Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Κορυφαίες αποφάσεις στις Επιτροπές του Δήμου Λεβαδέων

Συνήλθαν χθες η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λεβαδέων με ατζέντα κορυφαία θέματα της Λιβαδειάς που χρονίζουν λόγω -ας πούμε- πολιτικής ζύμωσης. Θα εκκινήσουμε από την Οικονομική Επιτροπή όπου με εισηγήση του Οικονομικού διευθυντή του Δήμου Λεβαδέων η δημοτική πλειοψηφία ζήτησε και τελικά ψηφίστηκε η επιμήκυνση των χρεών του Δήμου Λεβαδέων. Το θέμα είναι επίκαιρο καθώς ο Δήμος Λεβαδέων είναι υπερχρεωμένος και η επιμήκυνση (που αποτελεί μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους) έρχεται για να δώσει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή για τη σύναψη νέων δανείων. Ασφαλώς αυτό έχει σημαντικό κόστος για τον δανειζόμενο, όπως η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς αν τα δάνεια του Δήμου Λεβαδέων μείνουν ως έχουν η αποπληρωμή τους θα ολοκληρωθεί σε 7 περίπου χρόνια ή λίγο περισσότερο. Με την επιμήκυνση η δημοτική αρχή επιδιώκει την παράταση αποπληρωμής στα 25 (!) χρόνια με την καταβολή επιπλέον 3,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ σε τόκους (!!!). Αυτός ο διακανονισμός σε συνδυασμό με τη σύναψη νέων δανείων (που θα έλθουν οπωσδήποτε αφού αυτός είναι ο στόχος της επιμήκυνσης) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη υπερχρέωση της Λιβαδειάς για πολλά χρόνια, ίσως για ολόκληρη την επόμενη γενιά Λιβαδειτών που θα ζουν σε μια καταχρεωμένη και ουδέποτε "ελεύθερη χρεών" πόλη. Κι αυτό αν πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Αλλιώς

Πρόκειται για μια πρακτική που είναι πολιτικά και οικονομικά ατελέσφορη καθώς ο υπερδανεισμός ποτέ δεν αποτελεί συστηματική λύση κανενός οικονομικού προβλήματος (όπως πολύ καλά κάθε απλός νοικοκύρης γνωρίζει) αλλά μόνο συμπτωματολογικά θεραπεύει δυσλειτουργίες. Εξάλλου υφίσταται και ηθικό ζήτημα: δεν είναι δυνατόν η παρούσα δημοτική αρχή να δεσμεύει τις επόμενες για διάστημα 20-30 ετών και να υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς της πόλης προτείνοντάς της συνεχή δανεισμό και βάρη τοκοχρεωλυσίων χωρίς τέλος.
Η πρόταση της επιμήκυνσης ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή όπως προείπαμε.

Διαφώνησε με την λογική της επιμήκυνσης και την καταψήφισε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Ψυχογιός, ο οποίος διείδε με την τεχνοκρατική του ματιά και  εμπειρία τον κίνδυνο της -για πρόσκαιρα και εν πολλοίς ψηφοθηρικά οφέλη-  αναδιάρθρωσης του χρέους του Δήμου Λεβαδέων, αναδιάρθρωσης που στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε πληρωμή επιπλέον 3,5 εκατ. ευρώ για τόκους και στη χειρότερη σε οριστική χρεωκοπία με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τους δοκιμαζόμενους δημότες.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συζητήθηκε το μεγάλο θέμα που απασχολεί τη Λιβαδειά τον τελευταίο καιρό και που αφορά στα καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος και ειδικά τα υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα και τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους στην πλατεία της Λιβαδειάς και όχι μόνο.
Ομόφωνα η απόφαση ήταν ότι για τον χώρο της πλατείας της βοιωτικής πρωτεύουσας τα 3 καταστήματα που έχουν παρατύπως εγκαταστήσει μόνιμες κατασκευές, δηλαδή τα Style, Aκαδημία και PIU να λάβουν 20ήμερη προθεσμία ώστε να συμμορφωθούν απολύτως αφαιρώντας τις επεκτάσεις, άλλως ο Δήμος να προβεί σε ανάκληση αδείας λειτουργίας τους μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Για τα υπόλοιπα 45 υγιειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα στην περιοχή του Δήμου Λεβαδέων αποφασίστηκε κλιμάκια της Πολεοδομίας και το Υγιεινομικό να διενεργήσουν ελέγχους και κατόπιν να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Το ζήτημα είναι τεράστιο και υπάρχουν πολλά σημεία που χρειάζονται επιπλέον διευκρίνιση ( όπως λόγου χάριν γιατί επελέγησαν μόνο τα συγκεκριμένα 3 καταστήματα ως αρχή κ. ά.). Γι αυτό και θα επανέλθουμε.

