Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Οι αναπόφευκτες αλλαγές και η αναγνωσιμότητα της viotia

  • Από καιρό η viotia έχει γράψει ότι πρόκειται να αναβαθμιστεί, κατοχυρώνοντας το domain name viotia24.gr και όχι μόνο. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει πολλά πράγματα που δεν είναι ώρα να αναλυθούν εδώ. Επέστη όμως ο χρόνος για τις αναπόφευκτες αλλαγές που η επιτυχία του site www.viotia.blogspot.com επιβάλλει. Θα είναι σταδιακές, με προοπτική τον Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμη διχογνωμίες για την μορφή και το εύρος των αλλαγών καθώς ως γνωστόν "ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει". Ομως εκείνο που είναι δεδομένο είναι μια μεγάλη έκπληξη. Μια δυσάρεστη έκπληξη για τους πράγματι πολλούς εχθρούς της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας και ευχάριστη για τους χιλιάδες αναγνώστες μας.






    Στους 28 μήνες της ύπαρξής της η viotia επέτυχε πολλά.
    Ηταν η πρώτη που κατέδειξε την πολιτική επιλογή της Βοιωτίας για ενεργειακό κέντρο της Νοτίου Ελλάδος και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός μας. Ηταν η πρώτη που αποκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης στη μόλυνση του Ασωπού και του νερού στη Θήβα καθώς και την ύποπτη άγνοια των αιρετών για τα σχέδια των ενεργειακών ομίλων στην περιοχή. Ηταν η πρώτη που έθεσε προ των ευθυνών τους τοπικούς παράγοντες και για ορισμένους από αυτούς κατέδειξε την υποκρισία και την υστεροβουλία τους.
  • Ηταν εκείνη που με καίριες παρεμβάσεις "έβαλε πλάτη" για την επαναλειτουργία του Μουσείου Λάμπρου Κατσώνη, για την επίστρωση του 17.200 χλμ. της Ε.Ο. Λιβαδειάς-Δελφών, για το αυτοκινητοδρόμιο και τόσα άλλα. Ηταν η viotia συγκρούστηκε για το δημόσιο συμφέρον με όλους και με όλα, χωρίς να φεισθεί κόστους πολιτικού ή προσωπικού. Ηταν η viotia που "εκείνες τις ημέρες έτρεμα όταν άνοιγα τον υπολογιστή", όπως εξομολογήθηκε στον Βοιωτό κορυφαίος αιρετός του νομού. Και όλα αυτά δίχως να καταφύγει σε ύβρεις, σε προσωπικές επιθέσεις, σε φωνασκίες, σε "κατινιές" εν ολίγοις, πράγμα που θεωρώ σημαντικότερο εύσημο από την τεράστια αναγνωσιμότητα.
  • Είναι χιλιάδες οι επιτυχίες της viotia με επαγγελματικά αλλά και με κοινωνικά κριτήρια παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που έχουμε δεχθεί από τα θιγόμενα συμφέροντα κι από εμπαθείς γουοναμπίδες παραγοντίσκους. Και πάντως στην περίπτωση της viotia κατά ευτυχή συγκυρία η προσπάθεια ανταμείφθηκε. Η αναγνωσιμότητά της ήταν πάντοτε πολύ υψηλή, φυσικά αναλόγως τις εποχές. Οταν ξεκινήσαμε ελάχιστοι είχαν πρόσβαση στο δίκτυο στη Βοιωτία αλλά από τότε πολλοί εμπιστεύονταν την ενημέρωσή τους στη viotia.


    Δείτε τα συνολικά στοιχεία από τον Μάιο του 2007 (τότε τοποθετήσαμε μετρητή παρότι η viotia υπήρχε από τις 12 Φεβρουαρίου 2007) μέχρι την 22α Ιουνίου 2009 ανά μήνα (η viotia πάντοτε υπέρ της διαφάνειας δεν έχει τίποτε να κρύψει). Οι 933.000 επισκέψεις στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες αν υπολογισθούν και τα συγγενή ιστολόγια (Σπορ στη Βοιωτία, Βοιωτία. Κείμενα και Μελέτες, Βοιωτία. Αρχεία και Δημοσκοπήσεις, Βοιωτία.Πολιτισμός και Εκδηλώσεις, Βοιωτία. Ιστορικά Θέματα, Πρόσωπα στη viotia ), τα οποία μέχρι προ λίγων μηνών είχαν δικά τους στατιστικά. Ομως έστω κι έτσι νομίζω ότι ο αριθμός είναι επιβλητικός. Το ίδιο και οι 370.000 μοναδικοί επισκέπτες, σχεδόν 4 φορές ο βοιωτικός πληθυσμός!!!. Κάντε κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση ώστε να μελετήσετε με την ησυχία σας τα στοιχεία.

