Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Ολική επαναφορά στο 1981 με σύγχρονους όρους υπόσχεται ο Γιώργος Παπανδρέου

Οπως ορθά είχε διαβλέψει ο Λουκάς Δημάκας στο άρθρο του εδώ (Για το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αρθρο του Λουκά Δημάκα) ένα "Νέο 1981" είναι η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην υπαρξιακή κρίση που πλήττει το ΠΑΣΟΚ εδώ και μερικά χρόνια, όπως δθατυπώθηκε στην ομιλία με την οποία ουσιαστικά άνοιξε το κρίσιμο 8ο Συνέδρι του ΠΑΣΟΚ σήμερα το απόγευμα.

Με δέλεαρ μια εκτεταμένη αναδιανομή του εισοδήματος που υπόσχεται δραστικές αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και συντάξεις ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να συνομιλήσει και πάλι με τους νέους, με τους μη προνομιούχους, με τα στρώματα των νεόπτωχων και των περιθωριοποιημένων συνάπτοντας μαζί τους ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που ελπίζει να αποτελέσει το όχημα που θα ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Με αυτόν τον κεντρικό άξονα και σε αυτή τη βάση ο Γιώργος Παπανδρέου, με προμετωπίδα την ενότητα του Κινήματος, οικοδόμησε εξειδικευμένες προτάσεις και παραδείγματα για κρατικές υπηρεσίες ποιότητας, για καινοτομία και νέες τεχνολογίες, για ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία, για παιδεία και διά βίου εκπαίδευση.
Στην εξωτερική πολιτική προσδιόρισε την Ελλάδα ως τον ηθικό παράγοντα της περιοχής χωρίς να αποστεί από καθαρά πολιτικές απαντήσεις όπως στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ή του Κοσόβου, στα ελληνοτουρκικά ή το Κυπριακό.
Οπως αναμένετο ο Γιώργος Παπανδρέου έτεινε τη χείρα προς την άλλη αριστερά, κυρίως προς τον ΣΥΝ. Μάλιστα, διατύπωσε συγκεκριμένη πρόταση κοινοβουλευτικής συνεργασίας των δύο κομμάτων προκειμένου να επιτευχθούν οι -χαμένες στην αχλύ του θρύλου- περιώνυμες προγραμματικές συγκλίσεις. Ηταν μια σαφής και ειλικρινής πρόταση με μέτρο, χωρίς ηττοπάθεια αλλά και χωρίς αλαζονεία -ΙΜΗΟ το καλύτερο σημείο της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αλλα σημεία που μπορούν να σημειωθούν είναι η ευχή του Γιώργου για νίκη των Δημοκρατικών στην Αμερική, η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στον κυβερνητισμό του κόμματος, τα μεγάλα μέρη του λόγου του που αφιέρωσε στο περιβάλλον, στους νέους και τους bloggers και η εκτενής αναφορά του στη "δημοκρατική παράταξη" από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτά ως προς μια πρώτη ματιά. Θα επανέλθουμε για πλήρη ανάλυση καθώς η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου σηματοδοτεί -ανεξαρτήτως της οπτικής γωνίας του παρατηρητή- το "τέλος της μεταπολίτευσης" και από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντική.

Μερικές τελευταίες σημειώσεις.
1. Ο Γιώργος ήταν καλός, αρκετά συγκεκριμένος και ουσιαστικός. Το θέμα είναι αν προλαβαίνει πλέον να πείσει.
2. Το κοινό στην αρχή δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε θερμό αλλά η καλή παρουσία του Γιώργου βρήκε εν τέλει ανταπόκριση.
3. Για το ζήτημα της ανάπτυξης ελάχιστα ακούστηκαν. Καλή, υπό προϋποθέσεις, η γενναία αναδιανομή του εισοδήματος αλλά πρέπει να υπάρχει εισόδημα για να αναδιανεμηθεί.
4. Δεν μου άρεσε το κεντρικό σύνθημα "Ελλάδα των Αξιών". Είναι γενικό και πιθανώς αυτό είναι συγχωρητέο σε ένα κόμμα εξουσίας αλλά δεν έχει ούτε ιδιαίτερη δύναμη ούτε υψηλή αισθητική. Το Χρηματιστήριο Αθηνών λεγόταν "Αξιών" και το άλλαξε.
*Στο προεδρείο του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει, μόνος Βοιωτός, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, αοριστολογίες άκουσα και ευχολόγια, βέβαια κάτι αναμενόμενο για εισαγωγική ομιλία συνεδρίου. Από την άλλη μεριά, τι κοινό μπορεί να έχει η Ελλάδα του 2008 με την Ελλάδα του 1981; Άλλη η κοινωνική διάρθρωση τότε, άλλη σήμερα. Οι "μη προνομιούχοι" του τότε και οι μη προνομιούχοι του σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές κατηγορίες. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκπροσωπήσει του μη προνομιούχους του σήμερα πρέπει να κόψει οριστικά κάθε δεσμό με τα στρώματα εκείνα που ήταν μη προνομιούχοι το 1981 αλλά προνομιούχοι σήμερα - όμως αυτά τα στρώματα αποτελούν μεγάλο μέρος της κοινωνικής του βάσης, θα τη χαρίσει στη ΝΔ; Κοντολογίς, το συνέδριο είναι αυτό που προσδιορίζει την κοινωνική βάση ενός κόμματος, πού βρίσκονται οι μη προνομιούχοι του σήμερα σ' αυτό το σώμα;

http://naxios.blogspot.com είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΒΙΩΤΕ
ΤΗΝ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ . ΑΦΟΥ ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Η ΒΑΣΙΛΟ ΠΡΩΤΗ .
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΟΜ0Σ ΡΕΠΑ

Ανώνυμος είπε...

καλά ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το σκάφος του ΠΑΣΟΚ;
Δεν πειράζει. Όταν θα προσπαθούν, για να μην πνιγούν, να πιαστούν από το καινούριο καράβι του ΣΥΡΙΖΑ, που περνάει δίπλα τους, δεν θα μπορούν απλά γιατί δεν θα του θέλουν.
Ακούς μόνιμη βουλευτίνα Δαμανάκη.
Μήπως θες αλλά φοβάσαι να πας πάλι στον ΣΥΝ;