Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Quiz για 25η Μαρτίου και Ιούλιο Βερν

Αφιερώνει δυο σελίδες στην Επανάσταση του 1821 ο Ιούλιος Βερν στο συναρπαστικό έργο του L' ARCHIPEL EN FEU (Το Αρχιπέλαγος στις Φλόγες) που στα ελληνικά μεταφράστηκε Κουρσάροι του Αιγαίου. Η άποψη που εκφράζει είναι κάπως έκκεντρη σε σχέση με τα παραδεδειγμένα και πάντως χαρακτηριστική του πώς προσελάμβανε ένας Ευρωπαίος διανοούμενος στα τέλη του 19ου αιώνα τις εθνικές, γεωπολιτικές και εδαφικές ανακατατάξεις στην Εγγύς Ανατολή και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εν γένει.

Στη συνοπτική αυτή εξιστόρηση των φοβερών χρόνων της Επανάστασης ο Ιούλιος Βερν (που πολύ απέχει από το να είναι έγκυρος ιστορικός) χρησιμοποιεί μια φράση που έχει καρφωθεί στο μυαλό μου από τότε που ήμουν παιδί για έναν από τους Ελληνες ήρωες της παλιγγενεσίας: "Λέγεται -γράφει ο Βερν- για αυτόν ότι έζησε σαν τον Αριστείδη και πέθανε σαν τον Λεωνίδα". Για ποιον ήρωα της ελληνικής επανάστασης πρόκειται;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί αγωνιστές του '21 πέθαναν σαν το Λεωνίδα - δεν γνωρίζουμε φυσικά αρκετούς που να έζησαν σαν τον Αριστείδη (τον Δίκαιο προφανώς). Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Βερν αποκλείεται να γνώριζε τη θυσία του Αθ. Διάκου που δεν πρόλαβε να διακριθεί στον επαναστατικό αγώνα. Επίσης, ο Βερν λογικά δεν αναφέρεται ούτε στον Παπαφλέσσα ούτε στον Καραϊσκάκη. Ο πρώτος, δραστήριος στην πολιτική σκηνή και μέλος της κυβέρνησης που φυλάκισε τον Κολοκοτρώνη αποκλείεται να ταυτίζεται με τον Αριστείδη. Ο δεύτερος, "αγριάνθρωπος" και βωμολόχος μάλλον δεν ταίριαζε στο εξιδανικευμένο πρότυπο των Φιλελλήνων, άσε που είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με το χαϊδεμένο παιδί του φιλελληνισμού, τον Μαυροκορδάτο. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ο Βερν να αναφέρεται σε κάποιον αγωνιστή που έδρασε γύρω από το κέντρο του δυτικού φιλελληνισμού, το Μεσολόγγι, και είχε προξενήσει μεγάλη εντύπωση στη Δύση με το ήθος και την ανδρεία του, ίσως μάλιστα να είχε εμπνεύσει και τον κατοπινό εθνικό μας ποιητή. Η περιγραφή ταιριάζει στον Μάρκο Μπότσαρη, που συν τοις άλλοις είχε διατελέσει και υπαξιωματικός του Γαλλικού στρατού στα Επτάνησα.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
Πράγματι είναι ο Μάρκος Μπότσαρης, ο ήρωας του Ιουλίου Βερν.
Κάποια στιγμή θα δούμε το βιογραφικό του.