Δείτε τώρα και τα τελευταία στοιχεία, του Ιουνίου 2009, τις τελευταίες 22 ημέρες δηλαδή. Οι επισκέψεις ξεπερνούν σταθερά (εκτός Σ/Κ) τις 2.500 ημερησίως και πολλές φορές τις 3.000. Οι μοναδικοί επισκέπτες είναι ήδη 22.000 καθώς πολλές φορές ξεπερνούν τους 1300 την ημέρα και οι επισκέψεις είναι 50.000 σε 22 ημέρες. Οι αριθμοί για τη Βοιωτία είναι τεράστιοι. Είναι φανερό ότι όσοι στη Βοιωτία ενδιαφέρονται για τα κοινά επισκέπτονται μια φορά τουλάχιστον την ημέρα τη viotia. Εδώ ταιριάζει ένα μεγάλο ευχαριστώ και η υπόσχεση ότι θα γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι, πιο μαχητικοί, πιο δυναμικοί.

Ολη αυτή η ισχύς που εσείς παρέχετε στη viotia έχει ήδη χρησιμοποιηθεί απολύτως υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι, ακόμη και όσοι έχουν λόγους να δυσανασχετούν διότι θίγονται. Τώρα με τις αλλαγές ελπίζουμε ότι η δύναμη που οι αναγνώστες μας δίδουν θα χρησιμοποιηθεί ακόμη πιο αποδοτικά, πιο εντατικά, πιο σκληρά και πιο δίκαια αλλά πάντοτε υπέρ του πολίτη και του Δημοσίου Συμφέροντος. Οσοι δε από τους ταγούς έχουν λόγους να φοβούνται καλώς φοβούνται...


Φυσικά, η αναγνωσιμότητα δεν είναι ο μοναδικός δείκτης επιτυχίας. Επιπλέον η παρεμβατικότητα,η λεγόμενη "παρέμβαση" στα κοινά, της viotia είναι εντυπωσιακή, όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι τακτικοί αναγνώστες και οι αιρετοί.
  • Τα αποκλειστικά θέματα της viotia προκαλούν... εγκεφαλικά σε κύκλους που προσπαθούν να συγκαλύψουν τα γεγονότα ή να τα εκμεταλλευτούν υπέρ τους παρουσιάζοντας μισές αλήθειες.
  • Οι συζητήσεις στη viotia με τους σχολιαστές είναι απολαυστικές και πάντοτε κόσμιες, διδακτικές και σοβαρές (εδώ να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τους τακτικούς και τους έκτακτους σχολιαστές αλλά και εκείνους που δεν γράφουν πια).
  • Η εγκυρότητα της viotia είναι το μεγάλο της όπλο ενώ η ταχύτητά της στη μετάδοση ή αναμετάδοση ειδήσεων συναγωνίζεται πολλές φορές τα αθηναϊκά portal.
  • Τέλος, οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ειδήσεις, τα επιλεγμένα τραγούδια, τα ιστορικά θέματα, οι προσέγμενες αναδημοσιεύσεις της viotia καθώς και η γλώσσα της οπωσδήποτε αναβαθμίζουν εκείνο που θα ονομάζαμε βοιωτικό internet.
  • Σε όλα αυτά τα θετικά στοιχεία της viotia υπάρχουν ασφαλώς περιθώρια βελτίωσης. Και η viotia θα τα εξαντλήσει, συνεχίζοντας να τιμά το συμβόλαιο εμπιστοσύνης που έχει συνάψει με όλους εσάς που τη διαβάζετε καθημερινά.

ΥΓ: Μια από τις βέβαιες αλλαγές που θα γίνουν είναι ότι η viotia, υπακούοντας στις επιταγές των καιρών, θα τοποθετήσει διαφημίσεις στο site της. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αποστέλλουν e-mail στο boeotia@otenet.gr.

viotia. Εβαλε τη Βοιωτία στο δίκτυο.
http://www.viotia.blogspot.com/

12 σχόλια:

Αναγνώστης είπε...