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1. Για το θεμα των δανειων και της επιμήκυνσης θα συμφωνουσα με τον κ. Ψυχογιό αν ειχαμε τη δυνατότητα της FED να κοψουμε χρήμα και να αποπληρωναμε.Οσο για την επιβαρυσνη των τοκων αυτονόητο οταν παιρνεις δάνειο πληρώνεις και τοκους.

2. Για τα καταστηματα η λύση ειναι απλη. Εφαρμογη του νόμου που τα διέπει. Τωρα γιατί τοσα χρόνια υπηρχε ανοχή είναι αλουνου παπα ευαγγέλιο.

Ανώνυμος είπε...

μα φυσικα γιατι δεν ειναι ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

το Άρωμα με την Πασοκικη λογικη δεν εχει κλεισει ουτε καν το δρομο.....ακόμη....

βοιωτός είπε...

9.09
Ωραία και προπάντων πρωτότυπα όσα λες.
Ακου τα δάνεια έχουν τόκους και να εφραρμοστεί ο νόμος. Μα πού τα βρίσκεις... Δήμαρχος έπρεπε να γίνεις.
Μπορεί να προχωρούσες και στη σύσταση Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Λιβαδειάς για να κόψεις χρήμα.
Ας είμαστε λίγο σοβαροί...

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτε υπάρχει και η κωμική πλευρά για να εξηγησεις την ανεπαρκεια επιχειρηματων.Δυστυχως καποιοι χανονται στα αυτονόητα.

Ανώνυμος είπε...

όλο αποκλειστικά είσαι...εσύ που τα βρίσκεις...ο δήμος που του επιτίθεσαι σε τροφοδοτεί...γιαυτό έχεις ρίξει τους τόνους...μην το κόψεις...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι τους πολίτες αυτού του Δήμου κάποιοι οφείλουν να τους ενημερώσουν για τα παρακάτω:
1. Πιο είναι το χρέος του Δήμου σήμερα και πως διαχρονικά εξελίχτηκε?
2. Πόσο χρέος πρόσθεσαν οι νέοι Δήμοι που ενσωματώθηκαν στον Δήμο Λιβαδειάς?
3. Πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν σήμερα στον Δήμο και ποιες υπηρεσίες στελεχώνουν?
4. Υπήρξε τροποποίηση της μελέτης ανάπλασης στην πλατεία προς όφελος των καταστημάτων?
5. Υπάρχει σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της ΔΕΥΑΛ? Αν όχι γιατί δεν ενσωματώνεται στις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να έχει οικονομικότερη λειτουργία?
6. Γιατί χρειάζονται τόσοι «Επιστημονικοί συνεργάτες» και τι προσφέρουν?
Και μια παρατήρηση. Αυτοί που σήμερα αντιπολιτεύονται κάθε πρόταση, ας μην ξεχνούν ότι έχουν σημαντικό μερίδιο για την κατάντια του Δήμου, είτε γιατί κάποτε τον διοίκησαν, είτε γιατί υπήρξαν μυστικοσύμβουλοι προηγούμενων Δημοτικών αρχών.

