Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ τίμησε τον Γεώργιο Σανιδά στην κοπή της πίτας του

Το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2010 έγινε η κοπή της πίτας του Συλλόγου Λεβαδέων ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ σε αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών ΑΜΑΛΙΑ. Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Λεβαδεύς Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου ε.τ. κ. Γεώργιος Σανιδάς.
Η παρουσία των εν Αθήναις Λεβαδέων ήταν μεγάλη καθώς οι δεσμοί μεταξύ τους παραμένουν ισχυροί –το ίδιο και με τη γενέτειρα Λιβαδειά.
Τους προσκεκλημένους έκαναν να νιώθουν άνετα και ζεστά ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου Λεβαδέων ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ που είχαν επιληφθεί τα της υποδοχής και της διαδικασίας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ δρ Πάνος Ν. Στάμου, ο οποίος μετά τις καθιερωμένες ευχές προς τα μέλη του Συλλόγου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον τιμώμενο της βραδιάς κ. Γεώργιο Σανιδά, σκιαγραφώντας με αδρές γραμμές ένα πλήρες, συγκινητικό αλλά και ακριβές πορτρέτο του εκλεκτού αυτού τέκνου της βοιωτικής γης.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών κ. Κουβέλης με τη σειρά του έπλεξε το εγκώμιο του κ. Σανιδά και ευχήθηκε στους παρόντες Καλή Χρονιά .

Κατόπιν ο πρόεδρος του Λάμπρου Κατσώνη κάλεσε στο βήμα τον κ. Γεώργιο Σανιδά. Εμφανώς συγκινημένος ο εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου ε.τ. ευχήθηκε σε όλους τους συμπολίτες και «στον καθένα ξεχωριστά» Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας για την απόφασή τους να τιμήσουν το πρόσωπό μου. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το Σύλλογό μας ζωντανό, με πολλές δραστηριότητες, όπως συνέβαινε τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς του», είπε ο κ. Σανιδάς και συνέχισε καταχειροκροτούμενος: «Είναι εμφανές ότι η μικρή απόσταση της γενέτειρας από την Αθήνα είναι μειονέκτημα όσον αφορά τον Σύλλογό μας αλλά φρονώ ότι πρέπει να επιμείνουμε με σκληρή προσπάθεια, συναγωνιστική και όχι ανταγωνιστική. Κάνω έκκληση προς όλους σας ή για να είμαι ακριβής προς όλους μας η σημερινή γιορτή να αποτελέσει την αφετηρία ενδυναμώσεως και γιατί όχι αναγεννήσεως του Συλλόγου μας».
Ο κ. Γεώργιος Σανιδάς αναφέρθηκε στα παιδικά και εφηβικά χρόνια της γενιάς του στη Λιβαδειά, χρόνια της ανέχειας, αλλά και στα χρόνια της εργασίας, της εργατικότητας και της καταξίωσης: «Είμαι ένας από εσάς, μιας γενιάς που μεγάλωσε με στερήσεις και ανέχεια. Όμως αυτό δεν μας εμπόδισε εργαζόμενοι σκληρά, όπως κυρίως μας δίδαξαν οι γονείς μας, να ανέλθουμε την κοινωνική κλίμακα και να καταξιωθούμε ο καθένας στον τομέα του».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην δική του πορεία ο Γεώργιος Σανιδάς, σεμνός όσο χρειάζεται, τόνισε ότι ανήλθε στην κορυφή της εισαγγελικής ιεραρχίας της ελληνικής Δικαιοσύνης με τη βοήθεια του Θεού και της συγκυρίας καθώς ήταν εκείνος που ανέλαβε το -με βαρύ προσωπικό κόστος λόγω της έρευνας για συναδέλφους- έργο της εξουδετέρωσης του παραδικαστικού κυκλώματος.
«Όταν ανέλαβα τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου άρχισα ως αλεξικέραυνο να προσελκύω όλους τους κεραυνούς και να δέχομαι καθημερινές σκληρές επιθέσεις από πολιτικούς, κόμματα και δημοσιογράφους» είπε ο κ. Σανιδάς, «όχι μόνο λόγω των οξυμμένων πολιτικών παθών της εποχής αλλά και επειδή –όπως είχα πράξει σε όλη μου τη δικαστική σταδιοδρομία- δεν επεδίωξα να είμαι ευχάριστος και αρεστός. Θέλησα να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος για τους συμπολίτες και για την κοινωνία».

Υπεραμύνθηκε ο κ. Σανιδάς των θέσεων που κατά καιρούς έλαβε για τα κορυφαία ζητήματα της δημόσιας ζωής στη χώρα: «Δέχθηκα τόνους λάσπης αλλά είμαι ευτυχής για τις θέσεις τις οποίες εξέφρασα και οι οποίες ήδη δικαιώνονται από τις εξελίξεις», υποστήριξε ο κ. Σανιδάς και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του για τους συμβασιούχους, για το θέμα της ποινικής ευθύνης των υπουργών και συμμετόχων και για τους γάμους των ομοφυλοφίλων.

Δεν ήταν μόνο αυτές οι παρεμβάσεις Σανιδά. Υπενθύμισε μερικές ακόμη:
Η παρέμβασή του για την προστασία του Υμηττού και του Ποικίλου Ορους ήταν καταλυτική και οι δήμαρχοι Περιστερίου, Πετρουπόλεως, Ηλιουπόλεως, Χολαργού έχουν εκφράσει πολλές την ευγνωμοσύνη τους προς τον κορυφαίο Λιβαδείτη δικαστικό. Επιτυχείς ήταν οι παρεμβάσεις του για την απελευθέρωση περιφραγμένων παραλιών ώστε να καταστεί ευχερής η πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών σε αυτές.