Μακάρι να είχαμε κι άλλα τέτοια "καθαρά "μπλογκ στον νομό μας κι όχι παπαγαλάκια του ενός και τ' αλλουνού κόμματος. Προχωρήστε με την ίδια τιμιότητα. Αρκεί να μην μπείτε στον πειρασμό να τα "βρείτε" με τα συμφέροντα κλπ πουλώντας εμάς τους αναγνω΄στες. Γιατί εμείς η ανώνυμη πλειοψηφία είμαστε και η μεγάλη δύναμη σας! Συγχαρητήρια, καλή συνέχεια, περιμένουμε τα καλύτερα!

βοιωτός είπε...

Αναγνώστη ευχαριστώ πολύ. Τα καλά σου λόγια μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.
Σημειώνω ότι το σχόλιό σου ασχέτως περιεχομένου είναι πολύ καλογραμμένο, έχει αυτό που λέμε "ύφος".

Ανώνυμος είπε...

Κριτά του κόσμου δικαιότατε...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο. Καλή συνέχεια.Προσεξτε τις απότομες αλλαγές γιατί το θέμα είναι να σας ακολουθησει ο κόσμος που διαβάζει το viotia.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ είπε...

Η αναγνωσιμότητα του παρόντος blog είναι υψηλότατη για τα πληθυσμιακά μεγέθη του κοινού της Βοιωτίας.

Η έρευνα που έχει διενεργήσει το Υπουργείο Τύπου το 2007 και η οποία αφορά τα ΜΜΕ σε ολόκληρη την Ελλάδα δείχνει ότι ιδιαίτερα στο νομό Βοιωτίας η διείσδυση των εφημερίδων και των ραδιοφωνικών σταθμών είναι πολύ μικρή και η εγκυρότητά τους θεωρείται από τους πολίτες μηδενική ή ελάχιστα πάνω από το μηδέν.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2007http://www.minpress.gr/minpress/voiwtias.pdf

Το viotia.blogspot.com είναι εμφανές ότι έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στη Βοιωτία με μόνη εξαίρεση την τηλεόραση. Δεν χρειάζεται απόδειξη άλλη από την ανάδραση που δημιουργείται όταν ένα μεγάλο θέμα δημοσιεύεται στο
viotia.blogspot.com. Ολη η Λιβαδειά τουλάχιστον και τα 3/4 της Βοιωτίας το συζητάει την επόμενη μέρα. Ολοι μας το κάνουμε και το γνωρίζουμε εξ ιδίας πείρας που λένε.

Αυτό είναι καλό για το blog. Σημαίνει όμως αυξημένες υποχρεώσεις για τους συντάκτες και πιθανόν αυξημένες χρεώσεις για τους καταναλωτές στις διαφημίσεις που δηλώνεται ότι αρχίζουν να αναρτώνται.

Πολιτικά το blog πράγματι έχει υψηλή παρέμβαση, η οποία οφείλεται στους πολλούς αναγνώστες αλλά και στην επαρκή επικοινωνιακή κατάρτιση των συντακτών του και στην σταθερή γραμμή του, τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο που εξέτασα επί τροχάδην τα ρεπορτάζ.

Πρέπει να τονιστεί επίσης το πολύ υψηλό επίεδο των συζητήσεων που γίνονται σε πολλά θέματα. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ χρήσιμη για τον προσδιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών για το είδος του αναγνωστικού κοινού που διαβάζει το viotia.blogspot.com.

Με κάθε ασφάλεια μπορούμε και από τις υψηλής στάθμης συζητήσεις να υποθέσουμε ότι οι αναγνώστες του viotia.blogspot.com είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ανώτερης μόρφωσης και αντίστοιχης κοινωνικοικονομικής κλίμακας.-

Βοιωτέ, θα σου στείλω ένα e-mail όπου θα σου αναλύω μερικές στρατηγικές επικοινωνιακής αξιοποίησης του όπλου που καλείται viotia.blogspot.com!!!

http://naxios.blogspot.com είπε...

Μπράβο φίλε βιωτέ και καλή συνέχεια.Γράφε και άλλα θέματα για να σε αντιγράφω.
και το καλοκαιρι ΠΑΜΕ ΝΑΞΟ

βοιωτός είπε...

Σας ευχαριστώ όλους.

KYTINISTAS είπε...

ΕΥΓΕ ...ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΒΟΙΟΩΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας για την σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Είστε ο μόνος που γράφετε και πλούσια και σωστά ελληνικά. Με τέτοια καθημερινή κακοποίηση της γλώσσας τα κείμενά σας θα τα έλεγα "οάσεις" του δημοσιογραφικού λόγου. Εύχομαι νέες και μεγαλύτερες επιτυχίες!

βοιωτός είπε...

Ευχαριστώ τον Δημήτρη και τον ανώνυμο...

Υπνοβάτης είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ,

1. σε συγχαίρω για την αυταπόδεικτη επιτυχία της Viotia και, κυρίως,
διότι,
με την ποιότητά της - σε όλα τα επίπεδα -
αποδεικνύεις ότι
υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις στη μετριότητα
και την ασημαντότητα
που μας περιβάλλει
στο χώρο των ΜΜε.

2. Εξ' αφορμής ενός σχολίου για τη γλώσσα, και επειδή έχω θητεύσει στο χώρο, θα επισημάνω - για τους νεότερους - ότι, παλαιότερα, δημοσιογράφος που δεν ήξερε και δεν χειριζόταν άρτια τα ελληνικά εκπαραθυρωνόταν αυτοστιγμεί και αυτοδικαίως.

3.Δυστυχώς, σήμερα, που η αναξιοκρατία βασιλεύει,
η πλειονότητα των αυτο-αποκαλούμενων "δημοσιογράφων"
δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη, ενώ το λεξιλόγιό τους περιορίζεται σε εκατό-διακόσιες λέξεις, μετά βίας.


4. Επ' αυτού, λοιπόν,
ισχύει, προπάντων σήμερα,
το αμίμητον κριτικό σχόλιο
ενός σπουδαίου Έλληνα ποιητή :
"Η γλώσσα κάποιων εφημερίδων.
Στην ίδια γραμμή ζευγαρωτά
οι πιο αχώνευτες ελληνικούρες
με τα ωμότερα ξενομανίας αλαμπουρνέζικα.
Καμια φροντίδα λογικής και μουσικής, δηλαδή τέχνης.
Δεν μπορούν να κυβερνήσουν
τρεις γραμμές από τη γλώσσα τους
και θέλουνε να κυβερνήσουν
την κοινή γνώμη;"

5. Εύχομαι να παραμείνεις συνεπής στο συμβόλαιο τιμής με τους αναγνώστες σου
και να οδεύεις - συνεχώς βελτιούμενος - προς "το ωραίον και το υψηλόν".

Υπνοβάτης είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ,

1. σε συγχαίρω για την αυταπόδεικτη επιτυχία της Viotia και, κυρίως,
διότι,
με την ποιότητά της - σε όλα τα επίπεδα -
αποδεικνύεις ότι
υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις στη μετριότητα
και την ασημαντότητα
που μας περιβάλλει
στο χώρο των ΜΜε.

2. Εξ' αφορμής ενός σχολίου για τη γλώσσα, και επειδή έχω θητεύσει στο χώρο, θα επισημάνω - για τους νεότερους - ότι, παλαιότερα, δημοσιογράφος που δεν ήξερε και δεν χειριζόταν άρτια τα ελληνικά εκπαραθυρωνόταν αυτοστιγμεί και αυτοδικαίως.

3.Δυστυχώς, σήμερα, που η αναξιοκρατία βασιλεύει,
η πλειονότητα των αυτο-αποκαλούμενων "δημοσιογράφων"
δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη, ενώ το λεξιλόγιό τους περιορίζεται σε εκατό-διακόσιες λέξεις, μετά βίας.


4. Επ' αυτού, λοιπόν,
ισχύει, προπάντων σήμερα,
το αμίμητον κριτικό σχόλιο
ενός σπουδαίου Έλληνα ποιητή :
"Η γλώσσα κάποιων εφημερίδων.
Στην ίδια γραμμή ζευγαρωτά
οι πιο αχώνευτες ελληνικούρες
με τα ωμότερα ξενομανίας αλαμπουρνέζικα.
Καμια φροντίδα λογικής και μουσικής, δηλαδή τέχνης.
Δεν μπορούν να κυβερνήσουν
τρεις γραμμές από τη γλώσσα τους
και θέλουνε να κυβερνήσουν
την κοινή γνώμη;"

5. Εύχομαι να παραμείνεις συνεπής στο συμβόλαιο τιμής με τους αναγνώστες σου
και να οδεύεις - συνεχώς βελτιούμενος - προς "το ωραίον και το υψηλόν".