Ανώνυμος είπε...

Ως γνωστόν η ΠΑΣΟΚΙΚΗ ΤΡΟΙΚΑ της Λιβαδειάς τελευταία συχνάζει στο Άρωμα, και σαν γνήσιοι ΠΑΣΟΚΟΙ "τα δικά τους" μαγαζιά τα προστατεύουν.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΣΤΟ "ΑΡΩΜΑ" ? ΜΠΡΑΒΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

Και φυσικά για την απαγόρευση του καπνίσματος στα εν λόγω καφενεία, δεν γίνεται ούτε λόγος.

Καμπουρογαμόσαυρος είπε...

Αν δεν έχεις να πληρώσεις, δεν θα πάρεις δάνειο? Ρωτήστε και αυτούς που τους χρωστά ο Δήμος και περιμένουν να πληρωθούν. Όσο για τις καφετέριες, αυτό μας μάρανε. Αφήστε τα μαγαζιά να δουλέψουν, παντού στην Ελλάδα υπάρχουν πλατείες με τραπεζοκαθίσματα και πολύ ωραίες μάλιστα. Καλύτερες απο πλατείες εκτρώματα. Εξάλλου ο Δήμος έχει έσοδα και απο τα πρόστιμα της Πολεοδομίας και αρκετά. Νομίζω?? Αρκεί να υπάρχουν πεζοδρόμια για τους δημότες. Γιατί αν γίνει "τσόντα" πεζοδρόμιο για να έχει τραπέζια και το "άρωμα",(όπως ακούγεται), τότε δεν έχει νόημα η χθεσινή απόφαση.

Ανώνυμος είπε...

Οι επιστημονικοί συνεργάτες είναι οι "επιστιμονικοί συνεργάτες" της ταμπέλας του Δήμου?

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα δανέιζεται με επιτόκιο 5,2και η Πορτογαλία με 3,2 , άλλη μια τεράστια επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

DGHFDGF

Ανώνυμος είπε...

RGTREGTRETG

Ανώνυμος είπε...

back door ...φοριέται πολύ τελευταία

Ανώνυμος είπε...

Τα καταστηματα που τους υποχρεωσαν να απομακρυνουν τις αυθαιρετες κτασκευες εχουν οικονομικές οφειλες προς το Δημο? Εχουν αραγε αποδώσει τους παρακρατουμενους φόρους που εισεπραξαν(το τελος παρεπιδημουντων)?

Ανώνυμος είπε...

Τοσο αποδοτικοι ηταν οιεπιστημονικοι συνεργατες του Τσιφη που τους κληρονομησε κ ο Παπαγγελης...ή ειχαν καλο δοντι?

Ανώνυμος είπε...

a

Ανώνυμος είπε...

Το ΑΡΩΜΑ ειναι καταπληκτικό στέκι!!
ειτε με τζαμια είτε χωρίς...

Ανώνυμος είπε...

Μηπως κάποιος υπεύθυνος καταστημάτων του δήμου είχε σχέση με το άρωμα, πέρα από την Πασοκική τροικα; σιγά μη το πειράξει ο Παπαγγελής. να μου το θυμηθείται τελικά μονο τα μικρά καταστήματα με τις μικρότερες παραβάσεις θα την πληρώσουν. όπως πάντα σε αυτη την πόλη. Οι μικρότεροι είναι οι μόνοι που πληρώνουν, όταν κλείσουν, γιατί θα κλείσουν να δω ποια θα είναι τα έσοδα του δήμου που περιμένει εκτός από το 0,5% και το 4% του φπα. Πολλές χιλιάδες ευρώ χρωστάνε τα μεγάλα καταστήματα από το παλαιότερο 2%. Αυτή είναι καραπαρανομία, θα τα ζητήσουν ή θα συνεχίσουν να την πέφτουν με συνεχείς μυνήσεις στους μικρότερους. έτσι κάνουν μεχρι τώρα.

