Κυριακή 17 Απριλίου 2011

«Έφυγε» ο Νίκος Παπάζογλου


Την τελευταία του πνοή άφησε μετά από μάχη με την επάρατο νόσο ο αγαπημένος μουσικός, Νίκος Παπάζογλου.

Ο γνωστός καλλιτέχνης νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό Κέντρο από όπου πήρε εξιτήριο πριν από λίγες ημέρες. Τελικά δεν τα κατάφερε και ξεψύχησε σήμερα.

Η κηδεία του Νίκου Παπάζογλου θα γίνει αύριο, Δευτέρα, στις 16:00, από τον Ιερό Ναό του Αγ. Θεράποντα, της Τούμπας, η γειτονιά όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική.

«Τραγούδια που σου γλυκαίνουν το αυτί».

Από τα γνήσια παιδιά της Μακεδονίας ο Νίκος Παπάζογλου, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονίκης. Από εκεί ξεκινά τη συστηματική του απασχόληση με τη μουσική στα τέλη της δεκαετίας του '60.

Σε ένα μικρό στούντιο γράφει τα πρώτα του τραγούδια και κάποια από αυτά τραγουδιούνται από τον Πασχάλη, τον οποίο αντικατέστησε στους OLYMPIANS για να κάνει τη στρατιωτική του θητεία!Οι αρχές της δεκαετίας του '70 τον βρίσκουν στο Aachen της Γερμανίας με το Σαλονικιώτικο συγκρότημα ZEALOT (ΖΗΛΩΤΗΣ). Κάνει προσπάθειες να προωθήσει τη δουλειά του στον ευρωπαϊκό χώρο και ηχογραφεί κάποια κομμάτια στο Μιλάνο.

Επιστρέφει στα πάτρια εδάφη το 1976. Το 1977 συμμετέχει στην παράσταση "Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια", γεγονός που τον φέρνει σε επαφή με τους Διονύση Σαββόπουλο και Μανώλη Ρασούλη. Με αφορμή αυτή την παράσταση κυκλοφορεί ο ομώτιτλος δίσκος στον οποίο επίσης συμμετείχε.

Δυο χρόνια μετά, οι τρεις τους και ο Νίκος Ξυδάκης δημιουργούν αυτό που έμελλε να αφήσει σφραγίδα στη νεοελληνική μουσική σκηνή, το δίσκο "Η εκδίκηση της Γυφτιάς" με την χαμογελαστή εικόνα του Νίκου σε πρώτο πλάνο.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ραγίζει απόψε η καρδιά...

εωσφόρος είπε...

Τρελή κι αδέσποτη καρδιά.

ΠΑΟΚ-Τουμπα είπε...

για μας το πιο συγκινητικό τραγούδι του Παπάζογλου είναι η "γιαγιάκα" σε μουσική δική του και στίχους δεν θυμάμαι αυτήν τη στιγμή..ένα τραγούδι που μόνο αυτός θα μπορούσε να το πει τόσο αληθινά για την προσφυγιά
καλό ταξίδι Νικόλα!

Ανώνυμος είπε...

....χαρά στον έλληνα που ελληνοξεχνά και στο Σικάγο μέσα ζει στη λευτεριά...
και στην αθήνα μέσα ζει στην ξενιτιά!
τα είπαν όλα
Ρασούλης-Παπάζογλου

βοιωτός είπε...

ΠΑΟΚ Τούμπα
ωραίος.