των Αμπελοκήπων, ότι έχουν καθαρή τη συνείδησή τους απέναντι στην Αθήνα και στους κατοίκους της. Αγαπητή κυρία Μενδώνη, θα είχε ενδιαφέρον να παρουσιάσετε στους Αθηναίους ενυπογράφως το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού παραδίδει προς κατεδάφιση έναν κινηματογράφο 54 ετών στην καρδιά της πόλης παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Ας αγνοήσουμε το όνομα του Σόλωνα Κυδωνιάτη, έστω, εδώ που φτάσαμε οι ευαισθησίες περισσεύουν... Και έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πόσο εκτός κλίματος και μακριά από την κοινωνία στέκεται το ΥΠΠΟΤ όταν στη συγκεκριμένη συγκυρία που οι Αθηναίοι δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση της ζωής τους, ένα κτίριο που λειτουργεί συνεκτικά υπέρ της μνήμης και της φυσιογνωμίας της πόλης οδηγείται στην κατεδάφιση επειδή έτσι έκρινε το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι ή δεν είναι παραλογισμός;

7 σχόλια:

Ροζαλία είπε...

Δες και στην Ηλεια το σπιτι του Καρκαβιτσα.!!!

Μέτοικος είπε...

Καλώς ή κακώς την Ιστορία μιας πόλης τη διαφυλάσσουν ή την καταστρέφουν οι πολίτες της. Το ΑΣΤΡΟΝ δεν το κατεδαφίζει το ΥΠΠΟΤ αλλά οι πολίτες που έπεψαν να το τιμούν, με τον ίδιο τρόπο που το ΞΕΝΙΑ το έκαψαν οι πολίτες που το εγκατέλειψαν.

Ανώνυμος είπε...

"λεφτά υπάρχουν"
"δεν τίθεται θέμα προφυγής στο ΔΝΤ"
"ως το 2012 θα βγούμε στις αγορές"
"δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουμε"

Ανώνυμος είπε...

9.23
άμα φύγω από το σπίτι μου για ένα τρίμηνο θα φταίω εγώ που το εγκατέλειψα κι οι γείτονες θα έχουν δίκιο να το γκρεμίσουν γιατί τους κόβει την θέα?

και κάτι άλλο, το Ξενία δεν το εγκατέλειψε κανείς από εμάς που το αγαπήσαμε , αλλού είναι οι ευθύνες ...

Μέτοικος είπε...

Ανώνυμε των 11:58
1ον, άμα φύγεις από το σπίτι σου για καμιά δεκαπενταριά χρόνια να μην απορήσεις αν κάποιος το έχει ιδιοποιηθεί μέσω χρησικτησίας
2ον, το Ξενία δεν το εγκατέλειψαν αυτοί που το αγάπησαν αλλά αυτοί που δεν το αγάπησαν - και νομίζω είναι συντριπτικά περισσότεροι.

Ανώνυμος είπε...

3.21
δεν μίλησα για χρησικτησία αλλά για κατεδάφιση
και επίσης δεν συμφωνώ καθόλου με την λογική της συνενοχής... μαζί τα φάγαμε; μαζί τα εγκαταλείψαμε; μαζί τα κάψαμε...; πολύ βολική για τους πραγματικά υπεύθυνους από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα

Μέτοικος είπε...

Ανώνυμε των 8:51

Επιτέλους δεν τα βάζω μαζί σου, προσωπικά. Είμαστε όμως μέλη μιας πολύ συγκεκριμένης κοινωνίας της οποίας οι πράξεις (κι όχι τα λόγια του καθενός μας) διαμορφώνουν και τη ζωή μας. Πράγματι, ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε μαζί τα εγκαταλείψαμε, ούτε μαζί τα κάψαμε. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα φαγωμένα είναι φαγωμένα, τα εγκαταλελειμμένα είναι εγκαταλελειμμένα και τα καμμένα είναι καμμένα.