Όσο για τα τρια μεγάλα βοιωτέ αυτοί είναι που παίρνουν στο λαιμό τους και τους μικρότερους ακόμα και μικρά καφενεία με μικροπαραβάσεις. Μεχρι μπετά έχουν ρίξει στα πεζοδρόμια της πλατείας. Συγκρίνεται ο φουκαράς με την τέντα και τα πλαστικά. Και όμως έχει τις ίδιες κυρώσεις. Πως θα τους ανταγωνιστούν όταν έχουν τριπλασιάσει τους χώρους τους, έχουν τεράστια έσοδα ισχυρα κονε και δεν τους μιλάει κανείς. ΘΈΤΩ ΕΡΏΤΗΜΑ ΘΑ ΙΣΧΎΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Όσο ο έλεγχος περιορίζεται μόνο στο κέντρο της πόλης περιμένετε να το δείτε ομόνοια. Όσο για τον ανώνυμο 9:09 τον πληροφωρώ ότι στην ελλάδα της πολυνομίας είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις κατάστημα βιόσιμο και νόμιμο. Αν δεν το γνωρίζεις ψάχτο και θα με θυμηθείς

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμαρχος της πλατείας σας!!!!

Ανώνυμος είπε...

Νικόλα στραβά ξεκίνησες.......πολύ στραβά!

Ανώνυμος είπε...

Η χαιρωνεια είχε καφέ στην πλατεία; Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ των έργων ο πρωθυπουργός της αξιοπιστίας.

Ανώνυμος είπε...

Εκείνο το πολυτελές και πολυσέλιδο πρεοκλογικό φυλλάδιο το έχετε; για να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκαν και τι κάνουν τώρα.

Ανώνυμος είπε...

H συμπαραταξη πολιτων με τον διευθυνουσα συμβουλο τι εχει να πει επι του θεματος? Α συγνωμη προς το παρον ασχολειται με το λιμανι της Δομβραινας.Ειπαμε πανω από ολα ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια ο "Χατζηπετρης" εμεινε απο καυσιμα? Που σαι Θαναση...ηθελα να σανταμωνα η χρουσουζια να σπασει!!

Ανώνυμος είπε...

Τα προστιμα σε τι νομισμα θα τα πληρωσουν? σε δραχμες ή ευρω?

Ανώνυμος είπε...

Αφου εμειναν οι ιδιοι συνεργατες(επιστημονες) πλησιον του δημαρχου θα κρινουμε και το εργο του σε σχεση με τον προηγουμενο. Με τα ιδια εργαλεια!!! Αντε να δουμε τα αποτελεσματα. Γιατι ο προηγουμενος μαλλον δε μπορουσε, δεν το ειχε το θεμα!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑ !!!!ΚΟΙΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ . ΚΑΝΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ !!!ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ .

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΤΟΓΙΑ ΑΡΧΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΑ ΟΡΝΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΜΕ,ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ.5 ΜΗΝΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ,ΑΣΧΟΛΕΙΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ,ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΙΔΙΟΙ ΕΙΣΤΕ (ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΠΕΕΕ).

Ανώνυμος είπε...

Και όπως πάντα οι ...συνεδριάσεις "εν κρυπτώ"!
Όσο για το σχόλιο πως μόνο "έργο" του δημάρχου είναι τα καταστήματα, τί να γίνει; Στη Χαιρώνεια είχε μόνο 4, εδώ βρήκε πολλά και..."παίζει"!

ΚΑΡΑΠΑΠΠΑΣ είπε...

ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΒΑΔΕΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ? ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ? ΝΑΙ ! ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΠΑΡΤΕΡΙΑ Η ΠΑΛΙΟΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ !!!

EURWPAPAS είπε...

TS TS. E, TOTES NA PIAINEIS STH VENETIA RE KARAPAPAS. EMAS MAS ARESEI H POLH MAS. OPOIANOY TOY KAKOPESE STO XWRIO TOY H STHN EYRWPH POY THA TOU TAIRIAEI.