Ακόμη συνεχής ήταν η προσπάθεια του κ. Σανιδά να λειτουργούν τα ελληνικά δικαστήρια και μετά τις 15:00 έως τις 20:00 για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης -όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα κράτη της ΕΕ- που όμως δεν ευοδώθηκε λόγω της αντίδρασης δικηγόρων και συνδικαλιστών.

Επιπλέον άμεση ήταν η παρέμβασή του όταν διαπιστώθηκε ότι εφημερίδες προσέφεραν dvd πορνογραφικού περιεχομένου. Το ίδιο άμεση ήταν η αντίδραση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, της οποίας προίστατο ο κ. Σανιδάς, και μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 για την αποτροπή κατάληψης των δασικών εκτάσεων από ιδιώτες

Η γνωμοδότηση ότι μπορούν να λειτουργούν οι κάμερες για τη διακρίβωση τέλεσης εγκληματικών πράξεων καθόσον αυτές δεν καλύπτονται από τα προσωπικά δεδομένα υπήρξε μια θέση Σανιδά που προκάλεσε συζητήσεις, όπως και οι πολλές παρεμβάσεις του για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Τέλος, μεταξύ πολλών, η γνωμοδότηση ότι δεν καλύπτονται από το απόρρητο των επικοινωνιών τα διαδικτυακά ΜΜΕ και τα blogs εφόσον τελούνται εγκληματικές πράξεις όπως δυσφήμηση, εξύβριση ή εκβίαση επίσης βρέθηκε στο κέντρο του πανελληνίου ενδιαφέροντος.

«Ολες αυτές οι παρεμβάσεις καθιστούσαν ευχάριστη την καθημερινή 12ωρη εργασία μου», είπε ο κ. Σανιδάς «καθώς έπραττα κατά συνείδηση αλλά και κατά καθήκον για να αποκαταστήσω το τρωθέν -από το παραδικαστικό κύκλωμα- κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης. Εάν επέτυχα θα κρίνουν άλλοι. Θέλω να σας ευχηθώ για μια ακόμη φορά Χρόνια Πολλά» κατέληξε ο κ. Σανιδάς καταχειροκροτούμενος.

Κατόπιν ο πρόεδρος του ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ δρ Στάμου επέδωσε στον εισαγγελέα ε.τ. το τιμητικό δίπλωμα του Συλλόγου Λεβαδέων και επανήλθε από μια άλλη οπτική στην προσωπικότητα του κ. Γεωργίου Σανιδά: μέσω του βιβλίου του τέως προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλείου Νικόπουλου, ο οποίος επαινεί τον Λιβαδείτη εισαγγελέα («αταλάντευτος, αλύγιστος, μεγαλοπρεπής» και αλλού «ο Σανιδάς ήταν Ο Εισαγγελέας» ή «εκφράζει το εισαγγελικό ιδεώδες») και θεωρεί εαυτόν ευτυχή που συνυπηρέτησε μαζί του στην κορυφή της δικαστικής ιεραρχίας.

Ενα ακόμη χειροκρότημα σηματοδότησε το τέλος του πρώτου μέρος της εκδήλωσης και ήταν η ώρα για την κοπή της πίτας. Οφείλω να πω ότι η βασιλόπιτα ήταν πολύ νόστιμη όπως και τα υπόλοιπα εδέσματα που οι δραστήριες κυρίες του Συλλόγου έφερναν στους προσκεκλημένους. Σε λίγο και αφού το πιάνο έπαιζε το «Καλή Χρονιά» οι παρόντες άρχισαν να μετακινούνται στα τραπέζια ανταλλάσσοντας ευχές και πειράγματα.

Και μετά άνοιξε ο χορός, με μεγάλο κέφι, και πολλούς διακριθέντες και εξίσου πολλές ή και περισσότερες διακριθείσες που δεν θα αναφέρω... Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις 20:05 ειδοποιηθήκαμε ότι υπάρχει έκρηξη βόμβας λίγα μέτρα από την εκδήλωση, στο Σύνταγμα, αλλά αφού βεβαιωθήκαμε πως δεν θρηνήσαμε θύματα η εορταστική διάθεση των Λιβαδειτών δεν επηρεάστηκε. Επισημαίνω ακόμη την επιτυχή λαχειοφόρο αγορά με τα σημαντικά δώρα μεταξύ των οποίων ήταν και δύο πίνακες ζωγραφικής προσφορά των κκ. Μπάκα και Χριστοδούλου.

Η οργάνωση ήταν άψογη, το περιβάλλον εξαιρετικό, η ατμόσφαιρα όμορφη, τα τραγούδια και το πιάνο επαγγελματικών προδιαγραφών. Συνολικά μια σπουδαία εκδήλωση, υψηλής ποιότητας σε υλικό και συναισθηματικό επίπεδο. Νομίζω ότι η παραίνεση του Γεωργίου Σανιδά για ενδυνάμωση του Συλλόγου Λεβαδέων είναι όχι μόνο επίκαιρη αλλά και εφικτή, αν κρίνω από τις οργανωτικές δυνατότητες και την ανεξάντλητη δραστηριότητα του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: