Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Πάνε 70 χρόνια ακριβώς...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διατηρητέα τα οχυρά Ρούπελ - Ιστίμπεη

Ως νεότερα μνημεία της σύγχρονης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και στρατιωτικής ιστορίας θα χαρακτηριστούν τα οχυρά Ρούπελ-Ιστίμπεη έπειτα από αίτημα του Σερραίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Απαντώντας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι υπουργοί επισημαίνουν πως αποτελούν « χώρους ιστορικής μνήμης» και παράλληλα «μνημειακά επιτεύγματα των Ελλήνων τεχνικών της συγκεκριμένης εποχής (1936 - 1940)», αλλά ύστερα από έρευνα που έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης στο αρχείο της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, «τα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη δεν περιέχονται στους καταλόγους διατηρητέων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού». Η Εφορεία προγραμματίζει αυτοψίες στους παραπάνω ηρωικούς τόπους προκειμένου να εξεταστεί ο χαρακτηρισμός τους ως νεότερα μνημεία της σύγχρονης οχυρωματικής, αρχιτεκτονικής και στρατιωτικής ιστορίας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «η τυχόν τουριστική αξιοποίηση των οχυρών εγκυμονεί κινδύνους αλλοίωσης του χαρακτήρα τους ως χώρων ιστορικής μνήμης και εμπορευματοποίησής τους. Απάδει στην ιερότητά τους και θα αποτελούσε ασέβεια προς τη θυσία των ηρώων, οι οποίοι έπεσαν σε αυτά. Το κοινό αίσθημα, κυρίως των αγωνιστών των οχυρών, μερικοί εκ των οποίων ευρίσκονται ακόμη στη ζωή και τα επισκέπτονται, δεν θα επέτρεπε τη μετατροπή των ιερών τοποθεσιών σε τουριστικές εκμεταλλεύσεις με εμπορικό χαρακτήρα». Επίσης επισημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα επανακαθορισμού του καθεστώτος λειτουργίας των ιστορικών χώρων των οχυρών, με ενδεχόμενη υπαγωγή τους ως Παραρτήματα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών υπό την εποπτεία του ΥΕΘΑ.

Ο κ. Μπόλαρης πληροφορεί τους υπουργούς ότι τα οχυρά του Ρούπελ κατακλύζονται ετησίως από χιλιάδες επισκέπτες. Μόνο το 2005 το επισκέφθηκαν 16.925 άτομα και το 2006 (μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου) είχαν περάσει από εκεί 17.638 άτομα. Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι «η ρύθμιση του θεσμικού αλλά και ουσιαστικού πλαισίου ευέλικτης προσβασιμότητας θα προσέθετε πολλά στο τουριστικό προϊόν της παραμεθόριας αυτής περιοχής», θυμίζοντας πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αξιοποιήσει τα οχυρά τους τιμώντας και τους αγώνες του λαού τους. Εφερε ως παράδειγμα τους Γάλλους με τη «Γραμμή Μαζινό» και τους Γερμανούς που έχουν αξιοποιήσει τμήματα της «Γραμμής Ζίγκφριντ».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/01/2007