Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Για το Δημαρχείο της Λιβαδειάς2

Οι ενστάσεις που προβάλλονται στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την αγορά ή την κατασκευή δημαρχείου στη Λιβαδειά είναι πολλές και πιθανότατα βάσιμες. Ολες όμως περιστρέφονται ή θα έπρεπε να περιστρέφονται κατ' αρχάς σε ζητήματα προστασίας και αξιοποίησης του δημοσίου χρήματος.
1. Υπάρχει, λοιπόν, ζήτημα διαφάνειας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η προμελέτη, την οποία έχει καταρτίσει ο Δήμος Λεβαδέων, φωτογραφίζει συγκεκριμένο ακίνητο. Η επίμαχη παράγραφος είναι η εξής.
"Το υπό αναζήτηση ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται εντός του Ιστορικού Αστικού και Εμπορικού Κέντρου, ήτοι μεταξύ των οδών Στρατηγού lωάννου και του Ζαππείου και από την Καραγιαννοπούλου έως την Σοφοκλέους και όσο το δυνατόν εγγύτερα της σημερινής του θέσεως που είναι κεντροβαρική του Πολεοδομικού Ιστού. Απαραίτητη θεωρείται επίσης και η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης στεγασμένων κατά προτίμηση".
Δεν υπάρχουν πολλά ακίνητα που να πληρούν τις αιτούμενες από τον Δήμο προδιαγραφές στη συγκεκριμένη περιοχή υποστηρίζεται και υπενθυμίζεται η προηγούμενη συζήτηση για το θέμα που είχε προκαλέσει ανατάραξεις σε όλες τις παρατάξεις. Εδώ Το Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Νοεμβρίου

2. Υπάρχει ζήτημα δυσανανάλογης τιμής -που θα πληρώσουμε όλοι οι δημότες- σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου, όπως ορίζεται από την εισηγητική έκθεση.
Πράγματι, ο Δήμος Λεβαδέων ζητεί να ψηφιστεί η σύναψη δανείου 3,8 εκατ. ευρώ για την αγορά δημοτικού καταστήματος 1.600 τ.μ. Το ποσόν είναι μεγάλο. Ως σύγκριση υπενθυμίζεται ότι ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα του νυν Δημαρχείου (μαζί με την καφετέρια Ελικών) επωλήθη προ ολίγων μηνών 4,0 εκατ. ευρώ, στο κέντρο της Λιβαδειάς.
Επιπλέον η χρονική στιγμή που επελέγη για την αγορά ακινήτου δεν είναι η κατάλληλη, όπως λένε έμπειροι μεσίτες, καθώς η ζητήση για ακίνητα στη Λιβαδειά μπορεί να έχει υποχωρήσει αλλά οι τιμές παραμένουν στα ύψη. Με αναμονή 2 το πολύ ετών πιθανότατα θα έχουμε μαι πτώση τιμών ακινήτων 20% που στη περίπτωση του Δημαρχείου Λιβαδειάς μεταφράζεται στο σημαντικό ποσόν των 760.000 ευρώ.

3. Προκύπτει ζήτημα αισθητικής. Εφόσον πρόκειται να πληρώσουμε και να πληρώσουμε ακριβά είναι λογικό να έχουμε απαιτήσεις. Δεν μπορεί μια... πολυκατοικία να αγοραστεί για Δημαρχείο της Λιβαδειάς επειδή συμμαχίες και συμφέροντα το επιβάλλουν. Το Δημαρχείο της Λιβαδειάς πρέπει να αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο αξιοθέατο σε μια πόλη που διασώζει ελάχιστα ενδιαφέροντα κτήρια.
Θα συνεχίσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: