Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Περιβαλλοντικό Μητρώο για ολόκληρη τη Βοιωτία

Υιοθετώντας μια χωρικά ευρύτερη και, ως εκ τούτου, πρακτικά χρησιμότερη παραλλαγή της πρότασης της viotia που είχαμε διατυπώσει εδώ Τα Οινόφυτα, ο νομάρχης και οι δήμαρχοι, ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς σε συνεργασία με τους δημάρχους κκ. Σβίγγο (Θηβών), Θεοδωρόπουλο (Οινοφύτων) και Γεωργίου (Σχηματαρίου) χαρτογραφούν αμέσως και παρακολουθούν με τα πλέον προηγμένα μέσα τη βιομηχανική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον νομό Βοιωτίας. Είναι θετικό το βήμα, είναι απαραίτητο αν και καθυστερημένο το Περιβαλλοντικό Μητρώο και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος ασφαλώς. Ιδού το δελτίο Τύπου της νομαρχίας Βοιωτίας.


Προγραμματική σύμβαση της Νομαρχίας Βοιωτίας και των Δήμων Θήβας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, για άμεση περιβαλλοντική παρακολούθηση των επιδόσεων των βιομηχανιών της περιοχής

Με πρωτοβουλία του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, η Νομαρχία Βοιωτίας και οι Δήμοι Θήβας, Σχηματαρίου και Οινοφύτων, προχωρούν στη δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου και Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της περιβαλλοντικής επίδοσης επιχειρήσεων, με χρήση CIS.

Με το Μητρώο, εκπονείται ένα σημαντικό εργαλείο, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου των βιομηχανιών, σχετικά με την παραγωγή, αλλά και τη διάθεση των παραγόμενων ρύπων. Κατά βάση συστηματοποιείται η περιβαλλοντική πληροφορία και δημιουργείται βάση δεδομένων, έτσι ώστε να καταγράφονται και να παρακολουθούνται τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων (όροι αδειοδότησης, παραγωγή και επεξεργασία αποβλήτων, δείκτες επίδοσης, κ.λ.π.).

Η ολοκλήρωση του Μητρώου, θα γίνει άμεσα, και το σύστημα θα εγκατασταθεί τόσο στη Νομαρχία, όσο και στους Δήμους που συμμετέχουν. Με το έργο αυτό συγκροτείται η διαδικασία, έτσι ώστε να προσδιορίζεται ανά πάσα στιγμή, με όλα τα στοιχεία, η περιβαλλοντική παρουσία των βιομηχανιών στο Νομό.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, χαρακτήρισε θετική και απαραίτητη την πρωτοβουλία, και αποφάσισε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Νομαρχίας, των Δήμων και της Νομαρχιακής Εταιρείας ΒΑΕΠΑΕ, για την υλοποίηση του έργου.

Ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, τονίζει πως «είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, που προσδιορίζει πως η προστασία του περιβάλλοντος, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στους στόχους της Νομαρχιακής Αρχής. Το Μητρώο, είναι ένα σοβαρό τεχνικό εγχείρημα, που λειτουργεί προσθετικά στο σύνολο των μέτρων και των γενναίων πολιτικών μας αποφάσεων για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη βιομηχανική δραστηριότητα και να διασφαλιστεί ποιότητα στο περιβάλλον και στη ζωή των πολιτών».

6 σχόλια:

tzonakos είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και πράγματι απο το αποτέλεσμα θα φανεί.
Ευχή όλων να έλθουν άμεσα αποτελέσματα !

Unknown είπε...

Ενδιαφέρον ναι, ποια εταιρία θα το αναλάβει όμως αυτό το έργο? Χρειάζεται ιδιαίτερη εξειδίκευση και σχετική εμπειρία. Για την ΒΑΕΠΑΕ πρώτη φορά ακούω. Έχει να υποδείξει κάποιο έργο και σε ποιο τομέα δραστηριοποιείται?

βοιωτός είπε...

Δεν έχει ακθόλυ καλή φήμη η ΒΑΕΠΑΕ andro. Υποτίθεται ότι από το 2007 έχει ανβαθμιστεί για να εκμεταλλευτεί το Δ'ΚΠΣ.
Καλύτερα να απαντήσουν από τη Νομαρχία ποιος διασφαλίζει τους τεχνικούς όρους και επίσης ποιος διασφαλίζει την πρόσβαση στην πληροφορία παντός ενδιαφερομένου...

Unknown είπε...

¨Οπως το ανέκδοτο Γιάννης κερνάει, Γιαννάκης πίνει...

βοιωτός είπε...

Δεν είναι ανέκδοτο είναι παροιμία νομίζω.
Και μπορείς να το κάνεις Λουκάς...

Unknown είπε...

Τι να σου πω, δυστυχώς πολύ συχνά λειτουργούν έτσι στη Λιβαδειά