Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τα βραβεία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στη Λιβαδειά και 48 φωτογραφίες

Με μεγάλη προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειά η καθιερωμένη ετήσια απονομή βραβείων από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στους Βοιωτούς μαθητές που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς της. Με την ευκαιρία της απονομής των βραβείων στους μαθητές, βρέθηκε στη βοιωτική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της Ελληνικής  Μαθηματικής Εταιρείας  καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόρης  Καλογερόπουλος, ο οποίος έδωσε μια συναρπαστική διάλεξη με τίτλο "Πληθυσμιακά Μοντέλα και Χαοτική Συμπεριφορά". Ο πρόεδρος του Μαθηματικού Τμήματος του ΕΚΠΑ κατέδειξε πώς ένα απλό πληθυσμιακό μοντέλο μπορεί να οδηγηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις που ποσοστικά φαίνονται αμελητέες σε χαοτική συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, ο κ. Καλογερόπουλος έκανε μια προσιτή εισαγωγή στη δημοφιλή αλλά δυσνόητη Θεωρία του Χάους. Εξάλλου σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το επίπεδο των Ελλήνων μαθητών στα μαθηματικά είναι γενικά ικανοποιητικό και ακόμη καλύτερο το επαγγελματικό μέλλον των μαθητών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Παράλληλα τόνισε ότι η Μαθηματική Ολυμπιάδα που διεξήχθη στις αρχές Μαρτίου ανέδειξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρότι ο συναγωνισμός ήταν υψηλού επιπέδου, με ισχυρές μαθητικές συμμετοχές από προηγμένες μαθηματικά χώρες, όπως  Ρωσία,  Ουκρανία,  Ρουμανία.
Με τη σειρά της η κυρία Πρέντζα, πρόεδρος του παραρτήματος Βοιωτίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, έδωσε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία: 240 μαθητές από τη Βοιωτία έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό "Θαλής" της ΕΜΕ και από αυτούς διακρίθηκαν οι 38. Οι 38 συμμετείχαν στο διαγωνισμό "Ευκλείδης" όπου διακρίθηκαν 2, οι οποίοι θα προχωρήσουν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "Αρχιμήδης" από την οποία θα επιλεγούν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη για τη Βαλκανική και Διεθνή Ολυμπιάδα.
Πάντως το χειροκρότημα των παρισταμένων ανήκε κατά κύριο λόγο στους μαθητές, που έλαβαν τα βραβεία τους χαμογελαστοί και αισόδοξοι. Δείτε το φωτορεπορτάζ.
http://viotiarecords.blogspot.com/2011/04/48.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: