Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ και ΛΑΡΚΟ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Για αδυναμία της πολιτικής εξουσίας όλων των πλευρών να καταφέρει να εκμεταλλευτεί την τελευταία ευκαιρία που μας δόθηκε από τους εταίρους μας, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου Μυτιληναίος.

Ο πρόεδρος του ομίλου, έκανε λόγο για ανεπάρκειες που μας έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανές αδιέξοδο και τόνισε ότι όσο η Ελλάδα δεν δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα και αναγκάζεται να δανείζεται για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, θα είμαστε σε ομηρία.
Χαρακτήρισε "καταστροφή" την περίπτωση επιστροφής της χώρας στη δραχμή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «λένε πολύ λίγα» όσοι υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δεκαετία του 60.
«Καθώς το 80% των πωλήσεων του ομίλου πηγαίνει σε εξαγωγές θα θησαυρίζαμε αν πηγαίναμε στη δραχμή, είμαστε όμως περισσότερο Έλληνες παρά διαχειριστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Αναφερόμενος στην πορεία του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι είναι υποχρεωμένος, παρά τις επιδόσεις και τα επιτεύγματα, να κινείται σε περιβάλλον αντίξοο για τις επιχειρήσεις εξαιτίας των ανεπαρκειών που μας έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανές αδιέξοδο.
Όπως είπε, ο βασικός άξονας του ομίλου στηρίζεται σε 2 κατευθύνσεις, τη θωράκιση από τις παρενέργειες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της ελληνικής οικονομίας και τη συνέχιση της ανάπτυξης του ομίλου.
Απέφυγε να δώσει εκτιμήσεις για το 2011 αναφέροντας μόνο ότι στο α’ τρίμηνο ο όμιλος αύξησε το τζίρο του κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.


Ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ – Λάρκο Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε την πρόβλεψη που είχε κάνει ότι μέχρι το τέλος του 2011 ο όμιλος αναμένεται να έχει ρευστότητα που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και υπάρχει σοβαρή συζήτηση για εξαγορές από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση όπως η Λάρκο και η ΔΕΠΑ, υπό προϋποθέσεις.
Όπως είπε, για τη ΔΕΠΑ υπάρχει συζήτηση για το μοντέλο της αποκρατικοποίησης και αν η πώληση θα περιλάβει τα δίκτυα. Τάχθηκε εναντίον της παραχώρησης των δικτύων, καθώς αν ένας μεγάλος παίκτης της αγοράς του φυσικού αεριού τα αποκτούσε, τότε η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε μια επέκταση αυτού του δικτύου.
Ανάλογα λοιπόν με το μοντέλο αποκρατικοποίησης ο κ. Μυτιληναίος άφησε να εννοηθεί ότι υπό προϋποθέσεις ο όμιλος θα ενδιαφερόταν για την απόκτηση της ΔΕΠΑ , η οποία είναι ενδιαφέρουσα ως εταιρεία λόγω των συμμετοχών που έχει στις 3 ΕΠΑ, στον αγωγό ITGI, και για τα συμβόλαια που έχει με μεγάλους πελάτες.
Επίσης, επανέλαβε το ενδιαφέρον του ομίλου για τη Λάρκο, η οποία όμως αντιμετωπίζει εκτός από οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία δεν πρέπει να υποτιμώνται.
«Θα είχε ενδιαφέρον τα λεφτά του επενδυτή να κατευθυνθούν στις απαιτούμενες επενδύσεις για τη εταιρεία το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι φτάνει έως και 500 εκατ. δολάρια».

Τράπεζες Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις εξαιρετικά καλές σχέσεις του ομίλου με το τραπεζικό σύστημα και τόνισε ότι όλα τα χρήματα του ομίλου δεν κατατίθενται σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά σε ελληνικές τράπεζες.
Αυτή τη περίοδο που το σύστημα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που όλοι γνωρίζουμε, στεκόμαστε δίπλα στις τράπεζες, δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΕΗ Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι όταν τελειώσει η περίοδος των γενικών συνελεύσεων δεν θα πωλείται το 17% , θα πωλείται το 51 %, έτσι όπως πάμε, Πάμε για άλλου τύπου λύσεις. Η ΔΕΗ έχει σοβαρό ρόλο να παίξει, δεν θέλουμε να τα βάλουμε με την ΔΕΗ ούτε επιθυμούμε τη μείωση της αξίας της, δεν είναι προς όφελός μας , θέλουμε να παίξει θεσμικό ρόλο αλλά όχι και εις βάρος των υπολοίπων παικτών της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: